headerfoto

Då maten är huvudsaken

Har ni börjat fundera på bröllopsmenyn? Buffé? 3-rätters? 2-rätters + tårta? Men vad serverar vi  Kalle som är allergisk? Och Anna som är gravid, hur gör vi nu? Vilken mat är i säsong egentligen?

När jag besökte min moster och morbror senast insåg jag verkligen hur viktig del av bröllopsfesten som just maten är – för både brudpar och för gäster . Det tog mindre än en minut från att jag berättat om min bok om ekologiska bröllop till att vi genast hade en livlig diskussion gällande bröllopsmiddagar.

 

Själv är jag semi-vegetarian, dvs jag äter ekologiska ägg och fisk om den ej är rödmarkerad, men inte kött eller fågel. 

 

- Men om man bjuder till bröllop så måste man ju anpassa menyn till att gästerna kanske inte gillar vegetariskt, säger min morbror bestämt.

 

- Det behöver ju inte vara helt vegetariskt för att vara ekologiskt, om brudparet är köttätare till vardags så kan de ju välja ekologiskt och närproducerat kött, säger jag.

 

- Men även om de är vegetarianer så måste de ju bjuda gästerna på kött eller kyckling, invänder min morbror.

 

- Det är väl ändå upp till brudparet och deras värderingar, det är ju deras bröllopsdag, invänder jag tillbaka.

 

Och så håller vi på en stund utan att komma till enighet.  Jag gillar att höra andras åsikter och värderingar kring miljö och hållbar livsstil. Särskilt den äldre generationen har en helt annan synvinkel har jag märkt. Idag är det ju praktiskt taget regel att varje restaurang, cateringfirma eller festarrangör har i åtanke att ordna fram ett vegetariskt alternativ till de gäster som så önskar. Kanske kan det uppfattas som lika ohyfsat att inte bjuda på kött till middagen då situationen är den omvända?

 

För mig är det en självklarhet att det som serveras på bröllopsmiddagen utgår från brudparets personliga smak och värderingar men att man tar hänsyn till allergier och vissa etiska eller religiösa värderingar och i så fall ordnar specialkost.  Men att köttätare skulle bli förnärmade för att de ”tvingas” äta enbart vegetariskt en kväll var för mig en helt ny tanke.

 

- Ja, men om man som gäst och köttätare vet att det endast kommer serveras vegetariskt till middag så kanske man väljer att tacka nej till inbjudan, vidhåller min morbror.

 

- Är det middagen som är huvudsaken eller tackar man inte i första hand ja för att man vill hylla brudparet vid deras bröllop? frågar jag med ironi i undertonen.

 

Den dag jag själv gifter mig kommer jag inte servera kött till bröllopsmiddag, oavsett om min morbror anser det som ohyfsat. Men fisk och skaldjur stämmer med mina personliga värderingar så det kanske kan lugna hans proteinbehov tillräckligt för att komma i alla fall.

”Vänligen ange önskemål om specialkost ex. äter ej vegetariskt i samband med er o.s.a.” Ännu har jag inte sett ovanstående formulering på en bröllopsinbjudan, men man ska aldrig säga aldrig. Det viktigaste är väl ändå till syvende och sist vilka värderingar brudparet själva har i frågan.

 

Kommentera gärna och säg vad du tycker i frågan!

Foto: Arla

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln