headerfoto

Var rädd om maten

Det blir nästan alltid mat över när man arrangerar fest.  Även en vanlig vardag slänger svenska folket ungefär 20 procent av all mat man handlar. Ett enormt slöseri både för miljön och för plånboken. Under v.47 utmanar Lantmännen alla svenskar att slänga så lite mat som möjligt under en vecka. ”Var rädd om maten”-veckan 22-28 november dedikeras helt till att sluta slänga mat i onödan. Utmana er själva under en vecka och var med ni också.

 

I vårt hem är det min sambo som är den stora ambassadören för att inte slänga mat. Att slänga mat kommer inte på tal! Jag håller med om att man inte ska slänga mat men har samtidigt en dålig ovana att ofta laga för stora portioner. Vi har inga innovativa sätt att ta hand om matrester men eftersom min sambo är lång och smal och kan äta vad som helst utan att det syns brukar det sluta i att han helt enkelt äter upp det sista (mycket praktiskt). Dessutom har vi en konstant välfylld frys med lunchlådor och mellanmål att ta fram när man är sådär småhungrig (också det mycket praktiskt). Hur tar ni hand om era matrester?

 

När man planerar bröllop för många gäster är det alltid svårt att beräkna hur mycket mat som verkligen går åt. Restauranger och cateringföretag är dessutom bra på att ta i lite extra för att verka generösa med portionerna vilket ofta resulterar i rester.

 

3 tips för att slippa slänga mat från er festmiddag.

  • Ta med tomma lunchlådor och burkar till festlokalen så att ni lätt kan ta med rester hem från festen.  Förvarna familjen och närmaste vännerna att de gärna får med sig mat hem om det blir över. Ni själva har ju troligtvis en bröllopsnatt och kanske smekmånad att njuta av och då kanske inte matlådor står högst upp på önskelistan. 
  • Be restaurang eller catering att laga ”lagom” stora portioner. Det är sällan de tar i i underkant och ingen bröllopsgäst blir glad av en övermätt mage. Lagom är bäst.
  • Fråga restaurangen/cateringen hur de hanterar matrester redan när ni beställer. Gör klart att ni gärna ser att personalen får med sig rester hem eller att de samarbetar med en organisation som ser till att maten går till hemlösa.

 

Läs mer om kampanjen ”Var rädd om maten”>

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln