headerfoto

Fickguide för klimatsmart mat

Gästbloggare: Linn Rabe

 

Våren har kommit till stan! En vacker dag som denna vill man inte tänka på bekymmer och elände, men jag ska ändå peka på ett askgråt orosmoln inte allt för långt bort i fjärran. Just en dag som denna, när vi har så vackert väder bör vi tänka på klimatförändringarna. Tänka en extra gång på att vårt beteende kan komma att ändra klimatet radikalt, och med det många av förutsättningarna för vårt samhälle.

  

Just nu tänkte jag fokuser på den industri som står för 25% av koldioxidutsläppen i Sverige: Matindustrin!

Om alla i Sverige skulle avstå från en portion kött i veckan så skulle vi tillsammans minska koldioxidutsläppen med 1,5 miljoner ton om året. Det motsvarar utsläppen från 233 000 bilar under ett år. Kunde vi halvera mängden av all mat som bara slängs i världen, så skulle det vara samma sak som att ställa av hälften av alla världens bilar.

 

Det kommersiella jordbruket svarar för 80% av utsläppen i matproduktionskedjan och för en tredjedel av världens klimatbelastande utsläpp. Största delen av detta utsläpp är metanutsläpp från djurhållning. Enbart boskapsuppfödningen har ett större utsläpp än hela transportsektorn. När det gäller transport har flygtransporten klart störst klimatpåverkan. Nära 200 gånger mer än transport med båt. Men även båt har effekter: ett Nya Zeeländskt äpple transporterat med båt till den affär har ca 7 gånger så stor klimatpåverkan som ett svenskt. Växthusodling drar också sitt stå till orosstacken, då många växthus värms med fossila bränslen. Till skillnad från i Holland, så värms de flesta svenska växthus upp med förnyelsebar energi. 

 

Vad kan vi göra? Undvika nötkött, odlad fisk, torsk och grönsaker odlade i uppvärmda växthus. Ha ett måttligt intag av mejeriprodukter (ost har den mest klimatkrävande processen av mejeriprudukterna), köttprodukter, ris och pasta samt frukt och grönt odlade på annan kontinent. 

 

Om du vill ha ett riktigt klimatsmart bröllop/liv bör du fokusera på att äta säsongsanpassat, närproducerad frukt och baljväxter. Svenska rotfrukter är generellt bra, så även ekologiskt matvete, ekoägg, viltkött och kravmärkt fisk. 

 

Organisationen Framtidsjorden har tagit fram en fin, liten fickguide för klimatsmart mat. Den kan beställas gratis från deras hemsida, www.framtidsjorden.se. Vi funderar på att ge våra bröllopsgäster var sin.

 

/ Hälsningar Linn

 

 

Vill du läsa mer om Linn och Asims bröllopsplaner? Följ deras bröllopsblogg på

EcoBride forum >

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln