headerfoto

Ekologisk brudklänning

Var hittar jag en ekologiskt brudklänning? Jag får frågan ofta. Det är inte alltid lika lätt att svara för i Sverige finns hittills inte så många alternativ på just ekologiska brudklänningar. Men det finns desto fler miljövänliga och hållbara klänningar t ex. second hand, vintage, gjorda av återanvänt material, att hyra eller köpa bättre begagnat. För att en klänning ska kallas ekologisk måste den nämligen vara producerad av ekologiskt material. Efter flera år av mest ekologisk bomull, hampa och linne som ekologiska textilier kommer nu det ekologiska silket allt starkare och erbjuder ett glamouröst ekologiskt alternativ även här i Sverige. Silke är det samma som siden som är den vanligaste materialet i brudklänningar av kvalitet. 

Vad är ekologisk siden?
Råvaran kallas för silke och den färdiga produkten siden. Det finns dessutom fler olika slags sidentyger som kallas olika beroende på tillverkningssätt t ex. organza, taft, chiffong, duchesse,  crepe de chine och dupion.  Skillnaden mellan vanligt och ekologiskt siden syns inte på utsidan men skillnaden i påverkan för människor och miljö är desto större. Siden kommer från silkesmaskar. Silke är det körtelsekret som vissa fjärilslarver spinner runt sig själva till en kokong när de ska förpuppas. Ekologiskt siden kommer från silkesmaskar som lever i ekologiska mullbärsträd. Ekologiska mullbärsträd betyder att inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genetiskt modifierade organismer (GMO) används, vilket är bättre för både odlaren och miljön. Men vill man även värna om silkeslarverna räcker det inte med att välja ekologiskt siden. Ofta dödas nämligen silkesfjärilen redan i puppstadiet. Kokongerna upphettas så att larverna dör och därefter kan man avlägsna silkestrådarna. Det finns även vildsilke där kokongerna samlas in först efter det att den färdig fjärilen gnagt sig ut ur kokongen och därmed dödas inga larver. Men trådarna från vildsilke är grövre och ojämnare och därmed svårare och dyrare att producera siden av. 

Personligen tycker jag att det är bra att det kommer fler ekologiska alternativ. Men tyvärr ligger mycket ansvar fortfarande på konsumenten att fråga hur material framställs, hur tyget bleks eller färgas och vem som sen syr klänningen och under vilka arbetsförhållanden. Våga fråga. Ofta lär man sig något nytt på vägen. 

/Katharina

Visste du att..? 
Det går åt ca 5000 silkesmaskar för att göra en kimono i rent silke.

Källor: Sjalbutiken.seDjurensratt.se och boken JA! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop. 

Foto: Pixabay

Bröllopsboken som guidar er till ett etiskt och ekologiskt bröllop

"Katharina Brunats bok JA! Er guide till ett ekologiskt bröllop är förmodligen den bästa miljöboken jag läst under hela året och förmodligen bland de bästa någonsin. Det är en perfekt present till någon som ska gifta sig och ett måste om man själv planerar bröllop. Den är snygg, späckad och SUPERBRA!!" 
                                     Deniz Tütüncü, bokrecencent på MinPlanet.se

Boken ger praktiska tips på hur ni planerar ert bröllop utan att ge avkall på vare sig känsla, kvalitet, miljö, socialt ansvar eller budget. Med vackra fotografier och stilren formgivning är boken en given inspirationkälla för alla blivande brudpar. Pris 295 kr. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln