headerfoto

Miljövänliga stearinljus

Visste du att vi använder 300 miljoner värmeljus per år i Sverige? Lagom till allhelgona helgen har jag investerat i massor av stearinljus för att lysa upp i höstmörkret och skapa en varm och ombonad känsla hemma. Levande ljus är ett jättebra sätt att skapa stämning och en given del av en vacker dukning och inramning även på bröllopsfesten. Men vilken sorts ljus du köper kan göra stor skillnad på miljön. 

 

De värmeljus du av gammal vana slänger ner i kundvagnen på IKEA eller stormarknaden är ofta tillverkade av paraffin eller palmolja som båda har stark negativ påverkan på miljön. Paraffin är en fossil oljeprodukt. Vid förbränning bildas koldioxid som påverkar klimatet. Är ljusen av palmolja så bör du titta efter märkningen RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil, ett certifieringsverktyg för palmoljeproduktion) på förpackningen. Det är en garanti för att palmoljan inte kommer från jätteplantager vars produktion ger stora ekologiska och sociala problem. Men bäst är att välja ljus av äkta stearin, bivax eller soja. För värmeljus och vanliga höga stearinljus letar du enklast efter Svanenmärket på förpackningarna. Det säljs både i matbutiker och stormarknader men ligger oftast i hyllan och inte i stora korgar med extraprisskyltar. Vill du ha lite finare blockljus, doftljus eller ljus i glas så titta gärna efter bivax eller sojaljus. Lavendum och Care Candle är två svenska företag som säljer vackra miljövänliga ljus. Kostar lite mer men räcker mycket längre. 

 

Om alla svenska konsumenter skulle gå över till Svanenmärkta ljus av 100% stearin så skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna. (Källa: Naturskyddsföreningen). Värt att tänka på. 

 

Trevlig Allhelgona helg! 

 

Foto: Carecandle.se

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln