headerfoto

Katharina & Martins ekologiska skärgårdsbröllop

Namn: Katharina & Martin Paoli
Datum: 5 juni 2016
Tema: Pion & citron
Vigselplats: Styrsö Kyrka, Göteborgs södra skärgård
Festlokal:  St: Olavsgården och Pensionat Styrsö Skäret, Styrsö. 
Fotograf: Elin Olsson, www.elinolsson.se

Klicka på bilden för att förstora. 

Foto: Elin Olsson, www.elinolsson.se. Ringar Foto: Weronica Ziemann

Vilket tema valde ni och varför?
- Vi valde ett ekologiskt skärgårdsbröllop med temat pion och citron som rosa tråd genom alla detaljer. Att det skulle vara ekologiskt var en självklarhet för oss och Styrsö i Göteborgs södra skärgård blev det för att skärgården ligger oss varmt om hjärtat. Pion och citron kom mest till som en kul kombination ganska långt in i bröllopsplaneringen då vi redan bestämt att vårt färgtema skulle vara ceriserosa, aprikos, vit och gul. Pioner var i säsong och citroner fick vi från en vän som har egna citronträd i Kalifornien.

Vad var mest speciellt/unikt på ert bröllop?
- Vi är väldigt nöjda med vårt beslut att bjuda på tårta till brudskålen direkt efter vigseln. På så sätt kunde vi bjuda in fler gäster än vad vår middagslokal fick plats med och samtidigt fick alla en trevlig eftermiddagsfika där tårtan verkligen fick vara i fokus.

Vad gjorde ni för att få bröllopet personligt?
- Vi struntade i många traditionella vett och etikett-regler vid t.ex. bordsplacering, serverade bröllopstårta före middagen, hade en bugg-låt som bröllopsvals och valde väldigt personlig vigselmusik i kyrkan.

Vad är ni mest nöjda med från ert bröllop ?
- Vädret! Strålande blå himmel och en lätt liten bris hela dagen! Vi är även väldigt nöjda med vår vigselceremoni som blev precis så stämningsfull och personlig som vi önskat. Vi hade en fantastisk präst och underbara vänner som sjöng och spelade piano, stämningen var helt fantastisk! Precis som vi ville ha det!

Vilket minne lyser starkast från er bröllopsdag?
Martin: När vi vände oss från altaret och såg alla vänner och släkt medan vår vän Åsa sjöng ”Make you feel my love” i kyrkan.
Katharina: När alla gäster stod upp i kyrkan och applåderade i takt till vår utgångslåt "Signed, Sealed, Delivered".

Vilket är era bästa planeringstips till blivande brudpar?

  • Sänk ambitionsnivån. Var realistisk och tänk efter - Vad är verkligen viktigt för oss?
  • Våga vara personliga och gå utanför hur andra tycker att det borde vara och hur andra gör eller vad alla bröllopstraditioner säger.
  • Börja i tid! Vi visste att vi hade väldigt kort planeringstid (4 månader) och i efterhand hade det varit kul att kunna njuta lite mer av själva planerandet och inte bara behöva fatta beslut på löpande band.
  • Ta hjälp av en bröllopskoordinator, om inte hela vägen så åtminstone under själva bröllopsdagen. Våra koordinatorer Sara och Louise tillsammans med alla vänner som ställde upp för oss gjorde att vi verkligen kunde slappna av och njuta på vår dag. Det var helt ovärderligt! 
Läs hela inlägget för Katharina & Martins bästa bröllopstips! 

Så gjorde Katharina & Martin: 

Mat & Dryck
Både all dryck och all mat var ekologisk och/eller i säsong. Vi visste faktiskt inte bröllopsmenyn förrän bara några dagar före bröllopet då restaurangen jobbar helt säsongsbaserat utifrån de råvaror som finns att tillgå vecka för vecka. Vi serverade fisk eftersom Katharina inte äter kött och var noga med att det skulle finnas fullvärdiga vegetariska alternativ för de som hellre ville ha det.

Dekor
Vi satsade på blommor, citroner och färgglada pompoms. Eftersom vi inte är så pyssliga så köpte vi pompomsen färdiga men var noga med att de var miljömärkta och gjorda av returpapper. Citronerna var ett kul och extra personligt inslag då vi fick dem från en vän som har egna citronträd i Kalifornien. Martin var ändå i USA pga jobb så han kunde ta dem i handbagaget på vägen hem. Citronerna lade vi direkt på borden mellan blommorna och morgonen efter blev de till färskpressad lemonad för de släktingar och nära vänner som stannade över natten.

Blommor
Vår tärna plockade två stora hinkar ängslupiner som vi kunde dekorera både bord, kyrka och trädgården med. Pionerna beställde vi från blomsterhandel, de var miljömärkta och vi valde just pion eftersom de är i säsong i början av juni. Vi kompletterade med miljömärkta kvistrosor och fresia. Gröna blad plockade vi trädgården i form av ormbunkar och syrenblad till bordsdekorationer och buketter och rhododendron till bordsplaceringen där vi skrev namnen direkt på bladen med en vit penna.

Kläder
Vi älskar second hand men vi hade båda problem att hitta kläder till bröllopet. Det slutade med att vi satsade på kvalitet istället. Martin köpte en klassisk smoking han vet att han får användning för i många år framöver och Katharina köpte en Vera Wang klänning som hon planerar att sälja. Martin valde skor, hängslen, fluga och accessoarer han redan hade i garderoben. Katharina köpte sina skor på Tradera och valde accessoarer hon redan hade sen tidigare förutom ett par örhängen som hon fick låna av en vän.
Läs mer om Martins kläder här >

Skönhet
Vi använder båda två ekologisk hudvård och Katharina använder enbart ekologisk makeup. Katharina tog en sminkkonsultation ett par veckor före bröllopet och lade sen sin egen makeup på bröllopsdagen med de produkter redan fanns i sminkväskan, förutom att hon unnade sig en ny rouge och en ny primer inför bröllopet. Håret fick Katharina hjälp med en hennes ordinarie ekofrisör som bara jobbar med ekologiska färger och produkter, och som åkte båten ut extra till skärgården på helgen för att göra bröllopsfriysyren. 

Vigsel
Vi valde att låta kyrkan vara helt naturell utan dekor förutom att vi satte några enkla lupiner i ljushållarna längs med altargången. Enkelt och effektfullt! När vi besökte kyrkan dagen före sprang vi på ett annat brudfölje som höll på att löva entrén till kyrkan med björkris inför sin vigsel samma dag. Vi frågade om vi fick återanvända deras vackra brudbåge till vår vigsel dagen därpå och det fick vi. Men något missförstånd måste det blivit på vägen för när vi kom till kyrkan var brudbågen bortplockad. Men ett bra tips är att kolla upp om det är andra brudpar samma helg och om ni kan dela dekor med varandra.

Ringar
Ringarna är handgjorda av återvunnet guld och vigselringen har en champagnefärgad etisk diamant från Australien. 

Transporter
Eftersom Styrsö är en bilfri ö förberedde vi gästerna på att ta promenadvänliga skor. Äldre, gravida och vi själva åkte elbil som vi hyrde av en öbo. Till och från ön samt mellan brudskål och middag fick gästerna åka vanliga skärgårdsbåten som trafikerar öarna som en del av kollektivtrafiken i Göteborgs skärgård. Det svåraste var att få ut alla grejer (dekor, kläder, blommor med mera) till och från ön – eftersom vi inte har egen bil fick det bli taxi en väg och skjuts med snälla vänner den andra vägen.

Presenter
Vi valde att önska oss upplevelser eller donationer till tre olika ändamål som ligger oss varmt om hjärtat – Kattjouren, Göteborgs Stadsmission och Better Globe. Vi är fantastisk rörda över våra vänners generösa gåvor.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln