Laga Mattias Kristianssons vegetariska krabbkakor
Igår var det den vegetariska dagen, och vad passar bättre än att få tips på ett vegetariskt och lyxigt recept och ha en köttfri måndag också! Vi har pratat med Mattias Kristiansson som driver bloggen Vegoriket och som också står bakom det vegetariska matmagasinet VEGO. Han har dessutom gett ut boken Vego - vegansk mat för alla tillfällen.
Mattias har valt ut ett av sina favoritrecept till oss, Krabbfria krabbkakor med palmhjärta. Rätten passar perfekt till förrätt på t.ex. bröllop eller annan festlig tillställning eller varför inte som ensamrätt när ni vill unna er det där lilla extra.
/Helena
Hej Mattias. Varför har du valt att satsa på vegetarisk mat?
- Därför att det känns så löjligt lyxigt att bara genom att äta fantastiskt god mat, varje dag, så gör jag något fint för min egen kropp, miljön och djuren. Ja, hela världen. Som en matälskande superhjälte.
Vilken är din vegetariska favoriträtt?
- Hjälp, vilken svår fråga. Det bästa med mat är att man kan och får ändra sig varje dag, men jag älskar alla former av burritos och quesadillas/beandillas. Nu när man börjar längta till sommaren tänker jag bara på goda sallader med bönor, linser, gryn och grönsaker.
Vilket är ditt bästa miljötips?
- Att äta vegetariskt såklart. Det kan inte bli enklare och välj ekologiskt - det är faktiskt en stor skillnad i både smak och utseende. Jag prenumererar på grönsakslådor från Årstiderna vilket underlättar min matlagning enormt.
Foton: Mattias Kristiansson
Mattias Kristianssons krabbfria krabbkakor med palmhjärta
4 portioner
Palmhjärta går att mosa sönder och får då en lätt trådig, finfördelad konsistens som gör att du kan göra lätta och fluffiga biffar. Vill du äta glutenfritt? Använd glutenfritt ströbröd istället för pankoströbröd.
Krabbfria krabbkakor
600 g palmhjärta (2 burkar à 560 g). Finns i välsorterade matbutiker eller asiatiska
3 dl pankoströbröd
1⁄2 dl majsstärkelse
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
ca 2-3 droppar tabasco (efter smak)
2 msk finhackad persilja (fryst går bra)
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Dill- och limemajonnäs
1 dl majonäs, t ex äggfri
1 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk finhackad dill (fryst går bra)
1 lime, rivet skal och saft
Salt
Svartpeppar
Så här gör du: Häll av lagen från burkarna och mixa sedan palmhjärtan i en matberedare. De ska inte bli alltför fint mixade. Häll över i en bunke. Finhacka paprikan och löken fint och blanda ner i bunken. Rör även ner majonnäs, 1 dl pankoströbröd, majsstärkelse, dijonsenap, citronsaft, tabasco, persilja, salt och peppar. Låt smeten stå och vila i 5 minuter så att den blir lite fastare. Forma till biffar och vänd dem i den resterande decilitern pankoströbröd. Stek de krabbfria krabbkakorna gyllen- bruna i generöst med olja låt rinna av på hushållspapper. Servera tillsammans med dill- och limemajonnäs.
Dill- och limemajonnäs: Blanda ihop samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Vill du ha fler tips inför festen? Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Elena » Glad midsommar!: ”Vill du ta ett lån och vet inte var du kan få ett riktigt lån? Vill du starta et..”
-
Dékány » Glad midsommar!: ”Behöver du akut kredit? Vi tillhandahåller företagslån, personliga lån, studielå..”
-
Richard » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Behöver du akut kredit? Vi tillhandahåller företagslån, personliga lån, studielå..”
-
Dékány » Glad midsommar!: ”Behöver du ett akut lån? Behöver du någon form av lån för att starta ett företag..”
-
Dékány » Glad midsommar!: ”Behöver du ett akut lån? Behöver du någon form av lån för att starta ett företag..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
almedalen louise&dusan sara&andreas afternoon tea städprodukter linnea&sverker robin&annika förkylning sommarväska honoré des prés the great gatsby earth day bellapierre marie&henrik tackkort deli stockholm syntetiska diamanter jessica jäger sagobröllop lisa&anton gilda&pearl norge naked cake blomsti påsk forever unique jewelry bernzon blommor skottår dr.hauschka gästlista sju sorters kakor annie&tomas pernilla&david guerilla gardening gröna november lisen organics brudkrona linnea@sverker linn&mattias ekolibreeze regnbågsbröllop lantmännen wise flower power presentöppning h&m balanzen såpbubblor bröllopsfilm fanny&daniel eventomatic crème de la crème elin atterstig häst och vagn bröllopsvals sojaljus klimatkompensera drop-in kaffe anna&micke vego rosenserien spa house of tammam hindersprövning the fair tailor kate&william servettvikning love stockholm carl-philip och sofia sophia couture fotobås wedding weekend fiskguide silver valborgs 20-talet ekohippa frimärken brunch ekoturismföreningen utomlands för honom morgongåva kinnekulle färgglatt blomsterkrans hemsida janna s middag skärgårdsbröllop sigtunahöjden studio ankungen bomull gunnebo slott alkoholfritt ina nordberg tärna läckö fyra bröllop parfym hyra bruduppsättning hungerprojektet brudtärna vitguld save-the-date vår papper ekoturism bordsplacering bröllopsplaner johannae linn&asim bröllopsfrisyr förlovning jul forum wwf sara&daniel svanen midsommar rosa budget stearinljus krav jordgubbar recept kungligt bröllop 2014 julklapp närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop 2012 ängsbröllop favours brudgum vegan katharina brunat vitt victoria&daniel brudskål ecobride festlokal hår ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad bröllopsresa fest ja! sommar presenter smycken makeup ecobride club ringar bröllopsmässa 2013 vigsel återbruk tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett brudklänning skönhet second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat återanvända bröllop kläder dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy fair trade dryck heidi&eric säsong tema så gjorde vi mode brudklädsel personligt bröllopskoordinator hudvård inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf resor gäster katharina&martin weleda etiskt josefine&kalle vin inbjudningskort bröllopstrend vegetariskt vinterbröllop retro cupcakes ekoguld rosor utomhusbröllop brud alla hjärtans dag transporter möhippa dessert återvunnet guld 2010 2011 choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal liseberg trend nvey eco better globe höst pinterest frogpearl naturskyddsföreningen vickning maryfly organics fsc madeleine&chris blå earth hour bok & bibliotek frieri corsage gul glamour världsmiljödagen spex&skoj stockholm låna biodynamiskt catering grönt appar slöja underkläder kakor pärlor solrosor svenskt sigill flique i underjorden buffé camino ris nyår lantligt musik båt naturens bästa champagne photago beyond retro kyrka ecocert life by lisen odla bröllop i sigtuna photo booth barn medeltidsbröllop kärlekens dag recension statistik elsa billgren svensexa sångsolist photo by heart väder wilma&friends rabattkod lavish design care candle grow eco gt patricia&henrik dermanord anna-karin&hans djurtester marsalk beneco mattias kristiansson hotell rebeqah&waldemar ekocharter hålla tal cake toppers var rädd om maten go red 60-talet jenny & johnny estelle amanda borneke bröllopsforum ta tillvara maria&markus festprogram volontärresor hanna&björn prickigt toastmaster mikael sjömilla lars wallin lila linne vattenlimousine google weddings orange dans loveko gästbok skebo herrgård first sight florist tina larsson våra oköttsliga lustar pride twitter spar pengar ekosilver nuxe 50-talet en köpfri dag svenska inredningsbolaget palmgrens praliner david schreiner