headerfoto

Jakten på den perfekta vigselförrättaren

Gästbloggare: Vera Waldemarsdotter

 

Ja, ni som följt mig och Tommy här på bloggen vet att vår vigselförrättare beslutade sig att för att sluta sitt uppdrag vilket gjorde att hon inte kunde viga oss längre. Vi blev aningen stressade för det hade tagit tid att hitta henne, och för oss är det viktigt att vår vigselförrättare står för det vi gör och inte har någon direkt politiskt koppling vilket många av dem har, i alla fall de som viger kommunalt. Sedan hittade vi av en slump en jordnära människa som författat böcker om natur, blommor och trädgård, är socialpedagog, andlig, konstnärlig och framförallt intresserad av det ekologiska vilket kändes så oerhört rätt. Vi mailade Marianna Agetorp och hon kunde till vår glädje det datum vi bestämt som bröllopdag. Vi känner verkligen att hon är så rätt.

 

Marianna tar ut en summa för förberedelse och resa på en helgdag eftersom hela lördagen försvinner för henne. För oss är det okej, för vi kan gärna betala för en vigselförrättare likaväl som vi betalar för bra, närodlad och ekologisk mat. För oss är det viktigaste att personen står för samma värderingar och känner för det vi gör. Marianna gör ju ett jobb och jag tycker att det ska man ta betalt för.

 

En tydlig trend i Sverige är att fler och fler vill ha borglig vigsel istället för att viga sig i kyrkan. Skälen är många och olika. Många vill dessutom ha en vigselförrättare som de kan identifiera sig med. Det har varit många diskussioner i både press och media om att vigselförrättare är oseriösa när de tar ut en summa för förberedelse och resekostnader utöver de 110 kronor som Länsstyrelsens betalar i arvode för varje vigsel (är det fler vigslar samma dag så får de 30 kr per vigsel efter den första). Så egentligen är en vigselförrättare så gott som gratis för själva brudparet. Men vad tycker du? Skulle du göra som oss? Skulle du betala för vigselförrättaren?

 

/Vera 

Foto: Martina Thalwitzer/Frökenfokus.se

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln