headerfoto

Vanliga frågor om ekobröllop

8 vanliga frågor om ekobröllop till Katharina Brunat, grundare till EcoBride.

 

Vad är ett ekobröllop?

Bröllop som sker i samklang med naturen och vår omvärld utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet eller budget.

 

Varför ekobröllop?

Att arrangera ett ekobröllop är både ett personligt och romantiskt sätt att starta sitt liv tillsammans som äkta makar. Att visa både varandra och sina nära och kära en önskan om en hållbar livsstil och en medvetenhet om hur vi påverkar miljön och vår omgivning.

 

Vilka är dina fem bästa tips?

  • Väj leverantörer som tänker på helheten. Både miljö och etik genom hela produktionscykeln.
  • Välj efter säsong ex. mat, blommor och dekor.
  • Uppmuntra era gäster till medvetna val ex. samåkning, hållbara presenter och kläder de kan använda igen.
  • Låna istället för att köpa nytt. Ex. kläder, porslin, linne, smycken mm.
  • Återanvänd. Köp second hand eller använd sådant ni redan har. Om ni väljer att köpa nytt köp sådant ni kan använda även i framtiden.

 

Är det dyrare än ”vanliga” bröllop?

Jag är helt övertygad om att ett ekobröllop inte behöver bli dyrare än ett ”vanligt bröllop” . Om ni behöver lägga lite extra pengar på mat, dryck och pappersvaror kan ni istället spara in genom att låna från vänner och bekanta, köpa second hand och välja efter säsong.

 

Var beställer jag boken ”JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop”?

Boken hade release i början av maj på Voltaire Publishing. Maila gärna Sanna Gustavsson för recensionsex. Vill du köpa boken så hittar du den i bokhandeln samt hos internetbokhandlarna. Rek. utpris 295 kr.

 

Hur kom du på idén till boken?     

Idén till boken kom efter att jag skrev en artikel om ekologiska bröllop som fick stor uppmärksamhet och mycket positiva reaktioner. Det förvånade mig också att bland alla svenska böcker som behandlar bröllop och festplanering kunde jag inte hitta en enda som berättade hur man väljer ekologiska alternativ eller tänker miljömedvetet och etiskt. 

 

Är ekobröllop något nytt?

Ekobröllop är fortfarande ett relativt nytt begrepp för svenska brudpar och bröllopsarrangörer. Sveriges första ekobröllop var troligtvis i augusti 2007 när Sara och Mattias Lundqvist gifte sig på Hällsnäs Herrgård utanför Göteborg. Men ekologiska bröllop är sedan flera år tillbaka en mycket stor trend i USA och resten av Europa, med Storbritannien i spetsen, är nu på gång att följa efter. 

 

Vad gör EcoBride?

EcoBride vill inspirera fler att arrangera ekobröllop. Bröllop som sker i samklang med naturen och vår omvärld utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet eller budget.

EcoBride erbjuder bröllopskonsultationer och eko-möhippor samt utbildar företag att kunna svara på sina kunders eko-önskemål.

På EcoBride.se hittar du praktiska tips, nyheter och inspiration för ekobröllop. Som medlem i EcoBride Club kan du spara både pengar och miljö. Vi vill förenkla för bröllopsplaneringen för brudpar som vill arrangera sitt bröllop med omtanke om människor och miljö. 

 

 

 

 

.