Då maten är huvudsaken
Har ni börjat fundera på bröllopsmenyn? Buffé? 3-rätters? 2-rätters + tårta? Men vad serverar vi Kalle som är allergisk? Och Anna som är gravid, hur gör vi nu? Vilken mat är i säsong egentligen?
När jag besökte min moster och morbror senast insåg jag verkligen hur viktig del av bröllopsfesten som just maten är – för både brudpar och för gäster . Det tog mindre än en minut från att jag berättat om min bok om ekologiska bröllop till att vi genast hade en livlig diskussion gällande bröllopsmiddagar.
Själv är jag semi-vegetarian, dvs jag äter ekologiska ägg och fisk om den ej är rödmarkerad, men inte kött eller fågel.
- Men om man bjuder till bröllop så måste man ju anpassa menyn till att gästerna kanske inte gillar vegetariskt, säger min morbror bestämt.
- Det behöver ju inte vara helt vegetariskt för att vara ekologiskt, om brudparet är köttätare till vardags så kan de ju välja ekologiskt och närproducerat kött, säger jag.
- Men även om de är vegetarianer så måste de ju bjuda gästerna på kött eller kyckling, invänder min morbror.
- Det är väl ändå upp till brudparet och deras värderingar, det är ju deras bröllopsdag, invänder jag tillbaka.
Och så håller vi på en stund utan att komma till enighet. Jag gillar att höra andras åsikter och värderingar kring miljö och hållbar livsstil. Särskilt den äldre generationen har en helt annan synvinkel har jag märkt. Idag är det ju praktiskt taget regel att varje restaurang, cateringfirma eller festarrangör har i åtanke att ordna fram ett vegetariskt alternativ till de gäster som så önskar. Kanske kan det uppfattas som lika ohyfsat att inte bjuda på kött till middagen då situationen är den omvända?
För mig är det en självklarhet att det som serveras på bröllopsmiddagen utgår från brudparets personliga smak och värderingar men att man tar hänsyn till allergier och vissa etiska eller religiösa värderingar och i så fall ordnar specialkost. Men att köttätare skulle bli förnärmade för att de ”tvingas” äta enbart vegetariskt en kväll var för mig en helt ny tanke.
- Ja, men om man som gäst och köttätare vet att det endast kommer serveras vegetariskt till middag så kanske man väljer att tacka nej till inbjudan, vidhåller min morbror.
- Är det middagen som är huvudsaken eller tackar man inte i första hand ja för att man vill hylla brudparet vid deras bröllop? frågar jag med ironi i undertonen.
Den dag jag själv gifter mig kommer jag inte servera kött till bröllopsmiddag, oavsett om min morbror anser det som ohyfsat. Men fisk och skaldjur stämmer med mina personliga värderingar så det kanske kan lugna hans proteinbehov tillräckligt för att komma i alla fall.
”Vänligen ange önskemål om specialkost ex. äter ej vegetariskt i samband med er o.s.a.” Ännu har jag inte sett ovanstående formulering på en bröllopsinbjudan, men man ska aldrig säga aldrig. Det viktigaste är väl ändå till syvende och sist vilka värderingar brudparet själva har i frågan.
Kommentera gärna och säg vad du tycker i frågan!
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Dékány » Put on your red shoes and dance..!: ”God kväll herr/fru! Vi är en förening i samarbete med många banker runt om i vär..”
-
Dékány » Glad midsommar!: ”God kväll herr/fru! Vi är en förening i samarbete med många banker runt om i vär..”
-
Dékány » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”God kväll herr/fru! Vi är en förening i samarbete med många banker runt om i vär..”
-
Joshua Benjamin » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Har du letat efter finansieringsalternativ för ditt nya bostadsköp, byggande, fa..”
-
Joshua Benjamin » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Har du letat efter finansieringsalternativ för ditt nya bostadsköp, byggande, fa..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
var rädd om maten cake toppers hålla tal ekocharter rebeqah&waldemar hotell mattias kristiansson beneco marsalk djurtester anna-karin&hans dermanord patricia&henrik david schreiner palmgrens praliner svenska inredningsbolaget en köpfri dag 50-talet nuxe ekosilver spar pengar twitter pride earth day the great gatsby first sight skebo herrgård gästbok loveko dans orange google weddings vattenlimousine linne lila lars wallin mikael sjömilla forever unique jewelry toastmaster hanna&björn volontärresor festprogram maria&markus ta tillvara bröllopsforum amanda borneke estelle jenny & johnny 60-talet go red carl-philip och sofia sophia couture fotobås wedding weekend fiskguide silver gt grow eco care candle lavish design rabattkod wilma&friends väder photo by heart sångsolist svensexa elsa billgren statistik recension kärlekens dag medeltidsbröllop barn photo booth bröllop i sigtuna odla solrosor pärlor kakor valborgs 20-talet ekohippa frimärken brunch ekoturismföreningen utomlands för honom morgongåva kinnekulle ina nordberg tärna läckö underkläder slöja appar grönt catering biodynamiskt låna stockholm hungerprojektet glamour gul corsage frieri ekoturism bordsplacering bröllopsplaner brudtärna vitguld save-the-date vår papper förlovning jul höst better globe nvey eco liseberg lokal slottsbröllop rättvisemärkt choklad budget 2011 möhippa återvunnet dessert utomhusbröllop transporter alla hjärtans dag brud närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop brudgum 2012 ängsbröllop favours vitt inbjudningskort vin festlokal josefine&kalle etiskt weleda skor hår ekobrud vinter fair flowers fair plants bröllopsfoto inbjudningar hudvård fest ja! sommar presenter tema säsong ringar ecobride club 2013 fair trade vigsel återbruk tävling bordsdekorationer kläder brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända bröllopsmiddag dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy bröllopsmässa heidi&eric dryck smycken makeup så gjorde vi mode brudklädsel personligt bröllopsresa bröllopskoordinator bröllopsbok smekmånad bröllopspresenter ellen&gustaf resor bröllopsfotograf ecobride brudskål victoria&daniel gäster katharina&martin katharina brunat vegan vegetariskt vinterbröllop retro bröllopstrend cupcakes ekoguld rosor julklapp 2014 kungligt bröllop recept jordgubbar krav stearinljus rosa guld 2010 svanen sara&daniel wwf forum midsommar bröllopsfrisyr linn&asim johannae trend vickning maryfly organics fsc madeleine&chris blå pinterest frogpearl naturskyddsföreningen bruduppsättning hyra parfym fyra bröllop earth hour bok & bibliotek alkoholfritt gunnebo slott bomull studio ankungen sigtunahöjden skärgårdsbröllop middag janna s världsmiljödagen spex&skoj svenskt sigill flique i underjorden buffé camino ris nyår lantligt musik båt naturens bästa champagne hemsida blomsterkrans färgglatt love stockholm servettvikning kate&william the fair tailor hindersprövning house of tammam spa rosenserien vego anna&micke kaffe drop-in klimatkompensera sojaljus bröllopsvals häst och vagn elin atterstig crème de la crème eventomatic photago beyond retro kyrka ecocert life by lisen linnea@sverker brudkrona lisen organics gröna november guerilla gardening pernilla&david annie&tomas sju sorters kakor gästlista dr.hauschka skottår bernzon blommor prickigt påsk blomsti naked cake norge gilda&pearl lisa&anton sagobröllop jessica jäger syntetiska diamanter deli stockholm tackkort marie&henrik bellapierre florist tina larsson våra oköttsliga lustar honoré des prés sommarväska förkylning robin&annika linnea&sverker städprodukter afternoon tea sara&andreas louise&dusan almedalen fanny&daniel bröllopsfilm såpbubblor balanzen h&m presentöppning flower power wise lantmännen regnbågsbröllop ekolibreeze linn&mattias
Nu är inte jag vegetarian men gillar att välja bort kött så ofta jag kan (väljer hellre vegetariskt och fisk ibland kyckling). Det är definitivt brudparet som bestämmer och de andra får vara glada för brudparet och visa god anda, vilket de allra flesta gör. :)