headerfoto

2016 > 07

Jag hade från början tänkt mig att plocka alla blommor själv till vårt bröllop, men ju mer jag började leta efter blommor i säsong så insåg jag att det skulle vara lite riskabelt att förlita sig helt på trädgårdsblommor så tidigt som 5 juni. Och i skärgården där vi hade vårt bröllop är det ont om ängar att plocka på. Syrenerna kunde möjligtvis blomma, eller inte. Trädgårdsrosorna likaså. Lupiner och hundkex var det enda säkra korten jag kunde hitta. Jag insåg snart att det nog fick bli en kombination av ängsblommor och köpta blommor trots allt.

Pioner är i säsong i maj och början av juni och efter lite sök på Pinterest förälskade jag mig i den cerise/korallfärgade pionen Louis Charm tillsammans med vita Duchesse. Jag var noga med att be om miljömärkta och odlade i Holland så att de åtminstone inte skulle vara fraktade över halva jordklotet. Många blommar, framför allt rosor, kommer från Afrika eller Sydamerika. Helst hade jag velat ha svenska trädgårdspioner såklart men eftersom jag behövde såpass många så kunde jag inte riktigt länsa grannens trädgård utan det fick bli köpta miljömärkta pioner. Som komplement valde jag en aprikos trädgårdsros och gula freesia. Min underbara tärna Malin som bor på landet plockade dessutom två hinkar lupiner i rosa, vitt och lila och tog med sig. Till blomsterdekorationerna hämtade vi in lite grönt från trädgården i form av syrenlöv och ormbunke och hundkex. Både brudbukett och tärnornas buketter samt bordsdekorationerna gjorde jag och Malin tillsammans dagen före .

Mitt bästa tips – ta god tid på er! Vi fick verkligen akut tidsbrist och stackars Malin fick binda sin egen tärnbukett och sminka sig på 5 minuter för att hinna i tid till vigseln.  Corsage och hårblommor tog vi hjälp med av Fröken Blomma eftersom de behövde bindas proffsigt för att hålla hela dagen.
Ett roligt minne är att jag mitt under vigseln känner hur det kryper något på min arm. Det var en myra som antagligen följt med i ormbunken jag plockat till brudbuketten! Myran fick en liten diskret knuff med nageln och fick hoppa ner på kyrkgolvet och kila ut i det fria igen, mitt under prästens bön över ringarna. Gud välsigne dig lilla myra.

/Katharina

Följ Katharina & Martins bröllopsplanering!  Här kan ni läsa alla tidigare inlägg>

Dekorationer vigsel
Vi fick låna kyrkans ljushållare och satte en lupin i varje bänkrad. Enkelt men effektfullt.

Brudbuketten
4 fullt utslagna pioneer (3 rosa Louis Charm och 1 vit Duschesse), två gula freesia, tre ombunksblad, ett aprikost band. Klart!

Tärnbukett
1 pion, 1 fresia, 1 trädgårdsros och ett ormbunksblad.

Hårblomma
Aprikos trädgårdsros, cerise kvistros, murgröna, gul freesia. Pionen blev för stor och tung att bära i håret.

Corsage
Cerise kvistros, murgröna.
 
Bröllopstårta
Vår bröllopstårta var egentligen väldigt enkelt dekorererad med en enda pion på varje tårta. Men eftersom pionerna var fullt utslagna blev effekten fantastisk!
 
Bordsdekorationer middag
Vi lånade restaurangens kakfat, karotter och såssnipor av loppisporslin och fyllde med ekologisk stickmassa (miljövänligt alternative till oasis). Sen satte vi i pioneer, trädgårdsrosor, freesia, kvistrosor, syrenblad och ormbunksblad. Det blev lite rufsigt, vilt och vackert eftersom vi inte är florister, men väldigt fint och personligt. Mellan blomsterarrangemangen satte vi utslagna pioneer i enkla vaser och lade ut färska ekologiska citroner som blev till frukostlemonad morgonen efter.

Dekorationer brudskål och mingel
Lupiner och hundkex i enkla vaser. Vi valde att ha med en mängd av vaser och en blomma i varje, istället för stora buketter. I taket hängde ett gammalt roder som vi fyllde med lupiner och grönt. 
 

Katharinas 3 bästa blomstertips:

  1. Ta tid på er! Både bordsdekorationer och buketter tar längre tid än man tror att binda. Främst är det att rensa blommorna från blad och taggar som tar tid.
  2. Be någon att titta på helhetsintrycket det sista före vigsel och foto. Min brudbukett hade på tok för långa stjälkar. Vi bara jämnade till dem lite snabbt och tänkte inte på att kapa längden, så nu stör jag mig faktiskt lite på stjälkarna på alla bilder där de syns. Det var precis när jag skulle gå in i kyrkan som jag insåg att jag hade svårt att hålla buketten framför mig för stjälkarna var för långa. Men då var det ju försent att göra något så det var bara att gilla läget och hålla buketten vid höften istället. Och sen glömde jag faktiskt bort det i alla lyckönskningar och glädje.
  3. Pioner tar lång tid på sig att slå ut, men står de varmt kan det gå supersnabbt. Var noga med att säga hur du vill ha dem när du beställer så blomsterbutiken kan se till att de är i rätt form när du hämtar dem. Våra vita pioneer var bara knoppar och hur vi än försökte de två sista dygnen med varmt vatten och rumstemperatur så slog bara 3 av 20 vita pioner ut lagom till bröllopsdagen. Knopparna är också vackra men ger en annan stil och fyller inte ut bordsdekorationer på samma sätt. Till frukosten dagen efter var de utslagna och supervackra så vi fick njuta av dem då istället. Våra rosa pioner kom däremot utslagna och underbara som vi ville ha dem. Men trots att vi ställde dem i kyl och gjorde vad vi kunde för att de skulle behålla “perfekt form” så gick de inte att hejda. Min brudbukett bokstavligen exploderade framför ögonen på oss då pionerna slog ut i all sin prakt mitt under fotograferingen före vigseln och sen slog ut ytterligare lite till när den fick vara i solen. Men det blev väldigt levande och vackert!

Vill ni bolla idéer med andra brudpar som planerar bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i vår facebook-grupp EcoBride Club och spara både pengar och miljö. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från Katharina & Martin och andra brudpar, bröllopsexperter och våra samarbetsparters. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Hon är grundare till EcoBride - klart att Katharina och Martin valde ett ekobröllop! Platsen blev Styrsö i Göteborgs södra skärgård en söndag i juni när solen sken från blå himmel. Med temat "Pion & citron" som en rosa tråd genom dekorationer, brudbukett och alla detaljer så miljövänliga och säsongsanpassade som möjligt blev det ett riktigt ekobröllop med många personliga detaljer. 

- Vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi fick från vänner, familj och inte minst våra bröllopskoordinatorer som gjorde att vi kunde slappna av helt och bara njuta av vår bröllopsdag. Vi ville ha ett personligt bröllop som kändes "vi" och låta kärleken stå i fokus, och det blev det verkligen! säger Katharina.  

Läs alla Katharina & Martins bästa bröllopstips för ett ekologiskt skärgårdsbröllop och se fler bilder under Så gjorde vi >

Följ Katharina & Martins bröllopsplanering!  Här kan ni läsa alla tidigare inlägg>

Foto: Elin Olsson

Stort tack till våra samarbetspartners och leverantörer som hjälpte oss förverkliga vårt drömbröllop! 

Planerar ni bröllop? Få tips och inspiration via EcoBride Club!

Gå med i vår facebook-grupp EcoBride Club och spara både pengar och miljö. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från Katharina & Martin och andra brudpar, bröllopsexperter och våra samarbetsparters. Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Visst är han stilig min man?! Jo, jag är lite partisk, och nygift, hihi! Men en sak är säker, det är Martin som är den som är mest stilsäker och välklädd av oss två! Därför bad jag honom att ge mig 5 tips för andra brudgummar som också vill vara "eko-grooms" med stil. 

Martins 5 bäst tips till andra brudgummar: 

  1. Välj kvalitet framför kvantitet. Köp kläder och accessoarer du vet håller i längden. De kanske kostar mer, men om du vet att du kan bära det fler gånger så tycker jag att det är värt investeringen. Både för plånboken och för miljön. Jag valde att köpa en smoking hos Ströms i Göteborg. Jag vet att jag kommer få användning för den igen och min kroppsform har inte ändrats så mycket de senaste åren, så för mig var det bättre att köpa något av kvalitet som jag verkligen trivs med och kan ha i många år framöver. Det känns också bra att ha valt en klassisk smoking. Så när man om 30 år ser tillbaka på sina bröllopsfoton inte känner att bilderna skriker "Kollektion 2016" så som vi skrattar åt bilder från 80-talet idag. 
  2. Kompromissa inte med vad du känner dig bekväm med. Hade Katharina fått bestämma hade jag haft färgglad fluga, men det är inte min stil så jag stod på mig och bar svart fluga. Samma gäller smoking. Katharina ville att jag skulle ha en marinblå med svarta slag, men jag valde en helsvart för jag tycker det känns mest klassiskt i längden och mer mig. 
  3. Återanvänd det du redan har i garderoben. Jag bar min morfars gamla Omega-klocka som jag ärvde när han gick bort för några år sen. Jag vet att man enligt traditionella klädkoder kanske inte ska bära klocka till smoking men jag tyckte att klockan passade till så jag struntade i den reglen. Jag ser hellre att den används än att den bara blir liggandes i en låda. Manchettknapparna fick jag av Katharina i 30-års present och hängslena köpte jag för ungefär 10 år sen. Alla dessa accessoarer har jag haft många gånger förr och kommer ha många gånger till vid andra festliga tillfällen, flugan likaså. Och vad du än gör - köp inte en färdigknuten fluga, det ser ofta barnsligt ut. Våga satsa på en fluga som du knyter själv, övning ger färdighet. 
  4. Skräddarsytt eller måttbeställt behöver inte vara dyrt. Jag beställde min skjorta måttbeställd online från Tailor Store som har en tydlig code of conduct, de planterar bland annat regnskog för att kompensera koldioxidutsläpp och deras produktion är certifierad av GOTS (Global Organic Textile Standard). För mig, som behöver slimfit skjortor och som är noga med allt från krage till knappar, så passar det mig bra att kunna beställa med just mina personliga till ett vettigt pris. 
  5. Skönt under. Vill tipsa om bambu-kalsonger. Hade nog aldrig testat det om inte Katharina gett mig ett par i present men de är både snygga (moderna) och sköna (känns som mjuk bomull) och har ett vettigt pris. Finns att köpa på nätet och i helt vanliga butiker som t.ex. MQ. Mina bröllopsstrumpor var nästan vintage. Ett par riktiga "finstrumpor" som jag fick i present av min far för 20 år sen och de låg faktiskt helt oanvända i garderoben så bröllopsdagen kändes som rätt tillfälle att börja använda dem. 

/Katharina & Martin

Följ Katharina & Martins bröllopsplanering!  Här kan ni läsa alla tidigare inlägg>

Vintage armandsur som Martin ärvt efter sin morfar. Foto: Elin Olsson
Vintage armandsur som Martin ärvt efter sin morfar. Foto: Elin Olsson

Vill ni bolla idéer med andra brudpar som planerar bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i vår facebook-grupp EcoBride Club och spara både pengar och miljö. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från Katharina & Martin och andra brudpar, bröllopsexperter och våra samarbetsparters. 

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Funderar du på dekor till festlokalen eller trädgården? Här kommer ett busenkelt, miljövänligt och superbilligt tips på hur du gör egna ljuslyktor! 

Du behöver: 
Tomma glasburkar
Ståltråd
Ett fint band eller lite spets. 

Gör såhär: 

  • Ta bort eventuella etiketter på burken och koka i en kastrull med vatten för att få den riktigt ren. Är det svårt att få bort det sista limmet från etiketten kan du testa att gnugga med lite sprit (minst 35% alkohol). Blanda gärna burkar i olika former och storlekar, det ger en fin effekt. 
  • Trä ståltråden ett par varv runt den runda öppning, forma en stor ögla som lyktan kan hänga i. Om du enbart vill ha lyktorna stående på bord eller på marken så kan du skippa ståltråden helt. 
  • Knyt ett band eller en liten spets runt glaset. 
  • Voilá - klart! 
Ljuslyktan funkar även fint att fylla med ängsblommor, godis eller bär som på bilden nedan istället för ljus. Fyll med blommor och växter på dagen när man ändå inte behöver ha tända ljus, så kan du be någon att ansvara för att byta ut det mot värmeljus när skymningen faller. 

/Katharina
Gör din egen ljuslykta. Foto: Pixabay

Vill du ha fler DIY-tips? Bli medlem i EcoBride Club på facebook!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Genom EcoBride Club så får du tillgång till rabatter, erbjudanden samt vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Den traditionella bröllopstårtan kommer allt mer i skymundan på bröllop. Istället ser vi fler brudpar som väljer personligare sötsaker i form av cupcakes, macaroons eller en hel godisbuffé. Eller vad sägs om ost eller lyxiga chokladpraliner istället? Gillar ni inte tårta - strunta i traditionen och gör som ni känner är rätt istället! Här kommer 5 alternativ som garanterat är personliga och dessutom går att göra ekologiska. 

/Katharina

5 alternativ istället för bröllopstårta

Foto: Pixabay
  1. Macaroons. Gör som Prinsessan Madeleine och Chris O´Neill, bygg en tårta av macaroons i olika färger och smaker. Går att få ekologiska och är dessutom glutenfria eftersom de görs på mandelmjöl. Räkna med minst två macaroons per person beroende på hur stora de är. 
  2. Cakepops är det senaste från USA. Muffins på en pinne. Kul, annorlunda och maffigare än de ser ut. En per person räcker långt. Dekorera i era bröllopsfärger. Beställ ekologiska eller testa att baka själv. 
  3. Osttårta. Överraska med en ostbricka i form av en tårta. Vackert, gott och garanterat minnesvärt. Välj era tre till fyra favoritostar, eller satsa på en smal men hög tårta om ni vill ha fler sorter. Dekorera med frukt och nötter runtom. Välj gärna närproducerade smakrika svenska och danska ostar. 
  4. Dessert i glas är enkla att göra och vackra att se på. Varva vit chokladmousse med fruktkräm och matchande godis eller nötter. Satsa på två olika smaker så att gästerna själv kan välja. Välj ekologiska ingredienser. Duka på höjd för ett festligt intryck vid serveringen. 
  5. Chokladpraliner fyllda med nougat, kola, nötter eller tryffel - alla älskar choklad! Fråga efter ekologisk rättvisemärkt choklad eller gör den själv hemma. Det är lättare än man kan tro. Pralinformar finns att köpa på nätet och i välsorterade köksbutiker. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Nu har vi fått bilderna från vårt bröllop! Hurra! Så roligt att fira en månad som man och fru och kunna gotta sig i hundratals härliga bilder. Jag vill börja med att tacka fotograf Elin Olsson som förevigade vår dag på ett så underbart sätt.

Något som jag tycker mig se mer och mer från bröllop är en bildserie som kallas "first sight photo". Det är när bruden och brudgummen ser varandra för första gången före vigseln. Ofta har man gjort sig i ordning på varsitt håll på förmiddagen och den lilla stunden när man ska sammanstråla och se varandra i brudklädsel först gången är ganska speciell. Själv hade jag denna video i åtanke från när Isabella Löwengrip gifte sig med sin Odd. Scenerna från deras "first sight" tycker jag är helt magiska. Nu valde Martin och jag att inte ha video vid vårt "first sight"-ögonblick utan istället fick vår bröllopsfotograf Elin föreviga oss. Här är våra first sight photos...

Jag kommer att dela massor av bröllopsbilder och tips med er de närmaste veckorna - jag lovar! Håll utkik här på bloggen och i vår facebook-grupp EcoBride Club

/Katharina

Följ Katharina & Martins bröllopsplanering!  Här kan ni läsa alla tidigare inlägg>

Foto: Elin Olsson. Bilderna får ej publiceras i annat forum utan brudparets tillåtelse.

Vill ni bolla idéer med andra brudpar som planerar bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i vår facebook-grupp EcoBride Club och spara både pengar och miljö. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från Katharina & Martin och andra brudpar, bröllopsexperter och våra samarbetsparters. 

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »
Klicka på bilden eller länken nedan för att komma till beställningssidan.

Vill du ha fler erbjudanden som sparar pengar och miljö?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Genom EcoBride Club så får du tillgång till rabatter, erbjudanden samt vår slutna facebook-grupp. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Läs hela inlägget »

Om EcoBride

Välkommen till EcoBride -inspiration för ekobröllop. Här samlar vi praktiska tips på hur ni planerar ert drömbröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö eller socialt ansvar och samtidigt håller budget.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Företag vi gillar

Länkar

Kontakta EcoBride









Listad på Bröllopssajter.com

Etikettmoln