headerfoto

Ringar i återvunnet vitguld

I förra helgen reste vi ned med tåg till Kalmar för att både träffa Tommys familj och åka över till Öland och träffa ekoguldsmed Johanna E Fagerstedt som har sin ateljé i Vickleby utanför Färjestaden. Vi hade bestämt sedan länge att Johanna skulle göra våra ringar eftersom jag vann en ekodiamant hos henne för ett år sedan och hon är en av de få ekoguldsmederna i Sverige och som jag känt förtroende för när vi haft mailkontakt innan. Eftersom vi åkte med lokaltrafik så anlände vi över en timma före avtalad tid med Johanna så vi strosade runt i byn och ut på Alvaret. Det är verkligen något magiskt över Öland och vi båda älskar. Denna karga natur är så vacker även vintertid – ja, vi blev nästan sugna att flytta ned dit.

 

Johanna tog emot oss i sin ateljé och vi lämnade över vårt guld som vi skulle återvinna och vi konsulterade vad vi ville ha för ringar över några koppar värmande Ayervedisk te. Genom ett miljövänligt bad med ultravågor så rengjorde hon även min mormors ring, och vilken resultat det blev. Den var ju svartsotig och nu glänste den "som en diamant", och blev ännu vackrare än innan, ja det var nästan en helt annan ring. Stenarna i ringen var inte äkta diamanter vilket gjorde mig lättad för jag hade nog inte vågat bära ringen annars? Johanna var dessutom positiv till att fixa en speciell ring som passar till mormors ring om jag ville det, och när jag tänkte efter så ville jag faktiskt ha två ringar. Tommy och jag kommer ju inte ha samma efternamn, så på något sätt vill jag visa att jag är gift. Tommy valde en enkel ring med rundade kanter i vitguld. Ja, även han fick en ny ring eftersom han tappat sin ordinarie förlovningsring och vi båda ersatt våra ringar i silver för att ha samma ring. Så min förlovningsring i rödguld och lite annat guld som vi hade själva och även fått i gåva bytte vi in mot vitguld till våra ringar. Diamanten som jag vann fick jag aldrig någon användning för så vi fick dra av dess värde på priset vilket var hur bra som helst.

Johanna var verkligen en trevlig och professionell människa, och det som jag upplevde var att hon var följsam över våra funderingar kring ringarna, men även kände av vad vi ville ha och satte ord och möjlighet på det vi sökte. Vi kände båda två när vi lämnade deras vackra hus att vi var nöjda över våra val. Nu bara längtar vi efter att få våra ringar!

 

/Vera

 

 

PS. Jag har redan en idé på en silverring som jag vill Johanna ska göra till mig framöver. Jag har insett det är bättre att designa den ring man vill ha och dessutom få det så miljövänligt som möjligt och utan mellanhänder.

Min mormors vackra ring som jag ska ha som vigselring. Den är över 40 år gammal. Foto: Vera Waldemarsdotter

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln