Laga Mattias Kristianssons vegetariska krabbkakor
Igår var det den vegetariska dagen, och vad passar bättre än att få tips på ett vegetariskt och lyxigt recept och ha en köttfri måndag också! Vi har pratat med Mattias Kristiansson som driver bloggen Vegoriket och som också står bakom det vegetariska matmagasinet VEGO. Han har dessutom gett ut boken Vego - vegansk mat för alla tillfällen.
Mattias har valt ut ett av sina favoritrecept till oss, Krabbfria krabbkakor med palmhjärta. Rätten passar perfekt till förrätt på t.ex. bröllop eller annan festlig tillställning eller varför inte som ensamrätt när ni vill unna er det där lilla extra.
/Helena
Hej Mattias. Varför har du valt att satsa på vegetarisk mat?
- Därför att det känns så löjligt lyxigt att bara genom att äta fantastiskt god mat, varje dag, så gör jag något fint för min egen kropp, miljön och djuren. Ja, hela världen. Som en matälskande superhjälte.
Vilken är din vegetariska favoriträtt?
- Hjälp, vilken svår fråga. Det bästa med mat är att man kan och får ändra sig varje dag, men jag älskar alla former av burritos och quesadillas/beandillas. Nu när man börjar längta till sommaren tänker jag bara på goda sallader med bönor, linser, gryn och grönsaker.
Vilket är ditt bästa miljötips?
- Att äta vegetariskt såklart. Det kan inte bli enklare och välj ekologiskt - det är faktiskt en stor skillnad i både smak och utseende. Jag prenumererar på grönsakslådor från Årstiderna vilket underlättar min matlagning enormt.
Foton: Mattias Kristiansson
Mattias Kristianssons krabbfria krabbkakor med palmhjärta
4 portioner
Palmhjärta går att mosa sönder och får då en lätt trådig, finfördelad konsistens som gör att du kan göra lätta och fluffiga biffar. Vill du äta glutenfritt? Använd glutenfritt ströbröd istället för pankoströbröd.
Krabbfria krabbkakor
600 g palmhjärta (2 burkar à 560 g). Finns i välsorterade matbutiker eller asiatiska
3 dl pankoströbröd
1⁄2 dl majsstärkelse
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
ca 2-3 droppar tabasco (efter smak)
2 msk finhackad persilja (fryst går bra)
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Dill- och limemajonnäs
1 dl majonäs, t ex äggfri
1 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk finhackad dill (fryst går bra)
1 lime, rivet skal och saft
Salt
Svartpeppar
Så här gör du: Häll av lagen från burkarna och mixa sedan palmhjärtan i en matberedare. De ska inte bli alltför fint mixade. Häll över i en bunke. Finhacka paprikan och löken fint och blanda ner i bunken. Rör även ner majonnäs, 1 dl pankoströbröd, majsstärkelse, dijonsenap, citronsaft, tabasco, persilja, salt och peppar. Låt smeten stå och vila i 5 minuter så att den blir lite fastare. Forma till biffar och vänd dem i den resterande decilitern pankoströbröd. Stek de krabbfria krabbkakorna gyllen- bruna i generöst med olja låt rinna av på hushållspapper. Servera tillsammans med dill- och limemajonnäs.
Dill- och limemajonnäs: Blanda ihop samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Vill du ha fler tips inför festen? Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
linn&mattias hålla tal cake toppers lantmännen ekocharter hotell presentöppning marsalk h&m balanzen patricia&henrik bröllopsfilm fanny&daniel palmgrens praliner svenska inredningsbolaget david schreiner afternoon tea linnea&sverker robin&annika spar pengar förkylning twitter honoré des prés våra oköttsliga lustar florist tina larsson skebo herrgård bellapierre gästbok syntetiska diamanter jessica jäger sagobröllop lisa&anton linne vattenlimousine lila lars wallin påsk prickigt forever unique jewelry bernzon blommor maria&markus ta tillvara dr.hauschka gästlista annie&tomas amanda borneke jenny & johnny estelle linnea@sverker brudkrona carl-philip och sofia sophia couture ecocert wedding weekend fiskguide silver gt grow eco care candle lavish design sojaljus wilma&friends photo by heart drop-in sångsolist svensexa vego statistik recension house of tammam hindersprövning kate&william barn love stockholm odla solrosor blomsterkrans kakor naturens bästa musik båt lantligt brunch ris utomlands för honom buffé flique i underjorden ina nordberg tärna läckö underkläder slöja sigtunahöjden grönt catering biodynamiskt gunnebo slott stockholm bok & bibliotek glamour parfym corsage frieri naturskyddsföreningen bordsplacering bröllopsplaner brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper förlovning jul höst better globe nvey eco liseberg lokal slottsbröllop rättvisemärkt choklad budget 2011 möhippa återvunnet dessert utomhusbröllop kungligt bröllop alla hjärtans dag brud närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop brudgum retro ängsbröllop favours vitt vegan vin festlokal josefine&kalle etiskt weleda skor hår ekobrud vinter fair flowers fair plants bröllopsfoto inbjudningar hudvård personligt ja! sommar presenter tema säsong ringar ecobride club 2013 fair trade vigsel återbruk tävling bordsdekorationer kläder brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända bröllopsmiddag dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy bröllopsmässa heidi&eric dryck smycken makeup så gjorde vi mode brudklädsel fest bröllopsresa bröllopskoordinator bröllopsbok smekmånad bröllopspresenter ellen&gustaf resor bröllopsfotograf ecobride brudskål victoria&daniel gäster katharina&martin katharina brunat inbjudningskort vegetariskt vinterbröllop 2012 bröllopstrend cupcakes ekoguld rosor julklapp 2014 transporter recept jordgubbar krav stearinljus rosa guld 2010 svanen sara&daniel wwf forum midsommar bröllopsfrisyr linn&asim johannae trend vickning vår fsc vitguld blå pinterest frogpearl ekoturism bruduppsättning hyra gul fyra bröllop earth hour hungerprojektet alkoholfritt låna bomull studio ankungen appar skärgårdsbröllop middag janna s världsmiljödagen spex&skoj svenskt sigill kinnekulle morgongåva camino ekoturismföreningen nyår frimärken ekohippa 20-talet valborgs champagne hemsida pärlor färgglatt bröllop i sigtuna servettvikning photo booth the fair tailor medeltidsbröllop kärlekens dag spa elsa billgren rosenserien anna&micke kaffe väder klimatkompensera bröllopsvals rabattkod häst och vagn elin atterstig crème de la crème eventomatic photago beyond retro fotobås kyrka life by lisen go red 60-talet gröna november lisen organics guerilla gardening bröllopsforum pernilla&david festprogram volontärresor sju sorters kakor hanna&björn skottår toastmaster blomsti mikael sjömilla naked cake gilda&pearl norge google weddings dans orange deli stockholm loveko first sight tackkort marie&henrik earth day the great gatsby pride sommarväska ekosilver 50-talet nuxe en köpfri dag städprodukter almedalen sara&andreas louise&dusan dermanord anna-karin&hans djurtester såpbubblor beneco flower power mattias kristiansson wise rebeqah&waldemar ekolibreeze regnbågsbröllop var rädd om maten