headerfoto

Laga Mattias Kristianssons vegetariska krabbkakor

Igår var det den vegetariska dagen, och vad passar bättre än att få tips på ett vegetariskt och lyxigt recept och ha en köttfri måndag också! Vi har pratat med Mattias Kristiansson som driver bloggen Vegoriket och som också står bakom det vegetariska matmagasinet VEGO. Han har dessutom gett ut boken Vego - vegansk mat för alla tillfällen

Mattias har valt ut ett av sina favoritrecept till oss, Krabbfria krabbkakor med palmhjärta.  Rätten passar perfekt till förrätt på t.ex. bröllop eller annan festlig tillställning eller varför inte som ensamrätt när ni vill unna er det där lilla extra.

/Helena

Hej Mattias. Varför har du valt att satsa på vegetarisk mat?
- Därför att det känns så löjligt lyxigt att bara genom att äta fantastiskt god mat, varje dag, så gör jag något fint för min egen kropp, miljön och djuren. Ja, hela världen. Som en matälskande superhjälte. 

Vilken är din vegetariska favoriträtt?
- Hjälp, vilken svår fråga. Det bästa med mat är att man kan och får ändra sig varje dag, men jag älskar alla former av burritos och quesadillas/beandillas. Nu när man börjar längta till sommaren tänker jag bara på goda sallader med bönor, linser, gryn och grönsaker.

Vilket är ditt bästa miljötips?
- Att äta vegetariskt såklart. Det kan inte bli enklare och välj ekologiskt - det är faktiskt en stor skillnad i både smak och utseende. Jag prenumererar på grönsakslådor från Årstiderna vilket underlättar min matlagning enormt. 
 

Foton: Mattias Kristiansson

Mattias Kristianssons krabbfria krabbkakor med palmhjärta
4 portioner

Palmhjärta går att mosa sönder och får då en lätt trådig, finfördelad konsistens som gör att du kan göra lätta och fluffiga biffar. Vill du äta glutenfritt? Använd glutenfritt ströbröd istället för pankoströbröd.

Krabbfria krabbkakor
600 g palmhjärta (2 burkar à 560 g). Finns i välsorterade matbutiker eller asiatiska
3 dl pankoströbröd
1⁄2 dl majsstärkelse
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
ca 2-3 droppar tabasco (efter smak)
2 msk finhackad persilja (fryst går bra)
Salt
Svartpeppar
Rapsolja

Dill- och limemajonnäs
1 dl majonäs, t ex äggfri
1 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk finhackad dill (fryst går bra)
1 lime, rivet skal och saft
Salt
Svartpeppar

Så här gör du: Häll av lagen från burkarna och mixa sedan palmhjärtan i en matberedare. De ska inte bli alltför fint mixade. Häll över i en bunke. Finhacka paprikan och löken fint och blanda ner i bunken. Rör även ner majonnäs, 1 dl pankoströbröd, majsstärkelse, dijonsenap, citronsaft, tabasco, persilja, salt och peppar. Låt smeten stå och vila i 5 minuter så att den blir lite fastare. Forma till biffar och vänd dem i den resterande decilitern pankoströbröd. Stek de krabbfria krabbkakorna gyllen- bruna i generöst med olja låt rinna av på hushållspapper. Servera tillsammans med dill- och limemajonnäs.

Dill- och limemajonnäs: Blanda ihop samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. 
 

Vill du ha fler tips inför festen? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln