headerfoto

Kasta ris på brudparet?

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Att kasta ris på brudparet är en sed som innebär att man skänker lycka, fertilitet och rikedom åt brudparet. Riskornen ska symbolisera "frön" som ska groddas och därför en symbol till ett nytt liv. Vi har tänkt mycket på att inte använda ris vid vigseln eftersom det länge diskuterats om det är bra för fåglarna, och för oss är inte traditionen så viktig. Däremot så är djurens välmående något vi verkligen bryr oss om.

 

4 alternativ till riset: 

 1. Fågelfrön
  Påminner om riset och är något som fåglarna sedan kan äta upp utan att få ont i magen. Bra att välja en ljusare sort som påminner lite om riset om man vill ha det så likt som möjligt.

 2. Blomblad
  Många väljer väldoftande rosenblad eftersom rosor oftast förknippas med kärlek – tänk på att använda rosor som är reko. Fungerar både med färska blad och torkade. Det går även använda andra blomsorter (även vilda givetvis) och faktiskt så fungerar lavendel väldigt bra, och så doftar det ljuvligt.

 3. Löv eller blad
  Det går använda det som finns i naturen och även mindre löv fungerar och något som blir mer och mer populärt är lingon och blåbärsblad. Tänk på att det inte plockas av för tidigt så de vissnar.

 4. Såpbubblor
  Fungerar om det är vindstilla, men tänk på att vissa såpbubblor kan ge fläckar på kläderna.

 

 

Det går att ha både gamla loppisskålar och hemmagjorda strutar att ha det som ska kastas över brudparet. Jag har själv på dessa foton gjort strut av tårtpapper och notpapper som jag köpt på second hand och som jag färgat med svart ekologisk te.

 

/Vera

Foto: Vera Waldemarsdotter

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln