headerfoto

Rosor i brudbuketten

Rosor är en av de vanligaste blommorna i brudbuketter. Troligtvis är de så populära eftersom de är  en given symbol för romantik och dessutom finns i massor av färger och former. Tyvärr odlas rosor ofta under mycket dåliga förhållande för både miljön och plantagearbetarna. Odlingen sker ofta i stora växthus, på plantager där många anställda är kvinnor. De senaste åren har det kommit flera alarmerande rapporter om arbetsförhållandena  med löner som inte går att leva på, obligatorisk övertid och otrygga anställningskontrakt. Dessutom förekommer en omfattande användning av kemikalier, farliga för såväl människor som miljö.

Passa på att gör skillnad genom att fråga din blomsterbutik efter Fairtrade rosor eller FFP-märkta blommor. FFP står för Fair Flowers Fair Plants och innebär att blommorna odlats på ett sätt som visar respekt för både människor och miljö. Många florister kan ta in miljömärkta blommor på beställning och det brukar sällan kosta något extra.

Just Fairtrade rosor, eller rättvisemärkta rosor som de också kallas, lanserades i Sverige redan för sju år sedan men har tyvärr fått ett bakslag de senaste åren och syns inte lika ofta längre. Flera gånger har jag stått öga mot öga med blomsterhandlare som säger ”Nä, tyvärr de är så svåra att få tag i" eller ”Nä, de säljer för dåligt för att vi ska ta in dem”. Enligt Fairtrade Sverige som står bakom certifieringen och som arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för de anställda på rosodlingarna så började problemen under finanskrisen som slog hårt mot blomsterindustrin. Så passa på att gynna de blomsterhandlare som satsar på rättvisa rosor i sortimentet. Efterfrågan styr ju marknaden som det heter.

På Fairtrade Sveriges hemsida kan du hitta butiker som säljer Fairtrade-märkta rosor. www.fairtrade.se

Och på Fair Flowers Fair Plants hemsida kan du enkelt söka närliggande blomsterhandlare utifrån ditt postnummer.
www.fairflowersfairplants.com

/Katharina


5 inspirerande brudbuketter med rosor

Foto: Högberga Gård, Evelina Trunström/Evethu.com, Munkeröds Floristutbildning och Pixabay.

Bröllopsinspiration med omtanke om både människor och miljö

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö.
Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln