headerfoto

Something old, something new, something...

Det finns många traditioner och mycket skrock i samband med bröllopet och allra helst när det gäller brudens klädsel. I början av 1900-talet kom den ursprungligen brittiska seden att det skulle vara lyckobringande att bära "något gammalt, något nytt, något lånat, något blått" hit till Sverige. Om man bar dessa saker skulle man få ett lyckligt äktenskap helt enkelt.

Något gammalt
Är ett minne av brudens föregående liv och oftast brukar det vara något från brudens mamma eller mormor har ägt eller använt på sitt bröllop.

Något nytt
Symbol för ny framtid, och det brukar vanligast vara nya underkläder.

Något lånat
Står för att bruden ska få behålla gamla vänner, och vanligast handlar det om ett smycke.  Lånar man något från en vän som är lyckligt gift, så säger man att lyckan smittar av sig.

Något blått
Symboliserar hopp i äktenskapet. De flesta brukar ha något blått strumpeband men för er som inte använder er av något sådant kan knyta ett litet, blått band i bh:n eller be brudgummen om en blå blomma att sätta i brudbuketten.

Den ursprungliga versen går; "Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in your shoe". Så om ni vill följa versen korrekt så behöver bruden även ha en silverpeng i skon, och symboliserar rikedom; både ekonomisk och glädje.

Kommer du följa denna tradition? 

/Vera

Foto: Evelina Thunström/Evethu.com

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln