Gör din egen bröllopsdessert
Ett sätt att få en personlig touch på bröllopet är att låta era egna smakminnen avspegla sig i bröllopsmenyn. Just desserten är något som ofta går ganska så enkelt att lyckas bra med på egen hand, men det gäller att välja en dessert som är hyfsat enkelt att göra till många och som kan förberedas en eller två dagar i förväg.
Min egen favorit vid alla former av festligheter är pannacotta. Grunden är enkel och samtidigt går smakerna att variera i alla oändlighet. På hösten brukar jag servera smörkokta äpplen med stjärnanis som topping, på vintern passar en mustig chokladvariant och på sommaren tar jag helt enkelt det bär som är moget och i säsong just för tillfället. En vanlig traditionell vaniljpannacotta blir både god och festlig tillsammans med så gott som vilket bär eller frukt som helst.
Här kommer en lyxig bröllopsvariant med smak av champagne och färska jordgubbar som med fördel serveras i slutet av juni eller början av juli när de svenska jordgubbarna är som bäst.
Champagnepannacotta med färska jordgubbar
Kan göras upp till 3 dagar i förväg. Med fördel minst 1 dag i förväg så smakar den allra bäst. Använd ett ekologiskt mousserande vin som är helst är halvtorrt. Utgå från ett vin du gillar att dricka. Väljer du en riktigt torr variant kan du behöva tillsätta lite extra socker för att alkoholsmaken inte ska ta över.
8 portioner (ta receptet x 5 för 40 gäster och x10 för 80 gäster. Håll koll på hur stora kastruller du har bara)
Ingredienser:
37,5 cl kyld ekologisk champagne eller mousserande vin
4 tsk gelatin (Ersätt gärna med agar-agar för vegetabiliskt alternativ)
7,5 dl ekologisk grädde
1,5 dl rättvisemärkt socker
En nypa salt
1 tsk rent ekologiskt vaniljextrakt
Gör såhär:
- Blöttlägg gelatinet i 2,5 dl champagne i 5 min.
- Blanda grädde, socker, salt och vanilj i en kastrull och värm blandningen försiktigt, men låt det inte koka. När krämen är ordentligt varm, vispa ner gelatinet och champagnen. Låt svalna i 5 minuter.
- Häll resterande champagne i en skål och rör ner gräddblandningen långsamt. Dela upp i 8 serveringsglas eller portionsformar och låt stå i kyl minst 4 timmar eller upp till 72 timmar. Täck ordentligt med plastfolie efter 4 timmar.
- Garnera med färska jordgubbar skurna i skivor och en kvist citronmeliss eller mynta. Vill du framhäva jordgubbsmaken ytterligare kan du sockra med lite rörsocker innan du lägger på dem.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Dékány » Put on your red shoes and dance..!: ”God kväll herr/fru! Vi är en förening i samarbete med många banker runt om i vär..”
-
Dékány » Glad midsommar!: ”God kväll herr/fru! Vi är en förening i samarbete med många banker runt om i vär..”
-
Dékány » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”God kväll herr/fru! Vi är en förening i samarbete med många banker runt om i vär..”
-
Joshua Benjamin » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Har du letat efter finansieringsalternativ för ditt nya bostadsköp, byggande, fa..”
-
Joshua Benjamin » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Har du letat efter finansieringsalternativ för ditt nya bostadsköp, byggande, fa..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
linn&mattias cake toppers hålla tal ekocharter rebeqah&waldemar wise mattias kristiansson h&m beneco såpbubblor dermanord patricia&henrik bröllopsfilm louise&dusan sara&andreas almedalen städprodukter linnea&sverker robin&annika ekosilver spar pengar twitter pride florist tina larsson våra oköttsliga lustar marie&henrik tackkort gästbok loveko dans orange google weddings gilda&pearl norge lila lars wallin påsk forever unique jewelry toastmaster skottår dr.hauschka gästlista sju sorters kakor volontärresor annie&tomas guerilla gardening estelle jenny & johnny go red 60-talet carl-philip och sofia sophia couture fotobås wedding weekend fiskguide silver gt grow eco care candle lavish design rabattkod wilma&friends drop-in väder sångsolist svensexa rosenserien statistik recension kärlekens dag medeltidsbröllop kate&william barn love stockholm odla solrosor blomsterkrans kakor naturens bästa båt musik frimärken brunch ekoturismföreningen camino utomlands morgongåva kinnekulle ina nordberg tärna läckö underkläder slöja sigtunahöjden grönt catering biodynamiskt låna stockholm bok & bibliotek glamour gul corsage frieri ekoturism bordsplacering bröllopsplaner brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper förlovning jul höst better globe nvey eco liseberg lokal slottsbröllop rättvisemärkt choklad budget 2011 möhippa återvunnet dessert utomhusbröllop kungligt bröllop alla hjärtans dag brud närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop brudgum retro ängsbröllop vinterbröllop vitt vegan vin festlokal josefine&kalle victoria&daniel ecobride skor hår ekobrud vinter fair flowers fair plants bröllopsfoto inbjudningar hudvård fest ja! sommar presenter tema säsong ringar ecobride club 2013 fair trade vigsel återbruk tävling bordsdekorationer kläder brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända bröllopsmiddag dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy bröllopsmässa heidi&eric dryck smycken makeup så gjorde vi mode brudklädsel personligt bröllopsresa bröllopskoordinator bröllopsbok smekmånad bröllopspresenter ellen&gustaf resor bröllopsfotograf weleda brudskål etiskt gäster katharina&martin katharina brunat inbjudningskort vegetariskt favours 2012 bröllopstrend cupcakes ekoguld rosor julklapp 2014 transporter recept jordgubbar krav stearinljus rosa guld 2010 svanen sara&daniel wwf forum midsommar bröllopsfrisyr linn&asim johannae trend vickning vår fsc vitguld blå pinterest frogpearl naturskyddsföreningen bruduppsättning hyra parfym fyra bröllop earth hour hungerprojektet alkoholfritt gunnebo slott bomull studio ankungen appar skärgårdsbröllop middag janna s världsmiljödagen spex&skoj svenskt sigill flique i underjorden buffé för honom ris nyår lantligt 20-talet ekohippa valborgs champagne hemsida pärlor färgglatt bröllop i sigtuna servettvikning photo booth the fair tailor hindersprövning house of tammam spa vego elsa billgren anna&micke kaffe photo by heart klimatkompensera sojaljus bröllopsvals häst och vagn elin atterstig crème de la crème eventomatic photago beyond retro kyrka ecocert life by lisen brudkrona linnea@sverker lisen organics gröna november amanda borneke bröllopsforum pernilla&david ta tillvara maria&markus festprogram bernzon blommor hanna&björn prickigt blomsti mikael sjömilla naked cake vattenlimousine linne lisa&anton sagobröllop jessica jäger syntetiska diamanter deli stockholm bellapierre skebo herrgård first sight the great gatsby earth day honoré des prés sommarväska förkylning 50-talet nuxe afternoon tea en köpfri dag svenska inredningsbolaget palmgrens praliner david schreiner anna-karin&hans fanny&daniel balanzen djurtester marsalk presentöppning flower power hotell lantmännen regnbågsbröllop ekolibreeze var rädd om maten