headerfoto

Hur väljer man tärna?

Tärna är ett förtroendeuppdrag och ett viktigt val för dig som blivande brud. Tärnan kommer vara din bästa och viktigaste hand att hålla i både under bröllopsplaneringen och under själva bröllopsdagen. Det är bra att utse tärna ganska så tidigt i bröllopsplaneringen så kan du få både hjälp och smakråd redan från start.

 

Vem ska man välja egentligen? Traditionellt sätt ska tärnan vara en ogift ungmö men nu förtiden är det få som bryr sig om traditionella detaljer. Från USA kommer trenden med flera tärnor, ibland så många som 10-12 stycken. Och idag är det inga konstigheter att bryta helt mot vett och etikett-regler och istället välja en man som "tärna" om din bästa vän råkar var just man. Men i Sverige är det fortfarande vanligast att välja sin syster eller bästa väninna.

 

Att arrangera möhippa, rätta till klänningen under bröllopsdagen och hålla buketten vid ringväxlingen är några av tärnans praktiska uppgifter men ofta innebär uppdraget mycket mer än så. Smakråd på shoppingrundor, knäppa klänningen i ryggen, hjälpa till att hålla lugnet när nervositeten visar sig, se till att bruden får i sig lite lunch före vigseln, hålla koll på brudnäbbar, hålla koll på svärmor, dra igång dansen på kvällen och hålla släpet när bruden måste kissa.... Den inofficiella listan är ofta oväntat lång och invecklad! Ta gärna ett samtal i förväg och diskutera vad du förväntar dig av din tärna och vad hon är villig att lägga in i uppdraget. Det viktigaste är ändå att känna att den du väljer till tärna också är den person som du helst av allt vill spendera stora delar av din bröllopsdag tillsammans med. Det är ju trots allt några timmars (ofta pirriga) förberedelser före vigseln. Välj både med hjärna och hjärta. Du kommer behöva både hennes organiseringsförmåga och hennes kärlek.

 

Har du redan valt tärna? Vad avgjorde ditt val? Var det självklart eller inte? Skriv gärna och berätta!  

 

 

Foto: Martina Thalwitzer/Frokenfokus.se

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln