headerfoto

Idag tar jordens resurser slut

Idag är det Earth Overshoot Day. Det vill säga dagen då vi konsumerat upp naturens årsbudget av resurser. De fyra kommande månaderna lever vi alltså över jordens tillgångar, enligt beräkningar gjorda av forskare från organisationen Global Footprint Network. Earth Overshoot Day infaller tyvärr allt tidigare för varje år. Om vi fortsätter i nuvarande takt behöver vi två jordklot redan 2030, skriver WWF. 
- Det kan låta heldeppigt, men trenden går att vända, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Här kommer tre konkreta tips på vad ni som brudpar enkelt kan göra, och som gör konkret skillnad för världen. På EcoBride har vi en tydlig filosofi. Det handlar inte om hur vi förändrar vår livsstil över en dag eller räddar jorden genom en enda fest. Men den handlar om hur vi alla kan visa att vi bryr oss, inför våra nära och kära, inför den partner som vi ska spendera vårt liv med, och inför oss själva. EcoBrides filosofi är enkel. Alla kan vi göra något.  

Så vad gör du idag? /Katharina
 

3 konkreta saker som minskar ert ekologiska fotavtryck

  1. Återanvänd. Utgå från tanken att vi idag faktiskt redan konsumerat allt vi kan konsumera under året. Vilka alternativ har ni till att köpa nytt? Vilka saker behöver ni verkligen till bröllopet och vilka är mer en önskan än en nödvändighet? Se över vad ni kan låna, hyra eller återanvända av sånt ni redan har eller som era vänner har. Vad kan ni köpa second hand istället för nyproducerat? Leta hos vänner och bekanta, i second hand butiker eller på nätet. Tex. Blocket, Tradera, Hoodboard och Osom är bra ställen att fynda second hand online. 
  2. Ät mer vegetariskt. Välj minst en vegetarisk rätt på bröllopsmenyn. Visa dina gäster att vegetarisk mat både är gott och festligt. Och dessutom klimatsmart.Välj  ekologiska och närproducerade grönsaker som är i säsong när ni planerar att gifta er. Passa gärna på att även införa en vegetarisk dag i veckan i din vardag. Inspireras av vegetariska bloggar som tex. Våra oköttsliga lustar
  3. Planera träd. Önska er träd i bröllopspresent och lista den organisation ni vill stödja tex. Vi-skogen eller Better Globe. Träd är även en uppskattad gåva som inspiration och symbol för en hållbar livstil och passar utmärkt att ge som favors till gästerna. 
kövlat regnskogsområde Amazonas regnskog. Foto: Zig Koch/WWF

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln