headerfoto

Designern Lars Wallin gillar slow fashion

Vi har intervjuat Lars Wallin som är en av Sveriges främsta couture designers om hans syn på hållbarhet, kvalité, design och trender. Lars Wallin designar både kläder och smycken och är aktuell med sin första bröllopskollektion.

Vad är din syn på hållbarhet?
– Det första jag tänker på är kvalitén. För gör du någonting med kvalité så blir det också en hållbarhet i det.

Hur jobbar du med hållbarhet i din design?
– För mig är hållbarhet inte bara materialen och hur de är tillverkade och hur produktionen gått till. Hållbarhet för mig är design som är långlivad och det är så jag försöker jobba. Jag försöker alltid jobba tidlöst med något som jag kallar slow fashion. Slow Fashion är där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Det handlar om kvalitet före kvantitet och där människan prioriterar färre och finare plagg, när hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan är viktig - så kallad hållbar design.

Hur har din syn på hållbart mode förändrats sedan början av din karriär?
– De senaste tio åren har det varit mer krav kring ekologiskt, miljön och hur arbetarna har det på fabrikerna. Men för mig som arbetar med couture handlar det återigen mycket om kvalitén. Miljöproblem har uppstått för att saker t.ex. kläder inte får kosta, och då dumpas gifter rakt ut i miljön i närområden där de människor längst ned i produktionsledet bor. De får inte heller bra betalt och sliter hårt för att försörja sina familjer för att klara mat för dagen. Det har varit mycket krav på låga priser men höga kvalitéer går det inte att fuska med. På så sätt blir det automatiskt en bättre, mer hållbar och miljövänligare produktion. För att överleva måste vi aktivt jobba för en förbättring och det tycker jag att man känner hos producenter. Till exempel när det gäller att hitta alternativa sätt att producera tyger. Något jag inte jobbar med är polyester** som är en stor miljöbov, både i produktion och som material. Även att välja smycken som är Fairtrade, så man vet att stenarna och guldet kommer från schyssta gruvor. Idag är det inte längre svårt att få reda på det.

Vilket är ditt bästa tips till brudpar som vill välja hållbara bröllopskläder och smycken?
– Det är att välja siden eller köpa second hand.   

Vilket är ditt bästa miljötips?
– Det måste nog vara att äta ekologiskt. 

Text: Helena Persson & Vera Waldemarsdotter


 **Red. anmärkning: Idag finns återvunnen polyester som ett miljövänligare alternativ.
 

Foto: Bo Brinkenfalk

EcoBride Club hjälper dig hitta drömklänningen!

Retro, vintage eller skräddarsytt just för dig och din personlighet? Våra samarbetspartners har kanske just din drömklänning! Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter till våra utvalda samarbetspartners och kan ringa eller maila dem direkt för att få personligt stöd i er bröllopsplanering. EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln