headerfoto

Varför vi väljer ringar utan diamanter

Jag och Gustaf har bestämt oss att inte ha diamanter och framförallt i mina ringar men även i andra smycken på grund av konflikt- och blodsdiamanter. Även om handeln med diamanter i världen numera regleras av ett internationellt handelsavtal som kallas Kimberlyprocessen, så känner vi oss ändå inte helt säkra på att diamanthandeln sker säkert varken för människan som för miljö.

Kimberleyprocessen togs fram i början av 2000-talet efter att rebeller i inbördeskriget i Sierra Leone tjänade stora summor pengar och vapen på att utnyttja diamantindustrin. Kimberleyprocessen har idag ca 70 medlemsländer, bland annat Sverige och de flesta länder i Europa. De kraven de köpande länderna ställer på de producerande länderna är:

 • Gruvorna måste ha tillstånd från staten
 • Alla steg i produktionen måste dokumenteras
 • En diamant måste certifieras inom tre år från det att den hittas
 • Vinsterna från gruvorna får inte finansiera krig, kapprustning eller pågående konflikter
I likhet med många liknande överenskommelser måste medlemsländerna själva skicka in regelbundna rapporter över hur överenskommelsen efterföljs. I de flesta västländer är detta inte ett problem då det i första hand handlar om att se över importkanaler för diamanter. Ibland upptäcks falska certifikat, t.ex. så är falska certifikat från Kongo är ett stort problem just nu. Här är några av de problem som människorättsorganisationerna (t.ex. Human Rights Watch) ser med Kimberley som den ser ut idag:
 1. Definitionen av en konfliktdiamant är väldigt snäv. Alla människor som jobbar med diamanterna bör kunna garanteras grundläggande mänskliga rättigheter (rätten till liv och hälsa, skydd mot tortyr och annat ovärdig behandling).
 2. Överenskommelsen gäller endast råa diamanter. Diamanter som slipas omfattas inte.
 3. Hjälpa fattiga länder med övervakning. I många fattiga länder hanteras stora mängder diamanter, kontrollerna är väldigt kostsamma och inte alltid opartiska.
 4. Bättre tillsyn över gruvor och de människor som arbetar där. Detta ska förhindra korrupta regeringar och se till att grundläggande rättigheter för arbetarna kan garanteras.
 5. Ge stöd för att återuppbygga samhällen som drabbats hårt under inbördeskrig.
Viss revision av Kimberley gjordes i slutat av 2013, utan större förbättring ur människor rättssynpunkt. Sverige har inte skickat in någon rapport till Kimberley alls. Sverige är alltså inte verksam alls för att stoppa handeln med konfliktdiamanter eftersom Sverige inte utövar någon intern tillsyn eller hjälper till med tillsynen över de producerande länderna.

Efter att ha studerat detta avtal lite närmare blev jag chockad över hur många hål det fanns och hur många människor som fortfarande har det väldigt svårt. Gustaf och jag jobbar själv med produktion av varor och lägger själva stort fokus på vart vi tillverkar och vilka leverantörer vi jobbar med. Så att alltid vara kritisk mot de man handlar av är något som vi alltid försöker vara även när det gäller vårt bröllop.

/Ellen

Red. kommentar:
Vill man ändå ha diamanter eller stenar i sina ringar så finns det fairtrade alternativ. De säljs hos ett fåtal guldmeder som är ytterst noga med sina leverantörer och som kan spåra stenarna hela vägen tillbaka till gruvan.  Fairtrade stenar kostar mer, men frågan är vem som annars betalar det verkliga priset i den vanliga diamanthandeln. 


Följ våra bröllopsbloggare Ellen & Gustaf, varje vecka, hela vägen fram till bröllopet! Läs alla deras samlade inlägg här >
Foto: Pixabay

Lär känna vår guldsmedsexpert. Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Vår guldsmed är expert på guld och ädla stenar. Hon erbjuder både fairtrade guld och ädelstenar som är framtagna på ett rättvist sätt, dessutom arbetar hon med att återanvända material. Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter och tips direkt från experten! Att bli medlem är helt kostnadsfritt. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

 • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

 • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

 • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

 • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln