headerfoto

2012 > 11

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Jag gillar att pyssla och jag gillar att komma på andra områden som man kan använda saker och ting till. Jag går regelbundet på loppis och direkt jag ser något som gillar så börjar mina tankar att fundera kring vad jag kan använda det till. För ett tag sedan hittade jag en vintage-brosch för två guldpengar som i sig var väldigt fin och drog min blick till sig, men jag insåg att broscher inte är riktigt jag. Sedan började jag fundera på om den skulle bli en fin hårbrosch för håret istället? Och det var faktiskt hur enkelt som helst att göra om denna brosch till en fin hårdekoration, som jag kan "klämma" dit där jag vill ha den. Perfekt för bröllop eller annan festlighet.

 

/Vera

 

Detta behöver du: Brosch, miljömärkt flytande lim, sax och ett hårspänne. Jag hittade ett gammalt silvrigt hårspänne bland mina smycken. Annars finns det oftast på loppis att köpa också.

 

 

Gör så här: Ta bort själva "haken" från broschen. Jag lyckades ganska enkelt ta bort min då den var limmad, men i värsta fall får man försöka klippa bort den. Limma sedan baksidan av broschen och tryck dit hårspännet. Låt det sedan torka ordentligt i några timmar innan du använder. Lägg gärna någon tyngd på hårbroschen så det trycks mot spännet. Voilá, färdigt!

Foto: Vera Waldemarsdotter

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Har ni koll på hur brudklänning och kostym är producerade? Eller jeansen du har till vardags och skjortan till jobbet? I helgen omkom över 100 textilarbetare i en brand i en fabrik i Bangladesh. Anledning? För att vi ska kunna köpa billigt mode. Jag blir så oerhört bestört när jag läser dne här typen av nyheter i tidningen. 

 

Det är långt ifrån den enda dödliga branden i klädjättarnas textilfabriker. Vår enorma efterfråga på billiga kläder kan pressa fabrikörer att fuska med säkerheten, skriver Svenska Dagbladet.

 

Frustrationen kommer över mig. Sluta köpa kläder? Nej, jag tror inte det är lösningen. Men alla kan vi bli bättre på att ställa krav som konsumenter och välja medvetna märken. Jag personligen betalar hellre lite mer. Vad gör Du för att påverka företagen att ta sitt ansvar?

 

Här är tre konkreta saker Du som konsument kan göra:

  1. Fråga "Var och hur är era plagg producerade? Hur kan ni garantera bra arbetsvillkor i era fabriker? Vad har ni för kontroll hos era underleverantörer? " nästa gång ni provar kläder.
  2. Maila kundtjänst hos dina tre favoritmärken och fråga samma sak.
  3. Köp kvalitet istället för kvantitet och berätta det för andra. Satsa på märken som tydligt kommunicerar sina etiska riktlinjer och kan visa på konkreta exempel hur de tar ansvar för hela produktionen.

Låter det krångligt? Nä, det är det faktiskt inte. Alla kan vi göra något. 

 

/Katharina

 

Läs hela SvD:s artikel här: Prispress bakom textilbränder >

Protester%20i%20Bangladesh%20efter%20brand

Nyhetsinslag från TV4 Nyheterna. Inslaget börjar efter 15 sek reklam. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Jag håller på att göra våra egna inbjudningskort till bröllopet och självklart vill vi att allt ska genomsyras av ett grönt synsätt. Själva inbjudningskorten kommer vi skicka ut via vanlig post och vi kommer göra dem själva. Självklart kommer jag visa er resultatet här framöver. Jag kan avslöja att en gammal visbok av Lisa Tegnér är i varje fall inblandad. Korten kommer att vara relativt enkla så vi slipper använda för mycket lim och annat "onödigt" för att spara på miljön, även om vi i största mån använder miljövänliga prylar. Nu letar jag efter miljövänliga och vita (fungerar med cremévita/vaniljfärgade också) kuvert som är i finare kvalitet. Och jag HITTAR VERKLIGEN INGA! Jag har letat på nätet och jag har frågat i affärer här i Göteborg och det finns syrafria kuvert, men inte miljömärkta. Finns det verkligen inte några miljömärkta kuvert i C5 format eller är jag blind?

 

Jag har hittat kuvert i andra format, men inte i det format jag behöver! Jag känner att jag inte orkar lägga ned tid och göra egna kuvert då jag pluggar psykologi, bloggar här på EcoBride, jobbar extra som socionom, och jobbar med vårt företag samtidigt som det är jag som drar i de flesta trådar när det gäller bröllopet. Jag ids inte! Så nu undrar jag om någon annan vet något om fina kvalitetskuvert med miljöstämpel i format C5? De måste ju finnas, eller?

 

/Vera

Foto: Vera Waldemarsdotter

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Cava, sekt, prosecco, champagne, crémant....kärt barn har många namn. Och visst har mousserande vin en särskild plats på varje fest. Ekovinerna vinner nya framsteg för varje år, även på bubbelhyllan. Men vilket ska man då välja?  Jag som jobbar med event har provat mig igenom Systembolagets urval och några därtill. Här kommer mina personliga tips och favoriter.

 

Mycket är en smakfråga. Ska det enbart vara till brudskålen så välj ett torrt vin med en liten uns sötma. Men bara en uns. Har ni tänkt servera snittar eller snacks till så anpassa vinet efter menyn. Maila menyn till Systembolaget eller gå in och fråga! Det är gratis och personalen är mycket kunnig. På senare tid har det även kommit flera bra alkoholfria alternativ, även om de fortfarande är ganska få av dem som är ekologiskt producerade. Men jag skulle nog hellre satsa på en riktigt bra ekologisk cider eller äppelmust som alkoholfritt alternativ. Tänk på att alltid hålla mousserande vin väl kylt och öppna så sent som möjligt före gästerna anländer så att bubblorna behåller sin fräschör. Skål för brudparet! 

 

/Katharina

 

Katharinas mousserande vinfavoriter: 

Klicka på namnet så länkas ni till bild och mer info om varje vin.  

 

Vad är skillnaden på cava och prosecco? Varför ska man välja ekologiska viner? 

Jag rekommenderar följande lästips från Systembolaget.se:

Ekologisk vinvind tar fart

Vad är vad på bubbelhyllan? 

Foto: Martina thalwitzer/Frökenfokus.se

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Det blir mer och mer populärt att ha vinterbröllop här i Sverige och varför inte utnyttja mörkrets mysfaktor och uppleva ett sagolikt bröllop omgiven med gnistrande snö och is, sprakande eld, kyla som biter i kinderna men som värms upp med massa underbar kärlek!

Men vad ska ska man ha på sig över de vackra festkläderna, när man vill vara både varm och vacker?

 

/Vera

 

3 tips för varm och vacker bröllopsklädsel

  1. Pampigt och pälsklätt. Var inte rädd för mössa och en varm kappa. Äkta päls är givetvis inte okej ur ett etiskt perspektiv med omtanke om djuren så satsa på fuskpäls och leta second hand. Foto: Stig Albansson, www.stigalbansson.se
  2. Mixa festkläder med vardagsplagg. En vacker brudklänning som bryts av med rejäla varma och svarta strumpbyxor, mormorkängor och samiskt mönstrade benvärmare blir effektfullt, snyggt och samtidigt praktiskt.
    Foto: Brigitte Grenfeldt, www.brigitte.nu
  3. Vinterpärlor. Pärlor bryter av snyggt mot vita varma vantar och matchar snön. Köp handstickat och ekologiskt. Leta pärlor i second hand butiker, på auktion eller bland släktklenoderna. Foto: Karin Linde, www.foto.dontblink.se

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Att få hjälp med bröllopsplaneringen av en erfaren bröllopskoordinator kan för många kännas som en lyx som få brudpar har råd att unna sig. Därför lanserar nu EcoBride bröllops-konsultationer online! 

Vi ser att många brudpar gärna vill göra stora delar av bröllopsplaneringen på egen hand, det är både roligt och sparar pengar. Vår roll är att komma med kreativa tips för hur man kan spara både pengar och miljö. 

 

Webbkonsultationen passar er som behöver en knuff i rätt riktning för att komma igång eller som har ett par kluriga frågor som det vore bra att bolla med någon som har erfarenhet av bröllop. Varje konsultation är 45 minuter och sker via chatt. Det enda som behövs är en dator och internetuppkoppling.

 

Vi hoppas att ni ska gilla vår nya tjänst. Berätta gärna vad ni tycker! Vi älskar feedback! 

 

 

Specialerbjudande bara idag! 

Vi firar vår nya lansering med ett 24-timmars erbjudande! Prova vår nyhet webbkonsultation till halva priset - 300 kr! (ord.pris 600 kr). Du bokar inom 24-timmar, konsultationen tar vi i lugn och ro på ett datum och tid som passar er*. 

 

Boka här: Specialerbjudande! >

 

*Villkor: Specialerbjudandet 300 kr gäller endast vid bokning och betalning före kl.08.00 den 21 november 2012. Max ett erbjudande per person. Men det är okej att boka fler och ge bort i present. Webbkonsultationen gäller tider fram till 31 december 2012. EcoBride förbehåller sig rätten att föreslå ett antal tider för genomförande av konsultationen. Vi erbjuder konsultationer både dagtid och kvällstid. Vi reserverar oss för eventuell slutförsäljning. 

Foto: Martina Thalwitzer/Frökenfokus.se

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Behöver vi byta efternamn? Jag tycker det är romantiskt när man tar varandras efternamn när man gifter sig så andra kan se att man har en gemensam nämnare med varandra – så har vi ju gjort i evigheter, och det har även jag växt upp med. Fast i de flesta fall så har det varit mannens namn som varit i fokus tyvärr. Så feministen i mig tycker det är ännu mer romantiskt om man tar kvinnans efternamn istället för mannens och helt enkelt bryter heteronormativiteten rakt av. Tommy är dock inte så förtjust av att heta Waldemarsdotter, och även om många av oss kvinnor heter något med "son" i slutet så förstår jag om han inte vill heta det...även om jag hade älskat honom lite extra om han gjort det. Tänk vad coolt de hade varit!

 

Sedan finns det en sida av mig som inte vill byta efternamn igen rent psykologiskt. Jag bytte efternamn för ca sju år sedan och har inte vant mig vid det än helt ärligt även om jag gillar det och det är valt helt frivilligt. Hur kommer det gå om jag ska byta namn igen? Identitetskris? För det finns faktiskt en psykologisk aspekt att byta namn och det påverkar mer än vad man tror. Och varför ska vi egentligen byta efternamn. Är det inte bättre att behålla sina egna. Det känns mer personligt och i dagens läge så behöver man väl inte visa via sitt efternamn att man är gift. Jag är ju den jag är och Tommy är den han är, och vi är tillsammans. Vad tycker du?

 

/Vera

Foto: Martina Thalwitzer/Frökenfokus.se

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Etiketter: vigsel, vera&tommy

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Att ge gåvor (eller favours som det kallas) till gästerna är något vi tagit efter från USA och som blir mer och mer populärt, och även mer påkostat. Idén härstammar ursprungligen från Rom där man gav bort små ädelstenar, och även sockerkristaller när det började bli eftertraktat. Bland de rika levde det kvar under namnet "bonbonniere" där gåvan bestod av en ask i kristall eller porslin och som innehöll sockerbitar eller dyr konfekt. Det finns ju en hel del att välja mellan om man nu väljer att ha gästpresenter. Sedan beror det mycket på hur stor budget man har. Det är helt okej att välja bort det också. Ett bra tips att pyssla dessa saker tillsammans med vänner.

 

Favors för alla budgetar: 

 

Budget: Något hemmagjort ex. egna praliner, marmelad, kakor, badsalt eller något annat ni gjort själva. Dragerande mandlar sägs i USA stå för fertilitet och god hälsa. Askar går att göra av gamla tapeter. Pris: ca 20-100 kr person/par/familj.

 

Mellan: Om du har lite mer budget så kan du exempelvis ge gästerna tvålar som du kan sätta egen prägel på genom egen dekoration. Jag såg ett roligt exempel på ett bröllop där de gav sina gäster läppbalm med mintsmak och på omslaget hade de klistrat på en etikett med "It´s mint to be" och så brudparets namn och datum. Pris: 100-200 kr per person/par/familj.

 

Lyx: Ge bröllopsgästerna en SPA-korg med valda skönhetsprodukter, te och badsalt – något som står för harmoni och hållbarhet. Pris: 200-500 kr per person/par/familj.

 

Genom att ge gästerna hållbara och miljövänliga favors så kan du också ge dem chans att få prova på nya produkter, och förhoppningsvis påverka dem att välja medvetet även i framtiden och nyfikna att veta mer.

 

/Vera

 

 

    

 

Foto: Frida Börjeson/Fridaborjeson.se & MaryFly.se

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Att vika servetter på ett snyggt sätt kräver en del övning, men ska jag vara ärlig så är det ett enkelt sätt att piffa upp vilken dukning som helst! Och det behöver inte vara särskilt avancerat. Först gäller det att välja servetter. Välj gärna linneservetter, det finns ofta att hyra till ett bra pris och då får ni dem strukna och stärkta redo att vika, dessutom ingår ofta tvätt efter festen. Väljer ni pappersservetter, eller populära premiumvarianter som Dunilin eller liknande, så leta efter Svanen-märkning eller FSC-märkning (Forest Stewardship Council). Duni som är ledande på pappersservetter i Sverige har exempelvis FSC-märkta servetter som säkerställer att pappersmassan i produkterna kommer från certifierade skogar som sköts på ett sätt som uppfyller de sociala, ekonomiska och ekologiska behoven hos nuvarande och framtida generationer. 

 

Dessutom får man fuska om man känner att man behöver lite kreativ hjälp...jag erkänner...det gör jag ibland. Det finns nämligen utmärkta instruktionsvideor på YouTube. Både för tygservetter och för pappersservetter. Helt gratis. Gör två servetter framför datorn och så lär du dig snabbt tekniken. Tappar du bort dig är det bara att gå tillbaka till datorn och titta igenom instruktionerna igen.

 

Här hittar du bra instruktionsvideos online: 

 

1. Duni Table Settings >

Klassiska vikningar med pappersservetter och Dunilin-servetter. 

 

2. Better Home and Gardens >

Pedagogiska instruktionsvideos för tygservetter. Både klassiska och lite mer kreativa vikningar. 

 

3. Napkin Wizard >

Fantasifulla och kreativa vikningar med tygservetter. 

 

Engagera gärna ett par vänner så går det snabbare och blir en rolig aktivitet att göra tillsammans. Tänk på att ni kan vika alla servetter flera veckor före bröllop. Ni behöver inte vänta till kvällen före när allt ska dukas och dekoreras på plats för då blir det lätt ganska stressigt. Ha så roligt med vikningarna! 

 

/Katharina

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Tävlingsdax! Just nu har vi en tävling tillsammans med Maryfly Organics där du kan vinna ett läppstift från Benecos. Färgen heter passande nog "Marry me", och har en krämig konsistens samt en näringsgivande formula som vårdar. Det har ekologiska ingredienser och är BDIH-märkt (kvalitetsstämpel för certifierad naturkosmetik).

 

Vi tävlar ut 3 stycken läppstift och för att vara med i tävlingen ska du gilla EcoBride på Facebook, och svara på frågan; Vad är ditt bästa gröna skönhetstips? 

 

Tävla här >

 

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Vi hade hittat en vigselförrättare till bröllopet som vi fått rekommenderad och som vi gillade väldigt mycket. Hon kändes så himla levande och spelade teater, skrev poesi, författade och höll igång på ett väldigt kreativt sätt vilket symboliserade oss eftersom vi båda är väldigt konstnärliga själar. Men så igår fick vi ett mail från henne att hon efter en lång tids tänkande beslutat att sluta upp att viga brudpar på grund av tidsbrist. Hon var så himla glad och rörd för vi valt henne – men att hon inte kan uppfylla vår önskan.

 

Det var som någon drog undan mattan för oss – det blev tvärstopp. Hur ska vi kunna hitta en lika bra vigselförrättare som inte är politisk, tråkig kommunalmänniska (förlåt för mina fördomar)? Vi vill ju varken ha en politisk eller religiös vigselmänniska helst. Hur hittar vi en passande person som står för det vi gör, för de växer inte på träd direkt! Så nu känns det som allt stannade upp – hur går vi vidare?

 

Fast helt still står det inte – dessa otroligt fina vintage skorna fick jag levererade igår, och de ska jag ha på bröllopet. Det finns hopp om livet ändå. Det kommer ordna sig på något sätt, ändå.

 

/Vera

Foto: Vera Waldemarsdotter

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Etiketter: vintage, vigsel, vera&tommy

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Brudbuketter kan ha hur många utseenden som helst beroende på val av blommor, växter, gräs och andra organiska material som går att dekorera med. Sedan spelar det roll vem det är som designar buketten givetvis. Men visste du att det faktiskt går att göra brudbuketter i återanvänt material som tyg, dukar och knappar? Ni kan antingen beställa en bukett utifrån hur ni vill ha den, eller göra en egen. De är oerhört vackra, och de vissnar aldrig. Det blir ett minne för livet. 

 

/Vera

Foto: Eva Johansson Design: Lisa Holmgren/lisaflorist.blogspot.se

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Höstrusk, regn, kyla och vinter i sikte. Kanske är det dags att boka er smekmånad? Drömmer ni  om vintriga snöäventyr eller lata dagar i solen? Oavsett så finns det ett antal saker man kan tänka på för att spara både pengar och miljö och samtidigt stödja en hållbar turism på resmålet. 

I veckan har mina två favoritstäder i hela världen tagit hem det prestigefulla priset Best in Travel 2013 i kategorin Best value destinations. På första plats kom nämligen Rio de Janeiro och på andra plats Göteborg! Vill ni ha fler tips på prisvärda resmål så hittar ni hela listan här >

 

Varför just dessa två resmål som favoriter? Tja, goa Göteborg är min hemstad och just nu är kanske inte novemberregnet det jag främst skulle rekommendera för en smekmånad men.... vår, sommar och tidig höst är här faktiskt helt underbart "Gött!" som vi säger. Rio de Janeiro är staden som välkomnar er med ett brett leende - sevärdheter, strand, stad, nattliv och hjärtliga öppna människor med en stor kärlek till livet.  Brasilien överlag har massor av underbara smekmånadsstränder, djungeläventyr och kulturupplevelser.

 

Men det är väl inte så eko att rekommendera folka att flyga över hela världen? tänker ni nu.
Nä, du har rätt. Göteborg är närmare, hit kan ni ta tåget. Men för er som drömmer om värme och en paradisstrand så har Brasilien ett gott utbud av eco-lodger och naturnära äventyr. Här kommer några konkreta tips för er som vill resa långväga men ändå visa omtanke om människor och miljö. 

 

Trevlig smekmånad! /Katharina

 

5 tips för en smekmånad med omtanke

  1. Gynna lokalbefolkningen. Ät lokalproducerad mat på lokala restauranger. Bo på privata hotell istället för all inclusive och stora globala hotellkedjor. Åk lokalbuss och köp handgjorda souvenirer i små lokala butiker istället för på flygplatsen eller i stora shoppingcenter. 
  2. Tänk på ditt fotavtryck. Njut av naturen men tänk på att plocka upp skräp efter dig, inte störa eller förstöra och välj utflykter och upplevelser som främjar naturbevarande insatser. En safari kan exempelvis hjälpa lokala organisationer att bevara naturen, men tänk på att välja arrangörer som visar hänsyn till både djur och natur och aktivt arbetar för att hjälpa istället för att dra nytta av dem. 
  3. Välj eco-resorts. Idag finns eco-resorts i alla prisklasser. Från enkla familjeägda pensionat med solvärmd utedusch till lyxiga resorts som inkluderar raw-food bufféer, ekologiskt spa, naturpool och transfer med elbil. Googla på resmålet ni när intresserade av. "Resmål XX + eco-lodge eller eco-resort"
  4. Välj transportsätt med omsorg. Klimatkompensera för flygresor, åk tåg eller buss istället för att hyra egen bil och väljer ni mellan en stilla segeltur i befolkningens egna uråldriga träbåtar eller en tur med lyxyacht - ha i åtanke att era val spelar roll för miljön.
  5. Stå upp för rätt och fel. Ser du någon som slår ett barn? Eller tecken på att barn utnyttjas för prostitution, barnarbete eller i droghandel? Våga säga till på hotellet, restaurangen eller till lokala myndigheter. I många länder ser man mellan fingrarna på fattiga barns utsatta situation. Genom att som turist säga "Detta är inte ok" kan vi förhoppningsvis bidra till att man får upp ögonen för problemen på ett sätt som kan bidra till en förändring för framtiden. 

 

Porto Seguro, Brasilien. Foto: Katharina Brunat

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Vi kommer ha vårt bröllop på sommaren och eftersom Vimmerby (Djursdala ligger utanför) är en turiststad så tyckte vi det var viktigt att meddela våra gäster långt innan, speciellt de som reser och som behöver boka hotell eller vandrarhem.

 

Save the date härstammar från USA och England men börjar dyka upp mer och mer även i Sverige. I regel så skickar man ut ett "Save the date"-kort ca 7-8 månader innan (ibland ännu tidigare) för att nära och kära ska kunna spara datumet till bröllopet och speciellt om det är ett viktigt datum som nyårsafton, pingstafton eller midsommarafton etc. Det ökar givetvis chansen att fler av gästerna kommer om de kan planera in det i tid. Man brukar även skriva till att inbjudningskort kommer senare. Ett save the date-kort skickas givetvis bara till de som man vet kommer att bjudas in till bröllopet. Om man ber någon att spara ett datum måste man ju verkligen bjuda in dem sedan. Däremot är det inte tvunget att skicka ett sådant kort till alla som sedan kommer att vara med.

 

Att skicka ut kort kostar både på miljön, din tid och på ekonomin även om man använder sig av miljötänk. Så här kommer några förslag på hur de kan göra istället för att skicka ut dem via posten.

  1. Facebook (mail eller starta ett evenemang och bjud in)
  2. Mail
  3. Sms/mms/telefonsamtal
  4. Skicka med dem när du exempelvis skickar julkort

 

Vi skrev så här: "Save the date. Tommy & Veronyca gifter sig den 29/6 i Djursdala, Småland". Det går givetvis precisera platsen – men vi ville behålla det för oss själva ett tag till. Många väljer också att skicka ut sina inbjudningskort lite tidigare istället, men det fungerar bara om allt är klappat och klart. Hur hade ni gjort?

 

/Vera

Foto: Vera Waldemarsdotter

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln