headerfoto

2014 > 04

Vill du spara både pengar och miljö när du köper din brudklänning? Då bör du leta brudklänning second hand. De allra flesta brudklänningar används ju bara en gång per ägare och kvalitetsklänningar klarar långt mer än en enda fest. Internetsajter som Blocket och Tradera är guldgruvor för att hitta brudklänning - ofta upp till halva priset. Bara på Blocket ligger i skrivande stund över 2000 annonser för "brudklänning" och över 500 annonser för "bröllopsklännig". Men tänk på att kolla upp säljaren så mycket det går i förväg så du inte blir lurad. Min erfarenhet är dock att det är säkrare att köpa av privatpersonser via dessa köp-och-sälj-sajter än att beställa nya klänningar till lockpriser från billiga e-butiker i Asien eller USA.  Där kan man även funderar på vem som betalar det verkliga priset för att producera klänningen? Det är knappast sömmerskan i fabriken...
Min personliga filosofi är att man i grunden får utgå från att andra människor är hederliga och inte vill illa, men tyvärr finns det bedragare, så här kommer några tips vägen.  

3 tips för att inte bli lurad på köpet

  1. Ring och prata med säljaren. Är det en privatperson som själv gift sig i klänningen?  Är hon ärlig med om klänningen har några fläckar, är kortad eller insydd på något särskilt sätt? Ärlighet är lika med trovärdighet.
  2. Fråga om du får prova först. Enklast är det givetvis om du köper från någon i samma stad eller på nära avstånd från där du bor så ni kan mötas upp. Ibland går det även att avtala att du får lov att skicka tillbaka klänningen om den inte passar, även om den är skickad från en annan ort. Men då får du räkna med att betala frakten själv.
  3. Använd säkra betallösningar. Både Blocket och Tradera erbjuder säkra betallösningar som underlättar när det rör sig en klänning värd tusentals kronor som ska byta ägare. Läs mer på www.blocket.se/handla_tryggt.htm och Hur betalar jag till säljaren på ett säkert sätt?

Lycka till i jakten på drömklänningen! /Katharina
Foto: Pixabay

EcoBride Club hjälper dig hitta drömklänningen!

Retro, vintage eller skräddarsytt just för dig och din personlighet? Våra samarbetspartners har kanske just din drömklänning! Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter till våra utvalda samarbetspartners och kan ringa eller maila dem direkt för att få personligt stöd i er bröllopsplanering. EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Visste du att det är superenkelt att göra festfina, personliga och plånboksvänliga servettringar på bara några minuter? Genom att återanvända gamla biljouterier så kan smycken som ligger i din byrålåda få nytt liv och samtidigt sparar du både pengar och miljö. Servettringar kan ge ett lyxigare intryck vid dukningen, och genom att göra era egna så blir bröllopet eller festen mer personlig.

Detta behövs: Ståltråd, pärlor, avbitartång

Hur man gör? Bli medlem i EcoBride Club så får du hela gör-det-själv-guiden med beskrivning steg för steg.

Vad är EcoBride Club? EcoBride Club är för er planerar bröllop och vill spara både pengar och miljö. Som medlem får du tillgång till vårt slutna facebook-forum med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

/Vera

Läs mer och bli medlem här >

Foto: Vera Waldermarsdotter

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Våren är en härlig bröllopstid. Det spirar i naturen och det smittar av sig i glädje och kärlek. Ta chansen att planera festligheter i påskhelgen när de flesta ändå är lediga. Det behöver inte alls bara var fullt med fjädrar och påskkycklingar. Här kommer inspiration för en spirande färgstark påskfest eller påskbröllop!

Glad påsk! /Katharina


8 tips för en färgstark påskfest

  1. Tulpanbukett. Tulpaner i brudbuketten är både vackert och färgstarkt. Välj gärna svenskodlade märkta med KRAV eller Svenskt Sigill. Foto: Blomsterfrämjandet
  2. Spirande sparris. Som godast på våren. Bor du i södra Sverige kan du ha tur att fånga de allra första svenska primörerna lagom till påsk om helgen infaller sent i april. Smakar ljuvligt för både öga och smaklökar. Här tillagad av PM & Vänner, Årets ekokrog 2011. Foto: Åsa Nyhlén
  3. Bröllopsmiddag på burk. Gubbröra är gott både som tilltugg till brudskålen, som liten förrätt till middagen eller varför inte som nattamat senare på kvällen. Välj själva. Extra smidigt och vackert blir det att servera direkt i konserven. Dessutom sparar ni disk. Foto: Svenska Ägg/Pepe Nilsson
  4. Utomhusbröllop. Tänk er en krispig vårdag i vårsolens mjuka strålar. Våga satsa på utomhusbröllop även om det inte har hunnit bli varmt. Ha ett alternativ inomhus för säkerhetsskull så kan ni vara lugna. Foto: Storhogna Högfjällshotell & Spa
  5. Guld med gott samvete. Vackra ringar i vitguld. Eller rättare sagt grönt guld! Välj ringar som likt den på bilden är gjorda av guld med ursprungsmärkning och av juvelererare som kan garantera konfliktfria stenar. Foto & design: Ateljé JohannaE
  6. Kul bordsplacering. Kommer ni ihåg när ni blåste ägg som barn? Dags att återanvända det gamla knepet och skapa kreativa bordsplaceringar. Måla i valfria färger och fäst ett tygband runt varje ägg så blir det lättare att skriva gästernas namn. Placera i äggkoppar, direkt på bordet eller direkt av varje tallrik. Gör äggröra, paj eller ägglikör av innehållet. Det går även att använda hårdkokta ägg så kan ni äta dem till frukost dagen efter (jodå, de står sig utan kyl under kvällen, lägg in dem i kyl över natten bara). Foto: Pixabay
  7. Plantera i påskägg. Placera påskäggshalvor med jämna mellanrum på bordet och sätt några minipåskliljor i ett litet glas tex. snapsglas med vatten i varje. Choklad eller marsipanägg håller glasen på plats och blir goda till kaffet. Perfekt favor till gästerna att ta med hem när festen är slut. Foto: Blomsterfrämjandet
  8. Tårta av cupcakes. Små, färgstarka ekologiska glädjespridare. Dessutom enkla att baka själva om ni vill det. Placera dem på ett högt kakfat så blir de tillsammans en effektfull tårta. Foto: Shawn Kinkade, www.flickr.com/photos/wsk

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Ska barnen vara med på bröllopet eller inte? Hur gör man med vänner som har barn men svårt att ordna barnvakt? Frågan diskuteras just nu på EcoBride Club och svaret är inte helt självklart. Men tänk på att det är ert bröllop och er fest och gästerna måste acceptera pch respektera vad brudparet önskar oavsett om ni vill ha med barn eller ej.
Här kommer tre tips för bröllopsfesten om ni bestämmer er för att barnen ska få vara med.

3 tips för barn på bröllop

  1. ​Placera gäster med små barn vid bordets ände så att vagnen kan parkeras på kortändan och det är lättare att gå undan för att amma eller byta blöja.
  2. Gör i ordning ett särskilt lekrum för lite större barn. Ladda med filtar, leksaker och film. Hyr in en barnvakt, en vän eller syskon till en vän som ändå inte ska på festen att hålla barnen sällskap så att föräldrarna kan slappna av och njuta av festen. Du vet väl att det även går att få RUT-avdrag för barnpassning?
  3. Att servera alkohol när barnen är med är ett känsligt ämne där det ofta råder delade åsikter. Var noga i inbjudan med att informera om i vilken uträckning alkohol kommer att serveras tex. om ni tänkt ha fri bar eller liknande. I slutändan är det upp till föräldrarna själv att avgöra om de vill ta med barnen på festen eller ej, och hur mycket de själva vill dricka.
/Katharina
Foto: Pixabay

Vill du bolla tankar och idéer med andra EcoBrides?

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters.
Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Etiketter: barn, fest, ecobride club

Hej Maria och välkommen som ny Ambassadör för EcoBride i Skåne!
- Tack, det är först och främst riktigt roligt att bli tillfrågad. Att bidra till att ekoföretagare träffas i ett större nätverk känns väldigt bra! Tillsammans kan vi göra ännu mer än var för sig.  

Vem är Maria?
- Jag driver tillsammans med min kollega Kamila butiken Flique i Underjorden på Davidshallstorg 6 i Malmö. Att kliva in hos oss är att ta ett steg in i svunna dagars flärd. Vi specialiserar oss på damkläder av klassiskt kvinnligt snitt med hållbar inriktning- vi kallar det eko retro. Det innebär att vi väljer sortimentet noga utifrån hur och var plaggen är tillverkade. Vi har även vintageaccessoarer för både honom och henne och en skönhetssalong, the Beauty Parlour, där vi retrostylar hår, smink och kläder på beställning. Utöver detta arrangerar vi kurser, modevisningar, fester och mässor i enlighet med vårt eko retro koncept. Bor man inte i Malmö så kan man köpa det mesta av sortimentet via vår webshop.

Vad innebär rollen som ambassadör för EcoBride?
- I korthet innebär det att jag sprider ordet om EcoBride till lokala företag och till butikens kunder som ska gifta sig. Det faller sig naturligt eftersom vi delar samma grundvärderingar och jag redan genom butiken har ett stort nätverk.

Varför ekobröllop?
- Det finns alldeles för mycket slit-och-släng och om jag och min butik kan bidra till att fler förstår att de kan göra skillnad genom sina val, utan att göra avkall på estetik och upplevelse, gör jag det gärna! Att gifta sig är ett sätt för två människor att visa att de hör ihop och älskar varandra, det ska inte behöva förpackas stort, plastigt och dyrt. Det finns alternativa personligare och billigare sätt att gifta sig på om man vill- som en extra bonus är det något vi alla vinner på i längden.

Läs mer om Maria och Flique i Underjorden på www.fliqueiunderjorden.se

Kamila och Maria på Flique i Underjorden.

EcoBride söker ambassadörer i Dalarna och i Halland!

Som ambassadör är du EcoBrides representant lokalt och vårt ansikte utåt på din ort eller i din region. Vi söker dig med intresse för bröllop och eko-lifestyle och som delar våra värderingar om att visa omtanke om människor och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Gästbloggare: Heidi Kronholm Birgersson

De senaste veckorna har Heidi berättat allt om bröllopet från morgon till kväll! Läs alla inlägg här.  Du kan även läsa om Heidi & Eric bästa planeringstips under Så gjorde vi >

Vår bröllopsfest var i samma lokal som vår vigsel - Folkets Hus i Karlskoga. Smidigt att slippa transporterna mellan vigsel och fest. Finssiga och fyllda av förväntan blev vi upphämtade av vår vän Richard och det kändes som på film när han öppnade dörrarna in till festlokalen med orden ”kära brudpar, det här är er bröllopsfest!”. En våg av applåder hurrarop mötte oss när vi gick till honnörsbordet för att sätta oss ner.

Väl på plats avnjöts en middag med god mat, fina tal av mina föräldrar, Erics pappa, många skratt, kindpussar och livliga diskussioner. Maten bestod av en löjromstoast till förrätt, oxfilé med potatiskaka och sås provençale till varmrätt och efterrätten bestod av en god nougatmousse med körsbär. Under middagen hade vi inga planerade aktiviteter, utöver talen, men när brud eller brudgum avlägsnade sig för att pudra näsan passade gästerna på att pussa respektive på kinden. Ett roligt moment som uppmuntrades av min ena kusin och bidrog till många skratt. Mellan varmrätten och efterrätten tog vi oss en liten bensträckare och minglade lite mer med våra gäster. Vi visade dem även fotobåset med accessoarer, som vi gjort själva av återanvände material, inne i ett angränsande rum. Den blev väldigt populär och många av våra gäster tog en rad roliga bilder på sig själva under kvällen.

Efter middagen blev det tårta och dans. Tårtan var en underbart god bakelse med vit choklad- och limemousse på chokladbotten med vit sugarpaste över. Som dekoration hade vi blad av murgröna, gjorda i sugarpaste, och vita rosor i samma material. Dekorationerna knöt ihop fint med resten av dekorationerna i lokalen då den bestod av just murgröna på utvalda platser. På toppen stod även ett sött litet brudpar vi hittat på loppis med en art deco-inspirerad bakgrund jag gjort själv. Jag fick dock bara i mig en enda sked tårta under hela kvällen då jag var så mätt efter middagen, men det var den godaste sked med tårta jag någonsin ätit.

Dansen inleddes med brudvals och låten vi valde att dansa till var Dans på sunnanö, en låt vi sjungit och lyssnat mycket på under våra familjemiddagar och campingsemestrar under åren. Sen följde låt, efter låt och vi dansade långt in på natten. Bandet hade även med sig en massa olika instrument, t ex maracas och trianglar, som de som inte ville dansa fick använda så de också kunde vara delaktiga. Utöver dansen hade vi inga inplanerade aktiviteter (utom fotobåset) under kvällen och det fungerade utmärkt. Vi ville att det skulle kännas avslappnat och att festen skulle få leva sitt eget liv under kvällen. Resultatet blev lyckat och alla vi pratat med har berömt oss om hur kul de hade under kvällen.

I skrivande stund har vi varit gifta i två månader, Eric och jag, och alla fina minnen från bröllopet får oss fortfarande att le stort. Tack till alla som har bidragit till att göra vårt bröllop till en fantastisk dag och tack till er som har läst och följt vår resa mot den stora dagen.

Ta hand om er!

Foto: Johan Bonde

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln