headerfoto

Har ni klädkoll?

Har ni koll på hur brudklänning och kostym är producerade? Eller jeansen du har till vardags och skjortan till jobbet? I helgen omkom över 100 textilarbetare i en brand i en fabrik i Bangladesh. Anledning? För att vi ska kunna köpa billigt mode. Jag blir så oerhört bestört när jag läser dne här typen av nyheter i tidningen. 

 

Det är långt ifrån den enda dödliga branden i klädjättarnas textilfabriker. Vår enorma efterfråga på billiga kläder kan pressa fabrikörer att fuska med säkerheten, skriver Svenska Dagbladet.

 

Frustrationen kommer över mig. Sluta köpa kläder? Nej, jag tror inte det är lösningen. Men alla kan vi bli bättre på att ställa krav som konsumenter och välja medvetna märken. Jag personligen betalar hellre lite mer. Vad gör Du för att påverka företagen att ta sitt ansvar?

 

Här är tre konkreta saker Du som konsument kan göra:

  1. Fråga "Var och hur är era plagg producerade? Hur kan ni garantera bra arbetsvillkor i era fabriker? Vad har ni för kontroll hos era underleverantörer? " nästa gång ni provar kläder.
  2. Maila kundtjänst hos dina tre favoritmärken och fråga samma sak.
  3. Köp kvalitet istället för kvantitet och berätta det för andra. Satsa på märken som tydligt kommunicerar sina etiska riktlinjer och kan visa på konkreta exempel hur de tar ansvar för hela produktionen.

Låter det krångligt? Nä, det är det faktiskt inte. Alla kan vi göra något. 

 

/Katharina

 

Läs hela SvD:s artikel här: Prispress bakom textilbränder >

Protester%20i%20Bangladesh%20efter%20brand

Nyhetsinslag från TV4 Nyheterna. Inslaget börjar efter 15 sek reklam. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln