headerfoto

2015 > 04

När Jenny och Johnny gifte sig så var temat personligt och återbruk. Både Jenny och Johnny beskriver sig själva som stora personligheter med mycket kreativitet. Nästan all dekoration gjorde de själva av återbrukat material. Jenny designade en helt egen och personlig inbjudan som en vän tryckte, och tillsammans byggde Jenny och Johnny en fotovägg där de återbrukade gamla lastpallar, tavelramar, överblivet material från renovering av huset och massor av loppisprylar. Fotograferna var vänner och familj, kocken en bekant till Johnny som grillade närproducerat på plats och brudbuketten fixades av en nära vän – vilket gjorde att många nära och kära var inblandade på ett eller annat sätt på deras stora dag.

Läs alla Jenny och Johnnys bröllopstips och se fler inspirerande bilder från deras bröllop under Så gjorde vi >

/Helena

Foto: Privat
Foto: Privat

Dags för bröllopsplanering? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Funderar ni på vintagebröllop? 1920-talet förknippas med en glad tid då ekonomin var på väg uppåt, vi fick kvinnlig rösrtätt och kriget var slut. Idag är 20-talet väldigt inne igen och många som planerar bröllop inspireras av festerna i F. Scott Fitzgeralds bok Den store Gatsby (The Great Gatsby). 20-tals tema passar utmärkt till bröllop, nyår eller fester då det gärna får vara mycket glitter, glamour och glädje. 1920-talet var också det årtionde då "vanliga" kvinnor började sminka sig. Det passade inte en respektabel kvinna att sminka sig eftersom smink tidigare förknippats med skådespelare och prostituerade. 

Jag vill gärna ha en sminkning alá 20-talet på vårt bröllop så jag har börjat testa mig fram lite smått. Den sminkningen som jag har försökt mig på idag är på många sätt tidstypisk, förutom en modernare tolkning av hur ögonskugga bör appliceras. Detta för att inte se allt för trött ut. 20-tals sminkningen är faktiskt något som jag bär även till vardags ibland, speciellt på vintern. Använd gärna ekologisk makeup eller naturkosmetik. Idag finns många ekologiska märken både på nätet, i hälsokostbutiker och i vanliga större butiker som t.ex. Åhléns och NK. Här kan du läsa mer om ekologisk makeup eller naturkosmetik. 

 /Ellen

Ellen 20-tal
makeup 20-tal inspiration

​Karaktäristiskt för 20-tals makeup

Ögon
Ögonskuggan i bakad puderform som vi känner den idag kom på 20-talet och kvinnor var inte rädda för att använda den. Sotade, mörka ögon var högsta modet. Jag valde att använda mig av en ljus och skimrande färg för att inte sminkningen ska se så tung ut.

Ögonbryn
1920-talets ögonbryn var smalare och längre än vad vi är vana vid idag. Kvinnor på den tiden inspirerades förmodligen av Egypten som var i ropet då.

Rouge
Detta är också en produkt som har sitt ursprung i 20-talet. Precis som ögonskugga användes den flitigt och applicerades på kindernas högsta punkt i cirklar.

Läppar
Definierade läppar med tydliga linjer var snyggt på 20-talet (nu också om ni frågar mig). Gärna i rött eller plommon. Matt läppstift är ett måste. Har man inte matt läppstift så funkar det bra med lite puder över, detta gör också att färgen håller längre.

Huden
På 20-talet var det fortfarande inne att vara blek. Att vara blek förknippades med att vara rik och att man då inte behövde jobba utomhus. 

Följ våra bröllopsbloggare Ellen & Gustav, varje vecka, hela vägen fram till bröllopet! Läs alla deras samlade inlägg här >​

Vill ni bolla idéer med andra brudpar som planerar bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Idag det Jordens dag, eller Earth day som dagen kallas internationellt. Earth day är en temadag som skapades på 70-talet för att uppmärksamma världens miljöproblem och firas den 22 april varje år.

Istället för att fokusera på alla miljöproblem tänkte jag lyfta några miljösmarta tips för hur ni kan spara både pengar och miljö till ert bröllop!

/Helena

4 miljösmarta tips

  1. Res klimatsmart. Visste ni att en enda flygresa tur och retur till Thailand släpper ut motsvarande 2,2 ton koldioxid i luften? Det är nästan lika mycket som en vanlig bil gasar ut under ett helt år! Var klimatsmart och spendera er bröllopsresa närmare Sverige så sparar ni både pengar och miljö! Klimatsmart är också att resa långt mer sällan och att vara borta en längre tid istället. Ett annat tips är att tänka på hur gästerna kan ta sig med kollektivtrafiken till där ni tänkt ha ert bröllop, så slipper var och en ta bilen.
  2. Ett smartare klädmode. Att köpa plagg som någon annan tröttnat på gör att hela 97 procent energi sparas jämfört med om samma plagg hade nyproducerats. Dessutom förbrukas inte en massa kemikalier och vatten om ni väljer att köpa begagnat. Ett hett tips är alltså att leta efter era bröllopskläder second hand. Det är också miljösmart att hyra kläderna till bröllopet. Ett annat tips är re-design, som är när man designar om gamla kläder och tyger till nya. Kanske har ni några befintliga plagg ni skulle kunna tänka er att göra om till bröllopet?
  3. Ät miljösmart. Att njuta av mat och dryck från växtriket är det absolut viktigaste ni kan göra för att äta miljösmart. Om ni köper kött och mejeriprodukter är ekologiskt bäst. Eller svenskt naturbeteskött, alltså kött av djur som betat i svenska hagar. Väljer ni ekologiskt så bidrar ni till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Ett annat tips är att planera era inköp så att ni slipper slänga en massa mat. Kanske kan en vegetarisk meny vara något för ert bröllop?
  4. Shoppa loppis. Besök second hand-butiker, loppmarkander och gårdsauktioner för att fynda material till ert bröllop. Det är både roligt, prisvärt och miljövänligt att fynda begagnat!


PS: Vill ni ha fler miljösmarta tips? Besök Naturskyddsföreningens Gröna guide.
 

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Dags för bröllopsplanering? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

De flesta bröllop har vigsel mitt på dagen en lördag och därefter bröllopfest hela kvällen och halva natten lång. Önskar ni er ett enklare och ledigare bröllop så kanske Afternoon Tea istället är något för er?
 Afternoon Tea är ett litet mål mellan lunch och middag (runt 15.00 - 17.00 ca) med traditioner från 1840-talet och som var vanligast bland överklassen på den tiden.

Denna brittiska tradition brukar bestå av en stor kopp svart te med mjölk och socker samt tillbehör som små snittar, scones och söta härligheter. Så varför inte bjuda på en härlig buffé fylld av scones med lemoncurd, lättvispad grädde och marmelader, färskost, sandwich med olika fyllningar, kakor, tårtor, petit choux, färsk frukt, praliner och givetvis av olika sorters teer, avec och kanske även ett glas champagne?

Ps. Afternoon tea passar perfekt till er som vill ha ett temabröllop - t ex. Alice i Underlandet, Gatsby eller 20-tals tema. 

/Vera

Afternoon tea bröllop

Vill du ha fler tips inför festen? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Har ni hittat ett DIY-tips där ni kan använda material från naturen? I så fall kan det vara bra att veta vad som gäller enligt allemansrätten innan ni ger er ut i naturen för att samla på er material. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet att vara i naturen för oss alla, men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Ni får fritt plocka blommor, bär och svamp i naturen, förutsättningen är att ni inte tar växter som är fridlysta. Grundregeln för allemansrätten är: inte störa, inte förstöra. Värt att tänka på är att lagtexten är gammal och att den ibland måste tolkas med sunt förnuft.  

/Helena

9 tips före du plockar material i naturen

1.    Mossa. Mossor och lavar finns inte med i lagtexten men får antagligen plockas. Men inte i stora mängder och inte till försäljning. Det tar nämligen lång tid för mossor och lavar att växa tillbaka.

2.   Buskar. Ni får inte hugga ner eller på annat sätt skada växande träd. Buskar nämns inte i lagen, men säkrast är att lämna buskar helt i fred.

3.   Stenar. I lagen står det att sten inte är tillåtet att ta med sig utan markägarens medgivande, men att plocka med sig enstaka mindre stenar från naturen kan knappast räknas som brottsligt. Det är inte tillåtet att knacka loss sten ur berg.

4.   Växter. En del fridlysta växter får inte plockas alls, andra får plockas men inte grävas upp med rötterna och några får inte plockas för försäljning. Läs Fridlysta växter och djur i Sverige (http://www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Publikationer/ISBN/8600/978-91-620-8605-3/) för att veta vilka växter som är fridlysta.

5.    Löv. Enstaka löv kan tas från träd, men att bryta kvistar är förbjudet. Det bästa är att ta nedfallna löv från marken.

6.   Grenar och kvistar. Mindre nedfallna grenar och kvistar kan plockas, men ni får inte bryta grenar eller kvistar från levande träd och buskar.

7.   Bär och svamp. Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset eller busken. Markägaren får dock inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller. Att plocka bär är tillåtet enligt allemansrätten, även i stor skala och för försäljning. Men det får inte innebära orimliga problem för markägaren.

8.   Frukter. På ödetomter utan byggnader kan ni fritt plocka förvildade äpplen, körsbär, hallon, krusbär och liknande.

9.   Nötter och ollon. Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten. De är inte heller fridlysta men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd.

Har ni frågor om allemansrätten? Kontakta i så fall länsstyrelsen i ert län. Se telefonnummer och e-postadresser på länsstyrelsernas gemensamma webbplats.

Källor: Naturvårdsverket och Länsstyrelsen

Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

I fredags medverkade Jessica Jäger​, som är EcoBrides Ambassadör i Stockholm och vår bröllopskoordinator Britt Thellberg​ i Knyckare i P3​ där de coachade ett blivande brudpar som vill ha ett ekologiskt bröllop. Missade du inslaget? Ingen fara - det finns här på webben där ni kan lyssna till alla tips från Jessica och Britt i lugn och ro när det passar er!

Knyckare i P3 - Hjälp jag vill ha ett ekologiskt bröllop! Lyssna >

Dags för bröllopsplanering? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Hur väljer man en miljövänlig fotograf? Och vad är det miljöovänliga i en fotoprocess? EcoBrides samarbetspartner fotograf Erika Petersdotter på Studio Ankungen berättar hur hon gör för att både vara miljövänlig och hålla riktigt hög kvalitet i sitt arbete.

Nu står sommaren för dörren och ni som ska gifta er i år har säkert redan bokat er fotograf till bröllopsdagen. Här i Sverige blir det mer och mer populärt med DIY-bröllop där man kan göra mycket själv eller ta hjälp av släkt och vänner även när det kommer till fotografering. Och visst är det klart att det kan bli vackra bilder och lyckat även om det inte är en yrkesfotograf som närvarar. Men sen då? När bilderna är fotograferade vad händer då? På något sätt ska alla de här underbara bilderna komma till sin rätt.

Vanliga presentationsformer är inramade fotografier på väggen eller album att ta fram och kika i då och då, eller kanske som bakgrundsbild i telefonen i all enkelhet. Det finns otroligt många sätt att visa sina bilder på och mycket kan man göra själv även här - det som däremot blir väldigt svårt är att även göra det miljövänligt. Det utbudet som är tillgängligt för privatpersoner är väldigt begränsat när det kommer till just miljöhänsynen och kvaliteten i det långa loppet. Vanligt fotopapper i bilder som är framkallade på valfritt labb är gjorda av en kemikaliebas och plast. Vanliga ramar från ex. Ikea är formpressat trä och tillverkade efter kvantitet snarare än kvalitet vilket gör att ramarna i värsta fall kan bli helt skeva efter en tid.

Som tur är hänger kvalitet och miljöhänsyn ganska väl ihop. De miljövänligare produkterna håller generellt väldigt hög kvalitet och arkivbeständighet. Till exempel så används syrafritt papper och växtlim vid arkivbeständig inramning. Dessa alternativ säljs dock oftast inte direkt till privatpersoner, utan man får kontakta ex. en yrkesfotograf eller rammakare. Det är dessutom ganska snårigt att hitta leverantörer som har ett bra tänk kring hållbarhet och det är många delar som man måste hålla reda på. För mig är det här något som är väldigt viktigt och något som jag lagt ner mycket tid på att försöka reda ut. Det är en ständigt fortgående process att hålla sig uppdaterad, men det är också väldigt kul och jag känner verkligen att jag kan erbjuda bra saker rakt igenom.

Det kan vara lätt att säga att man är miljömedveten som fotograf idag, så länge man levererar bilderna digitalt har de ingen avsevärd påverkan på miljön. Men det här är inte ett rimligt argument för mig. Vi måste sträva längre och kunna erbjuda mer än så. Bilder ska kunna presenteras på traditionella vis så att vi kan titta på dem och njuta av dem utanför bildskärmen utan att vi får dåligt samvete i miljöhjärtat.

Album
Mina album levereras av ett företag som heter Folio Albums, och det är ett företag som har en miljöprägel på hela sin produktion. Albumen är individuellt designade med stilren layout som lyfter fram bilderna. Sidorna är underbart matta, av hög kvalitet med fin återgivning.

Ramarna
Ramar har betydelse för hur bilden upplevs på väggen. Bra ramar ökar dessutom livslängden istället för att förkorta den. Jag erbjuder kvalitetsramar från Tranåslist med ekomärkning och clarity-glas. Clarity-glaset för stor skillnad för betraktningen av bilden eftersom det släpper igenom mer ljus, mindre UV-strålning, och minimal reflektion. Deras miljömärkning som de kallar Eco frame beskrivs som ett miljöriktigt alternativ som innebär att råvaran som används i ramlisten kommer från PEFC-certifierade sågverk.

Förstoringarna
Bilderna är printade på bomullspapper som är otroligt vackert med fin återgivning, fritt från syra och har lång livslängd. Pappret tillverkas av en tysk pappersleverantör, Hahnemuele. Det här företaget har tagit fram en serie papper med en miljömärkning som de kallar green-rooster. Märkningen är en symbol för att de arbetar för en ekologisk pappersproduktion med sparsam resursåtgång och där de är investerade i projekt för att bevara miljön.

Digitala filer
När det kommer till digitala filer skickas många av beställningarna direkt via maillänk, och i andra fall levereras de på usb-minnen av 100 % återvunnet material.

/Erika 

 

Foto: studioankungen.se

Letar ni efter en duktig fotograf? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter till våra utvalda samarbetspartners och kan ringa eller maila dem direkt för att få personligt stöd i er bröllopsplanering. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Nu har vi korat en vinnare i tävlingen om en förberedande fotografering av Fotograf 
Mikael Sjömilla (värde 4 550 kr). Vinnaren är Emma Thelander - stort grattis! 

Emmas vinnande slogan är: 
"Min bästa vän gifta sig ska, och jag hennes tärna ska va. Jag vill ju göra det bra, och inget är väl bättre än att förevigade minnen ha? En fotograf som är med oss på bröllopsdagsmorgonen skulle göra henne otroligt glá"!

Vi säger tack till alla som var med och tävlade, och stort tack till Fotograf Sjömilla som generöst tävlade ut ett så fint pris. 

Foto: Mikael Sjömilla

Få tips om tävlingar först av alla! Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Känner ni till kärlekens dag? Denna dag firas den 3 april varje år men ska inte blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas dock på samma vis som Alla hjärtans dag, genom att sprida kärlek omkring oss. Varför inte passa på att sprida lite extra värme, glädje och kärlek denna dag till din partner, vän eller familj?

/Helena

5 tips på att sprida kärlek

  1. Skriv en kärlekslapp. Skriv något fint eller gulligt till din partner på en lapp som du lägger på huvudkudden så att han eller hon får syn på den när det är dags att krypa ner i sängen till kvällen. En söt liten gest som värmer mycket!
  2. Skriv ett kärleksfullt brev. Du väljer själv om du vill skriva brevet till din partner, en vän eller en familjemedlem. Berätta hur mycket personen betyder för dig och hur mycket du älskar den. Det kan aldrig sägas för ofta, snarare är det något vi kan behöva påminna oss själva om att göra.
  3. Styr upp en dejt. Styr upp och boka in en lunchdejt med din partner en arbetsdag, eller varför inte en träff med en vän eller familjemedlem som det var länge sedan du och din partner träffade?
  4. Ge komplimanger. Ge din partner, vän, familjemedlem eller varför inte arbetskamrat en genuin komplimang. Vad vi ger får vi också ofta tillbaka. Känslan att ge slår dessutom ofta känslan av att få.
  5. Erbjud din hjälp. Kärlekshandlingar behöver inte bara vara ord utan kan också vara att ge av sin tid. Fråga din partner, vän eller en familjemedlem om det finns något du kan hjälpa till med under en dag. Kanske har du och din partner någon vän eller bekant som också ska gifta sig som ni kan hjälpa och som kan hjälpa er tillbaka? Ett annat tips är att erbjuda er hjälp för ideellt arbete, om så bara för en dag.
Foto: Pixabay

Dags för bröllopsplanering? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln