headerfoto

Ekospaning på Prinsbröllopet

Vi säger återigen stort grattis till Prins Carl-Philip och Prinsessan Sofia! EcoBride har självklart spanat efter miljövänliga val kring Prinsparets bröllop, och i fredags skrev jag om tre punkter som Prinsparet förväntades uppfylla och som skulle gå i miljöns tecken: 1) att låna smycken från släktingar, (något som Sofia inte gjorde tyvärr), 2) åka häst och vagn mellan vigsel och fest, samt 3) att de inte önskat sig presenter utan istället önskat sig bidrag till ”Prinsparets Stiftelse”.
Bra miljöval duggar det inte tätt av, men några fler ekopoäng kammade de till sist hem:

  • Brudklänningen i tre toner av vitt har skapats av den svenska designern Ida Sjöstedt. Handklippt och sedan handbroderad i Ida Sjöstedts ateljé i Stockholm. 
  • I brudbuketten ingick myrten. Myrtenbusken växer på Ulriksdals slott. (En kvist från denna buske har sedan 1935 förekommit i de kungliga brudbuketterna eller i håret).
  • Menyn bestod bland annat av gös från Hjälmaren.  
  • Slottskyrkan var delvis dekorerad med hallonkvistar, hundkex, ormbunkar och björk plockade i naturen. 
  • Porslinet och allt linne kommer från de kungliga samlingarna och är alltså återanvänt många gånger.

Jag är väl något besviken på att det inte tycks helt självklart att kungligheterna väljer det som är bäst för miljön. Markus Aujalay som var en av stjärnkockarna berättade att mycket i menyn hade kopplingar till Älvdalen vilket är prinsessans hemort, men det är en bit dit och kan inte precis kallas närproducerat, inte heller var menyn uttalat ekologisk.

Diademet som Sofia bar var en gåva från Kungen och Drottningen – huruvida den var nyproducerad eller en gammal släktklenod framgick inte, men vi får verkligen hoppas att den innehöll konfliktfria stenar. Det har heller inte nämnts ordet fairtrade  någonstans av vad jag kunnat se vilket kändes lite märkligt eftersom Sofia till vardags arbetar med internationella projekt.

Det som imponerade mest på mig under bröllopet var Kronprinsessan Victoria som bar en klänning i en blågrön nyans ur H&M:s Conscious-kollektion. Den var tillverkad av ekologiskt silke och linne. Victoria och Daniel imponerade ju stort med många bra miljöval på sitt bröllop 2010, så det känns lite tråkigt att inte Carl-Philip och Sofia valde att ta dem som inspiration.

/Anna

Foto: Mattias Edwall

Vill du ha ekologiska tips inför ditt bröllop? Bli medlem i EcoBride Club!

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln