headerfoto

Brudbukett och blomsterdekorationer i rosa, gult och vitt

Jag hade från början tänkt mig att plocka alla blommor själv till vårt bröllop, men ju mer jag började leta efter blommor i säsong så insåg jag att det skulle vara lite riskabelt att förlita sig helt på trädgårdsblommor så tidigt som 5 juni. Och i skärgården där vi hade vårt bröllop är det ont om ängar att plocka på. Syrenerna kunde möjligtvis blomma, eller inte. Trädgårdsrosorna likaså. Lupiner och hundkex var det enda säkra korten jag kunde hitta. Jag insåg snart att det nog fick bli en kombination av ängsblommor och köpta blommor trots allt.

Pioner är i säsong i maj och början av juni och efter lite sök på Pinterest förälskade jag mig i den cerise/korallfärgade pionen Louis Charm tillsammans med vita Duchesse. Jag var noga med att be om miljömärkta och odlade i Holland så att de åtminstone inte skulle vara fraktade över halva jordklotet. Många blommar, framför allt rosor, kommer från Afrika eller Sydamerika. Helst hade jag velat ha svenska trädgårdspioner såklart men eftersom jag behövde såpass många så kunde jag inte riktigt länsa grannens trädgård utan det fick bli köpta miljömärkta pioner. Som komplement valde jag en aprikos trädgårdsros och gula freesia. Min underbara tärna Malin som bor på landet plockade dessutom två hinkar lupiner i rosa, vitt och lila och tog med sig. Till blomsterdekorationerna hämtade vi in lite grönt från trädgården i form av syrenlöv och ormbunke och hundkex. Både brudbukett och tärnornas buketter samt bordsdekorationerna gjorde jag och Malin tillsammans dagen före .

Mitt bästa tips – ta god tid på er! Vi fick verkligen akut tidsbrist och stackars Malin fick binda sin egen tärnbukett och sminka sig på 5 minuter för att hinna i tid till vigseln.  Corsage och hårblommor tog vi hjälp med av Fröken Blomma eftersom de behövde bindas proffsigt för att hålla hela dagen.
Ett roligt minne är att jag mitt under vigseln känner hur det kryper något på min arm. Det var en myra som antagligen följt med i ormbunken jag plockat till brudbuketten! Myran fick en liten diskret knuff med nageln och fick hoppa ner på kyrkgolvet och kila ut i det fria igen, mitt under prästens bön över ringarna. Gud välsigne dig lilla myra.

/Katharina

Följ Katharina & Martins bröllopsplanering!  Här kan ni läsa alla tidigare inlägg>

Dekorationer vigsel
Vi fick låna kyrkans ljushållare och satte en lupin i varje bänkrad. Enkelt men effektfullt.

Brudbuketten
4 fullt utslagna pioneer (3 rosa Louis Charm och 1 vit Duschesse), två gula freesia, tre ombunksblad, ett aprikost band. Klart!

Tärnbukett
1 pion, 1 fresia, 1 trädgårdsros och ett ormbunksblad.

Hårblomma
Aprikos trädgårdsros, cerise kvistros, murgröna, gul freesia. Pionen blev för stor och tung att bära i håret.

Corsage
Cerise kvistros, murgröna.
 
Bröllopstårta
Vår bröllopstårta var egentligen väldigt enkelt dekorererad med en enda pion på varje tårta. Men eftersom pionerna var fullt utslagna blev effekten fantastisk!
 
Bordsdekorationer middag
Vi lånade restaurangens kakfat, karotter och såssnipor av loppisporslin och fyllde med ekologisk stickmassa (miljövänligt alternative till oasis). Sen satte vi i pioneer, trädgårdsrosor, freesia, kvistrosor, syrenblad och ormbunksblad. Det blev lite rufsigt, vilt och vackert eftersom vi inte är florister, men väldigt fint och personligt. Mellan blomsterarrangemangen satte vi utslagna pioneer i enkla vaser och lade ut färska ekologiska citroner som blev till frukostlemonad morgonen efter.

Dekorationer brudskål och mingel
Lupiner och hundkex i enkla vaser. Vi valde att ha med en mängd av vaser och en blomma i varje, istället för stora buketter. I taket hängde ett gammalt roder som vi fyllde med lupiner och grönt. 
 

Katharinas 3 bästa blomstertips:

  1. Ta tid på er! Både bordsdekorationer och buketter tar längre tid än man tror att binda. Främst är det att rensa blommorna från blad och taggar som tar tid.
  2. Be någon att titta på helhetsintrycket det sista före vigsel och foto. Min brudbukett hade på tok för långa stjälkar. Vi bara jämnade till dem lite snabbt och tänkte inte på att kapa längden, så nu stör jag mig faktiskt lite på stjälkarna på alla bilder där de syns. Det var precis när jag skulle gå in i kyrkan som jag insåg att jag hade svårt att hålla buketten framför mig för stjälkarna var för långa. Men då var det ju försent att göra något så det var bara att gilla läget och hålla buketten vid höften istället. Och sen glömde jag faktiskt bort det i alla lyckönskningar och glädje.
  3. Pioner tar lång tid på sig att slå ut, men står de varmt kan det gå supersnabbt. Var noga med att säga hur du vill ha dem när du beställer så blomsterbutiken kan se till att de är i rätt form när du hämtar dem. Våra vita pioneer var bara knoppar och hur vi än försökte de två sista dygnen med varmt vatten och rumstemperatur så slog bara 3 av 20 vita pioner ut lagom till bröllopsdagen. Knopparna är också vackra men ger en annan stil och fyller inte ut bordsdekorationer på samma sätt. Till frukosten dagen efter var de utslagna och supervackra så vi fick njuta av dem då istället. Våra rosa pioner kom däremot utslagna och underbara som vi ville ha dem. Men trots att vi ställde dem i kyl och gjorde vad vi kunde för att de skulle behålla “perfekt form” så gick de inte att hejda. Min brudbukett bokstavligen exploderade framför ögonen på oss då pionerna slog ut i all sin prakt mitt under fotograferingen före vigseln och sen slog ut ytterligare lite till när den fick vara i solen. Men det blev väldigt levande och vackert!

Vill ni bolla idéer med andra brudpar som planerar bröllop?

Bli medlem i EcoBride Club - helt kostnadsfritt. Gå med i vår facebook-grupp EcoBride Club och spara både pengar och miljö. Ställ dina personliga frågor inför bröllopet och få tips, inspiration och idéer från Katharina & Martin och andra brudpar, bröllopsexperter och våra samarbetsparters. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln