headerfoto

2010

Åh! Jag är så fantastiskt stolt och glad! Min bok JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop är på MinPlanets lista över "Årets bästa miljöböcker"!

 

Läs den fina recensionen här och fira med mig! Bättre avslut på året kan man ju knappast få!

 

Tack till alla som gjort boken med mig - min redaktör Sanna Gustavsson och alla på Voltaire Publishing och Kraft&Kultur, min fantastiska fotograf Martina Thalwitzer på OurDay.se, Donald Boström och Mambo Jambo som stått för formgivning och Nanna Åkerlund på Lodetar Communication.som faktagranskat.  Och alla ni andra som varit med mig på vägen på så många olika sätt!

 

2010 har verkligen varit ett magiskt år för mig personligen. I januari firar EcoBride

1-års jubileum och vi planerar att lanserar flera nyheter under 2011. Mer information kommer snart, jag lovar...

Dessutom kommer vi ha bröllopskoordinatorer på plats i både Stockholm och Västsverige och just nu söker vi även bröllopskoordinator i Malmö-regionen och i Linköping/Norrköping. Läs mer här om det låter intressant eller om du känner någon du tror kan passa.

 

Är det någon av er som ska på bröllop nu på nyårsafton? Skriv gärna och berätta om hur det var? Tema? Dukning? Hur var er upplevelse av att gästa ett nyårsbröllop?

 

Jag önskar er alla ett riktigt gott slut på detta året och ett kärleksfullt 2011!

Foto: Martina Thalwitzer/OruDay.se
Läs hela inlägget »

Nu är det så äntligen dags för lite julledigt! Passa på att mysa och pyssla och ta hand om varandra. Vissa drömmer om en vit jul, andra om julefrid utan stök och stoj, eller kanske drömmer ni om en härlig familjejul där flera generationer samlas under samma tak? Julhelgen och mellandagarna är kanske då ni berättar nyheten om ert kommande bröllop för familj och släkt? Genast kommer gratulationer blandat med goda tips och råd från alla håll och kanter! Men lugn, tag vara på bra tips men glöm inte att det är ert bröllop och bara ert. När julstöket har lagt sig kanske ni även får tid att prata igenom era bröllopsplaner och drömma lite romantiska drömmar också.

 

Vilken ände börjar man? Det är en vanlig fråga jag ofta får från blivande brudpar. Här kommer frågor att diskutera som en start på er bröllopsplanering:

  • Börja med att fantisera om hur ert drömbröllop ser ut, om ni fick önska helt fritt - hur skulle det vara då?

 

  • Vilka värderingar delar ni som par? Hur vill ni leva ert liv tillsammans? Låt det synas i ert bröllop. Passa på att inspirera släkt och vänner utifrån era personliga värderingar.

 

  • Vill ni gifta er kyrkligt eller borgeligt?

 

  • Vill ni göra det mesta själva eller vill ni ta hjälp av festlokal eller kanske en bröllopskoordinator?

 

  • Hur stort bröllop vill ni ha? Alla släktingar och vänner ni känner eller kanske bara närmaste familjen?

 

 

 

Våga drömma ett tag innan ni går in på detaljer och realiteter som budget, datum, tema, lokaler etc. Låt bröllopet bli er personliga kärleksfest! Det är värt lite tid för drömmar, även om det är julstök runt omkring...

 

Jag önskar er en riktigt God Jul!

 

Kram Katharina

 

Foto: Martina Thalwitzer/OurDay.se
Läs hela inlägget »
Etiketter: planering, bröllop

Har ni bestämt datum? Grattis, vad roligt! Glömt inte att ”boka” era vänner också! Att skicka ett save-the-date meddelande är ett trevligt sätt att sprida nyheten om ert stundande bröllop och samtidigt få era släktingar och vänner att boka in er dag i sin almanacka. Ju förr desto bättre – det är ju tråkigt om era gäster redan hunnit boka sina semesterplaner just den veckan ni planerar att ställa till med kalas. Att skicka save-the-date kort via mail är det absolut vanligaste (och miljövänligaste) nu för tiden. Designa själv som en snygg PDF eller skicka helt enkelt några trevliga rader.  Till släktingar och vänner som inte använder mail är ett telefonsamtal ett trevligt alternativ till save-the-date kort.

 

Detta behöver ni ha bokat före ni skickar ut ”save-the-date”:

  • Datum
  • Vigsellokal
  • Vigselförättare
  • Festlokal
  • Gästlista

Allt annat kan ni planera senare! Inte ens tiden för vigseln behöver vara spikad. Bara ni vet att ni har lokal och vigselförättare just den dagen. Ni behöver inte skriva ut plats för vare sig vigseln eller festen i ert Save-the-date-utskick, det kan ni göra i inbjudan längre fram. Men det är bra för er egen del att ha dessa saker bokade så ni slipper ändra datum längre fram.

Läs hela inlägget »

Isiga gator, gnistrande snö och kallt kallt kallt. Vi är många som gläds åt möjligheten att få en vit jul i år. Samtidigt betyder den stränga vintern en verklig utmaning för de som inte har något hem att fira jul i. Jag och min sambo brukar passa på att göra en rejäl rensning inför helgerna och det nya året. Våra gamla kläder, sockar, mössor, filtar och skor mottages tacksamt på frivilligorganisationerna. Det har blivit en mysig och fin tradition att tillsammans promenera och lämna julklappar hos Johanneskyrkan i Göteborg.

Men överallt i vårt avlånga land behövs fler värmande klappar. Så gör som Karl-Bertil Jonsson i år - ge en julklapp till någon som behöver det mer. Skriv gärna och berätta var ni brukar lämna era klappar! Ju fler adresser desto bättre! 

 

Här är några exempel på var du kan lämna in dina julgåvor:

 

Stockholm

Ny Gemenskap 

Stockholms Stadsmission

Frälsningsarmén

 

Göteborg

Göteborgs Räddningsmission

Göteborgs Stadsmission 

Café Trappanér

 

Malmö

Värm en vän

Skåne Stadsmission

Passion for People

 

 

Låt dig inspireras av Lennart i Norrköping - en sann vardagshjälte! SVT Play >

Foto: Omsorgsjul.se
Foto: Omsorgsjul.se
Läs hela inlägget »
Etiketter: kläder, återanvända

Letar du hållbara julklappar i jul? Har du en vän eller släkting som planerar bröllop? Här kommer EcoBrides bästa julklappstips till alla blivande brudpar! 

 

Även om det är flera månader kvar till bröllopet ska stånda så finns det en hel del både eko och reko julklappar till blivande brudar, brudgummar och brudpar. Bara 11 nätter kvar till jul... Glad lucia till er alla önskar EcoBride!

 

  • Mat & Dryck - Ecovivas ekologiska matkasse levereras hem till dörren och passar brudpar som har fullt upp med bröllopsförberedelserna. Eller ge bort en vinprovning eller champagneprovning där bruparet får möjlighet att hitta just sina favoritviner inför bröllopet. Systembolagets provningar är mycket uppskattade. Fråga extra efter ekoviner så ni även får prova det. För de som planerar att ordna sin egen bröllopsbuffé kan kanske ett delikatesspaket med goda knäckebröd, nötter, juicer, olivolja och andra ekologiska matvaror från Kung Markatta eller SaltåKvarn kan passa.

 

  • Skönhet - Presentkort på ekologiska hudvårdsbehandlingar är alltid uppskattat. Eller köp ett prova-på-kit med ekologisk hårvård eller hudvård. Finns bla hos Dr.HauschkaWeleda och Wise. Har man inte använt ekologiska produkter tidigare är det bra att börja i god tid före bröllopet då både hud och hår behöver lite tid att vänja sig vid nya produkter. Eller kanske ett kit med ekologiska ögonskuggor kan passa den blivande bruden. Både Dermanord och Nvey Eco har jättefina ögonskuggor i massor av färger. 

 

  • Inredning & Dekor - Miljövänliga och snygga dekorationer, linneservetter, ljuslyktor och annat fint för dukning och fest finns hos Hildur.seWilma&Friends och Gemenskap Grön. Stäm av i förväg så ni vet att det verkligen matchar färgtema och stil som brudparet tänkt sig eller köp ett presentkort så de kan välja och vraka i lugn och ro.  

 

  • Inför smekmånaden - Köp presentkort hos en resebyrå eller en guidebook till gröna semestrar ex. Clean Breaks - 500 new ways to see the world som tipsar om resmål över hela världen. Med en GreenBagTag sparar du både på miljön och skyddar din väska mot förlust.

 

 

Vet ni fler hållbara julklappar som passar blivande brudpar så tipsa gärna!

 

 

 

Julerbjudande!

Inför jul vill EcoBride även passa på att ge en extra julklapp till blivande brudpar. Beställer du boken JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop senast den 20 december så får du ett ekologiskt bröllopspaket på köpet värde ca 250 kr! (Innehåller bla. skönhetsprodukter)

Boken kostar 295 kr inkl. frakt. Beställ här>

Läs hela inlägget »

Hur vet man om en vara verkligen är eko och reko? När vi går och handlar mat har vi lärt oss att välja efter säsong och kika efter Krav-märkt, Svenskt Sigill och Fairtrade. Men hur är det med andra produkter? Särskilt inom hudvård och kosmetik är det verkligen en djungel för konsumenten att hitta rätt. Naturliga ingredienser är nämligen inte alls en garanti för att det är ekologiskt eller miljövänligt eller etiskt producerat. Och miljövänligt betyder inte att det måste vara ekologiskt. Det finns dessutom flera olika märkningar. Och så finns det varumärken som arbetar med enbart ekologiska ingredienser men som valt att inte är certifiera sig. Hur ska man välja?

 

Minplanet.se skriver just nu om vad de olika märkningarna inom skönhet och kosmetik innebär och jag förundras över att Sverige eller EU inte tagit fram en gemensam standard för märkningar som kan underlätta för mig som konsument. 

Om jag får trendspana i min egen personliga kristallkula så tror jag att 2011 blir året då den ekologisk skönhet slår igenom på allvar i Sverige. För mig tog det ganska lång tid att hitta fram till den ekologiska hudvården men jag såg snabbt resultat med ökad lyster, mindre plitor, mindre trötthetsrynkor och dessutom ett bättre samvete  på köpet. Att hitta sina personliga favoriter kan ta lite tid så börja gärna några månader före bröllopet så att huden hinner vänja sig vid de nya produkterna. Utgå från din egen hudtyp och fråga gärna en hudterapeut som arbetar med ekologiska produkter om råd vad som passar just dig och din hud. 

På EcoBride gillar tipsar vi också om några av våra ekofavoriter inom skönhet.

 

Så vad ska man titta efter för att veta att det både är bra för huden och för miljön och vår omvärld? Minplanet har kartlagt de vanligaste märkningarna, för att underlätta ditt val i butiken.

 

Läs hela symbolguiden på Minplanet.se >

 

Och tomten - om du läser detta... så önskar jag mig en ekologisk ögonkräm som mirakulöst tar bort alla trötthetstecken, ekologisk hårinpackning och miljövänlig flytande handtvål i snygg förpackning i julklapp. 

Läs hela inlägget »

Hur väljer vi vigsellokal? Det första ni måste göra är att bestämma om ni vill ha en kyrklig eller borgerlig vigsel. Börja med att prata igenom era värderingar kring vad vigselceremonin betyder för er.

 

Men vad är mest miljövänligt – en kyrklig eller borgerlig vigsel?  Det beror helt och håller på inramningen. Självklart är det skillnad på 1,5 minuter i rådhuset utan krusiduller och att bygga en bröllopspaviljong med unik inredning och flyga in 200 gäster från hela världen. Oavsett hur ni vill ha ert drömbröllop så finns det några saker som kan vara bra att ha i åtanke.

 

Bra att tänka på: 

 

Boka i god tid. Väljer ni att gifta er i kyrkan är det bra att boka i god tid. Lördagar är den stora vigseldagen i Sverige och vill ni ha ett sommarbröllop så tar tiderna snabbt slut. Vissa populära kyrkor, speciellt i storstäderna, blir fullbokade redan ett år i förväg och ibland ännu mer. Även borgerliga vigselförättare blir snabbt fullbokade under sommarmånaderna.

 

Samverka med andra.  Fråga om det kommer vara en vigsel precis före eller precis efter er i samma lokal. Kontakta det brudparet och se om ni kan komma överens om en liknande inramning och använda samma blomsterdekorationer, musiker, vigselförättare och eventuella transportmedel och därmed både spara på miljön och dela på kostnaderna.  

 

Minska transporterna. Välj en vigsellokal nära er festlokal så ni kan minska transporterna för både er själva och gästerna.

 

Välj med hjärtat. Välj en plats och en lokal som känns rätt för just er. En plats som ni med kärlek kan se tillbaka på och berätta för barn och barnbarn att ”här gifte vi oss”.

 

 

Vad påverkar ert val av vigsellokal? Skriv gärna och berätta!

Foto: Martina Thalwitzer/OurDay.se
Läs hela inlägget »
Etiketter: lokal, miljövänligt, vigsel

Ska du gifta dig 2011? Vill du inspirera andra till att välja hållbara produkter och tjänster för bröllop? EcoBride söker just nu bröllopsbloggare till EcoBride forum. Som tack får du en digitalkamera värde ca. 1000 kr!

 

Du behöver inte känna dig som en miljöhjälte varje dag, inte heller ha helt klart för dig hur och var du hittar produkter och tjänster för ekobröllop eller ha ekologiskt som helhetstema för ert bröllop. Men du och din fästmö/fästman bör vara genuint intresserade av att göra medvetna val inför ert bröllop och dela med er av er resa och era tankar. EcoBride söker dig som vill berätta om er väg fram till bröllopet, både det som är roligt och det som är svårt, tips på ekologiska och etiska produkter och tjänster, tankar och idéer och annat som kan inspirera våra medlemmar på EcoBride forum.

 

Som tack får du en digitalkamera värde ca. 1000 kr så du kan föreviga era bröllopsminnen både under tiden ni planerar ert drömbröllop och på själva bröllopsdagen!

 

Skicka ett mail till katharina@ecobride.se och berätta vem du är, datum för ert bröllop, lite kort om dina tankar inför bröllopet och varför just du skulle passa som vår bröllopsbloggare! Senast 27 december vill vi ha din intresseanmälan.

 

 

EcoBride forum

EcoBride forum är en ny mötesplats på nätet för er som går i giftastankar - och vill planera ert drömbröllop med omtanke om miljön och vår omvärld. Medlemskapet är gratis!

Läs mer och bli medlem här >

Läs hela inlägget »

Sol, strand och vajande palmer. Smekmånad i Mexico kanske kan vara något? Nu lanserar Ving socialt ansvarstagande semester i Mexico. Det är nya Ving-hotellet Sandos Caracol Eco Resort & Spa utanför Playa del Carmen på Yucatanhalvön som profilerar sig som ekologiskt hotell.

Jo, en solsemester lockar ju onekligen såhär års när man tittar ut över snömodden och människor som skrapar bilrutor eller huttrande väntar på bussen. Men vill man verkligen åka charter på sin smekmånad? Ja, kanske det. Om ni söker bekvämlighet till en rimlig penning kan charter absolut vara ett alternativ. Tyvärr har charterturismen tidigare präglats mer av att hålla nere priserna än att profilera sig som miljövänliga och socialt ansvarstagande, men det verkar som att det sakta men säkert håller på att vända. Fritidsresor kör tågcharter till medelhavet och Apollo erbjuder Green Hotels som några exempel. Jag hoppas vi får se fler liknande alternativ i framtiden. 

 

Enligt en undersökning som trendspaningsföretaget Kairos Future gjorde nyligen påverkar omsorg om miljö och klimat i allt högre grad våra resmål och vårt sätt att resa, skriver resemagasinet Vagabond. 


Läs hela artikeln här >

Foto: Ving.se - Sandos Caracol Eco Resort & Spa
Läs hela inlägget »
Etiketter: ekoturism, smekmånad

Det blir nästan alltid mat över när man arrangerar fest.  Även en vanlig vardag slänger svenska folket ungefär 20 procent av all mat man handlar. Ett enormt slöseri både för miljön och för plånboken. Under v.47 utmanar Lantmännen alla svenskar att slänga så lite mat som möjligt under en vecka. ”Var rädd om maten”-veckan 22-28 november dedikeras helt till att sluta slänga mat i onödan. Utmana er själva under en vecka och var med ni också.

 

I vårt hem är det min sambo som är den stora ambassadören för att inte slänga mat. Att slänga mat kommer inte på tal! Jag håller med om att man inte ska slänga mat men har samtidigt en dålig ovana att ofta laga för stora portioner. Vi har inga innovativa sätt att ta hand om matrester men eftersom min sambo är lång och smal och kan äta vad som helst utan att det syns brukar det sluta i att han helt enkelt äter upp det sista (mycket praktiskt). Dessutom har vi en konstant välfylld frys med lunchlådor och mellanmål att ta fram när man är sådär småhungrig (också det mycket praktiskt). Hur tar ni hand om era matrester?

 

När man planerar bröllop för många gäster är det alltid svårt att beräkna hur mycket mat som verkligen går åt. Restauranger och cateringföretag är dessutom bra på att ta i lite extra för att verka generösa med portionerna vilket ofta resulterar i rester.

 

3 tips för att slippa slänga mat från er festmiddag.

  • Ta med tomma lunchlådor och burkar till festlokalen så att ni lätt kan ta med rester hem från festen.  Förvarna familjen och närmaste vännerna att de gärna får med sig mat hem om det blir över. Ni själva har ju troligtvis en bröllopsnatt och kanske smekmånad att njuta av och då kanske inte matlådor står högst upp på önskelistan. 
  • Be restaurang eller catering att laga ”lagom” stora portioner. Det är sällan de tar i i underkant och ingen bröllopsgäst blir glad av en övermätt mage. Lagom är bäst.
  • Fråga restaurangen/cateringen hur de hanterar matrester redan när ni beställer. Gör klart att ni gärna ser att personalen får med sig rester hem eller att de samarbetar med en organisation som ser till att maten går till hemlösa.

 

Läs mer om kampanjen ”Var rädd om maten”>

Läs hela inlägget »

På fem år har antalet ekologiska drycker på Systembolaget blivit fem gånger fler, försäljningsvärdet är fem gånger större och det som erbjuds smakar fem gånger bättre, skriver GöteborgsPostens vinskribent Thomas Grehn i Två Dagar idag. Dessutom listar han sina ekologiska favoriter i blandade prisklasser.

 

Jag håller med Thomas Grehn. För några år sedan var Systembolagets utbud av ekologiska drycker inget att skryta med. Och de få sorter som fanns av exempelvis vin var ofta av ganska dålig kvalitet. Idag har det minsann svängt. Flera av mina favoritviner är både eko och reko och dessutom ser man allt fler sorter som är gjorda av ekologiskt odlade druvor även om de inte är KRAV-märkta. Att odla ekologiskt är det traditionella sättet att odla vin som många vinproducenter håller högt sedan flera generationer tillbaka. Men många anser att avgifterna för att få märka vinet med KRAV-märket helt enkelt är för dyra och låter därför bli. Förhoppningsvis kan en ökad efterfrågan ändra på detta så det blir enklare för oss konsumenter att göra ett medvetet val.

 

Här hittar du hela listan på Thomas Grehns ekologiska favoriter>

Läs hela inlägget »
Etiketter: dryck, ekologiskt, vin, krav

Idag vill jag bjuda på inspirerande bröllopsfoton med fokus på vintage och second-hand! Dagens tips är en amerikansk bröllopsblogg som verkligen inspirerar mig. Som de flesta bröllopstrender kommer även trenden med ekobröllop från USA. Där har ekobröllop varit på tapeten i snart 10 år och utbudet av ekologiska och etiska produkter har vuxit sig stort. Jag hämtar mycket av inspirationen till EcoBride därifrån men försöker anpassa det till skandinaviska seder och bruk. Många bröllopstrender är väldigt amerikanska och upplevs ibland som "over the top" av oss svenskar som oftare gillar det stilrena och naturliga. Inför 2011 fortsätter vintage-trenden och jag vill passa på att tipsa om bloggen Recycled Bride. Där kan du njuta av härliga bröllopsfoton och massor av inspiration för hur man kan förvandla gammalt till nytt för ett personligt, romantiskt och hållbart bröllop. Vilket är ert bästa second-hand tips? Skriv gärna och berätta!

 

Läs mer på Recycledbride.com

 

Tack även till Martina Thalwitzer på OurDay.se för hennes fina bröllopsfoton från Ulrika & Fredriks vintagebröllop ur min bok JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Läs hela inlägget »

Äntligen! Jag är med Iphone. Hej då stenålderstelefon som bara strular. Jag hoppas på att detta ska revolutionera min vardag. Dags att leta appar som sparar tid och kommer med goda tips och inspiration. Kollektivtrafiken, väderprognosen och middagstips är givna val. I senaste numret av Bröllopsmagasinet läste jag även tips på appar som underlättar bröllopsplaneringen. Allt från budget till vett och etikett till hjälp med att hitta bröllopsklänning finns. Det mesta är på engelska men kan ändå ge en hel del inspiration. Välkommen till den papperslösa planeringen som sparar både tid och miljö!

 

10 appar för er bröllopsplanering >

Läs hela inlägget »
Etiketter: planering, appar

Vill ni göra något annorlunda på er smekmånad? Åk på tigersafari. Ekoturism är kanske det enda som kan rädda världens tigrar från utrotning. För hundra år sedan fanns ungefär 100.000 tigrar. Idag finns endast bara strax över 3 000 kvar i hela världen. Fortsätter det i denna takt kommer det om tolv år inte finnas några tigrar som lever i frihet kvar över huvud taget. Det största problemet är tjuvjakt. Organiserade tjuvjägare har gjort tigerprodukter till en lukrativ handelsvara. Den stora marknaden är Kina där delarna används inom den traditionella medicinen och pälsarna och tigerdelar säljs som statussymboler.

Den 21-24 november arrangerar Ryssland ett politiskt toppmöte för att diskutera hur man kan säkra tigerns överlevnad.  WWF (Världsnaturfonden) driver en global kampanj med målet att fördubbla antalet tigrar till år 2022. Ett sätt att bidra är att bli tigerfadder. Kanske något att önska sig i bröllopspresent? Att ekoturista på sin smekmånad är ett annat sätt. Om tigern kan bli mer värd levande än död exempelvis genom ett återkommande flöde av turister förbättras oddsen genast. Tänk på att välja en certifierad researrangör och turista på ett ansvarsfullt sätt. På så sätt kan er smekmånad förändra världen till det bättre. Både för människor och tigrar.

 

Läs mer om tigersafari >

Restips och information om ekoturism till förmån för tigrarna.

 

Se SVT Aktuellt inslag om tigern i resväskan >

En 3 månaders tigerunge hittades drogad och gömd i en resväska på Bangkok flygplats då en kvinna försökt smuggla ut den ur landet.

Läs hela inlägget »
Etiketter: etiskt, smekmånad, wwf, ekoturism

Ekologisk hudvård som motverkar ålderstecken. I samarbete med Weleda har du som medlem i EcoBride forum chans att vinna Pomegranate Facial Care bestående av:

 

1 st Pomegranate Dagkräm

1 st Pomegranate Nattkräm

1 st Pomegranate Serum

 

Värde: 913kr/kit

 

Weleda Pomegranate Facial Care innehåller ekologisk kallpressad granatäpplekärnolja som är rik på skyddande antioxidanter och samtidigt har en stimulerande effekt på cellförnyelsen. Huden blir fastare och slätare och rynkor och linjer blir mindre framträdande. Läs mer om produkterna här > 

 

Så här tävlar du: 

Bli medlem på EcoBride forum (medlemskapet är gratis) och svara på vår tävlingsfråga. 

 

Vilken del i bröllopsarrangemanget tycker du är mest värdefull att den är ekologisk? Motivera varför.

 

Lycka till!

 

 

Tävlingregler: Vinnaren måste vara medlem på EcoBride forum med porträttbild och fullständigt namn i sin profil. Genom att delta samtycker man till att medverka med bild, namn och det vinnande tipset på EcoBride-bloggen och på EcoBrides fanpage på Facebook. Tävlingsperiod: 101102-101115.

Läs hela inlägget »

Kan din skjorta rädda världen? Kanske inte just din skjorta helt själv men ditt val av skjorta kan i alla fall göra världen lite bättre. Detta har företaget The Fair Tailor tagit fasta på. På deras hemsida kan du enkelt beställa skräddarsydda skjortor i ekologisk bomull som är rättvist producerade. Nu tillverkar de även skräddarsydda smokingskjortor och frackskjortor för er som planerar att bära smoking, frack, jaquette  eller frockcoat till bröllopet.

 

Brudgummens klädsel styr klädkoden för bröllopet enligt traditionell vett och etikett. Väljer brudgummen frack så är det frack och långklänning som gäller även för gästerna. Bär brudgummen en vanlig kostym så blir klädkoden lämpligen ”Kavaj”.

 

Beställer du en måttbeställd skjorta från The Fair Tailor så tillverkas den av det sociala företaget Child Watabaran Center  i Nepal (CWCN), vars hela vinst går till att driva projekt för att hjälpa gatubarn tillbaka in i samhället. De anställda i skrädderiet är erfarna skräddare och är bland annat vuxna före detta gatubarn som genom CWCN fått tillgång till mat, husrum och skolgång, och som dessutom utbildats inom sömnad. Som anställda har de dessutom rätt till semester och föräldraledighet, och de är försäkrade, företeelser som är ovanliga i Nepal.

 

Min sambo beställde en skjorta från The Fair Tailor i somras. Tyvärr tog leveransen några veckor längre än beräknat så tänk på att beställa i god tid före bröllopet, men han är väldigt nöjd med skjortan. Och han är en riktig skjortsnobb så det är ett mycket gott betyg.

 

Läs mer på TheFairTailor.se 

 

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Läs hela inlägget »

Jag erkänner. Jag är beroende. Läppglansberoende. Kommer inte riktigt ihåg hur det startade. Kanske när jag jobbade på Aftonbladet och gick förbi nöjesredaktionens plutande läppar varje morgon, kanske redan när jag fick min första pojkvän i högstadiet eller kanske var det ännu tidigare bland nariga stallkompisar på ridskolan där alla bara var tvugna att ha ett "Läppomoj" dvs ett Nivea i klassisk blå plåtburk.

I vuxen ålder har jag lärt mig varför man så lätt blir läppglansberoende och ju mer jag kikar på innehållsförteckningen i smink överlag så blir jag mörkrädd. Därför blir jag inte förvånad när jag läser DN:s läppglans test i veckan. 

 

Flera doftämnen som finns i vanliga läppglans kan ge eksem och irriterad hud, enligt ett test som Testfakta genomfört, skriver tidningen. 

Testfakta har låtit det franska laboratoriet Eurofins testa åtta läppglans från märkena Lancome, Maybelline, Max Factor, Clinique, Isadora, L´Oreal, Body Shop och ACO. I fyra av de åtta produkterna förekommer elva av de 26 mest allergena doftämnena. Lancomes läppglans innehåller Limonene och Linalol, två ämnen som kan ge hudirritation och överkänslighetsreaktioner som till exempel klåda, torrhet och rodnad. 
Läppglanset från L´Oreal innehåller bland annat Benzyl Bensoate som kan irritera slemhinnor och ögon och räknas som ett av de 13 allra värsta allergena ämnena, enligt EU:s vetenskapliga kommitté. Även ämnet Geraniol som ingår i Body Shops produkt räknas in bland de 13 värsta allergenerna, och kan ge hudirritationer.

Läs mer här >

 

För fyra år sedan testade jag ekologiskt läppglans för första gången och blev helt såld. Det var Dermanords läppglans och fortfarande har jag ett Dermanord-glans i varje handväska så jag inte riskerar att stå utan.  Jag har nog 20 läppglans i olika färger och av olika märken. Jag använder alla. Stoppar dem i olika väskor, jackfickor, nessesären, skrivbordslådan... Höstens nya favorit i Nvey Eco:s lip lustre i färgen Coco Honey som du just nu kan vinna ditt eget ex av i vår Facebook-tävling

 

Med tanke på vad traditionella läppglans innehåller så är det ju inte så konstigt att man blir beroende. Att vara beroende av ekologiskt läppglans känns lite bättre. Då är fokus på näringsrika ingredienser som tillför fukt och vitaminer och håller läpparna mjuka och smidiga. Eller så kanske det bara är jag som är helt såld på läppglans? :) 

 

Här kommer mina personliga topp 3 favoriter: 

 

Dermanord Wildberry, ca 145 kr

 

Nvey Eco lip lustre Coco Honey, ca 265 kr

 

Lisen Organics Citron/Mynta, ca 70 kr

Foto: LisenOrganics.se
Läs hela inlägget »

Välja vin till bröllopet? Utgå från menyn så vinet verkligen lyfter smakerna är mitt bästa tips. Rådfråga Systembolaget eller en sommelier om ni vill ha tips och råd. Idag finns många goda ekologiska viner att välja mellan och kvaliteten har verkligen höjts de senaste åren. Även biodynamisk odling är intressant att titta närmare på. Alla är inte Krav-märkta men kan vara nog så miljövänliga ändå. Jag vill passa på att tipsa om bloggen Vår värld av viner som jag tycker beskriver detta på ett bra sätt...

Människan har odlat och producerat vin i många tusen år. Skillnaden på tillvägagångssättet, från då tills idag, är att i början var alla viner som framställdes ekologiska, utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Man levde tillsammans med naturen, vårdade den och respekterade livet som fanns på jorden. 

 

Läs mer om ekologisk vinproduktion här...

 

Vilka är era ekologiska favoritviner? Tipsa gärna!

Läs hela inlägget »

På lördag 23 oktober är det inte mindre än två bröllopsmässor. Allt om bröllop i Trollhättan och Fest- och Bröllopmässan i Karlstad.  Typiskt att allt är samtidigt tänker jag. Man kan ju inte klyva sig även om man önskat. Det får bli till att åka på den som är närmast helt enkelt. Så själv kommer jag mingla i Trollhättan på lördag. Dessutom kommer Ateljé Johanna E som smider vackra ringar och smycken i ekologiskt och återvunnet guld att lotta ut min bok JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop i sin monter. Så ska du till Trollhättan måste du passa på att prata etiskt producerade vigselringar med Johanna och samtidigt bläddra i min bok :)  Hoppas vi ses i vimlet!

 

Allt om bröllop
Plats: Trollhättan, Folkets Hus

Öppettider: Lördag 23 oktober, kl 10.00 – 17.00

Entré: 100 kr

 

Fest- och Bröllopsmässan

Plats: Karlstad, Elite Stadshotellet

Öppettider: Lördag 23 oktober, kl 11.00 – 18.00

Entré: 100 kr

 

 

 

Läs hela inlägget »

Planerar ni ett vintagebröllop 2011? Eller vill ni bara piffa till med några riktigt personliga accessoarer? Då kan veckans vintage nätauktioner vara något för er. Att välja vintage eller second hand är ett bra sätt att spara på miljön och samtidigt få unika och personliga detaljer till bröllopet. Smycken, väskor, skarfs, slipsar, bälten, skor mm klubbas denna vecka på Kaplans Auktioner. Allt sker online så det enda ni behöver för att delta är tillgång till internet. Hittar ni något som passar för ert drömbröllop? 

 

Fashionabla accessoarer

Torsdag 21 okt kl.13.00. Visning från 20 okt kl.10.00.

 

Exklusiva smycken

Lördag 23 okt kl. 13.00. Visning från 22 okt kl.10.00.

 

Örhängen från Yves Saint Laurent nypris 1500 kr. I skrivande stund ligger senaste bud på 425 kr.
Läs hela inlägget »

EcoBride har fått en ny medarbetare! Jill Khysing kommer att arbeta för EcoBride i Stockholm.

 

Hej Jill och välkommen till EcoBride!

 - Tack! Det ska bli jättespännande att komma igång!

 

Vad roligt att du ska börja jobba för EcoBride, hur kom det sig att du sökte dig hit?

-  Jag vill gärna vara med och bidra till att en så betydelsefull och fantastisk festdag som bröllopet är kan bli ännu vackrare och njutbarare genom att krydda romantiken och glamouren med en ekologisk touch! Till glädje för brudpar, gäster och naturen.

 

Vem är Jill?

-  Jag har länge varit intresserad av mode och design. Med åren har intresset mer och mer tagit en ekologisk inriktning, vilket jag också får utlopp för genom att sälja ekologiska barnkläder. Jag vill hellre berömma än fördöma. Hellre uppmuntra små steg i ekologisk riktning än fördöma stegen om de inte är till fullo eko på en gång. Alla är ju lite stappliga i början, man trampar snett och ramlar - men det är bara upp igen! Det blir stadigare och stadigare ju mer man övar : )

 

Är du själv gift?

-  Ja, på nyårsdagen 2003 åkte jag och min blivande man på vårt livs drömresa. Vi for till en pytteliten ö, längst ut i Stora Barriärrevet i Australien. Där gifte vi oss, bara han och jag (ja, en vigselförrättare, fotograf och bröllopsvittnen hade vi också med oss förstås), barfota i sanden, strax före solnedgången, i 30 graders värme! Det var helt magiskt! Bröllopsresan i Australien som följde efter bröllopet var en orgie i fantastiska natur- och djurupplevelser.

 

Vad kommer du göra på EcoBride?

- Jag ska arbeta med marknadsföring och försäljning. Hör gärna av er till mig med frågor och funderingar. Och så ses vi på EcoBride.se, på mässor och våra kommande ekoglamourösa bröllopsevent!

 

Kontakta Jill >

Läs hela inlägget »
Etiketter: ecobride

Helgens tips är sajten Uppmuntra.nu. Jag vet faktiskt inte vem/vilka som ligger bakom men jag tycker verkligen att det är ett jättebra initiativ! Uppmuntra.nu är en nonprofit organisation som vill engagera dig i att vilja handla hos företag som gör gott. Varje månad utser de en affärsverksamhet i Stockholm som gör bra saker ur ett miljö-, ekonomiskt-, socialt- eller mänskligt perspektiv. Borde helt klart startas på fler orter så snart som möjligt anser jag.

Jag tror inte på att pekpinnar får oss att handla och agera mer medvetet. Inspiration, förebilder och goda idéer är en mycket bättre grogrund för förändring. Det är också dessa värderingar som ligger till grund för EcoBride-inspiration för ekobröllop.  Om alla tar ett gemensamt ansvar för att uppmuntra handel med produkter med större hållbarhetstänk kommer denna trend vända och alla vinner på det.

 

Läs mer på Uppmuntra.nu och stöd dem på facebook.

 

Ha en härlig helg! 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tips, hemsida

Vill ni göra en extra insats för miljön? Välj vegetariskt till bröllopmiddagen. Nu lanserar Naturskyddsföreningen kampanjen Gröna gaffeln för att inspirera fler att hoppa över kötträtterna och istället äta vegetariskt minst en dag i veckan. Varför då? Jo, för att visa att en så liten förändring i vardagen kan göra stor skillnad för miljön och klimatet.

 

– Vi vill visa att det kan vara så här enkelt att göra något bra för miljön. Nu hoppas vi att alla miljösmarta där ute hakar på kampanjen, säger Jessica Andréason, projektledare för Gröna Gaffeln på Naturskyddsföreningen.

 

Personligen tycker jag att man ska utgå från sin egen smak och välja sina absoluta favoriträtter till bröllopsmiddagen. Vill ni verkligen ha oxfilé så kan ni välja ekologiskt och närproducerat kött och kanske servera en mindre bit kött och mer goda vegetariska tillbehör för att komma ner något i miljöpåverkan. Vill ni inte ha vegetariskt rätt igenom så satsa på en förätt och efterrätt och sedan ekologiskt kött, fisk eller fågel till huvudrätten. Fråga er restaurang eller cateringföretag om tips på goda vegetariska rätter som passar till bröllopsmenyn.

 

Att bli inspirerad till att äta mer vegetariskt i vardagen är ett steg på vägen. Över 200 restauranger och cateringföretag är med i Gröna Gaffeln. Se lista på vilka som är med på er ort. Gröna Gaffeln-restauranger >

Läs hela inlägget »

Nu har vi gjort EcoBrides facebook sida ännu mer interaktiv. Om du klickar på fliken Diskussioner kommer du till EcoBrides eget diskussionsforum på facebook. Här kan du ställa frågor, tycka till om olika saker och tipsa andra om allt som gäller ekobröllop. Under Evenemang hittar du aktuella tävlingar och kampanjer. Självklart är vi glada om du även fortsätter att kommentera, gilla och tipsa på vår Logg. Det blir ju så mycket roligare när alla är med och delar tankar och idéer!

 

Tävling! Tipsa dina vänner att bli fan till EcoBride på facebook. När vi nått 300 fans lottar vi ut ett lyxigt ekologiskt lip lustre från Nvey Eco värde ca 265 kr.

Läs hela inlägget »
Etiketter: forum, nvey eco, tävling

Planerar ni höstbröllop? Välj ”äpple” som genomgående tema. Kärlekens frukt har genom historien varit en symbol för kärlek, sexualitet, fruktsamhet och rikedom. Den är både vacker, god och dessutom miljövänlig. Om ni väljer svenska obesprutade äpplen vill säga. Det smärtar mig att se hur många ton äpplen som slängs på tippen varje år för att vi svenskar är för lata för att ta vara på dem eller för att man hellre äter köpta äpplen från butiken. Helt otroligt tycker jag! Att välja importerade besprutade dyra äpplen istället för att helt enkelt knacka på hos grannen eller faster på landet och fråga om man kan få plocka en korg eller två.  Här kommer tips för hur ni kan ta vara på höstens härliga frukter och samtidigt skapa ett roligt och personligt tema till ert höstbröllop.

 

Tips på hur ni kan använda äpplen för ert bröllop:

  • Dekorera med äpplen på bordet. Använd som hållare för bordsplaceringskorten eller skriv namnen direkt på varje äpple.
  • Gör ljuslyktor genom att gröpa ur lite ur toppen och sätta värmeljus i.
  • Ställ dekorativa korgar med äpplen vid entrén till vigsellokalen och festlokalen och på andra utvalda ställen som dekoration.
  • Fyll höga cylinderformade glasvaser med äpplen. Snyggt som dekoration på exemeplvis ett buffébord eller på presentbordet.
  • Sätt småäpplen på kraftig ståltråd och använd i brudbuketten.
  • Servera som mellanmål till alla gäster när de kommer till kyrkan eller mellan kyrkan och festlokalen.
  • Använd äpplen i desserten eller bröllopstårtan.
  • Gör egen äppelchutney som tillbehör till huvudrätten.
  • Be restaurangen eller cateringfirman komponera en hel meny med äpple som genomgående ingrediens.
  • Servera äppelmust eller äppelcider som alkoholfritt alternativ.
  • Bjud på fattiga riddare med äppelmos eller smörstekta äppelklyftor som nattamat.

Skriv under äppleupproret på Facebook >

 

Se SVT:s inslag om hur mycket äpplen som slängs >

Foto: Martina Thalwitzer/OurDay.se
Läs hela inlägget »

Nu bär det av till Norge! På lördag gifter sig Sara & Andreas i Haugesund, en vacker liten stad mellan fjordar och hav. Men jag gissar att det är regnrock och vattenfast mascara som gäller i höstrusket. Hur ser Norska bröllopstraditioner ut? Ganska likt Sverige skulle jag tro. Kanske blir det någon extra kulturupplevelse, det vore kul! 

Sara & Andreas har valt att lägga hela bröllopsfesten på ett av stans finaste hotell. Eftersom det är oktober månad så blev det nog hyfsat i pris ändå mot om det varit högsäsong. Framför allt vet jag att Sara varit tacksam för att slippa allt praktiskt vad heter dukning, serveringspersonal, bar, teknik, städning etc. Det är fördelen när man anlitar ett hotell eller en restaurang istället för att bara hyra lokal. Man slipper väldigt mycket arbete och stressmoment under själva dagen.


Att gifta sig off-season är ett bra tips om ni vill hålla nere kostnaderna över lag. Planerar ni ett bröllop i höstens färger bjuder även naturen på mycket vackert helt gratis. Färggranna löv till bordsdekorationer, kanske lite nypon eller rönnbär är fina detaljer. Använd äpplen till både dessert och dekor. Äpplen går även att gröpa ur lite i toppen för att göra ljuslyktor. På menyn står läcker svamp och vilt eller kanske färska skaldjur då kräftorna fortfarande är väldigt bra och hummerpremiären passerats. Dessutom är det lätt att få tag på färsk krabba så här års. Brudbuketten kan fyllas me hösteterneller, vildvin eller rönnbär. Låt er inspireras av höstens glöd!

Nu ska jag djupdyka i garderoben efter lämplig klänning… kanske den lila som jag köpte förra sommaren kan funka ihop med min nya (röda) hårfärg tänker jag…

 

Ha de! 

Vad tror ni om den här gamla trasan? Jag menar klänningen alltså...inte Sofia Wistam :)
Läs hela inlägget »

Nu lanserar KRAV tillsammans med Spraydate eko-dejting. Bakgrunden är att singlar toppar listan och är de som köper mest ekologiskt. Singlar köper omkring 5-10 procent fler ekologiska livsmedel som ägg, mjölk, grönsaker, kött och kaffe jämfört med till exempel barnfamiljer. Dessutom köper de 10-15 procent fler KRAV-märkta varor än pensionärerna enligt en ny SIFO-undersökning. 

 

Att eko-dejta innebär i praktiken att man i sin sökprofil på Spraydate kryssar i de nya intressekategorierna ”ekologisk mat och dryck”, ”miljö” och ”natur”. Hela grejen känns lite väl "kampanjigt" om ganska långsökt om du frågar mig. Men men...miljömedvetenhet är tydligen sexigt... och det är ju lite roligt bara det :) Och alla sätt som får oss att diskutera hållbarhet och en klimatsmart livstil är ju steg i rätt riktning. 

 

Vad tycker du?  Skulle du hellre dejta någon som kryssat i att han/hon är miljömedveten i sin profil? Är det sexigt att köpa ekologiskt? Skriv gärna en kommentar.

 

Lär mer om Eko-dejting här>

Läs hela inlägget »
Etiketter: krav, miljövänligt

Hur skapar man en personlig bröllopsdag? Utgå från era värderingar är mitt svar.

Årets bokmässa är över för detta året och jag tar med mig massor av inspiration och spännande möten in i höstrusket. Det är extra roligt att se hur böcker verkligen kan inspirera till nya tankebanor och nya idéer. Som författare så vill jag ju att min bok och mina personliga värderingar ska inspirera andra att gör mer medvetna val med omsorg om vår miljö och vår omvärld. Och jag inser att jag inte är ensam om det. Massor av böcker utrycker värderingar och åsikter om hur vi kan göra världen bättre, roligare, vackrare och framför allt ta vara på det vi har.

Jag får ofta frågan "Vad är det viktigaste man ska tänka på när man börjar planera sitt bröllop?". Sätt er ner och prata igenom vilka värderingar ni vill starta ert liv utifrån, är mitt svar. Vilka värderingar vill ni ska genomsyra ert bröllop, återspegla den livstil ni vill leva utifrån och som kan inspirera era bröllopsgäster. På så sätt blir er bröllopsdag både personlig och kanske lite vackrare och lite roligare också.

 

Här kommer mina lästips från bokmässan som bygger på författarens värderingar för att göra vår värld lite bättre:

 

  • Medborgare Nader av Ralph Nader.

Presidentkandidat, miljöaktivist, advokat och debattör. En antologi om Ralph Naders kamp för människan, miljön och marknaden.

  • Lisens Indiska Spa av Lisen Sundgren

Färgstark och lustfylld inspiration för dig som vill skapa ditt eget ekologiska hemma-spa. Lisens tipsar om hur du får din hy att stråla av naturlig skönhet.

  • Döden i grytan av Mats-Eric Nilsson & Henrik Ennart

Hur långt är vi beredda att gå för att få billig mat? Vad innehåller egentligen färdigmat?Om jakten på äkta vara och sann matglädje. Matnyttig läsning från Sveriges ledande matdebattör.

  • Drömbok av Marcus Frödin & Stefan Olsson

Gör dina drömmar, idéer och tankar till verklighet. Ett underbart verktyg för hur du ser till att din dröm blir verklighet och får det att hända - nu.

  • Sex grader av Mark Lynas

Så påverkas vår värld av den globala uppvärmningen. En tankeväckare som personligen ruskade liv i mig och fick mig att förstå hur allvarlig och viktig klimatdebatten verkligen är. Med ett lättillgängligt och målande språk gör Mark Lynas världens samlade miljöforskning begriplig för både dig och mig.

 

Jag och Ralph Nader vid signeringsbordet hos vårt förlag Voltaire Publishing.
Jag och Ralph Nader vid signeringsbordet hos vårt förlag Voltaire Publishing.
Läs hela inlägget »

Vintage är på modet för bröllop och mina egna trendspaningar säger att det kommer hålla i sig till 2011. Klassiskt och samtidigt mycket romantik med fjädrar, lockar, klädda knappar och buketter i gammalrosa och ivory.

På helgens modevisningar på Bokmässan i Göteborg visar vi bland annat ett brudpar i second hand och vintagekläder i kombination med skjorta i ekologisk bomull och miljövänliga skor. 

För er som är i Stockholm kan jag istället tipsa om helgens vintagemässa på Hornstull strand 25-26 september Mässan är Sveriges enda renodlade mässa för vintagemode inom kläder, skor och accessoarer från de bästa vintagehandlarna från hela landet. Allt är till salu så passa på att titta efter bröllopskläder och accessoarer. 

 

Lördagen den 25 September kl 12.00 – 19.00
Söndagen den 26 September kl 12.00 – 19.00


Adress: Strand, Hornstulls Strand 4, Stockholm

T-bana: Hornstull
Entréavgift: 50 kr

 

Läs mer på www.vintagemassan.se

Emma i en vintagebrudklänning och en bukett av trädgårdsblommor och trädgårdsäpplen från modevisningen på bokmässan.
Läs hela inlägget »

Till helgen är det dags för årets stora bokmässa Bok & Bibliotek i Göteborg. Jag ska vara med och presentera min bok JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop och jag är superladdad! Dessutom blir det modervisning med bröllopstema och ekologiska och rättvisemärkta kläder från Gemenskap Grön både torsdag, fredag, lördag och söndag!

 

Tänk vad mycket som kan hända på ett år! Förra årets bokmässa träffade jag mitt förlag för första gången och nu ett år senare är finns boken på riktigt ute i butik och kommer även säljas på bokmässan. Kom och hälsa på och prata ekobröllop i Kraft&Kulturs monter i

B-hallen, B07:42.

Alla som köper boken på mässan är med och tävlar om ett jättefint ekologiskt bröllops-paket värde 500 kr. Vill du ha ett signerat ex. så finns jag på plats följande tider >

 

Dessutom bjuder Kraft & Kultur på ett jättespännande program hela helgen i V-hallen med gäster som Ralph Nader, Håkan Hellström, Andreas Lokko, Bob Hansson, Mikael Wiehe, Fredrik & Filip mfl. Läs mer här>

 

Hoppas vi ses på bokmässan!

Läs hela inlägget »

Jag har legat sjuk hela helgen med värk och feber och en känsla av att vara helt fruktansvärt ynklig och liten på jorden. Har försökt muntra upp mig med att det kunde varit värre, jag hade inget jättestort bröllop eller så inbokat denna helg. Tur i oturen.

Men vad gör man om man blir sjuk på sin bröllopsdag?

Kan man verkligen ställa in efter månader av förberedelser och tillresande gäster och catering för massor av gäster? Hemska tanke! Men samtidigt vill man ju inte minnas sin bröllopsdag som en enda feberdimma och värk i hela kroppen. Glädjande så brukar adrenalinet och kroppens inbyggda försvar se till att man klarar sig hyfsat över de dagar som man är målmedvetet inställd på ska bli lyckade och fantastiska. Helt otroligt hur vår hjärna och kropp samverkar när man tittar närmare på det! Istället kommer det ofta en dunderförskylning dagen efter när pressen och nervositeten väl har släppt. 

Sen kan det ju vara så att någon annan blir sjuk? Kanske vigselförättaren, eller svärmor, eller bandet som skall spela på festen eller någon annan nyckelperson i era bröllopsplaner.

 

Här kommer några tips för att planera för det oförutsedda:

  • Om du eller din blivande äkta hälft skulle bli sjuka på själva bröllopsdagen. Ja, det är självklart upp till var och en och beroende på sjukdomsgrad, men mitt råd är ändå -ställ in. Tänk inte på gäster och släkt och alla arrangemang. Det viktigaste är ju ni två och att er bröllopsdag blir just så fantastisk som ni önskar den. Oavsett om den måste ske några veckor eller månader senare än beräknat.
  • Om någon nära släkting blir sjuk. Försök fokusera på er dag och försök få andra nära och kära att ta hand om eventuella praktiska arrangemang som måste göras. Tyvärr blir han eller hon inte bättre av er oro eller sorg. Trots att det är svårt så försök fokusera tankar på er bröllopsdag. I morgon är en annan dag...
  • Är det försent att avboka resor, catering och lokal så bjud släkt och vänner på festen i alla fall. Då lär de känna varandra tills den "riktiga" bröllopsfesten blir av. 
  • Fråga vigselförättaren vad han/hon kan ordna för back-up utifall något oförutsett händer på själva bröllopsdagen.
  • Ha alltid extra spellistor klara att kunna köra från cd eller dator om ert bokade band eller DJ skulle få förhinder eller tekniska problem. 
  • Tänk igenom vem av gästerna som skulle klara av att ställa upp som toastmaster på kort varsel. Eller boka två toastmasters. Om en blir sjuk så är det ingen fara på färde och två toastmasters är ofta en trevlig inramning på festen. 

Har du något annat bra tips eller minne från något bröllop eller stor fest du gästat? Skriv gärna en kommentar och dela med dig. 

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: tips

Nu börjar jag återhämta mig efter helgens möhippa för min goda väninna Sara som ska gifta sig om några veckor. Roligt att få gå med som gäst ibland också :) Vi hade en fantastisk dag på Göteborgs gator och torg. Bland annat provade vi på Bollywooddans som jag gärna vill tipsa er om.

Bollywood är Indiens läckra och charmerande filmdans och Indiens svar på Hollywood. Här blandas alla världens danser, klassisk indisk och traditionell folklig dans, samt orientaliska och västerländska influenser. Glitter, sjalar, blommor och medryckande musik skapar färgstarka scener. Stegen är inte särskilt svåra att följa med i men danslärarinnan Anettes graciösa känsla och stilsäkra utryck är desto svårare att härma.

 

En danslektion för hela möhippe-gänget är en rolig aktivitet som passar de flesta. Även om den blivande bruden inte har någon koppling till Indien så kan ändå Bollywood-dans ge många skratt. Man dansar barfota och behöver inte byta om utan kan ha sina vanliga kläder. Den blivande bruden fick en Indisk klänning och sjal med paljetter. Vi andra fick varsin sjal att ha runt höften och dansa med. Dhoom taana, tana na na na na na....nynnar kvar i mitt huvud.

 

Läs mer på The world Dance Company

 

Här är filmscenen vi försöke efterlikna... :)

 

 

 

 

 
Läs hela inlägget »
Etiketter: möhippa

Hångla mycket! Det är mitt bästa tips till alla blivande brudpar inför själva bröllopsdagen. Men hur lyckas man få munnen att pluta vackert röd/rosa utan att kladda ner sin äkta hälft eller behöva bättra på stup i kvarten? Många av de läppstift som marknadsförs som extra hållbara innehåller mineraloljor och parabener och andra syntetiska ingredienser som både torkar ut läpparna och som är ovänliga mot miljön. Välj ekologiska produkter, gärna certifierade, och ta gärna råd av en makeup-artist för att hitta en färg och ett märke som du gillar och kan använda även vid andra festliga tillfällen framöver.

 

Här kommer fem smarta tips på hur du får kyssäkta läppar:

 

1. Har du torra läppar som lätt fnasar sig? Borsta med en mjuk tandborste och lägg därefter på ett ekologiskt läppbalsam och låt verka. Upprepa med jämna mellanrum i god tid före bröllopet så den känsliga huden på läpparna hinner komma i balans.

2. Dags att skapa en vacker makeup. Borsta på ett tunt lager mineralfoundation på läpparna som grund så håller färgen längre.

 

3. Måla en kontur med en läppenna som är i samma ton som ditt läppstift. Vill du förstärka ett läppglans kan du måla hela läpparna med läppenna som grundfärg. 

 

4. Vill du ha en heltäckande effekt så använd en läppensel för att applicera läppstiftet. För en mjukare känsla kan du istället använda ett finger och dutta på färgen. Hamnar färgen lite utanför läppkonturen kan du använda en tops för att ta bort det utan att förstöra helheten. 

 

5. Tycker du att dina tänder ser gula ut när du använder läppstift i starka färger? Ett tips är att välja färger som har en kall underton, så upplevs dina tänder som lite vitare.

 

Har du fler tips på hur man lyckas med kyssäkta läppar? Skriv och berätta!

 

 

Tävling!

Just nu lottar vi ut ekologiska läppstift från Nvey Eco på EcoBride forum. Dessutom kan du tävla om ett lyxigt lip lustre på EcoBrides fanpage på Facebook. Bli medlem du också!

 

Denna månad har jag även testat Nvey Ecos läppstift och liplustre. Vill du veta vad jag tyckte läs EcoBride gillar

 

Foto: Martina Thalwitzer/Ourday.se
Läs hela inlägget »
Etiketter: ekologiskt, makeup, nvey eco

Hur vill du ha håret  på din bröllopsdagt? Klassiska strama uppsättningar med slöja och brudkrona börjar gå ur tiden säger min egen personliga trend-spaning. Istället är det ganska enkla och naturliga frisyrer som blir allt mer populärt. Med personliga håraccessoarer som ger det lilla extra till frisyren.  Vill du vara miljövänlig så satsa på accessoarer du kan använda vid fler tillfällen framöver. Eller kanske kan du låna från en vän eller släkting?

 

Här kommer några bilder för inspiration:

 

Hjärta med pärlor

Välj rättvist producerade smycken. Här ett hjärtformat diadem från Lavish Design finns bland annat hos Hildur.se.

 

Foto: Martina Thalwitzer/OurDay.se

 

Säsongens blommor i håret

Ekologisk håruppsättning med äkta körsbärsblommor för den som ska gifta sig i maj månad. Här är det ekofrisör Birgitta Andersson på Hår färg och form i Lundsbrunn som gjort den vackra uppsättningen.

Foto: Peter Silow, Destination Läckö-Kinnekulle

 

Virkad hårblomma

Gillar du att pyssla så kanske den här virkade hårblomman från Erica Laurell i ekologiska garn kan vara något. Varför inte virka ett par stycken att ge som present till din brudtärna och brudnäbb också? Erica bjuder på mönstret som du hittar här> 

 

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Sara Larsson fd. Bengtsson

 

Jag tror nog att de flesta känner att det fanns saker som man kunde göra bättre när man har facit i hand. För vår del handlar det om att vi önskar att vi kunde ha gjort ännu mer ekologiskt vid vårt bröllop men med tanke på vår budget tycker jag ändå att vi gjorde ett riktigt bra jobb. Vi lade ner störst energi på det lite större sakerna som maten o.s.v. 
Och de stora sakerna kunde vi sedan lätt komplettera med de mindre sakerna. 

Och alla andra val vi har gjort har vi haft en tanke bakom. Till exempel så dekorerade vi borden i källaren där vi åt desserten med massvis av kaktusar. Anledningen till att vi valde just kaktusar är att vi länge pratat om att köpa kaktusar ut till vår balkong så nu kunde två slå två flugor i en smäll. Dessutom så kan inte våra katter äta upp kaktusar så de blir ett trevlig inslag i vårt hem. Ett annat exempel är hur vi har tagit fördel av min stora fascination av fina kakfat och skålar, dessa gjorde vi en fantastisk efterrättsbuffé av.

Här är en liten lista på våra ekologiska inslag men jag har säkert glömt något: 

  • Maten. Ekologisk buffé utifrån säsongens råvaror.
  • Tårtan. Ekologiska ingredienser dekorerad med ätbara blommor.
  • Brudklänningen. Second hand klänning omsydd av en skräddare med separat liv som kan användas igen. 
  • Brudgummens kläder. Valda för att kunna användas vid andra tillfällen framöver. 
  • Löparna
  • Servetterna
  • Godiset
  • Snackset
  • Transporten, för oss och gästerna. Vi cyklade och våra gäster åkte strandtåg.
  • Kaffe, te, saft, mjölk, smör o.s.v allt ekologiskt. 
  • Hembakat och ekologiskt bröd, bullar och kakor
  • Second hand - massor av prylar köpta second hand och som nu åker tillbaka till second hand butiken för att säljas igen. 
  • Eget tillverkat pynt, såsom virkade hjärtan för bordsplacering o.s.v
  • Blommorna. Säsongens blommor plockade i floristens grannes trädgård. 
  • Hyrporslin, vi valde noga mellan de olika firmorna och hittade en med väldigt bra miljötänk!

 

Nu när man har smält att man är Fru Larsson så är det faktiskt lite svårt att minnas alla de där detaljerna så där på rak arm men allt jag har att säga egentligen är att ifall man planerar ett ekologiskt bröllop så har man inget att ångra efteråt!

 

Jag bjuder på en bild där jag och Daniel kommer cyklades in i parken. Eller ja, Daniel cyklar och jag garvar mest och tror att jag ska dö, lite skakigt blev det då vi fick möte av en skrämd gammal tant. 

 

Hälsningar / Sara Larsson

Foto: Privat
Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Sara Bengtsson

 

För några dagar sedan lovade jag Katharina att jag skulle göra ett gästbloggsinlägg om den sista stressen inför bröllopet. Men av någon anledning blev det alldeles för stressigt, kan ni tänka er?
Inte ens i min vildaste fantasi skulle jag kunna tänka mig att det kunde vara så stressigt. Vi som var så lugna och sa hela tiden att om saker gick fel så skulle vi ta det med en klackspark. Men sen så stod man där dagen innan och insåg att dukarna inte räckte till, DJ:n hade tappat bort alla sina skivor, vi hade ingen transport till vigseln, folk började avboka i sista sekunden och vädret såg väldigt oroväckande ut.
Vilket kaos! Men det var bara att hålla humöret uppe. Beställa fler dukar från uthyrningsfirman, fixa musik via internet och låna en tandemcykel. Vädret kan man tyvärr inte göra något åt men när Katharina kom på förmiddagen och vi i lugn och ro kunde spana ut några ställen där vi kunde ha vigseln ifall det regnade så kände jag mig mycket lugnare.

Någon alternativ vigselplats behövde vi dock inte använda då moder natur log sitt allra största leende mig oss och öppnade upp molnen så solen kunde stråla när vi vigdes i Kärleksparken. Mer om själva bröllopsdagen någon annan gång.

Att det är stressigt dagen innan vigseln har nog många mer än jag fått erfara. Sen att jag och Daniel inte är de mest organiserade personerna gjorde ju inte hela saken bättre. Vi är alldeles för mycket " vi tar det som det kommer- personer" för allas tycke och smak. Ett tag kändes det som om ingen visste något alls men detta var nog troligen bara för att allt redan var klart och inget mer behövdes göras.

Så dan efter dan efter bröllopsdan har jag bara ett tips till alla er stressade brudar där ute och det är det tipset som Katharina gav mig: Njut och hångla mycket! Då blir allt bra!

Hälsingar / "fru" Sara

Läs hela inlägget »

Vilken rolig helg det har varit! Men samtidigt hektiskt med både eko-möhippa, flera bröllop och många roliga möten med människor samma helg. Bland annat kan jag avslöja att jag har varit involverad i en TV-inspelning av ett ekobröllop. Programmet heter Fyra bröllop och kommer att sändas i TV4 senare i höst. Resten är hysch pysch hemligt så mer får jag inte säga just nu... men jag återkommer när det blir mer officiellt :)

  

Efterfrågan på ekologiska bröllop och EcoBrides tjänster ökar hela tiden. Både hos privatpersoner och hos företag. Därför söker jag nu dig som vill arbeta ihop med mig för att inspirera ännu fler att arrangera ekobröllop. Det är viktigt att du delar EcoBrides värderingar om etik och miljö och att verkligen älskar att arbeta med bröllop, marknadsföring och försäljning! Jag söker bröllopskoordinatorer i Stockholm, Göteborg och Malmö och dessutom en praktikant inom marknadsföring och försäljning. Låter det intressant?

Läs mer om tjänsterna här>

 

Tipsa gärna en vän eller kontakta mig om du vill veta mer!

 

 

Foto: Martina Thalwitzer/OurDay.se
Läs hela inlägget »

Någon som har tips på bra bröllopspresenter? Vem har inte fått den frågan av släkt eller vänner? Och många är vi som våndas för att hitta "den perfekta och personliga presenten". Det är inte lätt. Speciellt inte till par som redan har det mesta. Under sommaren har medlemmarna på EcoBride forum lämnat sina bästa tips på hållbara bröllopspresenter. Massor med bra idéer har kommit in!

Här kommer 3 idéer som jag tycker känns extra personliga, hållbara och nytänkande:

 

"Mitt tips är att dela med sig av sig själv i present - har du mycket äpplen i trädgården så gör mos och skriv "kärleksmos" på etiketten."  

Jeami, Linköping

 

"Jag var på ett bröllop där brudparet fick en massa presenter i form av tjänster från givarna. Dvs. där givarna själva utförde uppdragen, typ städa hemmet, laga festmiddag, fixa picknick."

Charlotte Wombs, Stockholm

 

"Jag tycker att en prenumeration på typ ekolådan vore en härlig present eller varför inte prenumeration på "ekomatkasse."
Anja Lindh, Stockholm

 

Tack Jeami, Charlotte och Anja för era tips! En vacker fotoram från House of fairtrade kommer på posten.

 

Mitt eget tips är att skänka en slant till ett välgörande ändamål som betyder mycket för brudparet. För att inspirera fler till detta så ger jag 1 kr till Hungerprojektet för varje ny medlem på EcoBrides fan-page på Facebook. Gå med du också och tipsa gärna dina vänner!

Foto: Ecoviva - den ekologiska matkassen. Bröllopspresent till era vänner?
Läs hela inlägget »

Nu blir det ännu fler tips och nyheter om ekologiska tjänster och produkter på EcoBride.se! Jag jobbar som bäst för att skapa ett företagsregister för att det ska bli lättare att hitta företag som säljer produkter och tjänster för etiska och ekologiska bröllop. Det är mycket information som ska fram så det tar lite tid men jag lovar att det kommer under hösten. Tipsa mig gärna om företag som ni känner till och som ni tycker passar i EcoBrides företagsregister. 

 

Men redan nu startar vi "EcoBride gillar" - en ny undersida på EcoBride.se. Med jämna mellanrum kommer vi testa produkter och tjänster som vi tror är av intresse för våra läsare. I sommar har vi bland annat testat ansiktsbehandling, ekologiska tårtingredienser och kärlekste. Läs mer här >

 

Har ditt företag produkter eller tjänster som är hållbara och passar för bröllop? 

Kontaka oss gärna om du vill att vi testar något från just ert företag. Läs mer här>

 

Vilka ekologiska produkter eller tjänster har du testat i sommar som du gillar? Skriv och berätta!

Läs hela inlägget »
Etiketter: tips, ekobröllop, hemsida

Gästbloggare: Sara Bengtsson

 

Ni som har följt min gästbloggning här på EcoBride i sommar märkte kanske att det var tyst från mig förra veckan. Jag hade tyvärr en rätt jobbig vecka privat, men tro inte att det gick ut över bröllopsplanerna! Nu har jag helt nya krafter och med bara 10 dagar kvar tills den stora dagen så kan jag behöva varenda uns av energi!

Jag har redan bloggat om våra bästa tips och lite om hur vi har tänkt i vår väg mot ett ekologiskt bröllop. Min tanke var att denna vecka blogga om hur lätt och snyggt man kan binda sin egen brudbukett av vilda blommor. Men här i Göteborg var det längesedan det var väder för att plocka blommor. Eller ja, det var helt okej väder i lördags men då blev jag överraskad av mina vänner med en möhippa och de hade inte blomplockning på schemat.

Till saken, dagens tips var det.

Något som man kommer märka ganska rejält på vårt bröllop är allt pyssel som jag har gjort. Det kommer bli allt från vimplar till pimpade smörknivar. Allt för att hela bröllopet ska spegla oss, meningen är att folk ska tänka "det här är så Daniel & Sara".

Och detta utan att spendera många kronor. Det vi gjort var helt enkelt att kolla runt omkring oss och använda oss av det vi redan har hemma. Allt ifrån olika papper och pärlor som jag fått från familj och vänner till garner som jag har samlat på mig genom åren. Till och med små pappersbitar som blivit över i allt pysslandet har jag tagit tillvara , klippt till hjärtan och gjort girlanger av.
I över ett år har vi även sparat på glasburkar, flaskor och plåtburkar som vi kommer använda som vaser och ljuslyktor. En hel del har vi köpt på second hand också och de få nya saker som vi har köpt in har vi varit nog med att hitta de allra bästa alternativen eller helt enkelt köpt saker som vi kommer ha användning av även efter bröllopet.

Och man behöver inte bara kolla runt efter vad man har i hemmet utan man kan samla massa inspiration om man kollar runt omkring sig i naturen.
På min korta promenad till spårvagnen finns där en hel dunge med sjukt häftiga ormbunkar. Tanken på att fylla alla våra vaser med ormbunkar har slagit mig mer än en gång men nu börjar de tyvärr bli lite bruna och vissna. Men å andra sidan har jag upptäckt att det finns tonvis med kottar som bara väntar på att bli plockade. Och om jag hinner ge mig ut med en korg någon dag så kommer dessa kottar att pryda borden där vi ska äta vår fantastiska, ekologiska bröllopstårta.

Jag skulle kunna skriva en hel bok om vad som ger mig inspiration men nu hinner jag inte. Nu ska jag sy lite rosetter till mina brudtärnors accessoarer så ni får helt enkelt titta er omkring och finna er egen inspiration!

 

Bara 10 dagar kvar... /Sara

 

Mer pyssel-inspiration och bilder från möhippan hittar du på min blogg Lilla Bröllopsmonstret >

Läs hela inlägget »

Letar ni ett extraordinärt kärleksnäste för er smekmånad? Här är ett femstjärnigt alternativ.

”En fusion av havet och himlen.” Så marknadsför sig Hospes Maricel HotelPalma och jag kan inte annat än att nicka instämmande. Aldrig har himlen och havet varit så nära, så påtagligt vacker och så blå som när jag kisar ut över poolen utan slut.  Poolkanten ser ut att gå ihop med himlen och trots att jag vet att det egentligen är en brant klippa rakt ner mot medelhavet så är det något magiskt vackert i illusionen och arkitekturen.

 

Hotellet använder den senaste tekniken för en hållbar filosofi och en stark medvetenhet om miljön med bland annat solpaneler, värmepannor på biomassa, glasning med solljusfilter, LED-belysning, lagring av regnvatten, luftkonditionering med särskild miljömärkning och dessutom sponsrar hotellet ett lokalt projekt för att bevara Mallorca djur och natur.

 

Själv nöjde jag mig med en drink på terrassen denna gång.  Men så var jag ju inte på smekmånadsresa heller :)

 

Dreamers Room (standard) kostar från ca. 2700 kr /natt.

Uppgraderar ni till ett Ecological Deluxe Room får ni både egen pool och egen terrass.  Kostar ca. 4500 kr /natt och då ingår fri lån av Segway under hela vistelsen.

 

Hospes Maricel Hotel Palma de Mallorca >

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Läs hela inlägget »

Igår kväll visade SVT ett intressant program om textilindustrin i Asien och villkoren för textilarbetarna. Det är skrämmande fakta. En levnadslön i Bangladesh dvs. minimum vad man behöver för att klara mat och husrum är 1000 kr i månaden. En sömmerska i Bangladesh arbetar 10 tim per dag, 7 dagar i veckan och tjänar motsvarande 300 kr i månaden. Även fabriken med ekologiska tyger visade sig ha urusla arbetsvillkor. Vad kan man själv göra för att hjälpa till på vägen mot en förändring?

 

Här kommer några tips när ni väljer kläder till er och ert brudfölje:

  • Köp rättvisemärkta kläder. Det garanterar att kläderna är producerade under bra arbetsvillkor. Exempelvis säljer Gemenskap Grön rättvisemärkta klänningar som passar till brudtärna och brudnäbbar. The Fair Tailor säljer skräddarsydda skjortor som är producerade under schyssta villkor.
  • Välj dresscode ”Kavaj” eller ”Mörk kostym”. Då kan både brudgum och manliga gäster välja en kostym de redan har i garderoben eller som de kan använda vid andra tillfällen framöver. För hur ofta använder man egentligen frack, frockcoat eller smoking?
  • Hyr kläder. På så sätt förlängs varje plaggs livslängd. Se till att välja en miljövänlig kemtvätt.
  • Köp brudklänning second-hand. De flesta är ju faktiskt bara använda en enda gång tidigare. Leta på köp-och-sälj-sidor på Internet eller på hyrbutikernas utförsäljning av förra årets säsong. Wedding by Camilli är en second-hand butik  i Göteborg som är specialiserad på bröllopskläder.
  • Anlita en skräddare och förklara att ni vill att de använder återvunnet tyg. Gamla tygstuvar och second-hand-kläder kan bli helt nya plagg.

 

Läs hela inlägget »

En av de saker som inspirerade mig mest med Victoria & Daniels bröllop var sändningarna från festkonserten i Konserthuset i Stockholm kvällen före bröllopet. Mark Levengood hade full sjå för att lotsa TV-tittarna i vem som var vem på röda matten... Och plötsligt stannar en blå SL-buss och ut kommer den ena kungligheten efter den andra. Kronprinsessan och Prins Daniel valde alltså att låta även de förnämaste gästerna åka vanlig hederlig lokalbuss till festligheterna. Kul tycker jag! Och mycket bra ur miljösynpunkt.

 

När mina vänner gifte sig på Orust för ett par veckor sedan gjorde de likadant. De flesta av gästerna var bosatta i Göteborg cirka 6 mil från bröllopsfesten. Att hyra rum på Orust är visserligen mycket trevligt men ganska dyrt i semestertider och dessutom svårt att hitta hotell eller pensionat i närheten så det räcker till alla. Lösningen med hyrd buss var därför mycket populär. Om kostnaden inte ryms i er bröllopsbudget så är de flesta gäster säkert villiga att själva betala en hundring eller två för att slippa köra. Låt gästerna inkludera i sitt o.s.a om de är intresserade av att åka buss eller samåka med andra till ert bröllop.

 

Kostnaden för att hyra en buss varierar beroende på hur stor buss ni behöver (en normalstor buss tar 50 pers) och hur länge chauffören måste vänta på plats. Kontakta några olika bolag och jämför priser, service, om de har miljöbussar etc. Busschauffören Håkan från Gunnars buss som fick köra turen till Orust var en riktigt klippa och förtjänar en extra eloge. Han både assisterade kocken vid grillen och agerade privatchaufför åt bruden far, på jakt efter den bortglömda mjölken till kaffet. Allt med lika glatt humör. Det är service det!

Läs hela inlägget »

Jag har bakat blåbärstårta! På egenplockade blåbär från de västsvenska skogarna. Måste därför passa på att tipsa om Arlas utomordentliga tårt-recept-sida med mycket inspiration för både sommarfester och bröllop. Tyvärr skriver de inte ut alla ingredienserna som ekologiska, men just en tårta är superenkel att få helt ekologisk om man bakar själv. Mjöl, socker, ägg, smör, grädde – allt finns ekologiskt i er vanliga matbutik.

 

Bröllopstårta är en gammal tradition som går tillbaka ändå till romartiden och symboliserar lycka i äktenskapet och många barn. Antalet våningar på tårtan sägs symbolisera antalet barn brudparet ska få. Men det blir allt vanligare med en-vånings-tårtor till bröllop. Och nu för tiden är det ju allt vanligare att man nöjer sig med ett eller två barn också för den delen. :)

 

Det sägs föra olycka med sig om bruden bakar tårtan och jag håller faktiskt med. Inte för skrocken om olyckans skull utan för att minska stressen inför sin bröllopsdag. Om ni inte vill anlita ett konditori så är tårtbakning en jättebra uppgift att leja ut på släkt eller vänner. Att plocka blåbär eller andra sommarbär likaså. Det är trevligt men också tidskrävande. Men att plocka egna bär imponerar ofta på gästerna och är både bra för miljön och dessutom mycket godare än vattniga importerade växthus-blåbär i gigantisk storlek.  Kanske kan ni önska er tårtan som bröllopspresent?

 

Har du något bra tårtrecept? Tipsa mig gärna här!

 

Recept på blåbärstårta >

Foto: Arla. Mors Lilla Olle tårta.
Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Sara Bengtsson

 

Nu börjar det närma sig dagen med stort D för oss. Mindre än en månad kvar och vi håller som bäst på med de allra sista detaljerna. Folk frågar hela tiden om vi börjar få bröllopsnerver men vi är faktiskt oförskämt lugna.

Jag måste bara berätta för er hur mycket positiv respons vi har fått för att vi planerar ett ekologiskt bröllop. Det är inte bara våra gäster som har visat sin uppskattning utan även de företag som hjälper till runt om.
En av våra största farhågor, att ett ekologiskt bröllop skulle bli mycket dyrare än ett vanligt, inföll sig aldrig. Till och med vår florist har varit så tillmötesgående med våra krav att hon blandar i vilda växter och blommor i våra arrangemang. Det kommer bli helt fantastiskt.  Och så Oss, det är det som är det viktigaste.

Men att ringa och gå runt till olika företag innan ni bestämmer sig är ju knappast ett nytt tips. Men glöm inte att det är Ni som gör en beställning och det är Ni som bestämmer, kan inte företaget leverera så gå vidare! Det vi har lärt oss är att höra hur personen reagerar till ordet "ekologiskt", en del skiner upp på en gång och då vet man att man hittat rätt. Andra personer suckar högt och påpekar på en gång att det kommer bli dyrare, och om de inträffar så är mitt råd att gå vidare. 

För vår del handlade det om tårtan. I början skulle det inte vara några som helst att få hela tårtan ekologiskt. Det ändrade sig snabbt till att de ändå var rätt jobbigt, det skulle kosta en hel del mer. Från det gick det till att tårtan till största del kunde bli ekologiskt och tillslut så föreslog konditorn att hon kunde använda ekologiska blommor att dekorera tårtan med.
Ni kanske kan ana hur detta slutade. Vi hittade en ny konditor som bakar hela tårtan och dekorerar den ekologiskt och det blir till och med billigare!

Det jag ville säga i dagens gästbloggning är i alla fall att om man satsar på ett ekologiskt bröllop så kommer man må så bra. För varje beslut vi tar så mår vi lite bättre och blir lite gladare. Och det blir lättare och lättare att välja bort alla onödiga saker som man kanske annars förknippar med bröllop.

Och tro inte att era beslut inte gör någon skillnad. Även om ni bara byter ut era papperservetter mot tygservetter så gör det en himla stor skillnad på miljön och framför allt sätter ni ribban för alla andra par i er släkt/bekantskapskrets som kanske inte har tänkt på allt omiljövänligt i deras festplanering. 

Vi har inte en enda gång ångrat att vi valde ett ekologiskt bröllop!

 

Hälsningar /Sara

Läs hela inlägget »

Jag är precis hemkommen efter en vecka på Mallorca! 30 grader och klarblå himmel, god mat och tropiska nätter. Medelhavet har inte mist sin charm. Och ja, jag har klimatkompenserat för flygresan.  Nu var jag inte där på smekmånad men den vackra ön skulle onekligen kunna uppfylla alla era romantiska drömmar. Romantiska hotell, god mat, bra shopping, fina stränder och massor av utflyktsmål.

Själv blev jag inspirerad av den spanska maten med många närproducerade ingredienser som andas matlagningsglädje. Och fruktdrinkar som är lagom sötsyrliga och inte för mycket alkohol. Varför inte servera sangria och tapas till bröllopet? Gott, roligt och personligt. Med rätt dukning kan det bli både vackert och festligt.

 

Smaka på den här sangrian och fundera på saken :)

 

Ca. 12-15  glas

 

1 citron

1 apelsin

1 svenskt äpple

1 dl rättvisemärkt socker

2 st kanelstång

6 st torkade nejlikor

4 st torkad stjärnanis

2 flaskor (1,5 liter) ekologiskt rött vin. Gärna spanskt ex. Casa de la Ermita.

Ca. 1 liter fruktsoda eller sockerdricka

Is

Ev. 1 dl konjak eller apelsinlikör (ex. Cointreau eller Triple sec)

 

Tvätta frukten noga och skär i halvmåneformade skivor. Fördela i en stor skål eller i två tillbringare. Strö över socker, kanelstång, nejlikor och stjärnanis. Häll över vinet och eventuell konjak eller apelsinlikör och rör om. Låt stå i kylen minst två timmar, gärna över natten. Tillsätt is och fruktsoda efter egen smak strax före servering. Servera i vinglas. Garnera gärna med färska jordgubbar om det är säsong.

 

Vill du ha alkoholfri sangria kan du använda alkoholfritt vin eller lättsötad vinbärssaft.

Läs hela inlägget »
Etiketter: bröllopsmiddag, fest, dryck, mat

Gästbloggare: Sara Bengtsson

 

Jag lovade att skriva lite om mina bästa tips för ett miljömedvetet bröllop men jag tänkte börja med mitt bästa!

Jag och Daniel brottades länge om hur vi skulle göra med våra inbjudningar. Hur vi än vred och vände på det blev det aldrig särskilt miljövänligt eller billigt.

Många korttillverkare erbjuder olika miljövänliga alternativ men utbudet är litet och inte så personligt. Så vi bad en vän till oss att göra en egen design. Vi hade många olika tankar om hur vi sedan skulle trycka våra inbjudningar, vi kunde trycka dem på ekologiskt tyg och skicka ut dem eller tryck upp dem som filmaffischer. Men problemet med kuvert med mera kvarstod ändå.
Tillslut bestämde vi oss för att trycka upp dem som vykort på miljövänligt papper. På så sätt kunde vi skriva en liten personlig hälsning till var och en av våra gäster. Sen skapade vi en hemsida med all viktig information som våra gäster behövde veta.

På så sätt slapp vi skicka med en himla massa information med själva inbjudningen. Istället skrev vi bara hemside-adressen på vykortet. Detta sparade oss inte bara en massa papper utan även en himla massa pengar då våra vykort endast behövde ett frimärke!


Slutresultatet såg ut så här:

 

Att ha en hemsida med information har varit guld värd. Vi fick verkligen med ALL information och vi kunde även passa på att uppmana våra gäster att ta tåget eller samåka för miljöns skull. Dessutom har vi kunnat uppdatera vår hemsida om allt möjligt och på så sätt nått ut till alla våra gäster utan minsta ansträngning. Att informationen har gått fram till alla är det ingen tvivel om för det är ingen som har ringt och frågat något utöver vad vi önskar oss i bröllopspresent. Att vi inte önskar oss något struntar visst folk i men det hade man kanske kunnat lista ut.

Vi beställde våra vykort från internet eftersom vi hade lite bråttom, vi är alltid ute i sista minuten. Men om man har lite tid på sig tycker jag att man ska gå runt till de lokala tryckerierna, kolla deras miljövänliga alternativ och jämföra priser!

Så detta var mitt allra bästa tips till alla Eko-brudar där ute. Det sparade oss en väldigt massa tid, pengar och miljö!

Nästa vecka kommer det ännu mer tips från mig!

/Sara

Läs hela inlägget »

Har precis kommit hem efter några semesterdagar på Österlen. Längs med vägarna var det fullt av loppis-skyltar och det slog mig att här kan man hitta finfina fynd som kan bli bröllopspresenter till nära och kära eller dekorationer till festfina middagsbord. Att blanda nytt och gammalt är trendigt och blir både personligt och romantiskt. Vaser, porslin, glas, spets, linne, ljusstakar och ramar är mina personliga loppis-favoriter för bröllopsdukning.

 

Dock behöver man en hel del tid och tålamod för att hitta de där verkliga fynden insåg jag snabbt. Men en silverkandelaber för 50-lappen och fina små spetsdukar för 5-10 kr st är ju ganska bra fyndat tycker jag själv. Mest suktar jag alltid efter vackra porslinskoppar, blommiga, rosa, med guldkant och romantiskt stil. Åhh, så fint! tycker jag. Suck, inte en chans, säger min sambo. Så jag sparar dem till alla er loppis-entusiaster där ute. Fina koppar till bröllopsservisen finns det gott om. Ett tips när ni bara ser två eller tre av en sort ni gillar är att fråga om det finns mer. När man minst anar det så kommer det fram små lådor från kulisserna med sådant som inte fick plats på loppis-bordet.

 

den här sidan hittar ni massor av loppisar över hela Sommar-Sverige. Tipsa mig gärna om ni har fler favoriter eller hittar någon ny favorit i sommar!

Foto: Myrorna
Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Sara Bengtsson

 

Genom min blogg och även genom att gästblogga här på EcoBride så har vi mer eller mindre bjudit in hela svenska folket till planeringen av vårt bröllop, eller i alla fall de som är intresserade. Så i några veckor framöver kommer ni kunna följa mig och min fästman Daniel i vår planering till det perfekta bröllopet! Och jag hoppas att jag kan inspirera andra blivande brudpar att välja ett miljövänligt bröllop.

Att vi valde ett ekologiskt bröllop var inte från början en självklarhet. Månader av planering gick åt att sålla ut mellan den ena onödiga bröllopsprylen efter den andra. Från början ville jag ha allt! Jag ville servera oliver ur små skålar formade som svanar och jag ville ha en två meter hög tårta. Jag ville ha en chokladfontän och jag ville fylla hela rummet med färgglada ballonger. Den ena idén avbytte den andra.

När denna känsla av att vilja ha allt hade lagt sig insåg jag hur mycket onödiga saker som finns där ute och hur lätt det är att hamna i slit-och-släng tänket. Jag behövde tänka om, börja om från början igen.
Jag och Daniel bestämde oss först för att bara köpa dekor på second-hand. Det har blivit allt från ljusstakar till assietter, skålar och silverbrickor. Ur miljösynpunkt så slipper man producera alla dessa saker och dessutom går pengarna till välgörande ändamål. När vi är klara med dem åker de tillbaka till affären igen och kan säljas på nytt till förmån för välgörande ändamål. Så när jag köpte den där första assietten på second-hand visste jag att detta var rätt!
Daniel kom med förslaget att ha naturtema på bröllopet och då föll allt på plats. Vi visste att vi höll på att planera vårt drömbröllop!

Så nu vet ni hela historien om hur det kom sig att vi ska ha ett ekologiskt bröllop. Nästa vecka ska jag berätta lite om små detaljer i vår planering som har gjort stor skillnad, både i plånboken men också för vår natur.

 

Hej så länge! /Sara

 

Lär mer om Saras bröllopsplanering på hennes blogg Lilla Bröllopsmonstret>

Läs hela inlägget »

Vilken skillnad kan de pengar ni som brudpar lägger på ert bröllop göra egentligen? Vad spelar det för roll i praktiken att ni väljer rättvisemärkt kaffe till tårtan, skjorta av ekologisk bomull och Svanen-märkta kuvert till inbjudningskorten?  Det är ju trots allt bara en dag i livet säger den cyniske.

 

Men tänk på att svenska brudpar årligen spenderar cirka 2,7 miljarder kronor på produkter och tjänster för sitt livs fest, säger jag. Tänk om varje brudpar tog på sig att åtminstone hälften av de produkter och tjänster som köps inför bröllopet skulle vara miljömedvetna och socialt ansvartagande val. Det skulle ju faktiskt göra en hel del skillnad. Det tror i alla fall jag.

 

- Du kan inte köra ett träd. Men du kan inte heller äta betong eller andas pengar, säger Pavan Sukhdev i en tänkvärd artikel i Svenska Dagbladet idag.

 

Pavan Dukhdev är ekonom och ledare för TEEB (The Economic Ecosystems and Biodiversity) och presenterar en rapport på initiativ av FN:s miljöprogram. Vad skulle det kosta företag att betala för sin negativa miljöpåverkan?  Kan man vara kapitalist och samtidigt räkna in naturkapital och mänskligt och socialt kapital?

 

Läs hela artikeln här >  

 

Tänkvärt en vacker sommardag som den här. Jag sitter på tåget mot Österlen och ser hur ett fantastiskt Sommar-Sverige seglar förbi med smörblommor, gröna ängar och klarblå sjöar. Bregott-fabriken i en liten ask och somrig bröllopsidyll när den är som bäst. 

 

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Rutz » Tema: Flower Power:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln