headerfoto

Skor av ananas?

Idag förfasas vi över Naturskyddsföreningens avslöjanden om den höga andelen farliga kemikalier vid ananasodling. Människor och miljö i odlingsländerna drabbas hårdast av de giftiga ämnena. Men har ni även hört nyheten om att ananas kan bli det nya konstlädret och användas för att producera skor? I framtiden är det inte omöjligt att läderskor tillverkas utav piñatex istället för djurläder. Piñatex framhålls som ett miljövänligt tyg som görs av fibrer från ananas. Fördelen med piñatex är det är ett miljö- och djurvänligt material och skillnaden mellan vanligt läder och piñatex sägs vara minimal.

Efter att ananasen skördats tas bladen om hand av bönderna. I framställningsprocessen av piñatex används inga kemikalier och inget vatten, förutom det som behövs för att odla ananasplantan. Skinnindustrin däremot medför utsläpp av många giftiga ämnen, t ex arsenik, krom och kvicksilver med flera. I Sverige finns det fortfarande allvarliga föroreningar på platser där det tidigare har funnits garverier.

Än så länge finns bara ett fåtal produkter gjorda på piñatex men användningsområdena är många. Om ananasfibrerna vaxas kan tyget ersätta läder och om det ges en metallic-liknande yta kan det se riktigt lyxig ut.

En vanlig uppfattning är att skinnet bara är en biprodukt vid slakten och att det därför inte spelar någon roll om man köper skinnprodukter. Men faktum är att det är svårt att veta hur väl lagstiftningen för djurskydd följs. Europa är världens största importör av skinnskor men mycket av skinnet kommer från Amazonas i Brasilien. Där förekommer slavliknande förhållanden för de människor som arbetar med att skövla regnskogen för att ge plats åt de betande djuren. Många arbetare får ingen lön och vågar inte berätta om sina upplevelser med risk för att bli slagna. Skinnprodukter är mycket sällan märkta, därför är det svårt att veta från vilket djur och varifrån skinnet kommer.

Förhoppningsvis kommer efterfrågan på ekologisk ananas att öka i och med de senaste avslöjandena om farliga kemikalier och hur de påverkar odlare och plantager. Om vi frågar efter ekologisk ananas i matbutiken agerar handeln, det leder förhoppningsvis till bättre odlingar och vem vet... kanske inte bara miljövänligare mat utan även miljövänligare skor? Låt oss hoppas. Och våga fråga efter ekologiskt! 

/Helena

PS: Vad är era tankar kring piñatex och ananas? Dela gärna med er i kommentarsfältet!

Källa: Djurens rätt, Damernas värld & Naturskyddsföreningen

Läs mer: 
Foto: Pixabay

Dags för bröllopsplanering? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”좀 좋아 졌던 마음이 가라 앉겠지요. 녀석이 실 웃더니 한 손으로 내 허벅지를 치네 요. 그래 너도 별수 없이 수작 버리지? 한 손을 주먹쥐었습”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”많이 먹였나요? 8시부터 마신게 12시 가 다 되었습니다. 녀석이 제법 술이 쌔네요. 지금 꼬장을 부리면 분위기가 좀 어색한 시간인데... 녀석”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”병의 삼분의 일도 못 마셨어요. 녀석이 꼬장을 부리면 방어를 해 야 했기 때문에 맨정신이 필요 했지요. 녀석은 거의 600미리를 마셨죠. 소주로”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”더 마셔." "어지러운데..." 녀석이 한 병을 비웠을 때 방바닥에 내려 앉더군요. 아까 부워 놓은 양주를 녀 석의 병에다 또 따라 놓았지요”

  • 퍼스트카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ” "그렇게 웃지 마요. 내가 무슨 바본 줄 알아요. 얼굴에 바로 이건 장난이다라 는 웃음이 맺혀 있거만." "그럼 진지하게 말하면 사귈래?" ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln