headerfoto

Designern Lars Wallin gillar slow fashion

Vi har intervjuat Lars Wallin som är en av Sveriges främsta couture designers om hans syn på hållbarhet, kvalité, design och trender. Lars Wallin designar både kläder och smycken och är aktuell med sin första bröllopskollektion.

Vad är din syn på hållbarhet?
– Det första jag tänker på är kvalitén. För gör du någonting med kvalité så blir det också en hållbarhet i det.

Hur jobbar du med hållbarhet i din design?
– För mig är hållbarhet inte bara materialen och hur de är tillverkade och hur produktionen gått till. Hållbarhet för mig är design som är långlivad och det är så jag försöker jobba. Jag försöker alltid jobba tidlöst med något som jag kallar slow fashion. Slow Fashion är där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Det handlar om kvalitet före kvantitet och där människan prioriterar färre och finare plagg, när hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan är viktig - så kallad hållbar design.

Hur har din syn på hållbart mode förändrats sedan början av din karriär?
– De senaste tio åren har det varit mer krav kring ekologiskt, miljön och hur arbetarna har det på fabrikerna. Men för mig som arbetar med couture handlar det återigen mycket om kvalitén. Miljöproblem har uppstått för att saker t.ex. kläder inte får kosta, och då dumpas gifter rakt ut i miljön i närområden där de människor längst ned i produktionsledet bor. De får inte heller bra betalt och sliter hårt för att försörja sina familjer för att klara mat för dagen. Det har varit mycket krav på låga priser men höga kvalitéer går det inte att fuska med. På så sätt blir det automatiskt en bättre, mer hållbar och miljövänligare produktion. För att överleva måste vi aktivt jobba för en förbättring och det tycker jag att man känner hos producenter. Till exempel när det gäller att hitta alternativa sätt att producera tyger. Något jag inte jobbar med är polyester** som är en stor miljöbov, både i produktion och som material. Även att välja smycken som är Fairtrade, så man vet att stenarna och guldet kommer från schyssta gruvor. Idag är det inte längre svårt att få reda på det.

Vilket är ditt bästa tips till brudpar som vill välja hållbara bröllopskläder och smycken?
– Det är att välja siden eller köpa second hand.   

Vilket är ditt bästa miljötips?
– Det måste nog vara att äta ekologiskt. 

Text: Helena Persson & Vera Waldemarsdotter


 **Red. anmärkning: Idag finns återvunnen polyester som ett miljövänligare alternativ.
 

Foto: Bo Brinkenfalk

EcoBride Club hjälper dig hitta drömklänningen!

Retro, vintage eller skräddarsytt just för dig och din personlighet? Våra samarbetspartners har kanske just din drömklänning! Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter till våra utvalda samarbetspartners och kan ringa eller maila dem direkt för att få personligt stöd i er bröllopsplanering. EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”좀 좋아 졌던 마음이 가라 앉겠지요. 녀석이 실 웃더니 한 손으로 내 허벅지를 치네 요. 그래 너도 별수 없이 수작 버리지? 한 손을 주먹쥐었습”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”많이 먹였나요? 8시부터 마신게 12시 가 다 되었습니다. 녀석이 제법 술이 쌔네요. 지금 꼬장을 부리면 분위기가 좀 어색한 시간인데... 녀석”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”병의 삼분의 일도 못 마셨어요. 녀석이 꼬장을 부리면 방어를 해 야 했기 때문에 맨정신이 필요 했지요. 녀석은 거의 600미리를 마셨죠. 소주로”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”더 마셔." "어지러운데..." 녀석이 한 병을 비웠을 때 방바닥에 내려 앉더군요. 아까 부워 놓은 양주를 녀 석의 병에다 또 따라 놓았지요”

  • 퍼스트카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ” "그렇게 웃지 마요. 내가 무슨 바본 줄 알아요. 얼굴에 바로 이건 장난이다라 는 웃음이 맺혀 있거만." "그럼 진지하게 말하면 사귈래?" ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln