headerfoto

2016 > 03

Klart jag sa JA! Vi har varit tillsammans i över nio år, så när Martin friade så var det ju ingen direkt oro i luften om jag inte skulle säga ja eller inte.
 
Men trots att jag jobbat med bröllop i flera år så blir det nu väldigt hastigt inpå allting! Vi skulle gärna vilja gifta oss redan nu i sommar – då vi firar 10 år tillsammans. Töntig anledning kanske, men visst låter det bättre att gifta sig när man firar 10 år som par, istället för 11 år…? Kanske bara en grej jag fått för mig, men så känns det just nu i alla fall. 
 
Jag som alltid sager åt alla brudpar att ta god tid på sig, var ute minst ett år i förväg så det inte blir för stressigt. Nu sitter jag här och ska sy ihop mitt eget bröllop på bara några månader!  Jo, pulsen höjs bara jag skriver detta. Stresspåslaget finns där. Särskilt att vi inte ska kunna få den lokal vi vill.  Som Göteborgare vill vi gärna vara nära havet. Jag är dessutom uppvuxen på en ö i Bohuslän och vi har spenderat de senaste somrarna på en ö utanför Göteborg – så ett skärgårdsbröllop skulle passa oss fint.
 
Men det är massor som behöver fixas! Tur att jag har boken JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop för inspiration samt EcoBrides checklista att bocka av mot (som jag själv tagit fram thihi), och lite rutin i bagaget.

De första punkterna för att kick-starta bröllopsplaneringen är givna:
1.     Boka vigselförättare och kyrka (vi vill ha ett kyrkbröllop)
2.     Boka festlokal
3.     Boka gästerna, skicka Save-the-date
 
Men jag kommer verkligen behöva er andra i EcoBride Club för att bolla idéer längs med vägen! 

Min tur att vara en EcoBride! /Katharina

Bolla tips & idéer med andra EcoBrides! Gå med i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Genom EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Påskriset härstammar från "fastlagsriset" som är en gammal sed från 1600-talet som innebar att man risade varandra, vilket skulle vara en symbolisk påminnelse om Jesu lidande. Från 1700-talet slut skulle fastlagsriset även vara dekorativt och var ofta utsmyckat med färgglada band, pappersblommor och annat pynt. Påskfjädrar i riset blev vanligt förekommande först på 1930-talet.

Tyvärr kommer fjädrarna som vi köper i Sverige oftast från Kina där gäss plockas på sina fjädrar levande. En av anledningarna till att levande fåglar plockas är att dunet från slaktade fåglar inte räcker för att motsvara efterfrågan. Eftersom varje fågel kan plockas flera gånger om året får man ut mer dun per fågel - innan sen djuret går till slakt. (Läs gärna mer här.)

Så för att vara så etisk och miljövänlig som möjligt har jag pyntat riset med tygremsor. Tyget var en stuvbit jag hade och om man river det till små remsor så blir det snyggt fransigt i kanterna och påminner nästan lite om fjädrar till utseendet. Vasen som riset står i är gjord av en glasburk och små kvistar. Nedan beskriver jag mer exakt hur jag gjorde.

/Anna

Vi på EcoBride önskar er GLAD PÅSK! 

Källa: Wikipedia & Djurens Rätt
Foton: Anna Hjärp

DIY-Pinnlykta eller vas
 

Du behöver: liten glasburk (tex barnmatsburk), pinnar som är ca 1 cm tjocka (plocka dem från marken och inte från träden), limpistol, ståltråd, såg


Gör så här:
1. Mät ut och såga till pinnarna så de passar runt glasburken. Det är snyggt om pinnarna är lite högre än glasburken, men de behöver inte vara exakt lika långa, lite oregelbundenhet blir bara snyggt.
2. Limma fast pinnarna på glasburken med limpistolen. Se till så att varje pinne hamnar precis kant i kant med glasburkens botten (det är lätt hänt att de hamnar för långt ner och då kan inte glasburken stå.)
3. Linda ståltråd runt - eller kanske annat band eller snöre om du hellre vill det.
4. Fyll upp med lite grovsalt och sätt i ett miljövänligt värmeljus eller fyll med vatten och sätt i lite blåbärsris pyntat med tygremsor.
 

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Tvådelade klänningar är en stor trend just nu och de passar perfekt för dig som är modeintresserad och vill sticka ut. Det kan även bli mer miljömedvetet att köpa en tvådelad klänning eftersom det är troligare att du använder plaggen igen men då var för sig.

Här har jag valt ut ett par klänningar från Etsy. Alla klänningar görs för hand och vad gäller val av tyg går det bra att fråga säljaren om de kan göra klänningen i ekologiskt tyg. 

 Lycka till med sökandet av drömklänningen!

/Ellen

Foto: Lilu Bridal.
Foto: Daughters of Simone.
Foto: Candice Lee Bridal.

Vill du diskutera brudklänningar? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Vem måste man egentligen bjuda på sitt bröllop? Får man verkligen bjuda vem man vill? (Och då alltså INTE bjuda vem man vill.) Ja, faktiskt - det får ni! Men det är klart, vissa släktingar kanske man ändå bjuder för att inte skapa osämja.

När vi gifte oss valde vi att bara bjuda de närmaste. (Då menar jag verkligen de närmaste, dvs 33 personer.)  För oss var det inga problem då vi ändå inte har kontakt med så många släktingar, och vi har egentligen bara ett fåtal vi kallar vänner - dvs bekanta bjöd vi inte. För oss var det helt rätt. (Och vi sparade även en hel del pengar på det.) Det blev ändå en fantastisk fest med bara de personer vi verkligen visste skulle ha kul och som skulle visa sin uppskattning!

Nedan följer några tips som ni kan utgå ifrån om ni nu sitter med inbjudningslistan och känner stressen komma över er!

/Anna
Foto: Pixabay

6 tips till inbjudningslistan

1. Fråga er själva för varje person ni sätter på gästlistan, är det här en person jag vill ha fortsatt kontakt med? Är det en person jag vill ska finnas i mitt liv för all framtid? (Det sållar automatiskt bort vissa barndomskamrater man ändå har glidit ifrån.)

2. Vilka släktingar måste man bjuda? Det här är klurigast - men tänk efter om ni har kontakt med dem? Det är ok att skippa de ni aldrig umgås med, även om det är kusiner.

3. Måste man bjuda allas respektive fast man aldrig träffat dem? Jag tycker nog så, gå tillbaks till punkt 1 - vill du ha personen i ditt liv så är det väl lämpligt att lära känna deras respektive också? (Dock om man varit ett gäng som umgåtts mycket, tex "volleybollgänget", så kan man bjuda gänget utan deras respektive - om man inte har intresse av att träffa dem.)

4. För singlar gäller inbjudan enbart den personen om ni inte specificerar att personen får ta med sig en gäst (men det är vanligast i t.e.x. USA).

5. Arbetskollegor? Om ni egentligen bara umgås på jobbet, (någon enstaka gång en AW tillsammans med avdelningen) så behöver du inte bjuda dem. Men om du gillar dem och ni ibland ses på fritiden så kör på!

6. Kan man strunta i att bjuda folk man inte tycker om? Jag önskar jag kunde säga ja på frågan. Men om det kommer till att det är svärfars nya fru, eller faster Agda så kan ni ju börja med att höra er för.. Skulle det såra svärfar om hans fru inte fick komma? (Troligen) Skulle faster Agda bara bli ännu surare och starta krig? I vissa enstaka fall kan man göra det smidigt för sig och inte skapa konflikter i onödan.

Ps. När ni är färdiga med listan så kan ni kika in här för att få tips till inbjudningskorten

För fler tips till bröllopsplaneringen bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

De senaste åren har vi blivit mer och mer individualistiska och det vill vi gärna visa i allt vi gör. När det kommer till bröllop räcker det inte längre med att välja ett färgtema utan par väljer övergripande tema för kläder, mat och dekor utifrån deras specialintresse. (Tex Star Wars-tema eller Resetema.) Men vi styrs dock fortfarande ganska mycket av traditioner när det kommer till vilka vi ska bjuda och när och hur bröllopet ska hållas.
 
När det kommer till ert bröllop är det bara er fantasi som sätter gränserna, för det är ni som bestämmer. Känner ni inte för att bjuda in några gäster så kanske det kan passa bra för er att gifta er på semestern. Många researrangörer är villiga att hjälpa till med sånt. Eller varför inte gifta sig på Halloween eller Julafton? Det kan vara ett mysigt och annorlunda sätt att fira högtiden på. Se bara till att bjuda in gästerna i god tid så att de inte bokar in något annat. Eller välj ett tema med tillhörande klädkod, vi funderar själva på 20-tal och art deco.
 
Som sagt är det bara fantasin som sätter gränserna och var inte rädda för att vara kreativa, vill du gifta dig i en eka på sjön iklädd knallrosa klänning - så gör det!

/Ellen

Ps. Titta gärna in på vår Pinterest för att se fler Annorlunda Bröllop!

Vill du ha fler bröllopstips? Gå med gratis i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Etiketter: tema, personligt

Bröllop och sagor passar fint ihop. Själv var jag lite inspirerad av Alice i Underlandet på mitt bröllop - så det blev ett vinterbröllop med lite sagokänsla. Låt dig inspireras av våra tips och vår Pinterestboard. I sagans värld kan allt hända..så det är bara att låta fantasin flöda.

Ps. Har du något tips som passar Sagobröllopet? Kommentera gärna nedan!

/Anna

7 tips för bröllop med sagotema

1. Gå till skogs. Att ha vigseln i skogen passar sagotemat. Foto: Pixabay.

2. Loppisfynda. Leta små bord på loppisar som du sedan använder som serveringsbord. (Du kan även välja att måla om dem i bröllopets temafärg.) Foto: Pixabay.
 
3. Drink me! På drycken som serveras, eller runt glasets fot kan du sätta etiketter där du skriver "drink me" (inspirerat från Alice i Underlandet.) Foto: Anna Hjärp.

4. Småkakor.. passar väldigt bra in på bröllopet med sagotema. Här söta och pastelliga kakor med text, kom ihåg att fråga efter ekologiska ingredienser hos konditorn. (Varför inte skriva "eat me" för att fortsätta på Alice i Underlandet-temat?) Foto: Pixabay.

5. Miniflaskor. Köp små flaskor på loppisar och sätt enstaka blommor i dem. Flasketikett från Miss PapperistaFoto: Oh Yes I do.

6. Notblomster. Gör blommor av FSC-märkt papper, eller köp notböcker på second hand och gör blommor av bladen i boken. (Se Heidis DIY-tips.) Foto: Heidi Kronblom.

7. Ta in naturen, och blanda även in second hand-böcker, krukor och gamla skolbilder på växter. Arrangemang & foto: Tina Larsson Florist.

För fler miljövänliga bröllopstips - bli medlem i EcoBride Club

Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp och medlemsbrev med rabatter och erbjudanden. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö. Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln