headerfoto

Rosor i brudbuketten

Rosor är en av de vanligaste blommorna i brudbuketter. Troligtvis är de så populära eftersom de är  en given symbol för romantik och dessutom finns i massor av färger och former. Tyvärr odlas rosor ofta under mycket dåliga förhållande för både miljön och plantagearbetarna. Odlingen sker ofta i stora växthus, på plantager där många anställda är kvinnor. De senaste åren har det kommit flera alarmerande rapporter om arbetsförhållandena  med löner som inte går att leva på, obligatorisk övertid och otrygga anställningskontrakt. Dessutom förekommer en omfattande användning av kemikalier, farliga för såväl människor som miljö.

Passa på att gör skillnad genom att fråga din blomsterbutik efter Fairtrade rosor eller FFP-märkta blommor. FFP står för Fair Flowers Fair Plants och innebär att blommorna odlats på ett sätt som visar respekt för både människor och miljö. Många florister kan ta in miljömärkta blommor på beställning och det brukar sällan kosta något extra.

Just Fairtrade rosor, eller rättvisemärkta rosor som de också kallas, lanserades i Sverige redan för sju år sedan men har tyvärr fått ett bakslag de senaste åren och syns inte lika ofta längre. Flera gånger har jag stått öga mot öga med blomsterhandlare som säger ”Nä, tyvärr de är så svåra att få tag i" eller ”Nä, de säljer för dåligt för att vi ska ta in dem”. Enligt Fairtrade Sverige som står bakom certifieringen och som arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för de anställda på rosodlingarna så började problemen under finanskrisen som slog hårt mot blomsterindustrin. Så passa på att gynna de blomsterhandlare som satsar på rättvisa rosor i sortimentet. Efterfrågan styr ju marknaden som det heter.

På Fairtrade Sveriges hemsida kan du hitta butiker som säljer Fairtrade-märkta rosor. www.fairtrade.se

Och på Fair Flowers Fair Plants hemsida kan du enkelt söka närliggande blomsterhandlare utifrån ditt postnummer.
www.fairflowersfairplants.com

/Katharina


5 inspirerande brudbuketter med rosor

Foto: Högberga Gård, Evelina Trunström/Evethu.com, Munkeröds Floristutbildning och Pixabay.

Bröllopsinspiration med omtanke om både människor och miljö

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö.
Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln