Alternativ Nobelmiddag
Att äta vegetariskt innebär mindre miljöbelastning, och visst kan man laga vegetariskt även till fest! Därför har vi på EcoBride tagit fram ett trerätters festmeny som är helt vegetariskt. Passar både till kvällens Nobelmiddag eller andra festliga tillfällen. I princip alla ingredienserna brukar gå att hitta ekologiska och både rotfrukter och päron finns lokalproducerade. Receptet räcker till ca 4 personer. Jag vill verkligen slå ett extra slag för vanilj- och ingefärskokta päron med hemgjord kolasås. Det låter avancerat och krångligt men är verkligen busenkelt då de i princip tillagar sig själva medan du kan göra annat – och det blir fruktansvärt gott.
Önskar er en trevlig Nobelmiddag! /Anna
Vegetarisk festmeny
Förrätt
Smördegspuffar med parmesankräm
Varmrätt
Citrondoftande zuchinilindad tofu med rotfruktspuré och
smörstekta kantareller
Dessert
Vanilj och ingefärskokta päron med vaniljglass och hemgjord kolasås
Här kommer receptet på varmrätten. Recept på förrätt och efterrätt hittar du i EcoBride Clubs forum. Är du inte redan medlem i EcoBride Club? Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Bli medlem här >
Citrondoftande zucchinilindad tofu
Ingredienser:
400 g fast ekologisk tofu
Skal och saft av 1 ekologisk citron
1 tsk sambal oelek
Ca 5 msk svensk ekologisk rapsolja
½ dl finhackade KRAV-märkta färska örter
2 pressade vitlöksklyftor
En nypa salt & en nypa socker
1 ekologisk zucchini
Gör så här:
- Blanda olja, socker, salt, vitlök, örter, sambal och citron till en marinad.
- Skär tofun i åtta skivor, lägg i en burk och slå över marinaden. Låt stå kallt minst ett par timmar eller över natten.
- Lägg tofun i en lätt smord ugnsform.
- Skär zucchinin i långa strimlor med hjälp av en osthyvel eller mandolin och linda den runt tofun.
- Droppa lite olja över tofun och baka i 225 grader i 20-25 min eller tills det har fått fin färg.
Rotfruktspuré och smörstekta kantareller
Ingredienser:
1 kg blandade rotfrukter tex mandelpotatis, palsternacka och rotselleri
2 dl ekologisk creme fraiche
2 dl ekologisk grädde
ca två nävar svenska kantareller
några msk ekologiskt smör
1 nypa riven muskotnöt
salt och peppar
Balsamicocréme och vattenkrasse till servering.
Gör så här:
- Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och tillsätt salt. Koka tills rotfrukterna är mjuka ca 20 minuter.
- När rotfrukterna är klara häller du bort vattnen och klickar i smör, muskot, grädde och creme fraiche - mixa sedan ihop till en slät puré med en mixerstav. Salta och peppra efter smak.
- Riv moroten fint och fritera den i olja i en panna tills den blivit lite krispig. Var försiktig så det inte bränns.
- Smörstek kantarellerna – smaksätt med lite salt och peppar
- Klicka eller spritsa ut rotfruktspurén på tallriken. Dekorera med den friterade moroten på toppen. Lägg upp den zucchinilindade tofun bredvid. Servera de smörstekta kantarellerna till samt dekorera med vattenkrasse. Droppa gärna lite balsamicocréme över.
Vill du ha fler tips inför festen? Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Som medlem får du ett fullspäckat medlemsbrev två gånger per månad med massor av gör-det-själv tips på allt från brudklänning till bordsdekorationer och skönhetstips. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » 5 stiltips för brudgummen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Annika och Robin gifte sig hemma på gården: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Välj tema: Prickigt - för ett gladare bröllop!: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
sara&andreas almedalen louise&dusan städprodukter en köpfri dag 50-talet nuxe ekosilver sommarväska pride the great gatsby earth day skebo herrgård bellapierre marie&henrik syntetiska diamanter loveko dans orange lisa&anton gilda&pearl norge naked cake påsk mikael sjömilla toastmaster skottår hanna&björn ta tillvara dr.hauschka gästlista pernilla&david bröllopsforum guerilla gardening gröna november lisen organics brudkrona linnea@sverker linn&mattias cake toppers hålla tal ekocharter wise presentöppning mattias kristiansson h&m såpbubblor djurtester bröllopsfilm fanny&daniel eventomatic crème de la crème elin atterstig häst och vagn rabattkod bröllopsvals klimatkompensera väder sångsolist anna&micke rosenserien elsa billgren spa house of tammam hindersprövning the fair tailor barn servettvikning love stockholm carl-philip och sofia life by lisen fotobås wedding weekend fiskguide silver valborgs 20-talet ekohippa frimärken brunch ris utomlands för honom morgongåva kinnekulle färgglatt pärlor hemsida janna s slöja skärgårdsbröllop appar studio ankungen bomull gunnebo slott alkoholfritt spex&skoj tärna läckö fyra bröllop parfym hyra bruduppsättning hungerprojektet brudtärna vitguld save-the-date vår papper ekoturism bordsplacering bröllopsplaner johannae linn&asim bröllopsfrisyr förlovning jul forum wwf sara&daniel svanen midsommar rosa budget stearinljus krav jordgubbar recept kungligt bröllop 2014 julklapp rosor bröllopskonsultation trädgårdsbröllop retro ängsbröllop favours brudgum vegan katharina brunat vitt victoria&daniel brudskål ecobride festlokal resor ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad bröllopsresa personligt ja! sommar presenter smycken makeup ecobride club ringar bröllopsmässa 2013 vigsel återbruk tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett brudklänning skönhet second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat återanvända bröllop kläder dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy fair trade dryck heidi&eric säsong tema så gjorde vi mode brudklädsel fest bröllopskoordinator hudvård inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf hår gäster katharina&martin weleda etiskt josefine&kalle vin inbjudningskort bröllopstrend vegetariskt vinterbröllop 2012 cupcakes ekoguld närproducerat utomhusbröllop brud alla hjärtans dag transporter möhippa dessert återvunnet guld 2010 2011 choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal liseberg trend nvey eco better globe höst pinterest frogpearl naturskyddsföreningen vickning maryfly organics fsc madeleine&chris blå earth hour bok & bibliotek frieri corsage gul glamour världsmiljödagen ina nordberg stockholm låna biodynamiskt catering grönt sigtunahöjden middag underkläder kakor blomsterkrans solrosor svenskt sigill flique i underjorden buffé camino ekoturismföreningen nyår lantligt musik båt naturens bästa champagne photago beyond retro kyrka ecocert sophia couture odla bröllop i sigtuna kate&william photo booth medeltidsbröllop kärlekens dag recension statistik vego svensexa kaffe drop-in photo by heart wilma&friends sojaljus lavish design care candle grow eco gt patricia&henrik dermanord anna-karin&hans balanzen marsalk beneco flower power hotell lantmännen rebeqah&waldemar ekolibreeze regnbågsbröllop var rädd om maten go red 60-talet jenny & johnny estelle amanda borneke annie&tomas maria&markus festprogram volontärresor sju sorters kakor bernzon blommor forever unique jewelry prickigt blomsti lars wallin lila linne vattenlimousine google weddings jessica jäger sagobröllop deli stockholm gästbok first sight tackkort florist tina larsson våra oköttsliga lustar honoré des prés twitter förkylning spar pengar linnea&sverker robin&annika afternoon tea palmgrens praliner david schreiner svenska inredningsbolaget