headerfoto

2010 > 02

Det är trendigt med återanvändning. I second hand butikerna kan du hitta personliga saker till en bra peng. Dessutom är det miljövänligt och pengarna går till välgörande ändamål. I dagens västsvenska morgontidning går det att läsa ett långt reportage om second hand shopping. De största kedjorna är Myrorna, Stadsmissionen, Emmaus Björkå, Röda Korset, Erikshjälpen och PMU. Bara Myrorna hade förra året en vinst på 30 miljoner kronor som går till Frälsningsarméns sociala hjälparbete för utsatta i vårt land. Emmaus Björkås överskott går istället till bistånds- och utvecklingsarbete ute i världen, förra året hade de ett överskott på sju miljoner där minst 75 procent går till utvalda välgörande ändamål.  Personligen tycker jag att second hand butikerna ofta har ett jättebra utbud av kläder, inredning och accessoarer till både vardags och fest. Dessutom går pengarna till något bra vilket väger upp för att du kanske bara vill ha den där väskan eller klänningen till en enda kväll. Sedan kan du ju alltid lämna den åter till butiken och se pengarna du spenderade som välgörenhet. Förutom kläder och accessoarer vill jag rekommendera att kika på glas, vaser, linne och servetter till dukningen. Gammaldags porslin, glas och äldre stil är på väg tillbaka och ger en vacker romantiskt inramning på dukningen.

 

Foto: Myrorna
Läs hela inlägget »

I helgen gick Bröllopsmässan av stapeln i Göteborg med utställare och inspiration för allt inom bröllop. Populärast var visningarna designade av Tim Mårtenson som bland annat jobbar med teater, TV, melodifestivalen med mera. Temat var ”De fyra årtiderna” med färgsprakande kreationer utifrån vinter, vår, sommar och höst. Att välja inramning för sitt bröllop utifrån säsong är både vackert och smart ur ett hållbarhetsperspektiv. Satsa på en meny som bygger på råvaror som det är säsong för, välj svenska blommor beroende på vad som växer just då eller köp rättvisemärkta om det är vinter och dekorera både vigselplatsen och middagsbordet utifrån vad som spirar i naturen. Det är inte bara miljövänligt utan brukar även bidra till en lägre kostnad för kalaset.  Så bestäm ett datum och tänk sedan kreativt utifrån just er årstid.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Läs hela inlägget »

Nu till helgen är det dags för bröllopsmässa i Göteborg. Två dagars inspiration, visningar, program och utställning för dig som planerar eller arbetar med bröllop. Både lördag och söndag blir det visningar på temat "De fyra årstiderna". och intressant soffprogram med tips och trendsnack under ledning av bröllopskoordinator Helen Forsberg.  Själv ska jag medverka  och prata ekobröllop i "Bröllopssoffan" kl. 14.00 för att svara på frågor och ge tips på hur man planerar ett etiskt och ekologiskt bröllop.

 

Bor ni i Göteoborg med omnejd bege er tll Konserthuset, Götaplatsen,  kl. 11-17 lördag -söndag 20-21 februari. Program

Foto: OurDay
Läs hela inlägget »

Imorgon är det dags att hylla kärleken på Alla hjärtans dag. Mitt tips är att ge bort rättvisemärkt choklad eller rättvisemärkta rosor till din kärlek.

Just rättvisemärkta rosor lanserades i Sverige redan för tre år sedan men har tyvärr fått ett bakslag på sista tiden och tappat krafigt i försäljning. Enligt organisationen Rättvisemärkt som står bakom certifieringen och som arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för de anställda på rosodlingarna så är det finanskrisen som slagit hårt mot blomsterindustrin. Särskilt i Afrika. I de odlingstäta områdena i Östafrika har befolkningen även drabbats hårt av torka vilket tyvärr gör att det kan vara svårare att hitta Rättvisemärkta rosor i butiken i år.

 

Fråga din handlare efter Rättvisemärkta rosor eller andra Rättvisemärkta blommor. Adresser till en blomsterhandel som säljer Rättvisemärkta blommor nära dig finns både på Rättvisemärkts hemsida och på Fair Flowers Fair Plants hemsida där du enkelt kan söka utifrån ditt postnummer. Då kan du även passa på att fråga om de gör brudbuketter och vilka blommor det kommer vara säsong för när ni ska gifta er.

 

Ha en riktigt kärleksfull Alla hjärtans dag!

 

Sök Rättvisemärkta blommor på din ort

Foto: Katharina Brunat
Läs hela inlägget »

Att bestämma meny till er bröllopsfest kan ge en del huvudbry. Men allt som oftast är det en rolig sysselsättning att välja favoriträtter och gå på provsmakningar. Maten ligger oss ofta varmt om hjärtat och att få en ekologisk inramning på sin bröllopsmiddag är ett bra sätt att visa era värderingar. Vill du vara miljövänlig kan  bland annat satsa på vegetariskt, eller kanske musslor eller kött från vilt. Välj gärna lokal specialiteter. Det blir både en trevlig inramning på festen och stödjer de lokala odlarna. Fråga efter KRAV och Rättvisemärkta produkter och råvaror.

 

Idag presenterar organisationen KRAV sin årliga marknadsrapport. Den ger en helhetsbild av den ekologiska marknaden 2009. Statistiken visar bland annat att omställningen till KRAV-odling var rekordstor under förra året.

Rapporten visar också att försäljningen av ekologiska produkter ökade med 18 % under 2009.

 

Läs mer på KRAV

Läs hela inlägget »
Etiketter: middag, mat, krav

Nyligen var jag på en konferens med över 100 kvinnor. Självklart tog jag tillfället att berätta om min idé med EcoBride och ekologiska bröllop.

 

- Ekologiskt bröllop? Det låter ju fint, men blir det inte väldigt mycket dyrare och krångligt rent praktiskt? frågade en medelålders kvinna vid kaffet.

 

Nej, det behöver det inte bli dyrare. Och krångelnivån blir som vid alla fester och event - vad man själv gör det till. Ekobröllop för mig betyder inte att du måste vända ut och in på dig själv för att alla delar av ditt bröllop ska bli klimatneutralt, rättvisemärkt och återvinningsbart. För mig handlar det helt enkelt om att välja efter sina personliga värderingar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Kanske räcker det med en enda liten sak. Något som är viktigt för dig och din partner och som får era bröllopsgäster att inspireras och förstå att vi alla kan bidra till en bättre framtid genom små enkla val till förmån för miljön och vår omvärld.

 

Skulle du nu vilja ha så många delar som möjligt ekologiskt, etiskt och miljövänligt så kan du ändå hålla budget. Det är jag helt övertygad om. Det beror precis som vid ett vanligt bröllop på hur du prioriterar. Vissa delar kostar kanske lite mer medan andra kan bli billigare.  Ekologisk mat brukar vara något dyrare, istället kan du spara in genom att hyra, låna eller köpa era kläder second hand eller dra ner något på alla pappersvaror och istället göra några utskick digitalt.

 

Många bäckar små....kan göra skillnad på lång sikt.

Foto: OurDay
Läs hela inlägget »
Etiketter: budget, ekobröllop

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Rutz » Tema: Flower Power:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln