headerfoto

2016 > 02

Enligt en borgerlig tradition från 1800-talets England är skottdagen den dag då unga flickor fick fria till ogifta män (vilket annars inte var tillåtet på den tiden). Traditionen var som mest populär i slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet, men lever fortfarande kvar idag.
Personligen tänker jag att vi kvinnor borde kunna fria vilken dag på året som helst. Det är ju trots allt 2016 och vem vill värna om gamla förlegade könsroller? Men å andra sidan...kanske att det är lite extra speciellt att fria just på skottdagen ändå? Vad tycker du? 

Oavsett om du är kvinna eller man, eller planerar att fria idag eller en annan dag, så tänkte jag passa på att tipsa om vår Pinterest-board med inspiration för miljövänliga och etiska förlovnings- och vigselringar! 

Och OM du planerar frieri just idag... VARMT LYCKA TILL! 

/Katharina

PS. Visste du att skottdagen officiellt varit den 24 februari i Sverige ända till år 2000? Då bestämdes att den 29 februari officiellt skulle vara skottdag.

Går du i giftastankar? Gå med i EcoBride Club helt kostnadsfritt!

Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp och medlemsbrev med rabatter och erbjudanden. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Är du mitt uppe i bröllopsplanering? Känner du dig stressad - och lite orolig, tänk om du blir sjuk nu mitt i alltihop? Vi är mitt i vabruari, och ni är säkert många med mig, som lyckats bli förkylda. Men ha förtröstan! Här kommer det bästa receptet på en dunderkur som håller förkylningarna borta hela våren! Jag vet många som säger att det här funkar superbra, så nu ska jag komma igen och köra det här receptet under våren. Är ni med mig?
Önskar er en förkylningsfri vår till mötes!
/Anna

Ps. Jag kan tyvärr inte garantera att det kommer att fungera just för dig då vi alla är olika. Men oavsett hur det går pinga oss gärna i kommentarsfältet nedan!

Foto: Pixabay

DIY Dunderkur mot förkylning

Kuren hjälper till att lindra de värsta symptomen och boostar ditt immunförsvar på ett naturligt sätt med både vitaminer, antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Nästa gång du börjar känna dig förkyld ta en stor matsked av blandningen i en kopp, häll upp med varmt vatten - drick och njut.  (Eller drick lite varje morgon för att hålla förkylningarna borta i stressade perioder.)

Ingredienser:
Du behöver 2 ekologiska citroner, 1 ekologisk apelsin, 1 bit ekologisk ingefära (3-4 cm beroende på tjocklek), 1 tsk ekologisk gurkmeja, 2 dl raw ekologisk honung.

Gör så här:
Skiva upp citronerna och apelsinen i tunna skivor (med skal och allt), ta bort kärnorna och lägg allting i en skål. Skala och skiva ingefäran och addera till din citrusblandning. Addera gurkmejan och honungen och mortla sedan ihop allting. Förvara blandningen i en tät glasburk med lock i kylen, där håller den i flera veckor.

Källa: Originalreceptet kommer från klippet nedan.

 

För fler smarta & miljövänliga tips - bli medlem i EcoBride Club

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Etiketter: tips, förkylning, ekologiskt

När det kommer till att resa miljövänligt tänker i alla fall jag i första hand på att hålla nere restiden så mycket som möjligt. Jag tycker att en europeisk storstad kan vara ett miljövänligt resmål för när man väl har tagit sig dit behöver man inte bidra med mer miljöpåverkan än vad man gör när man är hemma. Det kan vara ett bra alternativ för den som vill resa utanför Sverige, inte vill flyga och vill ha tillgång till moderna bekvämligheter så som dusch och wifi. Så därför tänkte jag tipsa om min egen före detta hemstad Zürich. Det är en stad där många kanske har bytt tåg eller flyg men jag tycker absolut att Zürich är värt att upptäcka.

/Ellen

Foto: 1) Pixabay, 2-4) Ellen Csòrdás
Foto: 1) Pixabay, 2-4) Ellen Csòrdás

Ellens 6 bästa Zürichtips

1. Som miljövänligt resmål tycker jag att Zürich och Schweiz är väldigt bra, kommunaltrafiken är punktlig och består av spårvagnar och eldrivna bussar och biljetterna är billigare än i en lika stor svensk stad (Zürich är ungefär lika stort som Göteborg). 

2. Zürich är en väldigt vacker och grön stad som ligger runt kanterna på en långsmal sjö. Det finns många parker och längst strandkanten kan man promenera.

3. Jag rekommenderar ett besök på Thermalbaden, det är ett spa-badhus inhyst i ett gammalt bryggeri och från takpoolen har man utsikt över hela staden. Hit tar man sig med spårvagn eller går om man känner för en lite längre promenad.
 
4. I Zürich finns Europas äldsta vegetariska restaurang, Hiltl som ligger mitt i stan på gångavstånd från den stora järnvägsstationen. Här kan man äta vegetarisk lunchbuffé eller vegetarisk à la carte på kvällen. 
 
5. Jag vill dessutom tipsa om Sprüngli som är en kedja med konditorier som finns på fyra platser i centrala Zürich. De gör fantastiska kreationer i choklad, den som är uppmärksam känner säkert igen Sprüngli som en av Lindts samarbetspartner.
 
6. Jag rekommenderar att hyra lägenhet via airbnb.com. Då har ni möjlighet att laga er egen mat, Zürich kan vara dyrt och man tjänar mycket på att laga sig egen mat. Den största matkedjan i stan är Coop, utbudet av ekologisk och närproducerad mat är stor. Det går till och med att hitta vin som kommer från vinodlingarna runt sjön.

Bli medlem i EcoBride Club och diskutera bröllop med andra!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Drömmer ni om lata dagar på stranden, avkoppling och bara vara eller äventyr och upplevelser? Oavsett vart ni väljer att åka på bröllopsresa så spelar hotellet roll för helhetsupplevelsen. Allt fler hotell satsar på sitt miljöarbete och erbjuder både lokaler och mat med extra omtanke om miljön. Här kommer tre tips för hur ni väljer hotell till smekmånaden. 

  1. Läs på före. Försök att skaffa så mycket information som möjligt om resmålet och hotell på orten. I vissa områden finns miljörestriktioner som i värsta fall kan innebära att den lokala befolkningen blir utan vatten för att en turist väljer att bada varmt i hotellets badkar. Fråga efter hotell och researrangörer som är miljödiplomerade, jobbar med hållbar turism och som värnar om den lokala befolkningen och har schyssta arbetsvillkor.
  2. Våga välja bort. Det finns vissa saker man kan undvika, så som stora kryssningsfartyg (som släpper ut stora mängder avfall i haven) eller hotell med all-inclusive (som inte gynnar den lokala turismen och lokala näringslivet), eller hotell som stoltserar med vilda djur som en del av inredningen (tex. vanligt med vilda fåglar i burar i Kina eller sköldpaddor i små pooler i trädgården). 
  3. Stöd de resmål som försöker. Ni kan även välja att gynna länder som aktivt jobbar för att bli bättre ur etisk och ekologisk synpunkt. Organisationen Ethical Travellers listar varje år "The World’s Ten Best Ethical Destinations". 2016 är detta följande länder: Cabo Verde, Dominica, Grenada, Micronesia, Mongolia, Panama, Samoa, 
    Tonga, Tuvalu och Uruguay. (Sorterade i alfabetisk ordning A-Ö).
Vet ni inte vilket resmål ni ska välja? Testa att utgå från rätt hotell istället. Reseklubben Secret Escapes har listat sina favorit eko-lyx-hotell över hela världen. Läs artikeln här >

Trevlig resa! Tipsa oss gärna och skriv en kommentar om du har något guldkorn som fler borde hitta till! /Katharina
Sigtunahöjden Hotell & Konferens

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Idag är det alla hjärtans dag, och i år byter vi ut de mer klassiska alla hjärtans dag-färgerna rött och rosa och firar tillsammans med temat blått istället! Här får ni tips på saker med hög mysfaktor som alla gynnar vår planet!

Oavsett om du firar med din blivande make/maka, eller med vänner (i Finland firar man faktiskt vändagen den 14 februari) så önskar vi på EcoBride er en underbart mysig dag! <3

Berätta gärna hur ni kommer att fira alla hjärtans dag i år!


1. Bjud på Blue Valentine cupcakes! Givetvis ekologiska. Här får du EcoBrides grundrecept, färga sedan smörkräm med några blåbär och spritsa ut, gör även ett strösselhjärta och lägg på. Foto: Pixabay

2. Piffa naglarna med blått skimrande ekologiskt nagellack från Zoya och Ecoholics. Foto: Ecoholics

3. Leta vårtecken! I södra Sverige kan man redan hitta blåsippor! Men dessa sötnosar avnjuts bäst i naturen då de är helt fridlysta i vissa delar av landet. Foto: Pixabay

4. Ekologiska underkläder piggar upp under, de här kommer från Ecolyxica och märket Blushing Bride. Foto: Ecolyxica

5. Handgjorda halsband som stöttar Blue Heart Project - vars mål är att bygga ekobyar och så småningom rädda planeten. Foto: Blue Heart Project

6. En kopp varm choklad - helt ekologisk från lyxiga Chocolate Tree och Tantens Gröna Skafferi & Garderob. Foto: Tantens Gröna Skafferi & Garderob

7. Skåla med blåbärsbubbel - piffa till det ekologiska bubblet med några blåbär. Foto: Anna Hjärp
 

Vill du ha fler bröllopstips? Gå med gratis i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Är du mitt uppe i planeringen inför ditt drömbröllop? Känns det övermäktigt? Funderar du över vad ni ska satsa på - det finns ju så mycket att välja bland därute! Här får du 10 tips som besparar er stress, sparar pengar, och som samtidigt är miljösmarta! 
/Anna
ps. Du vet väl att du kan följa oss på Pinterest ->


1. Välj bort ringar! (Guld och diamanter är ofta både miljöfarliga och konfliktfyllda). Det GÅR faktiskt att gifta sig utan ringar - man kan göra en tatuering eller hitta på något annat som knyter er samman. Om du ändå vill ha en ring finns det säkert ringar eller andra smycken du kan få av släktingar och på så sätt göra nya ringar till er - det blir både billigare och miljövänligare! Foto: Pixabay

2. Spara in på antalet gäster. Det är oftast tricket som sparar mest pengar! Betänk att dina gäster verkligen ska glädjas med er - så du behöver inte bjuda alla avlägsna släktingar eller barndomskompisar som du ändå inte hört av på flera år! Foto: Anna Hjärp

3. Be vänner och släktingar om hjälp! Gå igenom dina kontakter och fundera ut om någon kan hjälpa till med bordsdekorationerna, en annan kanske kan lägga make up, någon kan duka.. Om folk du känner får en liten uppgift var blir inte bördan så stor och de kan ändå känna sig som gäster - de flesta blir bara glada av att få hjälpa till och du spar in både på din egen stress och pengar. Foto: Pixabay

4. Spar in på lokalen! Det finns många möjligheter till att få en lokal gratis - eller bara för några hundralappar. Det kan finnas en hembygdsgård nära er, eller kanske ni har någon vän som har ett stort sommarhus eller gård ni får låna. Fundera lite innan ni bokar en dyr lokal! Foto: Pixabay

5. Låt dina gäster ta med sig något till dessertbordet och duka upp till en fantastisk dessertbuffet! Tex dessa ekologiska glutenfria cupcakes (Be dem även att ta med uppläggningsfat så har du det också klart!) Foto: Anna Hjärp

6. Om det inte finns stolar eller bord i lokalen ni ska vara i kanske de kan lånas från någon förening eller annan organisation du är med i. (Vi fick låna bänkar och bord helt gratis från en samlingslokal där vi bor.) Foto: Gunnebo Slott

7. Be vännerna fota er! Gör en hashtag och be era vänner fota er medan ni gör er i ordning, pyntar lokalen och under själva bröllopsfesten. (Däremot kan det vara kul med riktiga proffsfoton från själva vigseln.) Foto: Studio Ankungen

8. Låna porslin & bestick! Många har uppsättningar i sina skåp som de inte använder sig av särskilt ofta så det brukar gå bra att få låna ett par tallrikar (och ev glas och bestick) från folk du känner. Det blir både festligt och ger en helt rätt vintagestil! Foto: Anna Hjärp
 
9. Bjud på buffétmat! Även om du inte gör maten själv (vilket såklart blir allra billigast) så spar du in mycket på att inte behöva ha serveringspersonal på plats. Kom ihåg att kolla med cateringfirman att de erbjuder ekologisk och helst närproducerad mat! Foto: Pixabay

10. Bli medlemEcoBride Club för att hitta andra att diskutera med och få tillgång till rabatter och utvalda leverantörer! Foto: Pixabay

Vill du ha fler bröllopstips? Gå med gratis i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

När jag gifte mig hade vi planerat att åka på en volontärresa som bröllopsresa, och vi fick även bidrag till resan i present. Nu blev det inte att vi kom iväg eftersom jag blev gravid inte långt efter bröllopet, så vi avvaktar nu lite med resan tills vårt barn är lite äldre. Men det är fortfarande en dröm; Att få åka någonstans och samtidigt som man njuter av ett annat land och en annan kultur få göra lite nytta! Att åka på volontärresa är både etiskt och klimatsmart. Läs gärna våra tips - kanske väcker vi en tanke även hos er!
/Anna

Foto: Pixabay

5 Tips inför din volontärresa

1. Välj ett pålitligt bolag. Volontärresor hamnar ibland i blåsväder i media - att de egentligen inte gör nytta och att man exponerar djur på fel sätt. Men om du väljer ett seriöst bolag att resa med så finns det garantier. Volontärresor.se och Amzungo.com är seriösa och duktiga (men det finns säkert fler, hör med bekanta och samla så mycker information som möjligt innan du väljer bolag och resmål.)

2. Ta seden dit du kommer. Även om du inte håller med så respektera kulturen i landet du reser till. Tänk även på att tex inte slösa på vattnet genom tex att duscha för mycket eller tvätta kläder för ofta. Många länder har helt andra förutsättningar än oss.

3. Klimatkompensera din flygresa. Att flyga innbebär en stor miljöpåfrestning - men om du måste flyga är det ändå bättre att göra längre resor och mer sällan. Du kan tex plantera träd som kompensation för din flygresa.

4. Välj en resa som passar dig. Det finns så många olika projekt och resmål att man blir snurrig.. men om du tänker igenom noga vad du vill få ut av din resa så hjälper bolagen till. Om det är arbetet som känns viktigt, eller stranden? Och om du vill arbeta med djur, människor eller kanske bygga hus? (När vi började titta på resor kontaktade vi bolaget om det vore möjligt att vi bodde på samma ställe men att vi ändå arbetade med olika saker, och det skulle vara möjligt enligt en kontakt vi fick.)

5. Glöm inte att budgetera för vaccin och en bra försäkring. Ett fullgott resevaccin som håller många år kan kosta 2000 kr och en bra reseförsäkring kostar ca 745kr/30 dagar.

Källa: Amzungo.se

Vill du ha fler bröllopstips? Gå med gratis i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Spets, tyll, svepande kjolar och lager av silke. Vit lång brudklänning säger traditionen. Men varför då? Känner du att en lång vit klänning inte din grej? Då ska du givetvis välja något annat som passar dig och din personlighet och strunta i traditionerna. Eller så kanske det är just färgglada klänningar som är tradition i din eller din kärastes kultur? 
Här kommer lite inspiration till från brudar som valt en färgglad klänning som matchar just deras stil och personlighet! 

/Katharina

Foto: Pixabay

8 anledningar att välja en färgglad bröllopsklänning

  1. Utgå från er tema. Planerar ni ett skärgårdsbröllop vid havet så passar en ljusblå klänning alldeles utmärkt. 
  2. En klänning som gör dig glad. Vintage är supertrendigt och dessutom miljövänligt. Känner du dig glad inombords så syns det utåt. Följ pirrret i magen.
  3. Välj efter din stil. Viktigast är att du känner dig bekväm och vacker, att du kan dansa och mår bra i din klänning. En klänning som speglar din personlighet är alltid rätt.  
  4. Personligt och praktiskt. En två-delad klänning ger en modern känsla och är supersmart då du kan använda både topp och kjol var för sig vid andra tillfällen. Smart och modernt! 
  5. Rötterna i andra delar av världen. Kanske är det inte alls vit klänning som gäller i just i den kultur som ni eller er släkt har rötterna i? I flera länder är det istället rött och guld som gäller för att önska brudparet lycka och välgång.  
  6. Inspireras av en annan kultur. Du behöver inte vara från asien för att bära asiatisk design. Detsamma gäller andra världsdelar. Låt dig inspireras av ett land eller en kultur som du gillar helt enkelt. 
  7. Andra gången gillt? Många som gifter sig på äldre dar tycker att de känner sig "för gamla" för en vit klänning. Gör som ni känner är rätt för er. Klart du kan bära vitt även om det är andra gången gillt, men viktigast är att du känner dig vacker och bekväm i din klänning. 
  8. Folkligt festligt. Folkdräkt är detsamma som högtidsdräkt enligt klädkoden och kanske det "finaste" och högtidligaste du kan bära. Finns det kanske en folkdräkt i släkten som du kan låna till er dag? 

Vill du ha fler bröllopstips? Gå med gratis i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Rutz » Tema: Flower Power:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

  • Rutz » Fotobås till festen:  ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln