headerfoto

Borgerlig vigsel i Folkets Hus

Gästbloggare: Heidi Kronholm Birgersson

Vi hade valt Folkets Hus i Karlskoga som både vigsel och festlokal. Nästan en hel timme innan det var dags för vigseln var vi på plats i restaurangen där festen skulle hållas. Med en kopp te i händerna satte vi oss ner på balkongen för att njuta av den vackra utsikten över sjön. Maria som skulle sjunga under vigseln dök upp med musikerna för att sjunga upp och repa en sista gång innan vigseln. Genom fönstren kunde vi se hur den ena festklädda gästen efter den andra dök upp. Nervositeten och förväntningarna steg ju fler personer vi såg komma och nyfiken som jag är blev det nästan olidligt att inte få se exakt vad de hade på sig under alla ytterkläder. Elin och Richard, vårt värdpar, dök upp med jämna mellanrum och informerade oss om hur upplägget såg ut strax innan vigseln för att lugna våra nerver. Vår vigselförättare kom även upp en sväng för att gå igenom några sista-minuten-detaljer. Ungefär en kvart innan vigseln skulle starta började Richard spela några kärlekslåtar som vi lagt på en spellista kvällen innan.

I princip fem minuter innan vigseln skulle starta kom Richard upp och berättade att det var några gäster som inte var på plats ännu. Vi fick order om att vi skulle invänta dem och att det rörde sig om två personer. Vi väntade. Och väntade. Och väntade. Vi väntade lite till, tills vi såg en av våra närmsta vänner komma ensam till lokalen och vi började genast fundera på vem mer det var vi väntade på nu. Det var olidligt spännande.
Nästan tio minuter efter utsatt starttid gick vi ner för trappen till foajén tillsammans. Nedanför trappen stod en grupp med människor som skulle gå på bio och när de såg oss skrida ned för trappan möttes vi av viskningar och några Oh och Ah:n. Väl på plats i början av ”altargången” där inga gäster kunde se oss, rättade vi till våra kläder en sista gång, såg på varandra och inväntade min brudtärna Elins startsignal. På Elins givna signal började musiken spelas och vi skred in till låten vi valt med omsorg några veckor innan. Som de Downton Abbey fantaster vi är gick vi in till Alastair King – An Ideal Marriage. En passande låt, med ett passande namn.

Jag har väldigt lätt till tårar och jag gråter titt som tätt i vardagen. Därför var jag helt beredd på att jag under vigseln antagligen skulle böla som ett barn, men jag hade inte räknat med att jag skulle börja lipa redan halvvägs ned för ”altargången”. Som tur samlade jag mig tillräckligt för att inte vara en enda stor röra under hela vigseln. När vi kommit fram till vår vigselförättare, väntade vi på att musiken skulle tona ut innan hon hälsade välkomna och sa några väl valda ord tillsammans med tolken som översatte åt mina finska släktingar.

Sedan var det dags för vår vän Maria att sjunga den första av de två låtarna vi valt till vigseln, Quelqu’un m’a dit av Carla Bruni. Maria sjunger som en ängel och hon var det självklara valet när vi funderade på vem som skulle få sjunga på vårt bröllop. Hon gjorde en fantastisk tolkning av låten och ackompanjerades vackert av musikerna hon valt ut som medhjälpare. Låten är inte en typisk kärlekslåt men ligger både mig och Eric varmt om hjärtat och var ett lika självklart val som Maria under vigseln.

När Marias sång var över och applåderna tystnat var det dags för min bästa vän Elin att läsa ”i folkviseton” av Nils Ferlin. Det är en liten dikt om kärlek som inte är för söt eller sliskig, som många andra kärleksdikter kan vara och den passade extra bra på vårt bröllop eftersom vi bor i Värmland, som ju var Nils Ferlins hemtrakter också. Elin räckte mig en näsduk när hon hade läst klart och sedan när vi samlat oss var det dags för vigseln med en liten dikt som jag hittat på ett forum som inledning – Idag är den dag som ni alltid ska minnas. Vigselförrättaren fortsatte sedan med den långa versionen av de borgerliga vigselakterna och så snart vi sagt ja till varandra kände jag hur all nervositet som jag känt tidigare under dagen var som bortblåst. Allt kändes så självklart och när Eric sedan satte ringen på mitt finger var lyckan total. Vi utbytte vår första kyss som man och hustru och riktade sedan blickarna mot Maria igen för nästa låt. Den andra låten vi valt var What a wonderful world av Louis Armstrong. Även denna är en personlig favorit hos mig och Eric samt så har Maria sjungit denna för oss tidigare, när vi var i Turkiet tillsammans. Den gången rörde hon oss till tårar med sin vackra röst och det kändes som en bra låt att avsluta med. Speciellt eftersom världen var lite extra underbar just då.

När Maria avslutat sin sista sång presenterade vigselförrättaren oss som Herr och Fru Kronholm-Birgersson med ett fyrfaldigt leve som avslut på vigseln. Efter hurraropen blev det ett riktigt kramkalas då alla våra vänner och våra familjer gratulerade oss med stora leenden och fina ord. Ekologisk prosecco hälldes upp i champagneglas och sedan utbringade Richard, vår toastmaster, en brudskål till vår ära. Efter skålen minglade vi runt en liten stund bland gästerna innan de smet upp en våning och lämnade oss ensamma nere i vigsellokalen.  Vi passade på att ta några familjeporträtt och sedan fick vi en liten lugn stund för oss själva innan den stora festen drog igång.

Vigseln utformade vi själva och vi har valt texter, sånger och upplägg på egen hand. Vi tog lite hjälp av forum på nätet och hade den traditionella kyrkliga vigseln som grund, utan de religiösa inslagen. Nu i efterhand önskar jag att vi hade bett någon att filma också, för vigseln gick så fort och jag minns allt i ett enda töcken. Det skulle vara underbart att få se det om och om igen, men eftersom den möjligheten inte finns nöjer jag mig med de vackra bilderna som Fotograf Johan Bonde tog åt oss.

/Heidi

De närmaste veckorna berättar Heidi allt om bröllopet från morgon till kväll! Håll utkik här på bloggen. Du kan även läsa om Heidi & Eric bästa planeringstips under Så gjorde vi >

Foto: Johan Bonde, www.facebook.com/johanbondefoto

Vill du ha fler tips inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar, bröllopexperter och våra samarbetsparters. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln