headerfoto

2010 > 03

Drömmer ni om en smekmånad med kritvita stränder, turkosblått hav, spännande upplevelser, god mat och romantisk avkoppling bara ni två tillsamman? Ja, precis så härligt kan det bli. I helgen är det TUR-mässa i Göteborg och hela Svenska Mässan fylls av resedrömmar! Själv lyckades jag knipa åt mig riktigt billiga flygbiljetter till sommarsemestern vid medelhavet. Självklart ska jag klimatkompensera hela resan, jag lovar! Mest miljövänligt är såklart att semstera på nära håll i vårt eget vackra avlånga land. För er som drömmer om mer långväga remål presenteras allt från ekoturism-upplevelser till tågcharter och möjligheter att klimatkompensera sina transporter.

Årets TUR-mässa satsar även på att uppmärksamma de etiska aspekterna med resande. Bland annat annordnade nätverket Schyst resande seminarum om hållbar turism under fredagen för att få fler researrangörer att uppmärksamma vad de kan göra på sina destinationer. Och även som resenär kan man påverka för en hållbarare turism.

 

 Några tips från Schyst Resande:

  • Fråga researrangören om arbetsförhållandena för anställda på hotellet, hur miljöarbetet ser ut och hur de motverkar prostitution och barnsexhandel på resmålet.
  • Visa respekt för kultur, boende och anställda på resmålet. Fråga exempelvis alltid innan du fotograferar någon.
  • Välj lokala småskaliga hotell och köp från lokalbefolkningen i möjligaste mån.
  • Säg till researrangören om turister tar med sig prostituerade upp på rummet.
  • Anmäl misstänkta fall av barnsexhandel till den lokala polisen eller ECPAT.
  • Pruta inte för prutandets skull.
  • Köp inte varor från utrotningshotade arter.

 

TUR-mässan är öppen lördag 27 mars kl. 9-18 och söndag 28 mars kl. 10-17.

Plats: Svenska Mässan,Göteborg

Program>

 

Trevlig TUR!

Läs hela inlägget »
Etiketter: smekmånad, resor

Kärleken spirar inför ekobröllopet på Lisebergs trädgårdsdagar. Här är finalisterna! Jag som har varit en del av juryn kan säga att alla tre paren är både härliga och inspirerande och framför allt så vill de verkligen gifta sig med varandra. Jag är glad att ansvaret inte ligger på mig att välja vilket par som vinner ett eget ekobröllop på Liseberg den 8 maj. Vem som vinner avgörs nämligen av GT:s läsare. Så rösta du med! Röstningen sker fram till den 1 april genom svartalong i GT och på gt.se.

 

Rösta på ditt favoritpar >

 

Webb-TV: Träffa Hanna & Björn

 

Webb-TV: Träffa Charlotte & David

 

Webb-TV: Träffa Carolina & Ronny

 

Foto finalister: fotografcecilia.com

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Läs hela inlägget »

Om exakt en vecka, den 27 mars kl. 20.30-21.30 släcks Sverige!

Att delta i Earth Hour och släcka ljuset en timme är ett enkelt sätt att visa hur många bäckar små kan leda till ett bättre klimat. Nära en miljard människor i 4 159 städer i 88 länder deltog i Earth Hour förra året. I Sverige var hela 64 procent av befolkningen med.

Så boka in nästa lördag för en romatiskt stund och släck ljuset du med!

Det kommer jag göra.

Läs hela inlägget »
Etiketter: earth hour, 2010

Jag ser en tydlig svängning i modeindustrin. En av världens smutsigaste branscher försöker bli rumsren. Under en längre tid har svenska designers legat i framkant vad det gäller hållbart ekologiskt mode. Det är roligt att se hur nu även kedjorna försöker hänga på. Bland annat har H&M åtagit sig att öka sin användning av ekologisk bomull med 50 procent om året fram till 2013. Det är åtminstone ett steg i rätt riktning. Tyvärr förekommer fortfarande problem med dåliga arbetsförhållanden och farliga gifter i såväl odling som produktion. Men någonstans spirar faktiskt ljuset. Ekologiskt är framtiden även inom mode.

I dagarna lanserade H&M sin blommiga Garden Collection, tillverkad helt av ekologiska och återvunna material. Flera klänningar, kjolar och blusar passar utmärkt för dig som ska stå brudtärna i vår. Och modemedvetna marsalkar hittar bland annat en slimmad kostym i ekologisk bomull. Kläder som går att använda både till bröllop och till sommarens alla efterföljande fester.  

 

Se bilder från Garden Collection

Röd korsettklänning från H&M Garden Collection
Läs hela inlägget »

Medeltidsbröllop, slottsbröllop eller traditionellt? Läckö-Kinnekulle i Västergötland satsar stort på ekoturism. Genom ett samarbete mellan företag i området erbjuder man bröllopspaket med fokus på miljön. Målet är att bli Sveriges nya bröllopsdestination.

– Samtidigt som vi i Läckö-Kinnekullebygden vill dela med oss av vår naturrika och

historiska bygd vill vi även ge något tillbaka och göra de blivande brudparen medvetna om

möjligheten till ekologiska och närodlade alternativ, säger Anna Ohlin Ek, projektledare för

Bröllop & Romantik i Läckö-Kinnekullebygden. 

EcoBride gillar! Det är roligt att se hur ekobröllop sprider sig mer och mer, även utanför storstadsregionerna, och att företag som arbetar med bröllop satsar ekologiskt och hållbart.

 

Åk på visning

Läckö-Kinnekulle bjuder in till Wedding Weekend i ett romantiskt och bröllopsinspirerat Lidköping. Helgen den 28-29 maj öppnas portarna för evenemanget Wedding Weekend med ett brett utbud av unika butiker i Lidköpings centrum, mysig shopping, ekologisk bröllopsmässa och många fler aktiviteter på temat mode, bröllop & romantik.

Läs mer om Wedding Weekend

Foto: Destination Läckö-Kinnekulle
Läs hela inlägget »

Igår var det stor EcoShow i Kungsträdgården i Stockholm. Jag är stolt medlem av nya nätverket Footsteps Eco Business Group som stod bakom eventet. Bland gästerna syntes bland annat näringsminister Maud Olofsson. Tillsammans är vi 12 företag som alla drivs av att gröna värderingar. Oavsett om vi jobbar med bröllop, skönhet, mode, mat eller annat så vill vi visa att framtiden är eko och underlätta för dig genom att erbjuda både kvalitet och glamour utan att göra avkall på etik och miljö. Vem har sagt att eko är mossigt? Titta på dessa smakfulla, smarta, innovativa och ekologiska produkter och låt dig inspireras. Här hittar du bland annat ekologiskt guld för era vigselringar, ekologisk makeup och bra tips på hållbara bröllopspresenter.

 

Footsteps - 12 ekoföretag för framtiden

 

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Läs hela inlägget »

Kanske är det prinsessorna som sätter hela Sverige i bröllopsyra. Eller att vi börjar återhämta oss efter lågkonjunkturen. 2010 väntas bli ett riktigt bröllopsår! Efterfrågan på ekobröllop väntas också att öka.  

 

Det talas ofta om ekobröllop som en trend men jag ser snarare att det blir ett allt mer naturligt val för brudpar. Att göra medvetna val utifrån sina värderingar och så långt det är möjligt i samklang med vår omvärld.

Men enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån så har antalet bröllop faktiskt minskat något under förra året. Under 2009 års första tio månader gifte sig 42 662 svenska par. Det är första gången på sju år som antalet bröllop minskar i Sverige. Lågkonjunkturen kan vara en orsak. I tider av varsel och ekonomisk oro väljer många att prioritera vardagsbudgeten. Att vänta på ett ” kungligt bröllopsår” kan vara en annan.

När jag besökte Bröllopsmässan för ett par veckor sedan var det just det senare svaret som många framhöll. Victoria och Daniels kungliga förlovning kan ha fått många brudpar att vänta ett år för att dela lyckan under bröllopsåret 2010 istället.

Men känn ingen brådska. Genomsnittsåldern vid första giftermålet är 35,1 år för män och 32,5 år för kvinnor. Och råkar du tillhöra Bergs kommun i Jämtlands län så kommer ni statistiskt sätt var äldst i landet när ni gifter er. Här är kvinnorna i genomsnitt 36 år och männen 40,3 år då de ingår sitt första äktenskap.

 

När ska just ni gifta er? Och varför har ni valt detta datum? Skriv till EcoBride och berätta!

 

Läs hela inlägget »

Nu har ni chansen kära brudpar! Det kan bli ni som vinner ett oförglömligt ekobröllop på Liseberg. Sedan 2003 arrangerar GT och Liseberg ett årligt trädgårdsbröllop i samband med Lisebergs trädgårdsdagar. I år blir det med ekologisk inriktning och jag är både glad och stolt att EcoBride fått uppdraget att vara medarrangör. Bröllopet sker i Lisebergs Lustgård lördag den 8 maj med efterföljande fest på Lisebergs Wärdshus. Vem som vinner avgörs i början av april och än så länge kan vem som helst anmäla sitt intresse. Det vinnande brudparet får bland annat en egen bröllopskoordinator, kläder, brudbukett, bröllopsfest med middag och en bröllopsnatt på hotell.  Allt med hållbar och ekologisk inramning.

 

Det är Liseberg, GT och EcoBride som står bakom tävlingen som arrangeras i samband med Lisebergs trädgårdsdagar, Västsveriges största trädgårdsmässa  med över 50 000 besökare varje år. Årets trädgårdsdagar på Liseberg går i nostalgins tecken och bjuder på utställningar, tävlingar, kurser och odlarglädje, allt i en grönskande park.

 

I dagens GT kan ni läsa mer om bröllopet och hur tävlingen går till.

 

Så tävlar ni! >

Läs hela inlägget »

Ibland hänger det verkligen på håret. En bröllopsfrisyr ska gärna vara både vacker och hållbar,  i dubbel bemärkelse.  Just att få frisyren att hålla hela dagen och hela kvällen genom vigsel och brudvals kan vara lite trixigt. Receptet brukar heta läggningsvätska och massor av hårspray. Vilket tyvärr inte är särskilt miljövänligt. Vill du tänka hållbart i alla led så bör du satsa på en naturlig frisyr. Dekorera med en vacker sommarblomma eller en enkel liten fläta som naturlig detalj och som håller utan att du behöver använda massor av produkter.

 

Ekologisk hårvård blir allt vanligare både på salonger och i skönhetsbutikerna. Vilken frisyr vi har spelar även roll för vilket fotavtryck vi lämnar efter oss genom livet. Swecos ingengörer har tagit fram ett både roligt och intressant test där du själv kan räkna ut hur mycket miljöpåverkan din egen frisyr har. Hårresande fakta :)

 

Här kan du själv räkna ut hur hållbar din egen frisyr är:

Hur hållbar är din frisyr?

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln