headerfoto

Varför firar vi Alla Hjärtans Dag?

På fredag den 14 februari, är det Alla Hjärtans dag eller Valentines Day som det kallas i andra länder. Valentines Day är en tradition som ursprungligen kommer från medeltidens England och Frankrike som har förbindelser med firandet av helgonet, Sankt Valentin. Dettvistas om vem Valentine egentligen är eftersom det lär funnits fler Valentin som traditionen kan uppkommit ifrån. Men den mest kända är sägnen om Valentin som led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring 200-talet. Straffet fick han efter att ha vigt unga älskade par mot kejsare Claudius II vilja eftersom kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé.

När Valentin satt fängslad så kom fångvaktarens dotter med mat till honom och de blev förälskade. Innan Valentin avrättades så skrev han ett avskedsbrev till henne som han undertecknade med "Din Valentin". Det här kan vara det första "Valentinkortet" som skickades, och det är början på traditionen att skicka kort till varandra den 14 februari.

I Sverige har firandet av Sankt Valentines dag funnits sedan 60-talet och mest i kommersiellt syfte. Det var först på 90-talet som det började uppmärksammas på riktigt. Jag själv tycker det är en fin sed – men som inte behöver kosta massa. Jag tycker det är viktigt vi tänker på varandra året om, vilken relation ni än har – inte bara på Alla Hjärtans Dag.

Hur firar ni Alla Hjärtans Dag?

/Vera

Alla hjärtans dag den 14 februari. Foto: Pixabay

Vill ni ha inspiration inför bröllopet? Bli medlem i EcoBride Club

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö.
Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln