Laga Mattias Kristianssons vegetariska krabbkakor
Igår var det den vegetariska dagen, och vad passar bättre än att få tips på ett vegetariskt och lyxigt recept och ha en köttfri måndag också! Vi har pratat med Mattias Kristiansson som driver bloggen Vegoriket och som också står bakom det vegetariska matmagasinet VEGO. Han har dessutom gett ut boken Vego - vegansk mat för alla tillfällen.
Mattias har valt ut ett av sina favoritrecept till oss, Krabbfria krabbkakor med palmhjärta. Rätten passar perfekt till förrätt på t.ex. bröllop eller annan festlig tillställning eller varför inte som ensamrätt när ni vill unna er det där lilla extra.
/Helena
Hej Mattias. Varför har du valt att satsa på vegetarisk mat?
- Därför att det känns så löjligt lyxigt att bara genom att äta fantastiskt god mat, varje dag, så gör jag något fint för min egen kropp, miljön och djuren. Ja, hela världen. Som en matälskande superhjälte.
Vilken är din vegetariska favoriträtt?
- Hjälp, vilken svår fråga. Det bästa med mat är att man kan och får ändra sig varje dag, men jag älskar alla former av burritos och quesadillas/beandillas. Nu när man börjar längta till sommaren tänker jag bara på goda sallader med bönor, linser, gryn och grönsaker.
Vilket är ditt bästa miljötips?
- Att äta vegetariskt såklart. Det kan inte bli enklare och välj ekologiskt - det är faktiskt en stor skillnad i både smak och utseende. Jag prenumererar på grönsakslådor från Årstiderna vilket underlättar min matlagning enormt.
Foton: Mattias Kristiansson
Mattias Kristianssons krabbfria krabbkakor med palmhjärta
4 portioner
Palmhjärta går att mosa sönder och får då en lätt trådig, finfördelad konsistens som gör att du kan göra lätta och fluffiga biffar. Vill du äta glutenfritt? Använd glutenfritt ströbröd istället för pankoströbröd.
Krabbfria krabbkakor
600 g palmhjärta (2 burkar à 560 g). Finns i välsorterade matbutiker eller asiatiska
3 dl pankoströbröd
1⁄2 dl majsstärkelse
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
ca 2-3 droppar tabasco (efter smak)
2 msk finhackad persilja (fryst går bra)
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Dill- och limemajonnäs
1 dl majonäs, t ex äggfri
1 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk finhackad dill (fryst går bra)
1 lime, rivet skal och saft
Salt
Svartpeppar
Så här gör du: Häll av lagen från burkarna och mixa sedan palmhjärtan i en matberedare. De ska inte bli alltför fint mixade. Häll över i en bunke. Finhacka paprikan och löken fint och blanda ner i bunken. Rör även ner majonnäs, 1 dl pankoströbröd, majsstärkelse, dijonsenap, citronsaft, tabasco, persilja, salt och peppar. Låt smeten stå och vila i 5 minuter så att den blir lite fastare. Forma till biffar och vänd dem i den resterande decilitern pankoströbröd. Stek de krabbfria krabbkakorna gyllen- bruna i generöst med olja låt rinna av på hushållspapper. Servera tillsammans med dill- och limemajonnäs.
Dill- och limemajonnäs: Blanda ihop samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
Vill du ha fler tips inför festen? Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Kelsey Schaefer » Tema: Flower Power: ”Jag fick mitt redan programmerade och tomma bankomatkort. att ta ut maximalt 1 0..”
-
Kelsey Schaefer » Ellen tipsar om sina ekologiska favoritviner på Vinets Dag!: ”Jag fick mitt redan programmerade och tomma bankomatkort. att ta ut maximalt 1 0..”
-
Elizabeth » Miljövänliga bröllopsinbjudningar - vad ska man tänka på?: ”Jag trodde aldrig att jag skulle posta det här meddelandet. En stor sak hände so..”
-
Elizabeth » Tema: Flower Power: ”Jag trodde aldrig att jag skulle posta det här meddelandet. En stor sak hände so..”
-
Elizabeth » Fotobås till festen: ”Jag trodde aldrig att jag skulle posta det här meddelandet. En stor sak hände so..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
mikael sjömilla blomsti prickigt hanna&björn bernzon blommor festprogram maria&markus ta tillvara pernilla&david bröllopsforum amanda borneke gröna november lisen organics linnea@sverker brudkrona var rädd om maten ekolibreeze regnbågsbröllop lantmännen hotell flower power presentöppning marsalk djurtester balanzen fanny&daniel anna-karin&hans david schreiner palmgrens praliner svenska inredningsbolaget en köpfri dag afternoon tea nuxe 50-talet förkylning sommarväska honoré des prés earth day the great gatsby first sight skebo herrgård bellapierre deli stockholm syntetiska diamanter jessica jäger sagobröllop lisa&anton linne vattenlimousine naked cake house of tammam hindersprövning the fair tailor photo booth servettvikning bröllop i sigtuna carl-philip och sofia sophia couture fotobås wedding weekend fiskguide silver gt grow eco care candle lavish design sojaljus wilma&friends drop-in väder sångsolist svensexa rosenserien statistik recension kinnekulle färgglatt pärlor hemsida champagne valborgs musik båt lantligt nyår ris för honom morgongåva biodynamiskt låna stockholm spex&skoj världsmiljödagen janna s middag skärgårdsbröllop appar studio ankungen bomull bruduppsättning bok & bibliotek glamour gul corsage maryfly organics papper ekoturism bordsplacering bröllopsplaner brudtärna madeleine&chris save-the-date bröllopsfrisyr förlovning jul höst better globe slottsbröllop rättvisemärkt choklad liseberg lokal 2010 guld krav jordgubbar stearinljus julklapp recept transporter 2014 trädgårdsbröllop närproducerat bröllopskonsultation favours vegetariskt bröllopstrend 2012 vin inbjudningskort katharina brunat weleda festlokal josefine&kalle victoria&daniel ekobrud skor hår bröllopspresenter vinter bröllopsfoto inbjudningar hudvård fest ja! sommar så gjorde vi smycken makeup ringar ecobride club 2013 fair trade bröllopstårta accessoarer dekorationer bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända kläder dukning tävling återbruk vigsel diy bröllopsmässa heidi&eric dryck säsong tema presenter mode brudklädsel personligt bröllopsresa bröllopskoordinator bröllopsbok smekmånad fair flowers fair plants resor bröllopsfotograf ellen&gustaf brudskål etiskt gäster katharina&martin ecobride vegan vitt ängsbröllop retro brudgum vinterbröllop ekoguld rosor cupcakes brud alla hjärtans dag kungligt bröllop utomhusbröllop återvunnet möhippa dessert 2011 budget rosa forum midsommar svanen sara&daniel wwf linn&asim johannae trend nvey eco fsc vitguld blå pinterest frogpearl naturskyddsföreningen vickning vår hyra parfym fyra bröllop earth hour hungerprojektet frieri catering grönt sigtunahöjden slöja underkläder läckö tärna ina nordberg alkoholfritt gunnebo slott buffé utomlands camino ekoturismföreningen brunch frimärken 20-talet ekohippa naturens bästa kakor blomsterkrans solrosor svenskt sigill flique i underjorden spa vego elsa billgren anna&micke kaffe photo by heart klimatkompensera bröllopsvals rabattkod häst och vagn elin atterstig crème de la crème eventomatic photago beyond retro kyrka ecocert life by lisen odla love stockholm barn kate&william medeltidsbröllop kärlekens dag lars wallin lila norge gilda&pearl google weddings orange dans loveko gästbok tackkort marie&henrik våra oköttsliga lustar florist tina larsson pride twitter spar pengar ekosilver robin&annika linnea&sverker städprodukter almedalen sara&andreas louise&dusan bröllopsfilm patricia&henrik dermanord såpbubblor beneco h&m mattias kristiansson wise rebeqah&waldemar ekocharter hålla tal cake toppers linn&mattias 60-talet go red jenny & johnny estelle guerilla gardening annie&tomas volontärresor sju sorters kakor gästlista dr.hauschka skottår toastmaster forever unique jewelry påsk