Alternativ Nobelmiddag

Att äta vegetariskt innebär mindre miljöbelastning, och visst kan man laga vegetariskt även till fest!  Därför har vi på EcoBride tagit fram ett trerätters festmeny som är helt vegetariskt. Passar både till kvällens Nobelmiddag eller andra festliga tillfällen. I princip alla ingredienserna brukar gå att hitta ekologiska och både rotfrukter och päron finns lokalproducerade. Receptet räcker till ca 4 personer. Jag vill verkligen slå ett extra slag för vanilj- och ingefärskokta päron med hemgjord kolasås. Det låter avancerat och krångligt men är verkligen busenkelt då de i princip tillagar sig själva medan du kan göra annat – och det blir fruktansvärt gott. 

Önskar er en trevlig Nobelmiddag! /Anna
 

Vegetarisk festmeny

Förrätt
Smördegspuffar med parmesankräm

Varmrätt
Citrondoftande zuchinilindad tofu med rotfruktspuré och
smörstekta kantareller


Dessert
Vanilj och ingefärskokta päron med vaniljglass och hemgjord kolasås

 

Foto & recept: Anna Hjärp

Här kommer receptet på varmrätten. Recept på förrätt och efterrätt hittar du i EcoBride Clubs forum. Är du inte redan medlem i EcoBride Club? Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Bli medlem här >

Citrondoftande zucchinilindad tofu

Ingredienser:
400 g fast ekologisk tofu
Skal och saft av 1 ekologisk citron
1 tsk sambal oelek
Ca 5 msk svensk ekologisk rapsolja
½ dl finhackade KRAV-märkta färska örter
2 pressade vitlöksklyftor
En nypa salt & en nypa socker
1 ekologisk zucchini

Gör så här:

  1. Blanda olja, socker, salt, vitlök, örter, sambal och citron till en marinad.
  2. Skär tofun i åtta skivor, lägg i en burk och slå över marinaden. Låt stå kallt minst ett par timmar eller över natten.
  3. Lägg tofun i en lätt smord ugnsform.
  4. Skär zucchinin i långa strimlor med hjälp av en osthyvel eller mandolin och linda den runt tofun.
  5. Droppa lite olja över tofun och baka i 225 grader i 20-25 min eller tills det har fått fin färg.


Rotfruktspuré och smörstekta kantareller

Ingredienser:
1 kg blandade rotfrukter tex mandelpotatis, palsternacka och rotselleri
2 dl ekologisk creme fraiche
2 dl ekologisk grädde
ca två nävar svenska kantareller
några msk ekologiskt smör
1 nypa riven muskotnöt
salt och peppar
Balsamicocréme och vattenkrasse till servering.

Gör så här:

  1. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och tillsätt salt. Koka tills rotfrukterna är mjuka ca 20 minuter.
  2. När rotfrukterna är klara häller du bort vattnen och klickar i smör, muskot, grädde och creme fraiche - mixa sedan ihop till en slät puré med en mixerstav. Salta och peppra efter smak.
  3. Riv moroten fint och fritera den i olja i en panna tills den blivit lite krispig. Var försiktig så det inte bränns.
  4. Smörstek kantarellerna – smaksätt med lite salt och peppar
  5. Klicka eller spritsa ut rotfruktspurén på tallriken.  Dekorera med den friterade moroten på toppen. Lägg upp den zucchinilindade tofun bredvid. Servera de smörstekta kantarellerna till samt dekorera med vattenkrasse. Droppa gärna lite balsamicocréme över.

Vill du ha fler tips inför festen? Bli medlem i EcoBride Club!

EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln