Då maten är huvudsaken
Har ni börjat fundera på bröllopsmenyn? Buffé? 3-rätters? 2-rätters + tårta? Men vad serverar vi Kalle som är allergisk? Och Anna som är gravid, hur gör vi nu? Vilken mat är i säsong egentligen?
När jag besökte min moster och morbror senast insåg jag verkligen hur viktig del av bröllopsfesten som just maten är – för både brudpar och för gäster . Det tog mindre än en minut från att jag berättat om min bok om ekologiska bröllop till att vi genast hade en livlig diskussion gällande bröllopsmiddagar.
Själv är jag semi-vegetarian, dvs jag äter ekologiska ägg och fisk om den ej är rödmarkerad, men inte kött eller fågel.
- Men om man bjuder till bröllop så måste man ju anpassa menyn till att gästerna kanske inte gillar vegetariskt, säger min morbror bestämt.
- Det behöver ju inte vara helt vegetariskt för att vara ekologiskt, om brudparet är köttätare till vardags så kan de ju välja ekologiskt och närproducerat kött, säger jag.
- Men även om de är vegetarianer så måste de ju bjuda gästerna på kött eller kyckling, invänder min morbror.
- Det är väl ändå upp till brudparet och deras värderingar, det är ju deras bröllopsdag, invänder jag tillbaka.
Och så håller vi på en stund utan att komma till enighet. Jag gillar att höra andras åsikter och värderingar kring miljö och hållbar livsstil. Särskilt den äldre generationen har en helt annan synvinkel har jag märkt. Idag är det ju praktiskt taget regel att varje restaurang, cateringfirma eller festarrangör har i åtanke att ordna fram ett vegetariskt alternativ till de gäster som så önskar. Kanske kan det uppfattas som lika ohyfsat att inte bjuda på kött till middagen då situationen är den omvända?
För mig är det en självklarhet att det som serveras på bröllopsmiddagen utgår från brudparets personliga smak och värderingar men att man tar hänsyn till allergier och vissa etiska eller religiösa värderingar och i så fall ordnar specialkost. Men att köttätare skulle bli förnärmade för att de ”tvingas” äta enbart vegetariskt en kväll var för mig en helt ny tanke.
- Ja, men om man som gäst och köttätare vet att det endast kommer serveras vegetariskt till middag så kanske man väljer att tacka nej till inbjudan, vidhåller min morbror.
- Är det middagen som är huvudsaken eller tackar man inte i första hand ja för att man vill hylla brudparet vid deras bröllop? frågar jag med ironi i undertonen.
Den dag jag själv gifter mig kommer jag inte servera kött till bröllopsmiddag, oavsett om min morbror anser det som ohyfsat. Men fisk och skaldjur stämmer med mina personliga värderingar så det kanske kan lugna hans proteinbehov tillräckligt för att komma i alla fall.
”Vänligen ange önskemål om specialkost ex. äter ej vegetariskt i samband med er o.s.a.” Ännu har jag inte sett ovanstående formulering på en bröllopsinbjudan, men man ska aldrig säga aldrig. Det viktigaste är väl ändå till syvende och sist vilka värderingar brudparet själva har i frågan.
Kommentera gärna och säg vad du tycker i frågan!
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » 5 stiltips för brudgummen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Annika och Robin gifte sig hemma på gården: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Välj tema: Prickigt - för ett gladare bröllop!: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
linn&mattias ekolibreeze regnbågsbröllop lantmännen ekocharter wise mattias kristiansson h&m beneco balanzen fanny&daniel anna-karin&hans dermanord palmgrens praliner svenska inredningsbolaget david schreiner städprodukter linnea&sverker robin&annika ekosilver spar pengar twitter pride the great gatsby earth day marie&henrik tackkort gästbok syntetiska diamanter jessica jäger sagobröllop google weddings gilda&pearl norge lila lars wallin påsk forever unique jewelry toastmaster skottår festprogram maria&markus ta tillvara dr.hauschka annie&tomas guerilla gardening estelle jenny & johnny go red 60-talet carl-philip och sofia sophia couture kyrka wedding weekend fiskguide silver gt crème de la crème care candle lavish design sojaljus wilma&friends photo by heart drop-in sångsolist svensexa rosenserien statistik recension kärlekens dag medeltidsbröllop kate&william barn love stockholm odla solrosor blomsterkrans kakor naturens bästa ekohippa 20-talet frimärken brunch ekoturismföreningen för honom camino buffé kinnekulle ina nordberg tärna läckö underkläder slöja sigtunahöjden grönt catering biodynamiskt låna stockholm bok & bibliotek glamour gul corsage frieri ekoturism bordsplacering bröllopsplaner brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper förlovning jul höst better globe nvey eco liseberg lokal slottsbröllop rättvisemärkt choklad budget 2011 möhippa återvunnet dessert utomhusbröllop kungligt bröllop alla hjärtans dag brud närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop brudgum retro ängsbröllop vinterbröllop vitt vegan vin festlokal josefine&kalle victoria&daniel weleda skor hår ekobrud vinter fair flowers fair plants bröllopsfoto inbjudningar hudvård fest ja! sommar presenter tema säsong ringar ecobride club 2013 fair trade vigsel återbruk tävling bordsdekorationer kläder brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända bröllopsmiddag dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy bröllopsmässa heidi&eric dryck smycken makeup så gjorde vi mode brudklädsel personligt bröllopsresa bröllopskoordinator bröllopsbok smekmånad bröllopspresenter ellen&gustaf resor bröllopsfotograf ecobride brudskål etiskt gäster katharina&martin katharina brunat inbjudningskort vegetariskt favours 2012 bröllopstrend cupcakes ekoguld rosor julklapp 2014 transporter recept jordgubbar krav stearinljus rosa guld 2010 svanen sara&daniel wwf forum midsommar bröllopsfrisyr linn&asim johannae trend vickning vår fsc vitguld blå pinterest frogpearl naturskyddsföreningen bruduppsättning hyra parfym fyra bröllop earth hour hungerprojektet alkoholfritt gunnebo slott bomull studio ankungen appar skärgårdsbröllop middag janna s världsmiljödagen spex&skoj svenskt sigill flique i underjorden morgongåva utomlands ris nyår lantligt båt musik valborgs champagne hemsida pärlor färgglatt bröllop i sigtuna servettvikning photo booth the fair tailor hindersprövning house of tammam spa vego elsa billgren anna&micke kaffe väder klimatkompensera bröllopsvals rabattkod häst och vagn elin atterstig grow eco eventomatic photago beyond retro ecocert fotobås life by lisen brudkrona linnea@sverker lisen organics gröna november amanda borneke bröllopsforum pernilla&david volontärresor sju sorters kakor gästlista bernzon blommor hanna&björn prickigt blomsti mikael sjömilla naked cake vattenlimousine linne lisa&anton dans orange deli stockholm loveko bellapierre skebo herrgård first sight våra oköttsliga lustar florist tina larsson honoré des prés sommarväska förkylning 50-talet nuxe afternoon tea en köpfri dag almedalen sara&andreas louise&dusan bröllopsfilm patricia&henrik djurtester såpbubblor marsalk presentöppning flower power hotell rebeqah&waldemar cake toppers hålla tal var rädd om maten
Nu är inte jag vegetarian men gillar att välja bort kött så ofta jag kan (väljer hellre vegetariskt och fisk ibland kyckling). Det är definitivt brudparet som bestämmer och de andra får vara glada för brudparet och visa god anda, vilket de allra flesta gör. :)