headerfoto

Fickguide för klimatsmart mat

Gästbloggare: Linn Rabe

 

Våren har kommit till stan! En vacker dag som denna vill man inte tänka på bekymmer och elände, men jag ska ändå peka på ett askgråt orosmoln inte allt för långt bort i fjärran. Just en dag som denna, när vi har så vackert väder bör vi tänka på klimatförändringarna. Tänka en extra gång på att vårt beteende kan komma att ändra klimatet radikalt, och med det många av förutsättningarna för vårt samhälle.

  

Just nu tänkte jag fokuser på den industri som står för 25% av koldioxidutsläppen i Sverige: Matindustrin!

Om alla i Sverige skulle avstå från en portion kött i veckan så skulle vi tillsammans minska koldioxidutsläppen med 1,5 miljoner ton om året. Det motsvarar utsläppen från 233 000 bilar under ett år. Kunde vi halvera mängden av all mat som bara slängs i världen, så skulle det vara samma sak som att ställa av hälften av alla världens bilar.

 

Det kommersiella jordbruket svarar för 80% av utsläppen i matproduktionskedjan och för en tredjedel av världens klimatbelastande utsläpp. Största delen av detta utsläpp är metanutsläpp från djurhållning. Enbart boskapsuppfödningen har ett större utsläpp än hela transportsektorn. När det gäller transport har flygtransporten klart störst klimatpåverkan. Nära 200 gånger mer än transport med båt. Men även båt har effekter: ett Nya Zeeländskt äpple transporterat med båt till den affär har ca 7 gånger så stor klimatpåverkan som ett svenskt. Växthusodling drar också sitt stå till orosstacken, då många växthus värms med fossila bränslen. Till skillnad från i Holland, så värms de flesta svenska växthus upp med förnyelsebar energi. 

 

Vad kan vi göra? Undvika nötkött, odlad fisk, torsk och grönsaker odlade i uppvärmda växthus. Ha ett måttligt intag av mejeriprodukter (ost har den mest klimatkrävande processen av mejeriprudukterna), köttprodukter, ris och pasta samt frukt och grönt odlade på annan kontinent. 

 

Om du vill ha ett riktigt klimatsmart bröllop/liv bör du fokusera på att äta säsongsanpassat, närproducerad frukt och baljväxter. Svenska rotfrukter är generellt bra, så även ekologiskt matvete, ekoägg, viltkött och kravmärkt fisk. 

 

Organisationen Framtidsjorden har tagit fram en fin, liten fickguide för klimatsmart mat. Den kan beställas gratis från deras hemsida, www.framtidsjorden.se. Vi funderar på att ge våra bröllopsgäster var sin.

 

/ Hälsningar Linn

 

 

Vill du läsa mer om Linn och Asims bröllopsplaner? Följ deras bröllopsblogg på

EcoBride forum >

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln