headerfoto

Baka lyxiga macarons till festen

Macaron är en lyxig liten kaka gjord på mandelmaräng med smörkrämsfyllning, och de är superoliga eftersom de går att kombinera i all oändlighet. Det är bara fantasin som sätter gränser. Mina favoritsmaker är ofta friska och fräscha smaker som ex. citrus, fläder och olika bär. De är dyra att köpa och lite pilliga att göra, och passar perfekt vid festliga tillfällen. Jag började baka macarones år 2010 när jag bodde i Schweiz för att jag tyckte att det kunde vara en kul grej att kunna göra.

/Ellen
 

Här är några saker som jag lärt mig under åren

  • Se till att bunken du använder för att vispa maräng i är riktigt ren! Detta är verkligen viktigt!
  • Det kan vara bra att investera i en sprits, bakduk (typ silpat eller liknande silikonmatta) och en köksvåg.
  • Se till att du har tid på dig. Det går inte baka macarones om du är stressad!
  • Undvik att använda för mycket flytande färg (karamellfärg) eftersom det kan bli problem när man bakar dem. Om du vill ha riktigt starka färger är det bra att använda pulverfärger eller gel. 
  • Använd fantasin och ha roligt.
  • Alla ugnar är olika - jag använder varmluftsugn och ca 130 grader.
Foto: Ellen Csòrdás
Foto: Ellen Csòrdás

Recept på macarones
*ekologiska ingredienser

Kakor
110 g mandelmjöl*
170 g florsocker* (knappt 3 dl) 
90 g äggvita* (cirka 3 st) 
2 msk strösocker*
 

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader (om du har varmluftsugn behöver du mindre värme - jag använde mig av 130 grader). Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.Blanda försiktigt ner mandelmjöl och florsocker. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar (stora som femkronor) på en plåt med silpat eller bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten ca 45 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten. Dra bort silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

Smörkräm
100 g mjukt smör* 
1.5 dl florsocker*
1 tsk vaniljsocker* 
1 st äggula* 
Några droppar valfri hushållsfärg

Gör så här: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.Vispa ner äggulan.Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor. Lägg resten av mandelkakorna över som lock. Färdiga!

Foto: Pixabay

Vill du ha ekologiska tips inför ditt bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i EcoBride Club så får du tillgång till vår slutna facebook-grupp, exklusivt och endast för medlemmar. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från andra brudpar och våra samarbetsparters. Vi hjälper er att spara både pengar och miljö.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln