headerfoto

Vem var Valentin?

På torsdag, den 14 februari, är det Alla Hjärtans dag eller Valentines Day som det kallas i andra länder. Valentines Day är en tradition som ursprungligen kommer från medeltidens England och Frankrike som har förbindelser med firandet av helgonet, Sankt Valentin. Det finns tvister i vem Valentine är eftersom det lär funnits fler Valentin som traditionen kan uppkommit ifrån. Men den mest kända är sägnen om Valentin som led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring 200-talet. Hans straff var att han vigt unga älskade par mot kejsare Claudius II vilja eftersom kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé.

När Valentin satt fängslad så kom fångvaktarens dotter med mat till honom och de blev förälskade. Innan Valentin avrättades så skrev han ett avskedsbrev till henne som han undertecknade med "Din Valentin". Det här kan vara det första "Valentinkortet" som skickades, och det är början på traditionen att skicka kort till varandra den 14 februari.

 

I Sverige har firandet av Sankt Valentines dag funnits sedan 60-talet och mest i kommersiellt syfte. Det var först på 90-talet som det började uppmärksammas på riktigt. Jag själv tycker det är en fin sed – fast som inte behöver kosta massa. Jag tycker det är viktigt vi tänker på varandra året om, vilken relation du än har – inte bara på Alla Hjärtans Dag.

 

Hur kommder du att fira Alla hjärtans dag?

 

/Vera

Foto: Cecilia Engvall/Cecreative.se

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln