Vår bröllopsmiddag
Vi bestämde i god tid före bröllopet att vi skulle göra vad vi kunde föra att hålla nere matkostnaden, genom att laga allt själva till vårt bröllop. Förutom tårtan. Det var ett jobb som krävde många engagerade nära och kära för att både baka bröd, kakor och sen göra själva buffén också. Genom att vi lagade maten själva så kunde vi välja ekologiska och närproducerade ingredienser som var möjligt utan att det behövde kosta så mycket extra. Jag sade till en nära vän precis efter vigseln att om du ska gifta dig ”låt någon annan laga maten”, men jag ändrade mig lika snabbt. För gästerna älskade vår mat. Just för att de visste att vi gjort den själva med både själ, hjärta och omtanke om miljön. Det blev en succé – vilket givetvis var roligt för alla som varit inblandade och framförallt för Tommy och mig.
Min mormor bakade sju sorters kakor. Min mormor är grym på att baka och när vi var barn så bakade hon gröna smördegskakor till oss som vi älskade och kallade ”Hulken-kakor”. Behöver jag säga att min mormor fixade sådana till vårt bröllop? Behöver jag säga att alla gröna kakor försvann i ett nafs? De var ett vinnande koncept även för de vuxna. Sedan bakade min tärnas mamma ”småladskringlor”, som verkligen passar på ett somrigt smålandsbröllop. Min mamma och pappa samsades i köket en hel dag och lagade kött och Västerbottenostpaj. Hanna, min andra tärna bakade bröd, knäckebröd och lagade alla vegetariska alternativ. Hanna drömmer om sitt eget café och det förstår vi verkligen eftersom hon är riktigt duktig på smaker. Brödet blev så himla populärt att jag har fått både telefonsamtal, mail och sms efteråt från gästers som vill ha receptet. Själv lagade jag potatissallad och chevré-kräm och Tommy gjorde sin goda vitlökssås och egen ekologisk Baileys till kaffet.
Hjälps man åt så kan man fixa det mesta har jag lärt mig under dessa dagar. Vi hade dessutom tre personer som hjälptes åt i köket och serveringen och utan dem skulle vi aldrig klarat oss. Mina tärnor hjälpte även till där det behövdes vilket var helt fantastiskt för mig. Då kunde jag släppa allt och bara njuta av vår dag.
/Vera
PS: Eftersom brödet blev en succé så får även ni läsare ta del av det. Receptet kommer längre ner i inlägget.
Hannas goda filmjölksbröd
Ingredienser:
5 dl vetemjöl*
2 dl rågmjöl*
1 dl grahamsmjöl*
1 dl havregryn*
1.75 msk bikarbonat
2 tsk salt
1,5 dl sirap
1,5 dl 4-kross*
1 liter filmjölk 3-5%*
1/2 dl linfrö*
1 dl solrosfrö*
1 dl pumpafrö*
*Använd gärna ekologiska ingredienser.
Gör så här:
Smörj formen med olivolja och ta ca 1 dl havregryn och fördela i formen. Fungerar även med solroskärnor eller pumpafrön eller blanda alla ingredienser. Använd det du gillar bäst. Rör ihop alla ingredienser till en smet och häll i den oljade formen. Ställ formen i ugnen i 175 grader i ca 1.5 timme. Brödet ska helst göras 1-2 dagar innan eftersom det smakar bäst när det fått stå till sig, men fungerar givetvis även färskt.
Vill ni ha fler tips på hur ni fixar er egen bröllopsmiddag?
Bli medlem i EcoBride Club!
Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Allt för att förenkla planeringen av ert drömbröllop! Det kostar ingenting att testa. Första månaden bjuder vi på utan kostnad!
Bli medlem här >
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
louise&dusan sara&andreas almedalen städprodukter en köpfri dag nuxe 50-talet ekosilver sommarväska pride the great gatsby earth day marie&henrik tackkort first sight loveko deli stockholm orange dans google weddings norge gilda&pearl naked cake mikael sjömilla blomsti toastmaster skottår hanna&björn sju sorters kakor volontärresor festprogram pernilla&david bröllopsforum guerilla gardening lisen organics gröna november 60-talet go red var rädd om maten cake toppers hålla tal rebeqah&waldemar wise mattias kristiansson flower power beneco såpbubblor djurtester anna-karin&hans dermanord eventomatic crème de la crème elin atterstig lavish design rabattkod bröllopsvals klimatkompensera väder kaffe anna&micke rosenserien elsa billgren spa kärlekens dag medeltidsbröllop the fair tailor photo booth servettvikning bröllop i sigtuna carl-philip och sofia sophia couture ecocert wedding weekend fiskguide silver naturens bästa musik båt lantligt brunch ris utomlands för honom buffé flique i underjorden färgglatt pärlor hemsida janna s middag skärgårdsbröllop appar studio ankungen bomull låna alkoholfritt ina nordberg tärna läckö fyra bröllop gul hyra bruduppsättning hungerprojektet brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper naturskyddsföreningen bordsplacering bröllopsplaner johannae linn&asim bröllopsfrisyr förlovning jul forum wwf sara&daniel svanen midsommar rosa budget stearinljus krav jordgubbar recept transporter 2014 julklapp närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop retro ängsbröllop favours brudgum inbjudningskort katharina brunat vitt victoria&daniel brudskål ecobride festlokal hår ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad bröllopsresa personligt ja! sommar presenter smycken makeup ecobride club ringar bröllopsmässa 2013 vigsel återbruk tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett brudklänning skönhet second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat återanvända bröllop kläder dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy fair trade dryck heidi&eric säsong tema så gjorde vi mode brudklädsel fest bröllopskoordinator hudvård inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf resor gäster katharina&martin weleda etiskt josefine&kalle vin vegan bröllopstrend vegetariskt vinterbröllop 2012 cupcakes ekoguld rosor utomhusbröllop brud alla hjärtans dag kungligt bröllop möhippa dessert återvunnet guld 2010 2011 choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal liseberg trend nvey eco better globe höst pinterest frogpearl ekoturism vickning vår fsc vitguld blå earth hour bok & bibliotek frieri corsage parfym glamour världsmiljödagen spex&skoj stockholm gunnebo slott biodynamiskt catering grönt sigtunahöjden slöja underkläder kakor blomsterkrans solrosor svenskt sigill kinnekulle morgongåva camino ekoturismföreningen nyår frimärken ekohippa 20-talet valborgs champagne photago beyond retro fotobås kyrka life by lisen odla love stockholm barn kate&william hindersprövning house of tammam recension statistik vego svensexa sångsolist drop-in photo by heart wilma&friends sojaljus häst och vagn care candle grow eco gt fanny&daniel bröllopsfilm patricia&henrik balanzen h&m marsalk presentöppning hotell ekocharter lantmännen ekolibreeze regnbågsbröllop linn&mattias brudkrona linnea@sverker estelle jenny & johnny amanda borneke annie&tomas gästlista dr.hauschka ta tillvara maria&markus bernzon blommor forever unique jewelry prickigt påsk lars wallin lila vattenlimousine linne lisa&anton sagobröllop jessica jäger syntetiska diamanter gästbok bellapierre skebo herrgård florist tina larsson våra oköttsliga lustar honoré des prés twitter förkylning spar pengar robin&annika linnea&sverker afternoon tea david schreiner svenska inredningsbolaget palmgrens praliner