headerfoto

Glittrande ädelstenar

Vid vigseln mellan Victoria och Daniel i lördags blev jag nästan bländad av alla kungligheters glittrande smycken med diamanter, guld och ädelstenar. Tyvärr är gruvindustrin en av de smutsigaste industrierna i världen med urusla villkor för arbetarna och mycket stor negativ påverkan på miljön. Ett sätt att ändå smycka sig till bröllopet, som ju faktiskt är ett tillfälle att glittra lite extra, är att återanvända smycken. Speciellt vintagesmycken och antika smycken är väldigt modernt just nu och klart bättre ur miljösynpunkt. Så gör som kungligheterna och leta efter arvegods och smycken i era släktingars smyckeskrin eller köp vintagesmycken som ni kan återanvända vid fler festligheter framöver.

 

Bilder på de kungliga bröllopsgästerna >

 

Kronprinsessan Victoria bar kamédiademet som bröllopskrona. Ett diadem som använts vid flera bröllop tidigare. Bland annat av Drottning Silvia vid kungabröllopet den 19 juni 1976 och av kungens syster, Prinsessan Birgitta, vid vigseln 1961 med Prins Johann Georg av Hohenzollern. Prinsessan Désirée bar också kamédiademet som brudkrona när hon gifte sig med 1964 med Friherre Niclas Silfverschiöld. Med stor sannolikhet är kamédiademet en gåva från kejsar Napoleon till sin hustru, kejsarinnan Josephine år 1809.

 

Drottning Silvia bar det …

Brasilianska diademet. Diademet kallas för det Brasilianska därför att smycket tillhört den Brasilianska kejsarinnan Amelie. Drottningen bar även halsband, örhängen och brosch av diamanter och rosa ädeltopaser. Dessa smycken beställdes av den ryske tsaren Paul I inför dottern Maria Pavlonas bröllop med storhertigen av Sachsen-Weimar-Eisenach år 1804.

 

Prinsessan Madeleine bar ett privat diadem och som halsband det så kallade intågssmycket. Smycket skänktes till den nyblivna svenska kronprinsessan Victoria vid hennes intåg i Stockholm efter bröllopet i Karlsruhe 1881. Halsbandet är uppbyggt av Ceylonsafirer, barockpärlor och briljanter.

 

Prinsessan Margareta, Mrs Ambler, bar drottning Victorias stråldiadem. Diademet var en gåva från storhertigparet av Baden till dottern Victoria vid giftermålet med den svenske kronprinsen Gustaf 1881. Det ryskinspirerade diademet bars vid kronprinsparets vigsel som halsband.

 

Prinsessan Birgitta av Hohenzollern Sigmaringen bar det diadem som enligt den Bernadotteska familjetraditionen kallas för drottning Sofias diadem. Det är med stor sannolikhet tillverkat för Sofia omkring 1860.

 

Prinsessan Desirée, friherrinnan Silfverschiöld, bar ett juvelgarnityr med ametister och briljanter. Sviten har tillhört drottning Josefina (gift med Oscar I).
 
Prinsessan Christina, fru Magnusson, bar det så kallade Karl Johan-diademet. Karl XIV Johan lät fästa dessa diamantrosetter på kronringen till Erik XIV:s kungakrona från 1560 inför sin kröning i Stockholms Storkyrka 1818. Under kung Gustaf V:s regering restaurerades den gamla kungakronan och diamantrosetterna togs bort. De har senare formats till ett diadem.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln