headerfoto

Fairtrade fika och bröllopskaffe

Dags att planera torsdagfikat! Imorgon, den 17 oktober, i samband med FN:s internationella dag för att bekämpa fattigdom, anordnas Sveriges största Fairtrade-fika. Hundra tusentals människor samlas för att fika Fairtrade-märkt under en och samma dag. Därför passar jag på att tipsa om hur man kan göra skillnad med hjälp av bröllopskaffet!

Det vanligaste på bröllop är att man serverar kaffe och tårta lite senare på kvällen när bröllopsmiddagen hunnit sjunka och gästerna är sugna på något sött igen. Men det blir också vanligare att servera eftermiddagsfika mellan vigsel och fest. Speciellt om man har en tidig vigsel vid lunchtid och det blir en paus i programmet fram tills det är dags för middagen. Då är en liten kaffetår ofta uppskattad. Att välja Fairtrade-kaffe kostar faktiskt bara 20 öre mer per kopp så leta efter Faritrade-märket nästa gång du köper kaffe och fråga ditt café om de har fairtrade-kaffe i kvarnen nästa gång du fikar. Kika gärna på filmen här nedan så får du på 4 minuter en bra och konkret inblick i varför Fairtrade spelar roll. 

Trevlig fika! /Katharina

3 tips för bröllopskaffet

  1. Välj Fairtrade-kaffe så skapar du förutsättningar för att odlare och anställda i utvecklingsländer kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Du är även med och motverkar barnarbete och främjar ekologisk produktion och miljöhänsyn på kaffeplantagerna.  Läs mer om skillnaden mellan Fairtrade och "vanligt" kaffe i detta faktablad om fairtrade kaffe
  2. Välj Fairtrade te. Samma gäller för te som för kaffe. Även här behövs alla små val i vardagen för att förändra livet för hundratusentals människor som arbetar på teodlingarna och i dess närhet. 
  3. Välj ekologisk mjölk från Svenska gårdar. För bara nån krona extra per liter kan du göra stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. Ekologiska mejeriprodukter innebär att korna i mesta möjliga mån äter foder från den egna gården istället för importerat besprutat foder som odlats på mark där regnskogen skövlats för att göra plats för sojaplantager och som kräver långväga transporter. Läs mer om skillnaden mellan ekomjölk och "vanlig" mjölk i artikeln Så här produceras ekologisk mjölk

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln