Då maten är huvudsaken
Har ni börjat fundera på bröllopsmenyn? Buffé? 3-rätters? 2-rätters + tårta? Men vad serverar vi Kalle som är allergisk? Och Anna som är gravid, hur gör vi nu? Vilken mat är i säsong egentligen?
När jag besökte min moster och morbror senast insåg jag verkligen hur viktig del av bröllopsfesten som just maten är – för både brudpar och för gäster . Det tog mindre än en minut från att jag berättat om min bok om ekologiska bröllop till att vi genast hade en livlig diskussion gällande bröllopsmiddagar.
Själv är jag semi-vegetarian, dvs jag äter ekologiska ägg och fisk om den ej är rödmarkerad, men inte kött eller fågel.
- Men om man bjuder till bröllop så måste man ju anpassa menyn till att gästerna kanske inte gillar vegetariskt, säger min morbror bestämt.
- Det behöver ju inte vara helt vegetariskt för att vara ekologiskt, om brudparet är köttätare till vardags så kan de ju välja ekologiskt och närproducerat kött, säger jag.
- Men även om de är vegetarianer så måste de ju bjuda gästerna på kött eller kyckling, invänder min morbror.
- Det är väl ändå upp till brudparet och deras värderingar, det är ju deras bröllopsdag, invänder jag tillbaka.
Och så håller vi på en stund utan att komma till enighet. Jag gillar att höra andras åsikter och värderingar kring miljö och hållbar livsstil. Särskilt den äldre generationen har en helt annan synvinkel har jag märkt. Idag är det ju praktiskt taget regel att varje restaurang, cateringfirma eller festarrangör har i åtanke att ordna fram ett vegetariskt alternativ till de gäster som så önskar. Kanske kan det uppfattas som lika ohyfsat att inte bjuda på kött till middagen då situationen är den omvända?
För mig är det en självklarhet att det som serveras på bröllopsmiddagen utgår från brudparets personliga smak och värderingar men att man tar hänsyn till allergier och vissa etiska eller religiösa värderingar och i så fall ordnar specialkost. Men att köttätare skulle bli förnärmade för att de ”tvingas” äta enbart vegetariskt en kväll var för mig en helt ny tanke.
- Ja, men om man som gäst och köttätare vet att det endast kommer serveras vegetariskt till middag så kanske man väljer att tacka nej till inbjudan, vidhåller min morbror.
- Är det middagen som är huvudsaken eller tackar man inte i första hand ja för att man vill hylla brudparet vid deras bröllop? frågar jag med ironi i undertonen.
Den dag jag själv gifter mig kommer jag inte servera kött till bröllopsmiddag, oavsett om min morbror anser det som ohyfsat. Men fisk och skaldjur stämmer med mina personliga värderingar så det kanske kan lugna hans proteinbehov tillräckligt för att komma i alla fall.
”Vänligen ange önskemål om specialkost ex. äter ej vegetariskt i samband med er o.s.a.” Ännu har jag inte sett ovanstående formulering på en bröllopsinbjudan, men man ska aldrig säga aldrig. Det viktigaste är väl ändå till syvende och sist vilka värderingar brudparet själva har i frågan.
Kommentera gärna och säg vad du tycker i frågan!
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Elena » Glad midsommar!: ”Vill du ta ett lån och vet inte var du kan få ett riktigt lån? Vill du starta et..”
-
Dékány » Glad midsommar!: ”Behöver du akut kredit? Vi tillhandahåller företagslån, personliga lån, studielå..”
-
Richard » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Behöver du akut kredit? Vi tillhandahåller företagslån, personliga lån, studielå..”
-
Dékány » Glad midsommar!: ”Behöver du ett akut lån? Behöver du någon form av lån för att starta ett företag..”
-
Dékány » Glad midsommar!: ”Behöver du ett akut lån? Behöver du någon form av lån för att starta ett företag..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
bellapierre marie&henrik tackkort deli stockholm syntetiska diamanter jessica jäger sagobröllop lisa&anton linne vattenlimousine naked cake blomsti påsk prickigt bernzon blommor skottår festprogram maria&markus ta tillvara annie&tomas pernilla&david guerilla gardening gröna november lisen organics brudkrona linnea@sverker var rädd om maten ekolibreeze regnbågsbröllop lantmännen hotell flower power presentöppning h&m balanzen såpbubblor bröllopsfilm fanny&daniel almedalen louise&dusan sara&andreas afternoon tea städprodukter linnea&sverker robin&annika förkylning sommarväska honoré des prés earth day the great gatsby drop-in väder sångsolist svensexa rosenserien statistik recension kärlekens dag medeltidsbröllop barn photo booth bröllop i sigtuna odla life by lisen ecocert kyrka wedding weekend photago eventomatic crème de la crème elin atterstig häst och vagn bröllopsvals sojaljus klimatkompensera nyår ris för honom buffé flique i underjorden svenskt sigill solrosor pärlor kakor naturens bästa 20-talet ekohippa frimärken appar grönt catering biodynamiskt låna stockholm spex&skoj världsmiljödagen janna s middag skärgårdsbröllop parfym hyra bruduppsättning hungerprojektet glamour madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper ekoturism bordsplacering bröllopsplaner brudtärna bröllopsfrisyr förlovning jul höst better globe wwf sara&daniel svanen midsommar forum rosa budget krav jordgubbar stearinljus alla hjärtans dag brud utomhusbröllop kungligt bröllop bröllopskonsultation trädgårdsbröllop närproducerat favours vegetariskt bröllopstrend retro katharina brunat vitt vegan etiskt brudskål weleda festlokal hår ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad hudvård fest ja! sommar så gjorde vi smycken makeup ringar ecobride club fair trade bröllopsmässa accessoarer bröllopstårta tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända kläder dukning dekorationer vigsel återbruk diy 2013 heidi&eric dryck säsong tema presenter mode brudklädsel personligt bröllopsresa bröllopskoordinator inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf resor gäster katharina&martin ecobride victoria&daniel josefine&kalle inbjudningskort vin ängsbröllop 2012 brudgum vinterbröllop rosor cupcakes ekoguld transporter recept julklapp 2014 återvunnet möhippa dessert guld 2010 2011 liseberg choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal linn&asim johannae trend nvey eco blå pinterest frogpearl naturskyddsföreningen vickning vår fsc vitguld fyra bröllop earth hour bok & bibliotek frieri corsage gul slöja underkläder läckö tärna ina nordberg alkoholfritt gunnebo slott bomull studio ankungen sigtunahöjden lantligt musik båt valborgs champagne hemsida blomsterkrans färgglatt kinnekulle morgongåva utomlands camino ekoturismföreningen brunch wilma&friends rabattkod lavish design care candle grow eco gt silver fiskguide beyond retro fotobås sophia couture carl-philip och sofia love stockholm servettvikning kate&william the fair tailor hindersprövning house of tammam spa vego elsa billgren anna&micke kaffe photo by heart våra oköttsliga lustar florist tina larsson pride twitter spar pengar ekosilver nuxe 50-talet en köpfri dag svenska inredningsbolaget palmgrens praliner david schreiner patricia&henrik dermanord anna-karin&hans djurtester marsalk beneco mattias kristiansson wise rebeqah&waldemar ekocharter hålla tal cake toppers linn&mattias go red 60-talet jenny & johnny estelle amanda borneke bröllopsforum volontärresor sju sorters kakor gästlista dr.hauschka hanna&björn toastmaster forever unique jewelry mikael sjömilla lars wallin lila norge gilda&pearl google weddings orange dans loveko gästbok skebo herrgård first sight
Nu är inte jag vegetarian men gillar att välja bort kött så ofta jag kan (väljer hellre vegetariskt och fisk ibland kyckling). Det är definitivt brudparet som bestämmer och de andra får vara glada för brudparet och visa god anda, vilket de allra flesta gör. :)