headerfoto

Läskiga läppglans

Jag erkänner. Jag är beroende. Läppglansberoende. Kommer inte riktigt ihåg hur det startade. Kanske när jag jobbade på Aftonbladet och gick förbi nöjesredaktionens plutande läppar varje morgon, kanske redan när jag fick min första pojkvän i högstadiet eller kanske var det ännu tidigare bland nariga stallkompisar på ridskolan där alla bara var tvugna att ha ett "Läppomoj" dvs ett Nivea i klassisk blå plåtburk.

I vuxen ålder har jag lärt mig varför man så lätt blir läppglansberoende och ju mer jag kikar på innehållsförteckningen i smink överlag så blir jag mörkrädd. Därför blir jag inte förvånad när jag läser DN:s läppglans test i veckan. 

 

Flera doftämnen som finns i vanliga läppglans kan ge eksem och irriterad hud, enligt ett test som Testfakta genomfört, skriver tidningen. 

Testfakta har låtit det franska laboratoriet Eurofins testa åtta läppglans från märkena Lancome, Maybelline, Max Factor, Clinique, Isadora, L´Oreal, Body Shop och ACO. I fyra av de åtta produkterna förekommer elva av de 26 mest allergena doftämnena. Lancomes läppglans innehåller Limonene och Linalol, två ämnen som kan ge hudirritation och överkänslighetsreaktioner som till exempel klåda, torrhet och rodnad. 
Läppglanset från L´Oreal innehåller bland annat Benzyl Bensoate som kan irritera slemhinnor och ögon och räknas som ett av de 13 allra värsta allergena ämnena, enligt EU:s vetenskapliga kommitté. Även ämnet Geraniol som ingår i Body Shops produkt räknas in bland de 13 värsta allergenerna, och kan ge hudirritationer.

Läs mer här >

 

För fyra år sedan testade jag ekologiskt läppglans för första gången och blev helt såld. Det var Dermanords läppglans och fortfarande har jag ett Dermanord-glans i varje handväska så jag inte riskerar att stå utan.  Jag har nog 20 läppglans i olika färger och av olika märken. Jag använder alla. Stoppar dem i olika väskor, jackfickor, nessesären, skrivbordslådan... Höstens nya favorit i Nvey Eco:s lip lustre i färgen Coco Honey som du just nu kan vinna ditt eget ex av i vår Facebook-tävling

 

Med tanke på vad traditionella läppglans innehåller så är det ju inte så konstigt att man blir beroende. Att vara beroende av ekologiskt läppglans känns lite bättre. Då är fokus på näringsrika ingredienser som tillför fukt och vitaminer och håller läpparna mjuka och smidiga. Eller så kanske det bara är jag som är helt såld på läppglans? :) 

 

Här kommer mina personliga topp 3 favoriter: 

 

Dermanord Wildberry, ca 145 kr

 

Nvey Eco lip lustre Coco Honey, ca 265 kr

 

Lisen Organics Citron/Mynta, ca 70 kr

Foto: LisenOrganics.se

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln