headerfoto

Smekmånad med omtanke

Höstrusk, regn, kyla och vinter i sikte. Kanske är det dags att boka er smekmånad? Drömmer ni  om vintriga snöäventyr eller lata dagar i solen? Oavsett så finns det ett antal saker man kan tänka på för att spara både pengar och miljö och samtidigt stödja en hållbar turism på resmålet. 

I veckan har mina två favoritstäder i hela världen tagit hem det prestigefulla priset Best in Travel 2013 i kategorin Best value destinations. På första plats kom nämligen Rio de Janeiro och på andra plats Göteborg! Vill ni ha fler tips på prisvärda resmål så hittar ni hela listan här >

 

Varför just dessa två resmål som favoriter? Tja, goa Göteborg är min hemstad och just nu är kanske inte novemberregnet det jag främst skulle rekommendera för en smekmånad men.... vår, sommar och tidig höst är här faktiskt helt underbart "Gött!" som vi säger. Rio de Janeiro är staden som välkomnar er med ett brett leende - sevärdheter, strand, stad, nattliv och hjärtliga öppna människor med en stor kärlek till livet.  Brasilien överlag har massor av underbara smekmånadsstränder, djungeläventyr och kulturupplevelser.

 

Men det är väl inte så eko att rekommendera folka att flyga över hela världen? tänker ni nu.
Nä, du har rätt. Göteborg är närmare, hit kan ni ta tåget. Men för er som drömmer om värme och en paradisstrand så har Brasilien ett gott utbud av eco-lodger och naturnära äventyr. Här kommer några konkreta tips för er som vill resa långväga men ändå visa omtanke om människor och miljö. 

 

Trevlig smekmånad! /Katharina

 

5 tips för en smekmånad med omtanke

  1. Gynna lokalbefolkningen. Ät lokalproducerad mat på lokala restauranger. Bo på privata hotell istället för all inclusive och stora globala hotellkedjor. Åk lokalbuss och köp handgjorda souvenirer i små lokala butiker istället för på flygplatsen eller i stora shoppingcenter. 
  2. Tänk på ditt fotavtryck. Njut av naturen men tänk på att plocka upp skräp efter dig, inte störa eller förstöra och välj utflykter och upplevelser som främjar naturbevarande insatser. En safari kan exempelvis hjälpa lokala organisationer att bevara naturen, men tänk på att välja arrangörer som visar hänsyn till både djur och natur och aktivt arbetar för att hjälpa istället för att dra nytta av dem. 
  3. Välj eco-resorts. Idag finns eco-resorts i alla prisklasser. Från enkla familjeägda pensionat med solvärmd utedusch till lyxiga resorts som inkluderar raw-food bufféer, ekologiskt spa, naturpool och transfer med elbil. Googla på resmålet ni när intresserade av. "Resmål XX + eco-lodge eller eco-resort"
  4. Välj transportsätt med omsorg. Klimatkompensera för flygresor, åk tåg eller buss istället för att hyra egen bil och väljer ni mellan en stilla segeltur i befolkningens egna uråldriga träbåtar eller en tur med lyxyacht - ha i åtanke att era val spelar roll för miljön.
  5. Stå upp för rätt och fel. Ser du någon som slår ett barn? Eller tecken på att barn utnyttjas för prostitution, barnarbete eller i droghandel? Våga säga till på hotellet, restaurangen eller till lokala myndigheter. I många länder ser man mellan fingrarna på fattiga barns utsatta situation. Genom att som turist säga "Detta är inte ok" kan vi förhoppningsvis bidra till att man får upp ögonen för problemen på ett sätt som kan bidra till en förändring för framtiden. 

 

Porto Seguro, Brasilien. Foto: Katharina Brunat

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln