headerfoto

Att tänka på när ni väljer ringar

Att välja ringar inför bröllopet är nog en av de roligaste delarna. Men ibland kan valmöjligheterna ses som oändliga, och vad är det man behöver tänka på? En bra början kan vara att lära sig mer om de olika metallerna som finns att använda sig av.

/Ellen


Guld

Den allra vanligaste metallen för bröllopsringar. Guld finns bland annat i färgerna; vitt, gult, rött och rosa. Guld har många fördelar bland annat så är det en metall som finns i många olika varianter, både när det kommer till färger och olika karat (ju högre karat desto renare). Nackdelarna kan vara att vitt guld måste ronderas (behandlas) för att hålla sin vita färg. Guld har problem med konflikthandel, på samma sätt som diamanter. Läs mer om Fairtrade-guld längre ned.


Silver

Silver är en vanlig och populär smyckesmetall och under de senaste åren har det även blivit populärt i vigsel- och förlovingsringar. En fördel med silver är att det är billigare än guld och andra metaller. Det är dessutom väldigt formbart, vilket kan vara både bra och dåligt. Nackdelen är att det är mjuk och lätt får repor och att färgen kan ändras.


Platina

Platina är vanligt i ringar med infattade stenar. Det beror på att metallen är hård och stabil vilket passar bra i ringar med tunna och smala klor. För den som vill ha något underhållsfritt är platina ett bra val, det behöver inte ronderas och får inga djupa repor. Platina är tyngre och hårdare än guld. Detta gör att metallen är svårare att jobba med, det kan vara svårt att hitta en guldsmed som jobbar med platina. Nackdelen med platina är att det är sällsynt och priserna är därför höga. 

 

Palladium
Palladium är en metall som tillhör samma familj som platina och den delar därför många egenskaper med platina. Det är i princip lika hårt vilket gör att det i renare samansättningar passar bra för tunna ringar med många stenar. Fördelen med Palladium är att priserna är mycket lägre än platina. Både platina och palladium passar för personer som är allergiska mot metaller eller har känslig hud. Nackdelen är att det är relativt ovanligt i Sverige och det kan vara svårt att hitta någon som kan hjälpa till att ändra storleken på din ring om det skulle behövas.  

 

I Kongo-Kinshasa utvinns bland annat guld som används inom teknikindustrin och eftersom kontrollerna är bristande kan metaller från konfliktdrabbade områden hamna i smycken. Organisationerna Swedwatch och Makeitfair rapporterar om grova brott mot de människor och barn som jobbar inom gruvindustrin. I USA har lagstiftningen ändrats och inom kort kommer vi säkert ha liknande bestämmelser inom EU.

 Ett par tips för den som vill undvika konfliktmetaller:

  • Välj inte en ädelmetall i första hand utan välj silver, titan, platina, palladium och tungsten som inte har samma problem. 
  • Välj fairtrademärkt guld om ni verkligen vill ha guld. Jag har skrivit om det tidigare, vilket du kan läsa om här.
  • Välj en gammal vintagering eller varför inte återanvända guld som ni redan har?
  • Ha en dialog med din guldsmed eller smyckesaffär. Våga ställa frågor.

Har ni frågor så får ni gärna ställa dem till vår samarbetspartner Johanna på Atelje Johanna E - hon är van att svara på frågor när det handlar om återanvändning av guld, Fair Trade guld och konfliktfria diamanter. 
Foto: Vanbruun

Fråga vår guldsmedsexpert. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Vår guldsmed är expert på guld och ädla stenar. Hon erbjuder både grönt guld och ädelstenar som är framtagna på ett rättvist sätt, dessutom arbetar hon med att återanvända material. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter och tips direkt från experten! Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”좀 좋아 졌던 마음이 가라 앉겠지요. 녀석이 실 웃더니 한 손으로 내 허벅지를 치네 요. 그래 너도 별수 없이 수작 버리지? 한 손을 주먹쥐었습”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”많이 먹였나요? 8시부터 마신게 12시 가 다 되었습니다. 녀석이 제법 술이 쌔네요. 지금 꼬장을 부리면 분위기가 좀 어색한 시간인데... 녀석”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”병의 삼분의 일도 못 마셨어요. 녀석이 꼬장을 부리면 방어를 해 야 했기 때문에 맨정신이 필요 했지요. 녀석은 거의 600미리를 마셨죠. 소주로”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”더 마셔." "어지러운데..." 녀석이 한 병을 비웠을 때 방바닥에 내려 앉더군요. 아까 부워 놓은 양주를 녀 석의 병에다 또 따라 놓았지요”

  • 퍼스트카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ” "그렇게 웃지 마요. 내가 무슨 바본 줄 알아요. 얼굴에 바로 이건 장난이다라 는 웃음이 맺혀 있거만." "그럼 진지하게 말하면 사귈래?" ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln