headerfoto

2013 > 08

Går det att måla naglarna mer miljövänligt? Ja, det går det faktiskt. Konventionella nagellack innehåller kemiska lösningsmedel som vi både andas i oss, och som tas upp av vår hud varje gång vi lackar våra naglar. Ftalater som är hormonstörande och butylacetat, etylacetat och toluen är lösningsmedel som kan skada nervsystemet eller orsaka fosterskador. Formaldehyd, som irriterar slemhinnor och luftvägar samt kan vara allergi- och cancerframkallande och DBP, som sägs vara cancerframkallande. 

Men för några år sedan dök 3 free lacken upp som inte innehöll formaldehyd, toluen och DBP – de allra giftigaste komponenterna i nagellack, och många konventionella märken valde att följa med den vågen. Så vill du ha 3 free så är faktiskt helt ”vanliga” märken som Viva la Diva, China Glaze, Essie, Isadora, Butter London, Une med flera bra val ute i affärerna. Det är bra att komma ihåg att 3 free lacken inte är giftfria men ett bättre val än konventionella nagellack. Det finns även 4 free (fri från toluen, formaldehyd, dibutyl ftalater och syntetisk kamfer) och 5 free (innehåller inte formaldehyd, dibutyl phthalate (DBP), toluene, kamfer och formaldehydharts) där du kan hitta märken som Orly, Chanel, Deborah Lippman, Mavala, Kure Bazar bland annat. 4 free och 5 free och är givetvis bättre alternativ än 3 free.

För något år sedan så började vattenbaserade nagellack dyka upp i Sverige. Vattenbaserade nagellack innehåller inga gifter eller kemikaliska lösningsmedel och många av dem är dessutom veganvänliga och innehåller INTE animaliska pigment. Vattenbaserade nagellack är det bästa valet för både människa och för miljön. Dessutom missfärgar vattenbaserade nagellack inte våra naglar. Många som använt konventionella nagellack länge får gula naglar. Visst, många av de vattenbaserade nagellacken håller inte lika länge som konventionella lack. Men jag tycker själv att det är värt att måla oftare och slippa kemikalierna. Märken som har vattenbaserade nagellack är Suncoat, Acquarella, Schotch Naturals, Mezaya, Little Bu, Piggy Paint, HoneyBee Garden, Sula med flera. Det du också ska tänka på med vattenbaserade nagellack är att de inte får utsättas för kyla så de fryser – det kan förstöra konsistensen.


Viktigt att tänka på:

  • Använd miljövänlig nagellacksremover – för där har vi en riktig miljöbov som är full med kemikalier. De flesta vattenbaserade nagellack har egen nagellacksremover men ute i vanliga affärer så finns Une och Depend som har miljövänliga varianter.
  • Släng tomma nagellacksburkar bland miljöfarligt avfall. Ja, det klassas som miljöfarligt.
  • Det miljövänliga nagellacksborttagningsmedlet går att slänga bland soporna.
  • Släng aldrig använd bomull med konventionell nagellacksremover i toaletten. Bäst för miljön är att lägga dem i en glasburk med lock och lägga även dem bland miljöfarligt avfall.


/Vera

Källor: Kemikalieinspektionen, Kvinnor och kemikalier, Shenet.se, naturligtsnygg.se

Nagellack för mänskliga rättigheter? Yes, we like! Sommarens mest kända manikyr tillhör Emma Green Tregaro. Foto: http://instagram.com/emmagreentregaro

Som medlem i EcoBride Club har du 10% rabatt på ekologisk hudvård och makeup. Bli medlem du också! 

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som tex. 10 % rabatt hos MaryFly Organics som säljer ekologisk hudvård och makeup på nätet.  
Bli medlem i EcoBride Club du också. Det kostar ingenting att testa. Första månaden bjuder vi på utan kostnad! Bli medlem här >

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Visst är det ibland svårt att ge presenter tills sin kärlek? Det ska vara speciellt, personligt, minnesvärt, överraskande och gärna både hållbart och till en rimlig prislapp. Men enligt en ny undersökning kring konsumtionsvanor, firande och presenter gjord av TNS Sifo på uppdrag av Collector, säger att det är kanske är enklare än du tror. 

Glöm blommor, smycken och fräcka prylar. Undersökningen visar att svenska kvinnor i åldrarna 20-45 helst vill ha någon form av upplevelse i present av sin partner, 51 procent av kvinnorna vill helst av allt ha en weekendresa som present av sin partner och på andra plats kommer teater/konsertbiljetter. 
Precis som för kvinnorna verkar önskepresenten för män vara en weekendresa. Fast för hela 23 procent av männen räcker det faktiskt med en kram (!). Motsvarande siffra för kvinnorna är endast sju procent. Konstigt tycker jag, vem vill inte ha en kram?! Men när det gäller den bland männen så eftertraktade kramen, så är det enligt samma undersökning bara fyra procent av kvinnorna som helst ger en sådan till sin partner.

Slutsatsen är alltså - Unna er en gemensam upplevelse och kramas oftare! 

Kram! /Katharina

Källa: Collector

Foto: Katharina Brunat

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Vårt bröllop var både vackert, unikt och magiskt. Hela konceptet med att återanvända och köpa second hand så mycket som möjligt blev helt enkelt fantastiskt. Många av våra gäster tyckte att det var hemtrevligt och avslappnat just för att vi inte hade samma tallrikar, samma stolar, samma glas och så vidare utan att vi istället använde det vi kunde låna ihop och mixade det med sånt vi hade själva. Bröllopet blev verkligen så som vi är privat, vilket gjorde det enkelt att slappna av för både oss och gästerna. Min kusin Matilda som jobbar med inredning på Hannas Room i Stockholm var väldigt imponerad och uttryckte sig så här i bloggen; ”Hur fint var det inte inne i ladan där middagen hölls? Vilda blommor, blandade porslin, gamla böcker som dekorationer. Så enkelt, men så otroligt vackert!”.

Nu har vi varit gifta i snart två månader och det känns fint att vara fru och make. Även om våra dagar ser likadana ut som tidigare så har vår relation tagit ett kliv uppåt, och man ser varandra med nya ögon. Vi planerar nu vår bröllopsresa som kommer gå till vackra staden Prag till våren. Vi åker tåg givetvis. Det kommer ni få höra mer om här på EcoBride när det börjar närma sig.

/Vera

Veras 3 bästa tips för lyckad bröllopsdag

  1. Njut även om det inte blir som du eller ni planerat i huvudet – för det är er dag och den är magisk hur den än blir.
  2. Ta med bekväma skor att byta med. 
  3. Ha en bröllopsklänning som du kan gå med hela dagen, så du slipper känna dig fångad i en klänning. Är den obekväm så kommer du garanterat inte kunna njuta av dagen fullt ut.


Tack Vera och Tommy för att vi har fått följa er väg till bröllopet här på EcoBride! Må ni leva lyckliga i alla era dagar! Här kan du läsa allt om Vera & Tommys bröllop – från planering till bröllopsfesten. 

Foto: Beatrice Borg Eriksson

Fråga Vera! 

Vera fortsätter givetvis att blogga här i egenskap av klubbdirektör för EcoBride Club. Du vet väl att du som medlem i EcoBride Club kan maila dina personliga frågor till Vera och få konkreta tips inför bröllopet? Är du inte medlem ännu? Det kostar inget att testa. Första månaden bjuder vi på utan kostnad. Bli medlem här >

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Idag är det Earth Overshoot Day. Det vill säga dagen då vi konsumerat upp naturens årsbudget av resurser. De fyra kommande månaderna lever vi alltså över jordens tillgångar, enligt beräkningar gjorda av forskare från organisationen Global Footprint Network. Earth Overshoot Day infaller tyvärr allt tidigare för varje år. Om vi fortsätter i nuvarande takt behöver vi två jordklot redan 2030, skriver WWF. 
- Det kan låta heldeppigt, men trenden går att vända, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Här kommer tre konkreta tips på vad ni som brudpar enkelt kan göra, och som gör konkret skillnad för världen. På EcoBride har vi en tydlig filosofi. Det handlar inte om hur vi förändrar vår livsstil över en dag eller räddar jorden genom en enda fest. Men den handlar om hur vi alla kan visa att vi bryr oss, inför våra nära och kära, inför den partner som vi ska spendera vårt liv med, och inför oss själva. EcoBrides filosofi är enkel. Alla kan vi göra något.  

Så vad gör du idag? /Katharina
 

3 konkreta saker som minskar ert ekologiska fotavtryck

  1. Återanvänd. Utgå från tanken att vi idag faktiskt redan konsumerat allt vi kan konsumera under året. Vilka alternativ har ni till att köpa nytt? Vilka saker behöver ni verkligen till bröllopet och vilka är mer en önskan än en nödvändighet? Se över vad ni kan låna, hyra eller återanvända av sånt ni redan har eller som era vänner har. Vad kan ni köpa second hand istället för nyproducerat? Leta hos vänner och bekanta, i second hand butiker eller på nätet. Tex. Blocket, Tradera, Hoodboard och Osom är bra ställen att fynda second hand online. 
  2. Ät mer vegetariskt. Välj minst en vegetarisk rätt på bröllopsmenyn. Visa dina gäster att vegetarisk mat både är gott och festligt. Och dessutom klimatsmart.Välj  ekologiska och närproducerade grönsaker som är i säsong när ni planerar att gifta er. Passa gärna på att även införa en vegetarisk dag i veckan i din vardag. Inspireras av vegetariska bloggar som tex. Våra oköttsliga lustar
  3. Planera träd. Önska er träd i bröllopspresent och lista den organisation ni vill stödja tex. Vi-skogen eller Better Globe. Träd är även en uppskattad gåva som inspiration och symbol för en hållbar livstil och passar utmärkt att ge som favors till gästerna. 
kövlat regnskogsområde Amazonas regnskog. Foto: Zig Koch/WWF

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Augusti och dags för skaldjursfrossa. Skaldjur är riktig festmat och dessutom ofta ett miljövänligt alternativ och passar utmärkt för bröllopsbuffén eller kanske som förrätt till bröllopsmiddagen. Men misströsta inte om ni planerar bröllop andra månader än just augusti. De flesta skaldjur är goda året runt även om musslor till exempel sägs vara allra bäst på våren, hummersäsongen är i oktober och räkor är faktiskt godast på vintern.
Särskilt odlade musslor är ett mycket bra miljöval. Övergödningen i våra hav är ett stort miljöproblem som musslorna tar hand om på ett utmärkt sätt. Musslor äter växtplankton och tar därmed med sig fosfor och kväve och filtrerar detta.  Undvik viltfångade musslor, om du inte plockar dem själv, då de oftast är trålade vilket skadar havsbotten. Satsa på de odlade.

En god musselgryta gör ni enkelt, smakerna kan varieras på många sätt. Dessutom är det både nyttigt och plånboksvänligt med musslor. Här kommer mina tre personliga favoritrecept på dessa vackra och klimatsmarta skaldjur. 

Bon Appétit! /Katharina


3 festfina sätt att laga musslor
  1. Moules Marinièrs. En klassisker. Fräs musslorna i scharlottenlök, vitlök och vitt vin. Fyll på med grädde och en knippe persilja, smaka av med salt och peppar och servera med ett gott vitlöksbröd.
  2. Moules Red Curry. Byt vitt vin och grädde mot kokosmjölk och persiljan mot thaibasilika, fräs med en sked röd currypasta och en kvist citrongräs och du får musslor med både sötma, sting och smak av Sydostasien.
  3. Moules Tomate. Dela färska tomater i klyftor och fräs i rikligt med olivolja, scharlottenlök och vitlök. Lägg i en tärning fisk eller skaldjursbuljong och låt puttra i 10-15 minuter så att det blir till en tjock sås. Lägg musslorna på slutet och låt dem puttra med ett par minuter till de precis öppnat sig. Färsk oregano höjer smaken lite till.

WWF:s fiskguide är en utmärkt hjälp för att välja miljösmarta skaldjur. Ladda ner PDF här >

 

Musslor och grillad citron. Foto: Mikael Söderqvist

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Etiketter: bröllopsmiddag

Samma dag som vi bestämde vi skulle gifta oss så valde vi vintage! Att helt enkelt i så stor utsträckning som möjligt välja vintage saker till vårt bröllop t.e.x. kläder och accessoarer. Med vintage så menas att något är över 25 år och är i bra skick. Att välja vintage betyder att man inte köper något nyproducerat och därmed sparar vi på jordens resurser. Det som är så roligt med vintage är att det du köper antagligen inte finns i speciellt många kopior utan det blir väldigt unikt, och vem vill inte ha ett unikt bröllop?

Min bröllopsklänning är en klänning från 60-talet och som jag köpt på Fancy Fatshion, som är en facebookgrupp för större kvinnor, där jag handlar mycket av mina kläder begagnat. Denna klänning hade jag trånat efter en lång tid då den vandrat runt bland en del medlemmar.  Gissa om jag blev lycklig när den hamnade i min garderob förra hösten? Inte hade jag en aning om att den då skulle bli klänningen som jag skulle bära på mitt bröllop. Men så blev det efter en lång jakt efter den perfekta klänningen. Mina vintageskor köpte jag från Tradera för under hundralappen, och jag använde en rosett i håret som jag köpte på Beyond Retro för några år sedan. Den vackra sjalen hade jag lånat av en väninna och som hennes mormor virkat. Tommys kläder kostade lite mer än mina eftersom han gillar märkeskläder, men han hittade tillslut en mörkgrå kostym 60-tals-kostym från Sir Ljungström of Sweden på Emmaus Björkå. Först så tänkte Tommy sy in byxorna nertill eftersom de var aningen vida, men ändrade sig tillslut och lät dem vara som de var från början. Annars är det ett bra tips - att köpa något begagnat och sedan sy om det om det inte helt går i din egen smak.

Vårt bröllop var både vackert, unikt och helt enkelt magiskt. Vi var helt lyriska och även våra gäster som slappnade av och bara var sig själva.

/Vera

Foto: Beatrice Borg Eriksson

Vill du ha fler vintagetips inför bröllopet? 

Bli medlem i EcoBride Club! Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om både människor och miljö. Som tex. tips på vintagebutiker och exempel på hur ni själva kan göra personliga vintageaccessoarer både enkelt och plånboksvänligt. Bli medlem i EcoBride Club du också. Det kostar ingenting att testa. Första månaden bjuder vi på utan kostnad!
Bli medlem här >
 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Drömmer du om en smekmånad nära djur och natur? Att åka på safari blir allt mer populärt som bröllopsresa. Safari har både fått kritik och beröm från miljövänner. Är det onaturligt att exploatera skyddade områden och djurarter som borde få vara i fred i det vilda? Eller är det ett sätt att skapa en hållbar turism och förståelse för hur vi kan hjälpa hotade arter och områden? Personligen tror jag det är viktigt att kolla upp vilken arrangör ni reser med så att safarin sker i samklang med djur och natur och inte på deras bekostnad. Med en ansvarsfull arrangör så kan en safari bli ert livs resa och ett fantastiskt sätt att få en inblick i hur vi kan skydda och värna om hotade djur och ömtåliga områden. Här kommer tre safaritips både nära och långt borta.  

Trevlig resa! /Katharina

3 tips på ansvarsfull safari

  1. Vargsafari i Västmanland. Spana efter vargspår och sov en natt mitt i vargreviret. Middagen avnjuts vid en öppen eld och du sover i en mysig tältkåta. Safarin bär märkningen Naturens Bästa som är Svenska ekoturismföreningens kvalitetsmärke för ansvarsfull upplevelseturism.
    Exempel på arrangör: WildSweden
  2. Safari på hästryggen i Botswana. Upplev det orörda Okavangodeltat från hästryggen. Ni rider på stigar som endast används av djur och spanar efter de klassiska Big 5.
    Exempel på arrangör: Ecospheres
  3. Tigersafari i Indien. Den Bengaliska Tigern är starkt hotad. I början av 1900-talet fanns det runt 100 000 tigrar. Idag har 97 procent försvunnit och det finns endast omkring 3 200 vilda tigrar kvar. WWF leder arbetet för att rädda världens tigrar och en ansvarsfull ekoturism är en del. Det handlar om att levande tigrar ska bli mer värda än tjuvskjutna djur. Men just tigerturismen har fått en hel del kritik så välj arrangör med omsorg. Läs mer om tigerturismen här > 
    Exempel på arrangör: Naturresor

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Rutz » Tema: Flower Power:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln