headerfoto

Tänd ett ljus

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Tänk det är redan första advent! Nu när vinterns kyla skrider in som en vacker brud, så vill man gärna tända ljus för att värma upp sig själv och omgivningen men framförallt för att det är mysigt. Men visste du att det är stor skillnad för miljön vilka ljus du köper? De allra flesta ljus tillverkas idag av paraffin som är en fossil oljeprodukt. Vid förbränning bildas koldioxid som påverkar klimatet. I Sverige så eldar vi med billiga paraffinljus motsvarande koldioxidutsläppen från 15 000 bensinbilar. Det är även farligt för människan att andas in. Studier visar att paraffinljus avger cancerframkallande ämnen vid förbränning vilket påverkar både barn och vuxna i hemmet. Det som är viktigt är att bojkotta de billiga paraffinljus som man ofta rafsar åt sig från en korg med storpack-påsar i matbutiken. Köp istället Svanen-märkta ljus av 100% stearin, de finns i de flesta butiker men du kanske får leta lite längre in på hyllan istället för de säljs sällan till extrapris. Men de brinner istället längre så även om inköpspriset är dyrare så går kostnaden nästan på ett ut i slutändan i alla fall. Det finns även en hel del miljövänliga ljus att köpa också för den mest ekomedvetna ibland annat gjorda i soja eller bivax.

 

Viktigt är också att soppsortera själva ljuskoppen i aluminium. Du lägger den helt enkelt bland metall i soppsorteringen.  Vi använder ca 300 miljoner värmeljus per år i Sverige. Om vi lämnar värmeljuskopparna av aluminium till återvinning så kan 95 procent av energin och 100 procent av metallen sparas. Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av 1000 ton koldioxid. Och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst. ... bra va! Så sluta slänga dem direkt i soporna och kika efter lådan för metallåtervinning istället. 

 

Ha en riktigt fin advent! 

 

/Vera

 

Fairtrade ljuslykta i återvunnet glas. Foto: Medvetnapresenter.se

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • 메리트카지노 » Tema: Flower Power:  ”내앞에서는 하지마. 눈꼴 시 려." "어머.. 호르스씨.. 싱글이라고 그렇게 자랑하지 않아도 되요." "시끄럿!!" 호르스씨는 로안느의 말에 그..”

  • 코인카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”"너.. 너.. 덩치는 커다란 주제에 왜 이렇게 귀여운 거야!!" "에? 에?" 그녀가 영문을 몰라서는 눈을 크게 뜨고있자 여전히 침대에 앉아서..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”그는 그 물고기들을 잡아두고는 관상용으로 사용하는 것인가.. 라고 생각을 했다. 그렇게 잠시동안 주위를 둘러보자 그 물고기를 잡아둔 상자속에서 ..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”목으로 들어섰다. 그곳에서 그의 아버지와 왜 따라 온 지 모를 현우아저씨가 뭔가 이야기를 나누었다. '물고기를 왜 저렇게 잡아두는 거지?' h..”

  • 우리카지노 » Fotobås och gästbok till bröllopet :  ”'왜 저렇게 다 길을 비켜주는거지?' 그는 그것을 궁금해 했지만 별로 알 도리가 없었기에 그냥 그의 어머니 품 에 안겨 있었다. 그의 어머니와 ..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln