headerfoto

2015 > 05

Vegetariskt bröllop = vegetarisk mat, tänker du. Men ett vegetariskt bröllop kan innebära mer än så. Om ni är vegetarianer så kanske ni helt vill undvika produkter som kommer från djurriket. Därför innebär ett vegetariskt bröllop inte bara att välja vegetarisk mat, utan t.ex. att man väljer bort vin med animaliska ingredienser, inte vill bära en bröllopsklänning i siden och inte vill ha gelatin i dessert och tårta. Här kommer fem tips för er som vill ha ett helt vegetariskt bröllop.


/Helena

Bröllopsklänning i siden

Bröllopsklänningar är ofta gjorda i siden eller silke. Siden är en ren naturprodukt och kommer från kokongtrådar av silkefjärilens larver. Man skiljer mellan natur- och konstsiden. Konstsiden är mycket billigare än äkta siden och gjort av konstfibern rayon. För att kunna utvinna silkestråd kokas silkeslarver levande. För 0,4 kg silkestyg krävs ca 2 000-3 000 silkeslarver och det innebär väldigt många larver som dödas för ett silkesplagg. Vill du inte ha en bröllopsklänning i siden är ett hållbart alternativ att leta efter din klänning second hand eller att köpa en klänning i 100% ren ekologisk bomull eller återvunnen polyester – något som kan vara svårt att hitta men möjligt om du väljer att sy upp den hos en skräddare. 


Animaliska ingredienser i mat

Animaliska ingredienser finns i en mängd produkter. I mat är de ofta kamouflerade och gömda bakom obegripliga namn och E-nummer. Några av de kanske vanligaste missen är gelatin i bakverk, löpe i ost och animaliska ingredienser i vin. 

Tips: På Äkta Vara kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för.


Gelatin

Gelatin är ett protein och en biprodukt från livsmedelsslakt som mestadels utvinns ur grissvål, men också från klövar, mular, brosk etc. Gelatin har en mängd egenskaper där den kanske viktigaste förmågan vid bakning är att bilda termoreversibla geler, d.v.s. att det stelnar vid avkylning och smälter vid ökad temperatur. Gelatin används till fyllningar i tårtor och bakelser bland annat för att få en stadigare konsistens. Dessutom påminner gelatinets smältegenskaper i munnen om fett. Vegetariska alternativ är ex. Agar agar, karragenan, vegegel, gelésocker m.m.


Löpe
Löpe är en blandning av enzymer som produceras i däggdjursmagar och som ofta används i ost, kvarg och keso. Vid framställning av löpe tar man djupfrysta kalvmagar och maler dem, varpå de läggs i en enzymextraherande lösning. I Sverige kommer den mesta löpen från import eftersom det antal kalvar som slaktas i landet inte räcker till landets ostproduktion.
Ett vegetariskt alternativ är ystenzym som utvinns ur mögelsvampar eller växter. 

Klarning av vin

Vid klarning av vin kan animaliska produkter förekomma. Anledningen till att viner klaras är för att förhindra att vinet får "slöjor" och blir grumligt. De flesta klarningsmedel kommer från växt- eller djurriket, men kan också göras med hjälp av bentonit som är ett slags lera. Gelatin och husbloss är två animaliska hjälpmedel. Gelatin är som nämnt animaliskt och husbloss är ett slags fisklim. Även ägg och mjölk är två produkter som det kan finnas spår av i vinet. Sedan 2014 ska det stå på vinflaskan om den innehåller äggprotein, husbloss, gelatin m.m.

Tips på helt vegetariska och ekologiska viner till festen finner du här. Mer inspiration och tips kan ni finna på vår sida "Så gjorde vi" där du bland annat kan läsa om Pernilla och Davids veganbröllop.
 

Foto: Pixabay

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Vi har alla våra favoritprodukter när det kommer till makeup och till bröllopet blir det ännu viktigare att se bra ut på alla bilder. Det är bra att ha smink som håller för t.ex. tårar och som är bra för miljön och människan. 
Sminket är en av de delar som jag tycker ska bli roligast att göra när jag och Gustaf gifter oss och jag planerar att sminka min själv. Här är mina tre ”måste ha produkter” när jag sminkar mig.

/Ellen

Mascara
Trots att jag har fylliga och långa ögonfransar gillar jag att lyfta fram dem med hjälp av mascara. Jag väljer oftast mascaror som ger mer volym, de är oftast lite torrare i formulan. UNE är nog den bästa ekologiska mascaran jag provat och den innehåller vårdande ingredienser samtidigt som den sitter på plats hela dagen och är inte så svår att tvätta bort.

Foundation
När jag var yngre hade jag acne och jag får fortfarande finnar när jag är stressad. En bra foundation som passar just din hud typ är verkligen en bra investering. UNE är även en av mina favoritmärken även när det kommer till foundation.
TIPS! Tänk på inför bröllopet att foundation inte bör innehålla SPF (solskyddsfaktor)! Givetvis är det viktigt att skydda sig mot solen, men om du/ni ska fotas med blixt så kan partiklarna som ska reflektera solen reflektera blixten - vilken gör att man ser väldigt blek ut. Ska ni fotas ute en varm sommardag är nog detta inget större problem. 

Läppstift
Här kan fantasin få fritt spelrum då det finns en uppsjö av ekologiska och naturliga läppstift och läppglans. Min favorit just nu är läppstift från Lily Lolo som har fina färger att välja på. Jag tycker väldigt mycket om bäriga toner numera då det passar min hårfärg. Jag rekommenderar att till bröllop välja mer kyssäkta alternativ som sitter bättre. Mitt tips är att använda läpp-penna, måla på läppstiftet med en pensel och sen pudra läpparna med ett transparent puder. 

Följ våra bröllopsbloggare Ellen & Gustav, varje vecka, hela vägen fram till bröllopet! Läs alla deras samlade inlägg här >​
 

Foto: Ellen Csordas

Dags för bröllopsplanering? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Kan en produkt vara hållbar även om det är nytt och inte räknas som det mest miljömedvetna valet? Ja! Kan något som är miljövänligt vara mer ohållbart än något som inte är miljövänligt? Ja, det kan det faktiskt, även om det finns bättre hållbara alternativ att välja mellan.


Hur tänker jag nu?

Säg att du exempelvis älskar Converse basketkängor. Converse är inte direkt kända för att vara miljövänliga skor, men du älskar dem och vill så gärna ha ett par bekväma skor när du gifter dig med din älskade partner. Du köper ett par nya kängor som du sedan kan använda efter bröllopet, varje dag tills de i princip ramlar sönder. Hur går det ihop med hållbarhet tänker du säkert? Tänk att du istället köper ett par reko skor som du egentligen inte gillar fullt ut och som du möjligen använder på ditt bröllop innan de sedan hamnar i en garderob och glöms bort…

Vilket är det mest hållbara valet?
Basketkängorna från Converse är det hållbara valet även om det egentligen är det  omiljövänliga alternativet. Sedan är det det bästa och mest hållbara valet att:

  • Köpa basketkängor som du trivs lika bra i som Converse och som dessutom är tillverkade med miljömedvetenhet ex. den vita kängan, Marcos hi Star White.
  • Kolla efter begagnade kängor från Tradera eller annan second hand- eller vintage-butik?


Viktigt att tänka på när vi handlar
Vi ska givetvis tänka några gånger extra gånger innan vi köper någon nyproducerat i den mån det går. Nyproducerade saker kostar mer energimässigt och påverkar miljön negativt, och speciellt om vi inte använder produkten flera gånger (ja, även om det är ett hållbart köp). Det är viktigt att tänka efter innan man köper något – om det verkligen är något som du kommer använda, eller om det är ett impulsköp.

Hur vi handlar till bröllopet
Det är enkelt att dras med i bröllopskarusellen och att vilja ha det vackraste bröllopet och köpa in pryl efter pryl utan att ha någon direkt plan om vad ni söker eller vill ha till er dag (vanligt dilemma tex. vid köp av bröllopsklänningar). Så ett tips är att tillsammans skriva ned vad ni vill ha för tema/stil, och sedan utgå från den listan för att minimera risken att köpa något som ni inte vill ha senare, även om det handlar om ett par nya Converse.

/Vera
 

bröllop converse

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Nu kan du vara med och tävla om en korg med ekologisk hudvård från Weleda. Vinsten är en korg med 7 stycken skönhetsprodukter från deras nyaste serie Evening Primrose för torr och mogen hy - till ett sammanlagt värde av 1600 kr!

Korgen innehåller:

  • Age revitalizing body oil
  • Body lotion
  • Body wash
  • Hand cream
  • Eye & lip cream
  • Day cream
  • Night cream

Huden blir tunnare med åldern på grund av både inre och yttre påverkningar. Därför blir den samtidigt mer känslig för skador och förmågan att behålla fukt minskar. Evening Primrose-serien återställer fuktbalansen, förebygger uppkomsten av fina linjer och rynkor och ökar fastheten och lystern i huden.

Gör så här: 
Det enda du behöver göra för att delta i tävlingen är att berätta vad Evening Primerose är för sorts växt samt motivera varför du vill vinna denna korg med hudvårdsprodukter från Weleda.  Tävlingen avslutas söndagen den 31 maj 2015 kl.23.59. Vinnaren utses av en jury bestående av representanter från EcoBride och Weleda. 

Obs! Du behöver bli eller vara medlem i EcoBride Club för att vara med och tävla.
Bli medlem här - det är helt kostnadsfritt. 

Lämna ditt tävlingsbidrag här:

Tävlingsregler: Tävlingen pågår 18-31 maj 2015. Juryns beslut kan ej överklagas. Tävlingen är endast öppen för medlemmar i EcoBride Club. Är du inte redan medlem kan du bli det här - medlemskap är helt kostnadsfritt. 

Vill du vara med och tävla men är inte medlem i EcoBride Club?

Bli medlem idag - det är helt kostnadsfritt! Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. I vår facebookgrupp får du inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Dessutom kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som är fullspäckat med rabatter och erbjudanden som hjälper er i bröllopsplaneringen!
Du blir medlem genom att gå med i vår facebookgrupp eller genom att prenumera på vårt nyhetsbrev med rabatter och erbjudanden via epost - eller välj båda två - de kompletterar varandra! 

Läs hela inlägget »

Den senaste tiden har bröllopsplaneringen legat på is för vår del. Jag har varit sjuk, vilket har haft sin naturliga följd i att jag har lagt all min tid och energi på att bli frisk. Det är intressant det där; hur man nästan i en handvändning ändrar perspektiv, förväntningar, mål och drömmar när livet plötsligt ändrar riktning. Jag önskar att jag hade varit bättre på att uppskatta de små sakerna i vardagen, det lilla i livet, utan att slippa på påmind om att det är detta man värderar högst när det verkligen gäller. När saker och ting verkligen ställs mot sin spets. Jag hoppas att jag kan ta med mig denna lärdom framåt i livet och inte glömmer bort den så fort ekorrhjulet börjar snurra som vanligt igen.

På ett sätt är det ganska skönt nu när jag fortfarande befinner mig ett sådant där kravlöst tillstånd där jag inte bryr mig om någonting annat än vad som verkligen är viktigt, för jag slipper känna att jag måste leva upp till alla andras förväntningar vad gäller bröllopskänslor och bröllopsbestyr.

För när man planerar ett bröllop färgas väl hela världen rosa och livet förvandlas till en romantisk saga; himmelsk, magisk och alldeles alldeles underbar? Rosa fluffiga moln toppat med glitter och glamour? Fokus på tårtprovning, dekoration och klädbestyr, chokladfontän, festhäfte och fiffiga namnbeskrivningar? Man kan nästan tro det, att döma av den värld man går till mötes när man börjar planera sitt bröllop…

Det jag kommer att skriva nu kan nog i ett forum som detta liknas med att svära i kyrkan, men jag ska erkänna en sak: Jag har egentligen aldrig ens drömt om att gifta mig. Jag har hört historier från väninnor som berättar hur de har fantiserat om denna stora dag sedan de var små. Hur de skulle se ut som prinsessor och dansa runt i sina skinande sidenklänningar, att få stå i centrum och få all uppmärksamhet, vara vackrast i rummet och bli översköljda med komplimanger. Jag vet inte varför, men jag har aldrig drömt om det. Därför känns det ännu mer centralt för mig att under bröllopsplaneringen inte låta sig dras med in i denna fluffiga, rosa och prinsessiga bröllopsvärld bara för att det förväntas av mig att jag ska göra det. Ändå måste jag erkänna att det har varit ganska svårt att stå emot.

I fortsättningen kommer jag att ta vara på och uppskatta de små sakerna i vardagen, det lilla i livet och det som verkligen betyder någonting. Den enda anledningen till att jag vill gifta mig och till att jag ser fram emot det här bröllopet är för att jag, inför vänner och familj, vill lova att älska min Kalle i nöd och lust. Allt annat är oviktigt. Det ska jag påminna mig själv om nästa gång jag börjar känna mig stressad över hur namnskyltarna på bordet ska se ut eller när jag håller på att bli pålurad ett speciellt läppglans som man ”bara måste ha” för att överleva dagen. Nej, nej, nej. Så länge jag och Kalle och våra nära och kära är där och är friska, så kommer dagen att bli perfekt. 

/Jossan

Följ våra bröllopsbloggare Josefine & Kalle, varje vecka, hela vägen fram till bröllopet sommaren 2015! Läs alla deras samlade inlägg här >​
 

Foto: Kalle Gudmundsson

Vill ni bolla idéer med andra brudpar som planerar bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Det finns många andra alternativ till diamanter om ni behöver hålla er budget eller om det är något annat skäl som gör att ni vill ha exempelvis andra stenar i era ringar. Diamanter är vackra men de är också dyra och eftertraktade vilket gör att de ofta omgärdas av konflikter och sociala problem som jag nämt innan. Ja, förutom de rättvisemärkta diamanter som bryts i Canada, Ryssland och Sydamerika. Priserna på rättvisemärkta diamanter varierar, men är oftast väldigt dyra. Då är det viktigt att veta att det finns fler alternativ.

/Ellen

Synetiska diamanter
En labb-diamant, även kallad en syntetisk diamant, har samma kemiska och fysiska egenskaper som en naturlig diamant. Sedan 10-15 år tillbaka har man kunna tillverka diamanter. Tekniken uppfanns i Ryssland men idag sker tillverkningen i USA. Det är omöjligt för en människa att se skillnad på en labb-diamant och en naturlig diamant. Priserna är ca 20% lägre än en naturlig diamant. Den är dessutom mer miljövänlig.

Moissanite
Moissanite är en kiselbaserad kristall som är nästan lika hård som en diamant (9,25 och 10 mohs för en diamant). En moissanite reflekterar mer ljus än en diamant. Moissanite förekommer naturligt i små mängder, under 90-talet började man tillverka moissanite för smycken. Idag tillverkad de av ett företag i USA under patent. Priserna ligger runt 4000 per carat. Moissanite finns i många olika färger och former.

Cubic zircon (CZ)
Cubic Zircon är förmodligen det vanligaste diamant-alternativet i Sverige idag. Framförallt för att priserna på dessa stenar är väldigt låga (under 200:- per carat). CZ kan också tillverkar i många olika färger men har inte samma hårdhet (8 mohs) som en äkta diamant eller moissanite, detta kan göra att stenen upplevs som grumlig efter några år. CZ har tillverkats sedan slutet av 70-talet.

Antika stenar
Att köpa eller ärva en gammal ring kan vara ett alternativ för många. Fördelarna är många, man bidrar inte till handeln med konfliktdiamanter, miljöfarliga transporter och man får en sten som förmodligen är helt unik.

När det kommer till stenar i ringar är det bara fantasin som sätter gränser, de senaste åren har även pärlor blivit populära. Det är viktigt att välja pärlor som är vintage eller välja pärlor som framställs på etisk och miljövänligt sätt. Det finns även vackra halvädelstenar så som ametister.


Källor: brilliantearth.com, gemesis.com, miadonna.com
 

Foto: miadonna.com

Fråga vår guldsmedsexpert. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Vår guldsmed är expert på guld och ädla stenar. Hon erbjuder både grönt guld och ädelstenar som är framtagna på ett rättvist sätt, dessutom arbetar hon med att återanvända material. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter och tips direkt från experten! Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Läs hela inlägget »

En rolig detalj till bröllopsdukningen är att dekorera med servetter. Det finns olika sätt att  vika dem på ex. rosor, svanar, rosetter med mera. Ett tips är att söka på tutorials på Youtube hur ni går tillväga. Använd er gärna av tygservetter till bröllopet/festen eftersom de är tvättbara och går att bruka igen, vilket är bra för både plånbok och miljö!

Lycka till!


/Helena

Pixabay servettvikning


Här kommer några förslag på olika servettvikningar:

  1. Så här viker ni en svan med servetter.
  2. Här visas det hur ni viker en origami.
  3. Och här hur ni viker något som kallas för ”The Princess”.

Vill du ha fler gör-det-själv-tips? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Rutz » Tema: Flower Power:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln