Då maten är huvudsaken
Har ni börjat fundera på bröllopsmenyn? Buffé? 3-rätters? 2-rätters + tårta? Men vad serverar vi Kalle som är allergisk? Och Anna som är gravid, hur gör vi nu? Vilken mat är i säsong egentligen?
När jag besökte min moster och morbror senast insåg jag verkligen hur viktig del av bröllopsfesten som just maten är – för både brudpar och för gäster . Det tog mindre än en minut från att jag berättat om min bok om ekologiska bröllop till att vi genast hade en livlig diskussion gällande bröllopsmiddagar.
Själv är jag semi-vegetarian, dvs jag äter ekologiska ägg och fisk om den ej är rödmarkerad, men inte kött eller fågel.
- Men om man bjuder till bröllop så måste man ju anpassa menyn till att gästerna kanske inte gillar vegetariskt, säger min morbror bestämt.
- Det behöver ju inte vara helt vegetariskt för att vara ekologiskt, om brudparet är köttätare till vardags så kan de ju välja ekologiskt och närproducerat kött, säger jag.
- Men även om de är vegetarianer så måste de ju bjuda gästerna på kött eller kyckling, invänder min morbror.
- Det är väl ändå upp till brudparet och deras värderingar, det är ju deras bröllopsdag, invänder jag tillbaka.
Och så håller vi på en stund utan att komma till enighet. Jag gillar att höra andras åsikter och värderingar kring miljö och hållbar livsstil. Särskilt den äldre generationen har en helt annan synvinkel har jag märkt. Idag är det ju praktiskt taget regel att varje restaurang, cateringfirma eller festarrangör har i åtanke att ordna fram ett vegetariskt alternativ till de gäster som så önskar. Kanske kan det uppfattas som lika ohyfsat att inte bjuda på kött till middagen då situationen är den omvända?
För mig är det en självklarhet att det som serveras på bröllopsmiddagen utgår från brudparets personliga smak och värderingar men att man tar hänsyn till allergier och vissa etiska eller religiösa värderingar och i så fall ordnar specialkost. Men att köttätare skulle bli förnärmade för att de ”tvingas” äta enbart vegetariskt en kväll var för mig en helt ny tanke.
- Ja, men om man som gäst och köttätare vet att det endast kommer serveras vegetariskt till middag så kanske man väljer att tacka nej till inbjudan, vidhåller min morbror.
- Är det middagen som är huvudsaken eller tackar man inte i första hand ja för att man vill hylla brudparet vid deras bröllop? frågar jag med ironi i undertonen.
Den dag jag själv gifter mig kommer jag inte servera kött till bröllopsmiddag, oavsett om min morbror anser det som ohyfsat. Men fisk och skaldjur stämmer med mina personliga värderingar så det kanske kan lugna hans proteinbehov tillräckligt för att komma i alla fall.
”Vänligen ange önskemål om specialkost ex. äter ej vegetariskt i samband med er o.s.a.” Ännu har jag inte sett ovanstående formulering på en bröllopsinbjudan, men man ska aldrig säga aldrig. Det viktigaste är väl ändå till syvende och sist vilka värderingar brudparet själva har i frågan.
Kommentera gärna och säg vad du tycker i frågan!
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Wagner Clerk » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Dékány » Fotobås till festen: ”Behöver du ett akut lån? Vi ger ut privatlån? Företagslån? Bostadslån? Lantbruks..”
-
Dékány » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Behöver du ett akut lån? Vi ger ut privatlån? Företagslån? Bostadslån? Lantbruks..”
-
LAPO » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”God dag, Behöver du ett lån för att starta ditt företag eller expansionsförslag?..”
-
Dékány » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Behöver du ett akut lån? Vi ger ut privatlån? Företagslån? Bostadslån? Lantbruks..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
louise&dusan sara&andreas almedalen städprodukter en köpfri dag nuxe 50-talet spar pengar sommarväska honoré des prés the great gatsby earth day marie&henrik tackkort first sight loveko deli stockholm orange dans lisa&anton linne vattenlimousine naked cake mikael sjömilla blomsti toastmaster hanna&björn bernzon blommor maria&markus ta tillvara dr.hauschka pernilla&david bröllopsforum amanda borneke jenny & johnny estelle linnea@sverker brudkrona var rädd om maten regnbågsbröllop ekolibreeze rebeqah&waldemar hotell mattias kristiansson flower power marsalk såpbubblor djurtester anna-karin&hans dermanord gt grow eco elin atterstig häst och vagn rabattkod bröllopsvals klimatkompensera väder kaffe anna&micke rosenserien elsa billgren spa house of tammam hindersprövning the fair tailor photo booth servettvikning bröllop i sigtuna carl-philip och sofia sophia couture ecocert wedding weekend fiskguide silver naturens bästa musik båt lantligt brunch ris för honom camino buffé flique i underjorden färgglatt pärlor hemsida janna s middag skärgårdsbröllop appar studio ankungen bomull gunnebo slott alkoholfritt ina nordberg tärna läckö fyra bröllop parfym hyra bruduppsättning bok & bibliotek brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper naturskyddsföreningen bordsplacering bröllopsplaner johannae linn&asim bröllopsfrisyr förlovning jul forum wwf sara&daniel svanen midsommar rosa budget stearinljus krav jordgubbar recept transporter 2014 julklapp närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop retro ängsbröllop favours brudgum inbjudningskort katharina brunat vitt victoria&daniel brudskål ecobride gäster hår ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad bröllopsresa personligt ja! sommar presenter smycken makeup ecobride club ringar bröllopsmässa 2013 vigsel återbruk tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett brudklänning skönhet second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat återanvända bröllop kläder dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy fair trade dryck heidi&eric säsong tema så gjorde vi mode brudklädsel fest bröllopskoordinator hudvård inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf resor festlokal katharina&martin weleda etiskt josefine&kalle vin vegan bröllopstrend vegetariskt vinterbröllop 2012 cupcakes ekoguld rosor utomhusbröllop brud alla hjärtans dag kungligt bröllop möhippa dessert återvunnet guld 2010 2011 choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal liseberg trend nvey eco better globe höst pinterest frogpearl ekoturism vickning vår fsc vitguld blå earth hour hungerprojektet frieri corsage gul glamour världsmiljödagen spex&skoj stockholm låna biodynamiskt catering grönt sigtunahöjden slöja underkläder kakor blomsterkrans solrosor svenskt sigill kinnekulle morgongåva utomlands ekoturismföreningen nyår frimärken ekohippa 20-talet valborgs champagne photago beyond retro fotobås kyrka life by lisen odla love stockholm barn kate&william medeltidsbröllop kärlekens dag recension statistik vego svensexa sångsolist drop-in photo by heart wilma&friends sojaljus lavish design care candle crème de la crème eventomatic fanny&daniel bröllopsfilm patricia&henrik balanzen beneco h&m presentöppning wise ekocharter lantmännen cake toppers hålla tal linn&mattias 60-talet go red lisen organics gröna november guerilla gardening annie&tomas festprogram volontärresor sju sorters kakor gästlista skottår forever unique jewelry prickigt påsk lars wallin lila norge gilda&pearl google weddings sagobröllop jessica jäger syntetiska diamanter gästbok bellapierre skebo herrgård florist tina larsson våra oköttsliga lustar pride twitter ekosilver förkylning robin&annika linnea&sverker afternoon tea david schreiner svenska inredningsbolaget palmgrens praliner
Nu är inte jag vegetarian men gillar att välja bort kött så ofta jag kan (väljer hellre vegetariskt och fisk ibland kyckling). Det är definitivt brudparet som bestämmer och de andra får vara glada för brudparet och visa god anda, vilket de allra flesta gör. :)