headerfoto

Laga Mattias Kristianssons vegetariska krabbkakor

Igår var det den vegetariska dagen, och vad passar bättre än att få tips på ett vegetariskt och lyxigt recept och ha en köttfri måndag också! Vi har pratat med Mattias Kristiansson som driver bloggen Vegoriket och som också står bakom det vegetariska matmagasinet VEGO. Han har dessutom gett ut boken Vego - vegansk mat för alla tillfällen

Mattias har valt ut ett av sina favoritrecept till oss, Krabbfria krabbkakor med palmhjärta.  Rätten passar perfekt till förrätt på t.ex. bröllop eller annan festlig tillställning eller varför inte som ensamrätt när ni vill unna er det där lilla extra.

/Helena

Hej Mattias. Varför har du valt att satsa på vegetarisk mat?
- Därför att det känns så löjligt lyxigt att bara genom att äta fantastiskt god mat, varje dag, så gör jag något fint för min egen kropp, miljön och djuren. Ja, hela världen. Som en matälskande superhjälte. 

Vilken är din vegetariska favoriträtt?
- Hjälp, vilken svår fråga. Det bästa med mat är att man kan och får ändra sig varje dag, men jag älskar alla former av burritos och quesadillas/beandillas. Nu när man börjar längta till sommaren tänker jag bara på goda sallader med bönor, linser, gryn och grönsaker.

Vilket är ditt bästa miljötips?
- Att äta vegetariskt såklart. Det kan inte bli enklare och välj ekologiskt - det är faktiskt en stor skillnad i både smak och utseende. Jag prenumererar på grönsakslådor från Årstiderna vilket underlättar min matlagning enormt. 
 

Foton: Mattias Kristiansson

Mattias Kristianssons krabbfria krabbkakor med palmhjärta
4 portioner

Palmhjärta går att mosa sönder och får då en lätt trådig, finfördelad konsistens som gör att du kan göra lätta och fluffiga biffar. Vill du äta glutenfritt? Använd glutenfritt ströbröd istället för pankoströbröd.

Krabbfria krabbkakor
600 g palmhjärta (2 burkar à 560 g). Finns i välsorterade matbutiker eller asiatiska
3 dl pankoströbröd
1⁄2 dl majsstärkelse
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
ca 2-3 droppar tabasco (efter smak)
2 msk finhackad persilja (fryst går bra)
Salt
Svartpeppar
Rapsolja

Dill- och limemajonnäs
1 dl majonäs, t ex äggfri
1 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk finhackad dill (fryst går bra)
1 lime, rivet skal och saft
Salt
Svartpeppar

Så här gör du: Häll av lagen från burkarna och mixa sedan palmhjärtan i en matberedare. De ska inte bli alltför fint mixade. Häll över i en bunke. Finhacka paprikan och löken fint och blanda ner i bunken. Rör även ner majonnäs, 1 dl pankoströbröd, majsstärkelse, dijonsenap, citronsaft, tabasco, persilja, salt och peppar. Låt smeten stå och vila i 5 minuter så att den blir lite fastare. Forma till biffar och vänd dem i den resterande decilitern pankoströbröd. Stek de krabbfria krabbkakorna gyllen- bruna i generöst med olja låt rinna av på hushållspapper. Servera tillsammans med dill- och limemajonnäs.

Dill- och limemajonnäs: Blanda ihop samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. 
 

Vill du ha fler tips inför festen? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln