headerfoto

Vem syr era bröllopskläder?

Igår kväll visade SVT ett intressant program om textilindustrin i Asien och villkoren för textilarbetarna. Det är skrämmande fakta. En levnadslön i Bangladesh dvs. minimum vad man behöver för att klara mat och husrum är 1000 kr i månaden. En sömmerska i Bangladesh arbetar 10 tim per dag, 7 dagar i veckan och tjänar motsvarande 300 kr i månaden. Även fabriken med ekologiska tyger visade sig ha urusla arbetsvillkor. Vad kan man själv göra för att hjälpa till på vägen mot en förändring?

 

Här kommer några tips när ni väljer kläder till er och ert brudfölje:

  • Köp rättvisemärkta kläder. Det garanterar att kläderna är producerade under bra arbetsvillkor. Exempelvis säljer Gemenskap Grön rättvisemärkta klänningar som passar till brudtärna och brudnäbbar. The Fair Tailor säljer skräddarsydda skjortor som är producerade under schyssta villkor.
  • Välj dresscode ”Kavaj” eller ”Mörk kostym”. Då kan både brudgum och manliga gäster välja en kostym de redan har i garderoben eller som de kan använda vid andra tillfällen framöver. För hur ofta använder man egentligen frack, frockcoat eller smoking?
  • Hyr kläder. På så sätt förlängs varje plaggs livslängd. Se till att välja en miljövänlig kemtvätt.
  • Köp brudklänning second-hand. De flesta är ju faktiskt bara använda en enda gång tidigare. Leta på köp-och-sälj-sidor på Internet eller på hyrbutikernas utförsäljning av förra årets säsong. Wedding by Camilli är en second-hand butik  i Göteborg som är specialiserad på bröllopskläder.
  • Anlita en skräddare och förklara att ni vill att de använder återvunnet tyg. Gamla tygstuvar och second-hand-kläder kan bli helt nya plagg.

 

Kommentera gärna inlägget:

  • Sebastian Stjern • 12 augusti 2010 15:21:32
    Kul att vi på The Fair Tailor finns med som exempel här. Nu har vi dessutom precis släppt både frackskjortor och smokingskjortor i egyptisk bomull och ekologisk bomull. Spana in dem på http://www.thefairtailor.com/fardiga-modeller/frack-och-smokingskjortor.html

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln