headerfoto

Skor av ananas?

Idag förfasas vi över Naturskyddsföreningens avslöjanden om den höga andelen farliga kemikalier vid ananasodling. Människor och miljö i odlingsländerna drabbas hårdast av de giftiga ämnena. Men har ni även hört nyheten om att ananas kan bli det nya konstlädret och användas för att producera skor? I framtiden är det inte omöjligt att läderskor tillverkas utav piñatex istället för djurläder. Piñatex framhålls som ett miljövänligt tyg som görs av fibrer från ananas. Fördelen med piñatex är det är ett miljö- och djurvänligt material och skillnaden mellan vanligt läder och piñatex sägs vara minimal.

Efter att ananasen skördats tas bladen om hand av bönderna. I framställningsprocessen av piñatex används inga kemikalier och inget vatten, förutom det som behövs för att odla ananasplantan. Skinnindustrin däremot medför utsläpp av många giftiga ämnen, t ex arsenik, krom och kvicksilver med flera. I Sverige finns det fortfarande allvarliga föroreningar på platser där det tidigare har funnits garverier.

Än så länge finns bara ett fåtal produkter gjorda på piñatex men användningsområdena är många. Om ananasfibrerna vaxas kan tyget ersätta läder och om det ges en metallic-liknande yta kan det se riktigt lyxig ut.

En vanlig uppfattning är att skinnet bara är en biprodukt vid slakten och att det därför inte spelar någon roll om man köper skinnprodukter. Men faktum är att det är svårt att veta hur väl lagstiftningen för djurskydd följs. Europa är världens största importör av skinnskor men mycket av skinnet kommer från Amazonas i Brasilien. Där förekommer slavliknande förhållanden för de människor som arbetar med att skövla regnskogen för att ge plats åt de betande djuren. Många arbetare får ingen lön och vågar inte berätta om sina upplevelser med risk för att bli slagna. Skinnprodukter är mycket sällan märkta, därför är det svårt att veta från vilket djur och varifrån skinnet kommer.

Förhoppningsvis kommer efterfrågan på ekologisk ananas att öka i och med de senaste avslöjandena om farliga kemikalier och hur de påverkar odlare och plantager. Om vi frågar efter ekologisk ananas i matbutiken agerar handeln, det leder förhoppningsvis till bättre odlingar och vem vet... kanske inte bara miljövänligare mat utan även miljövänligare skor? Låt oss hoppas. Och våga fråga efter ekologiskt! 

/Helena

PS: Vad är era tankar kring piñatex och ananas? Dela gärna med er i kommentarsfältet!

Källa: Djurens rätt, Damernas värld & Naturskyddsföreningen

Läs mer: 
Foto: Pixabay

Dags för bröllopsplanering? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln