headerfoto

Smekmånad med omtanke

Höstrusk, regn, kyla och vinter i sikte. Kanske är det dags att boka er smekmånad? Drömmer ni  om vintriga snöäventyr eller lata dagar i solen? Oavsett så finns det ett antal saker man kan tänka på för att spara både pengar och miljö och samtidigt stödja en hållbar turism på resmålet. 

I veckan har mina två favoritstäder i hela världen tagit hem det prestigefulla priset Best in Travel 2013 i kategorin Best value destinations. På första plats kom nämligen Rio de Janeiro och på andra plats Göteborg! Vill ni ha fler tips på prisvärda resmål så hittar ni hela listan här >

 

Varför just dessa två resmål som favoriter? Tja, goa Göteborg är min hemstad och just nu är kanske inte novemberregnet det jag främst skulle rekommendera för en smekmånad men.... vår, sommar och tidig höst är här faktiskt helt underbart "Gött!" som vi säger. Rio de Janeiro är staden som välkomnar er med ett brett leende - sevärdheter, strand, stad, nattliv och hjärtliga öppna människor med en stor kärlek till livet.  Brasilien överlag har massor av underbara smekmånadsstränder, djungeläventyr och kulturupplevelser.

 

Men det är väl inte så eko att rekommendera folka att flyga över hela världen? tänker ni nu.
Nä, du har rätt. Göteborg är närmare, hit kan ni ta tåget. Men för er som drömmer om värme och en paradisstrand så har Brasilien ett gott utbud av eco-lodger och naturnära äventyr. Här kommer några konkreta tips för er som vill resa långväga men ändå visa omtanke om människor och miljö. 

 

Trevlig smekmånad! /Katharina

 

5 tips för en smekmånad med omtanke

  1. Gynna lokalbefolkningen. Ät lokalproducerad mat på lokala restauranger. Bo på privata hotell istället för all inclusive och stora globala hotellkedjor. Åk lokalbuss och köp handgjorda souvenirer i små lokala butiker istället för på flygplatsen eller i stora shoppingcenter. 
  2. Tänk på ditt fotavtryck. Njut av naturen men tänk på att plocka upp skräp efter dig, inte störa eller förstöra och välj utflykter och upplevelser som främjar naturbevarande insatser. En safari kan exempelvis hjälpa lokala organisationer att bevara naturen, men tänk på att välja arrangörer som visar hänsyn till både djur och natur och aktivt arbetar för att hjälpa istället för att dra nytta av dem. 
  3. Välj eco-resorts. Idag finns eco-resorts i alla prisklasser. Från enkla familjeägda pensionat med solvärmd utedusch till lyxiga resorts som inkluderar raw-food bufféer, ekologiskt spa, naturpool och transfer med elbil. Googla på resmålet ni när intresserade av. "Resmål XX + eco-lodge eller eco-resort"
  4. Välj transportsätt med omsorg. Klimatkompensera för flygresor, åk tåg eller buss istället för att hyra egen bil och väljer ni mellan en stilla segeltur i befolkningens egna uråldriga träbåtar eller en tur med lyxyacht - ha i åtanke att era val spelar roll för miljön.
  5. Stå upp för rätt och fel. Ser du någon som slår ett barn? Eller tecken på att barn utnyttjas för prostitution, barnarbete eller i droghandel? Våga säga till på hotellet, restaurangen eller till lokala myndigheter. I många länder ser man mellan fingrarna på fattiga barns utsatta situation. Genom att som turist säga "Detta är inte ok" kan vi förhoppningsvis bidra till att man får upp ögonen för problemen på ett sätt som kan bidra till en förändring för framtiden. 

 

Porto Seguro, Brasilien. Foto: Katharina Brunat

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln