headerfoto

Då maten är huvudsaken

Har ni börjat fundera på bröllopsmenyn? Buffé? 3-rätters? 2-rätters + tårta? Men vad serverar vi  Kalle som är allergisk? Och Anna som är gravid, hur gör vi nu? Vilken mat är i säsong egentligen?

När jag besökte min moster och morbror senast insåg jag verkligen hur viktig del av bröllopsfesten som just maten är – för både brudpar och för gäster . Det tog mindre än en minut från att jag berättat om min bok om ekologiska bröllop till att vi genast hade en livlig diskussion gällande bröllopsmiddagar.

 

Själv är jag semi-vegetarian, dvs jag äter ekologiska ägg och fisk om den ej är rödmarkerad, men inte kött eller fågel. 

 

- Men om man bjuder till bröllop så måste man ju anpassa menyn till att gästerna kanske inte gillar vegetariskt, säger min morbror bestämt.

 

- Det behöver ju inte vara helt vegetariskt för att vara ekologiskt, om brudparet är köttätare till vardags så kan de ju välja ekologiskt och närproducerat kött, säger jag.

 

- Men även om de är vegetarianer så måste de ju bjuda gästerna på kött eller kyckling, invänder min morbror.

 

- Det är väl ändå upp till brudparet och deras värderingar, det är ju deras bröllopsdag, invänder jag tillbaka.

 

Och så håller vi på en stund utan att komma till enighet.  Jag gillar att höra andras åsikter och värderingar kring miljö och hållbar livsstil. Särskilt den äldre generationen har en helt annan synvinkel har jag märkt. Idag är det ju praktiskt taget regel att varje restaurang, cateringfirma eller festarrangör har i åtanke att ordna fram ett vegetariskt alternativ till de gäster som så önskar. Kanske kan det uppfattas som lika ohyfsat att inte bjuda på kött till middagen då situationen är den omvända?

 

För mig är det en självklarhet att det som serveras på bröllopsmiddagen utgår från brudparets personliga smak och värderingar men att man tar hänsyn till allergier och vissa etiska eller religiösa värderingar och i så fall ordnar specialkost.  Men att köttätare skulle bli förnärmade för att de ”tvingas” äta enbart vegetariskt en kväll var för mig en helt ny tanke.

 

- Ja, men om man som gäst och köttätare vet att det endast kommer serveras vegetariskt till middag så kanske man väljer att tacka nej till inbjudan, vidhåller min morbror.

 

- Är det middagen som är huvudsaken eller tackar man inte i första hand ja för att man vill hylla brudparet vid deras bröllop? frågar jag med ironi i undertonen.

 

Den dag jag själv gifter mig kommer jag inte servera kött till bröllopsmiddag, oavsett om min morbror anser det som ohyfsat. Men fisk och skaldjur stämmer med mina personliga värderingar så det kanske kan lugna hans proteinbehov tillräckligt för att komma i alla fall.

”Vänligen ange önskemål om specialkost ex. äter ej vegetariskt i samband med er o.s.a.” Ännu har jag inte sett ovanstående formulering på en bröllopsinbjudan, men man ska aldrig säga aldrig. Det viktigaste är väl ändå till syvende och sist vilka värderingar brudparet själva har i frågan.

 

Kommentera gärna och säg vad du tycker i frågan!

Foto: Arla

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”좀 좋아 졌던 마음이 가라 앉겠지요. 녀석이 실 웃더니 한 손으로 내 허벅지를 치네 요. 그래 너도 별수 없이 수작 버리지? 한 손을 주먹쥐었습”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”많이 먹였나요? 8시부터 마신게 12시 가 다 되었습니다. 녀석이 제법 술이 쌔네요. 지금 꼬장을 부리면 분위기가 좀 어색한 시간인데... 녀석”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”병의 삼분의 일도 못 마셨어요. 녀석이 꼬장을 부리면 방어를 해 야 했기 때문에 맨정신이 필요 했지요. 녀석은 거의 600미리를 마셨죠. 소주로”

  • 코인카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ”더 마셔." "어지러운데..." 녀석이 한 병을 비웠을 때 방바닥에 내려 앉더군요. 아까 부워 놓은 양주를 녀 석의 병에다 또 따라 놓았지요”

  • 퍼스트카지노 » Vi skålar med ekologisk champagne:  ” "그렇게 웃지 마요. 내가 무슨 바본 줄 알아요. 얼굴에 바로 이건 장난이다라 는 웃음이 맺혀 있거만." "그럼 진지하게 말하면 사귈래?" ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln