headerfoto

Designern Lars Wallin gillar slow fashion

Vi har intervjuat Lars Wallin som är en av Sveriges främsta couture designers om hans syn på hållbarhet, kvalité, design och trender. Lars Wallin designar både kläder och smycken och är aktuell med sin första bröllopskollektion.

Vad är din syn på hållbarhet?
– Det första jag tänker på är kvalitén. För gör du någonting med kvalité så blir det också en hållbarhet i det.

Hur jobbar du med hållbarhet i din design?
– För mig är hållbarhet inte bara materialen och hur de är tillverkade och hur produktionen gått till. Hållbarhet för mig är design som är långlivad och det är så jag försöker jobba. Jag försöker alltid jobba tidlöst med något som jag kallar slow fashion. Slow Fashion är där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Det handlar om kvalitet före kvantitet och där människan prioriterar färre och finare plagg, när hållbar produktion och minimal negativ miljöpåverkan är viktig - så kallad hållbar design.

Hur har din syn på hållbart mode förändrats sedan början av din karriär?
– De senaste tio åren har det varit mer krav kring ekologiskt, miljön och hur arbetarna har det på fabrikerna. Men för mig som arbetar med couture handlar det återigen mycket om kvalitén. Miljöproblem har uppstått för att saker t.ex. kläder inte får kosta, och då dumpas gifter rakt ut i miljön i närområden där de människor längst ned i produktionsledet bor. De får inte heller bra betalt och sliter hårt för att försörja sina familjer för att klara mat för dagen. Det har varit mycket krav på låga priser men höga kvalitéer går det inte att fuska med. På så sätt blir det automatiskt en bättre, mer hållbar och miljövänligare produktion. För att överleva måste vi aktivt jobba för en förbättring och det tycker jag att man känner hos producenter. Till exempel när det gäller att hitta alternativa sätt att producera tyger. Något jag inte jobbar med är polyester** som är en stor miljöbov, både i produktion och som material. Även att välja smycken som är Fairtrade, så man vet att stenarna och guldet kommer från schyssta gruvor. Idag är det inte längre svårt att få reda på det.

Vilket är ditt bästa tips till brudpar som vill välja hållbara bröllopskläder och smycken?
– Det är att välja siden eller köpa second hand.   

Vilket är ditt bästa miljötips?
– Det måste nog vara att äta ekologiskt. 

Text: Helena Persson & Vera Waldemarsdotter


 **Red. anmärkning: Idag finns återvunnen polyester som ett miljövänligare alternativ.
 

Foto: Bo Brinkenfalk

EcoBride Club hjälper dig hitta drömklänningen!

Retro, vintage eller skräddarsytt just för dig och din personlighet? Våra samarbetspartners har kanske just din drömklänning! Som medlem i EcoBride Club får du personliga kontaktuppgifter till våra utvalda samarbetspartners och kan ringa eller maila dem direkt för att få personligt stöd i er bröllopsplanering. EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln