Ekologiska och glutenfria cupcakes till bröllopet
Jag gjorde all mat själv till mitt bröllop, och här kommer mitt lyckade recept på glutenfria cupcakes. Rosorna gjorde jag cirka en månad i förväg av sugarpaste och sparade invirade i plastfolie i en burk i skafferiet. Detta recept blir ca 26 st, jag dubblade det och fick några över – vilket är ett tips utifall du skulle misslyckas med några. Jag tyckte det räckte med en var till varje gäst eftersom jag serverade andra småkakor också, men ställde fram några extra utifall någon hungrig gäst skulle råka ta två.
Lycka till! /Anna
Ingredienser:
- 6 ägg
- 4 dl socker
- några droppar citron
- 6 dl glutenfritt mjöl (tex Leilas majsblandning)
- 4 tsk bakpulver
- Ca 4 tsk ekologiskt vaniljsocker
- 1,5 dl smält ekologiskt smör
- 3 dl ekologisk mjölk
- 10 dl ekologisk vispad grädde smaksatt med ekologiskt vaniljsocker
- 1 burk ekologisk hallonsylt
- Ekologiskt florsocker för dekor
- Marsipan (gärna grönt färdigt lock, ett lock räckte till 38 små rundlar för mig)
- Rosor av sugarpaste
- Muffinformar (välj FSC-märkta) –använda gärna dubbla när du gräddar dem
Gör så här:
- Börja med att göra rosorna. Här hittar du bra tips för hur du gör snygga rosor av sugarpaste. https://www.youtube.com/watch?v=1R8MsL-5oKA
- När rosorna är klara är det dags att göra själva smeten till våra cupcakes. Vispa ägg och socker fluffigt, häll på några doppar citron.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker på ett separat fat.
- Eftersom det är svårt att hitta ekologiskt vaniljsocker går det även bra att använda ekologiskt vaniljpulver istället – men kom ihåg att det är mycket drygare! Så pröva dig fram hur mycket du behöver använda. Ett annat alternativ är att köra 0,5 kg ekologiskt strösocker och 2 hela ekologiska vaniljstänger i en mixer. Snabbt och enkelt och mycket billigare!
- Vänd ner mjölblandningen i äggvispet tillsätt mjölken och det smälta smöret lite i taget– rör allt försiktigt.
- Häll upp i formar (fyll dem till något mer än hälften), grädda i 20-25 min på 175gr. Låt dem svalna.
- Gröp ur en rätt stor del av muffinsarna med hjälp av kniv och sked så att du har ett hål, men se upp så att hålet inte går rakt igenom du vill ju ha kvar botten på dem. Här kan du om du vill frysa dem. Det gjorde jag för att spara tid - och sedan tog jag fram dem en stund innan det var dags att fylla dem.
- Tag ur rundlar ur marsipanen med ett snapsglas eller liknande. (Jag valde att lägga den gröna marsipanen som små öar på cupcakesen, och fortfarande ha grädden synlig runtom. Du kan välja att täcka hela cupcakesen men det är svårare att få snyggt då jag har testat det en gång tidigare det är också större risk för kondens ovanpå marsipanen om du sparar dem över natten eftersom du kapslar in fukten på ett annat sätt). Lägg rundlarna på en bricka eller plåt klädd med smörpapper och lite florsocker för att de inte ska fastna. Beroende på hur många du ska göra kan du behöva täcka dem med plast under tiden så att de inte torkar. Mina gick dock bra att göra utan att täcka över.
- Vispa grädden – ganska hårt, smaka av med vaniljpulvret tills du känner dig nöjd. Ställ in i kylen.
- Nu är det dags att fylla cupcakesen. Det var lättare när de inte var helt tinade eftersom fyllningarna höll sig bättre då allt var kallt. Fyll dem med en liten tesked sylt, och fyll sedan upp med vaniljgrädden, spritsa eller klicka sedan grädden ovanpå i ett jämnt snyggt lager. Om man inte arbetar väldigt fort så är det bra om man kyler cupcakesen innan man lägger på marsipanen - för jag märkte att det blev lite kladdigt efter en stunds arbete. Lägg på rundlarna av marsipanen. Använd florsocker på fingrarna om marsipanen börjar klibba. Lägg sedan på dina små rosor och stick i någon vimpel eller liknande. Mina vimplar hade jag gjort själv med tandpetare och stansat ut hjärtan i dem.
- Täck med plast och låt stå kylt till servering. Mina fick stå över natten täckta utomhus i några plusgrader, och det fungerade jättebra. Det som är bra med vimplar är att det håller plasten som du täcker med på ett visst avstånd vilket gör att den inte fastnar och förstör dina små konstverk.
- Precis innan servering pudra gärna varje cupcake med florsocker. Lägg florsocker i en tesil som förberedelse – detta gör att den som serverar snabbt och enkelt kan pudra över dem.
Vill du ha fler gör-det-själv-tips inför bröllopet?
Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Dékány » Put on your red shoes and dance..!: ”God kväll herr/fru! Vi är en förening i samarbete med många banker runt om i vär..”
-
Dékány » Glad midsommar!: ”God kväll herr/fru! Vi är en förening i samarbete med många banker runt om i vär..”
-
Dékány » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”God kväll herr/fru! Vi är en förening i samarbete med många banker runt om i vär..”
-
Joshua Benjamin » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Har du letat efter finansieringsalternativ för ditt nya bostadsköp, byggande, fa..”
-
Joshua Benjamin » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Har du letat efter finansieringsalternativ för ditt nya bostadsköp, byggande, fa..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
louise&dusan sara&andreas almedalen städprodukter en köpfri dag nuxe 50-talet spar pengar sommarväska honoré des prés florist tina larsson våra oköttsliga lustar first sight skebo herrgård bellapierre loveko deli stockholm orange dans lisa&anton linne vattenlimousine naked cake mikael sjömilla blomsti prickigt hanna&björn bernzon blommor gästlista sju sorters kakor volontärresor pernilla&david bröllopsforum amanda borneke jenny & johnny estelle linnea@sverker brudkrona var rädd om maten regnbågsbröllop ekolibreeze rebeqah&waldemar hotell flower power presentöppning marsalk såpbubblor djurtester patricia&henrik bröllopsfilm gt grow eco elin atterstig häst och vagn rabattkod bröllopsvals klimatkompensera väder kaffe anna&micke rosenserien elsa billgren spa house of tammam hindersprövning the fair tailor photo booth servettvikning bröllop i sigtuna carl-philip och sofia sophia couture kyrka wedding weekend fiskguide silver naturens bästa musik båt frimärken brunch ris för honom camino buffé kinnekulle färgglatt pärlor hemsida janna s middag skärgårdsbröllop appar studio ankungen bomull gunnebo slott alkoholfritt ina nordberg tärna läckö fyra bröllop parfym hyra bruduppsättning bok & bibliotek brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper naturskyddsföreningen bordsplacering bröllopsplaner johannae linn&asim bröllopsfrisyr förlovning jul forum wwf sara&daniel svanen midsommar rosa budget stearinljus krav jordgubbar recept transporter 2014 julklapp närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop retro ängsbröllop vinterbröllop brudgum inbjudningskort katharina brunat vitt victoria&daniel brudskål ecobride festlokal hår ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad bröllopsresa fest ja! sommar presenter smycken makeup ecobride club ringar bröllopsmässa 2013 vigsel återbruk tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett brudklänning skönhet second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat återanvända bröllop kläder dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy fair trade dryck heidi&eric säsong tema så gjorde vi mode brudklädsel personligt bröllopskoordinator hudvård inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf resor gäster katharina&martin weleda etiskt josefine&kalle vin vegan bröllopstrend vegetariskt favours 2012 cupcakes ekoguld rosor utomhusbröllop brud alla hjärtans dag kungligt bröllop möhippa dessert återvunnet guld 2010 2011 choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal liseberg trend nvey eco better globe höst pinterest frogpearl ekoturism vickning vår fsc vitguld blå earth hour hungerprojektet frieri corsage gul glamour världsmiljödagen spex&skoj stockholm låna biodynamiskt catering grönt sigtunahöjden slöja underkläder kakor blomsterkrans solrosor svenskt sigill flique i underjorden morgongåva utomlands ekoturismföreningen nyår lantligt ekohippa 20-talet valborgs champagne photago beyond retro ecocert fotobås life by lisen odla love stockholm barn kate&william medeltidsbröllop kärlekens dag recension statistik vego svensexa sångsolist drop-in photo by heart wilma&friends sojaljus lavish design care candle crème de la crème eventomatic dermanord anna-karin&hans fanny&daniel balanzen beneco h&m mattias kristiansson wise ekocharter lantmännen cake toppers hålla tal linn&mattias 60-talet go red lisen organics gröna november guerilla gardening annie&tomas dr.hauschka ta tillvara maria&markus festprogram skottår toastmaster forever unique jewelry påsk lars wallin lila norge gilda&pearl google weddings sagobröllop jessica jäger syntetiska diamanter gästbok tackkort marie&henrik earth day the great gatsby pride twitter ekosilver förkylning robin&annika linnea&sverker afternoon tea david schreiner svenska inredningsbolaget palmgrens praliner